Regisztráció Blogot indítok
Adatok
nmarton

0 bejegyzést írt és 15 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Prológus: Nos, a tegnapi ideút a vége felé elég kalandossá vált... Münchenhez közeledtünk, mikor belefutottunk egy útépítésbe, ami sávlezárással járt meg persze lassítással is, de azért csak végigdöcögtük azt a 2-3 km-t. Mikor elhagyván ezt felgyorsítottam, még…..
Az első napom nagyon jó volt! Számomra hajnal 4-kor kezdődött, ugyanis nem tudtam tovább aludni. Forgolódtam az ágyban egy órát, aztán elkezdtek csivitelni a madarak odakint én meg beláttam, hogy nem fogok visszaaludni. Olyan 6 körül kezdtem el írkálni a gépemen, meg áttölteni az…..
Kesett a gep, lassan tudtam atmenni a hataron, Jessi-t se talaltam ugy egy negyed orat, de vegulis megjottem, a tabor kiraly, akikkel mar talalkoztam, jofejek voltak, most meg megyek aludni. Majd valamikor a heten lesz uj poszt es azt mar igyekszem majd magyar billentyuzetrol irni. Addig is a'hoj…..
nmarton 2013.06.03 20:22:49
Egy ilyen hangzatos cím után most valami frappánsat, élvezeteset kéne írnom (vagy legalább is a Europe hasonló című slágerének dalszövegét), de az az igazság, hogy marha enervált vagyok. Meg kellett csinálnom egy vízi életmentő tanfolyamot (American Red Cross Lifeguard Training),…..
Norvégiában, Venesslában épült. Épitészetileg egy remek épületnek tartom, de funkcióját tekintve már nem. Egyre nagyobb teret hódit az e-book, egyre olcsóbbak az e-book olvasók... a papírkönyvek lassú halálra vannak ítélve. (Mióta megvan a Kindle-öm, nem vettem papir alapú…..
nmarton 2012.12.05 17:34:45
Találtam olyan képet is, ami irodalomkutatásra alkalmas hagyományos szék, asztal elrendezésű könyvtári olvasói teret ábrázol: www.bygg.no/cache/image/41749/54/bp1511-vennesla-12.jpg
Ez a könyvtár egy helyi kulturális könyvtár része, mozival kávézóval. Ide általában főleg rekreációs célból járnak az emberek, illetve az általános iskolásokat, gimnazistákat plusz szolgáltatások segítik a tanulásban a könyvtár fizikai alapú gyűjteményére és virtuális szolgáltatására alapozva. De ha úgy tartja kedvük és idejük még Xboxot is kölcsönözhetnek játék céljára. Ezen közkönyvtári funkciókhoz pedig a vázolt térelrendezés jól illeszkedik. De mint a melléklet példa mutatja a hosszabb ideig tanuló, irodalomkutató célcsoportnak is van hol kényelmesen tartózkodnia. Az épület maga építészeti díjat nyert Norvégiában. A gazdaságos fenntartás, a felhasznált anyagok típusa, minősége, és mindezek kombinációja az innovatív térkialakítással voltak a fő indokok. S még egyszer csak arra tudok hivatkozni, hogy ekkora beruházást a helyiek véleményének részletes felmérése nélkül arrafelé nem valósítanak meg...
  Hatalmas vitát és több, mint hatszáz kommentet váltott ki előző posztom, amely a mandineres srácok, a dualista magyarosítást erősen bagatelizáló vitaindító posztjára született. Válasz-posztunk fő állításaira nem érkezett cáfolat, de a történelmi Magyarország…..
nmarton 2011.06.15 13:51:32
@$pi$: A megszállt helyzet ellenére pont a német kitelepítések esetében lett volna mozgástér. Persze nem véletlen, hogy a lakosságcsere legfőbb támogatója Sztálin intenciói szerint cselekvő kommunisták és a Benes-féle elvakult kisállami nacionalizmus hordozóiként viselkedő parasztpárti politikusok álltak ki a kitelepítések legkevésbé humánus és minél széleskörűbb lebonyolítása mellett. S ha már Benesnél tartunk, ő is Sztálin intencióira hivatkozott, mint külső nyomásra, miközben őt és munkatársait is saját belső szinte vadállatias nacionalista indulatai vezérelték ama cinikus megfontolások mellett, hogy most van itt az idő megtisztítani a visszakapott államát a teljes általa nem államalkotónak tekintett népességtől. Ez a fajta gondolkodásmód egyenesen a nemzetállami etnikai kizárólagosságra épülő autoriter nacionalista gondolkodásmódból fakad. Aki ezzel meg van fertőzve, s ez hatja át a gondolkodásmódját, világnézetét, annak a külső nyomás csak ürügy, hogy a szívéből cselekedhessen sajnos, akármilyen nációhoz tartozik ő maga, s akármelyik ellen teszi ezt. Az emberséget pedig meg lehet őrizni, lásd pl. a kortárs Bibó István esetét, vagy azokat a cseh történészekét, akik mostanában lerántják a leplet Benes személyiségéről s feltárják cselekedeteinek mozgatórugóit s elképesztő következményeit.
nmarton 2011.06.15 14:40:51
@max val birca man: Teljesen igazad van, s egyben ez a fő oka annak, hogy nyugatról nagyon sokan miért nem értik meg ezt az egész problémakört. Az abszolutista államvezetés által irányított nemzetnek nem volt etnikai karaktere, az uralkodó alattvalóinak összessége lett a nép. A jogok és kötelességek társadalmi jogállás szerint tagolódtak. A polgári fejlődés ezen jogállásbéli különbségek lebontásával foglalkozott az etnikai faktor nélkül, egységes nemzetbe tömörítve az adott ország (Franciaország) népességét Az etnikai jelleg csak a jakobinusokkal tűnt fel. Tovább színezi a képet, hogy az 1789-ben kezdődő forradalom idején minden regionális különállást, (mely főként a jakobinus terror túlkapásai ellen való tiltakozásban nyilvánult meg) valamint az etnikai különbözőséget is (melyet a külső fenyegetéssel azonosítottak) a köztársaság és a haladó eszmék elleni bűnként bélyegeztek meg, s ez ment át később a politikai kánonba. Itt csúszott szerencsétlen módon egymásra az abszolutista államelméletek öröksége, az annak ellenében sarjadzó, az egységes ország azonos jogú politikai egységét hirdető etnikai jelleg nélküli polgári törekvések, s a nemzeti romantikus alapihletésű etnikai kizárólagosság ideája. Ez utóbbi tette hozzá az egységes polgári nemzethez a domináns etnikai jelleg ismérvét is. S ez olyan államelméleti felfogásbéli örökség amivel azért küszködnek ők is. S lett persze katasztrofális következménye importjának a soknemzetiségű térségünkben. Nálunk is megismétlődött ugyanis a végzetes hiba a polgári fejlődés összekapcsolódása az etnikai kizárólagosságot hirdető nemzetállamépítési homogenizáló ideával.
nmarton 2011.06.15 13:04:56
@45665746: A kommunista kollaboráns Nemzeti Parasztpárt egyik fő képviselője Kovács Imre azzal érvelt a németek kitelepítése mellett, hogy egy batyuval jöttek annak idején, egy batyuval is menjenek. Mindezt a nyilatkozatot mindenféle külső nyomás nélkül, szívből, lélekből tette meg sajnos. A német kitelepítés a holokauszt végrehajtásához hasonlóan itthon is széleskörű helyesléssel találkozott,újra lehetett kiktől rabolni, beleülni mások vagyonába, házaiba. S a történelem kegyetlen iróniájaként a bukovinai székelyek menekülteknek is helyet kellett csinálni, ezt is a németek kárára oldották meg külső nyomás nélkül. Csupán külső hatásra, az itthoni államhatalom és a helyi népesség tevőleges kollaborációja nélkül nehezen lett volna az egész kivitelezhető. Nem csupán nálunk volt ez így, hanem szerte Közép-Európában...
E-könyv olvasók Blogbuli! 2011.03.04 17:36:00
Eljön a nap végre, amire oly régóta várunk, belecsapunk a kakaósbögrébe, és személyes utakra terelhetjük a barátságainkat, valamint nézeteltéréseinket.Az időpont: 2011. március 22. kedd este 18.00A helyszín: Szatyor bár, nemdohányzó részleg Bartók Béla út 36.Helyszín:…..
nmarton 2011.03.22 12:23:11
@nemzetikonyvtar: Még egy ember érkezik majd az OSZK-ból, de nem intézményi képviselőként, hanem a saját érdeklődése hajtja, s egy K3-at viszek magammal.
 Kedves olvtársak!A nagy nap már nincs messze, amikor megnyitjuk oldalunk egy jelentősen kibővített változatát az ekonyvolvaso.info címen. Ahogy ennek a posztnak a hozzászólásaiban políroztuk, a fő csapás egy fórum, és egy wiki alapú okosságraktár lesz. A dolog wordpress…..
Az eddigi értesülésekben nem bedobott vezetőt neveznek ki a héten a Magyar Rádió élére. Biztosan azt tudni, hogy újonc lesz, és gyorsan leszámol az MR2 eddigi koncepciójával.Ahogy jeleztük is pénteken, hogy ingatag az infónk, úgy az Antagonhoz azóta eljutottak is azt támasztják…..
nmarton 2010.10.18 11:17:16
Fiatalként is azt mondom, hogy ezerszer inkább a degradálóan kulimásznak nevezett adóprofil jöjjön vissza, színvonalasan szerkesztett műsorokkal s sportközvetítésekkel. A sportot egyébként az előző rádióvezetés kinyírta a közszolgálati feladatok közül, kevés kivétellel olyan frekvenciákra száműzve, mely az ország népességének majd fele számára elérhetetlen. A szűk választékű agyonzene pedig bizony nem tekinthető normális közszolgálati profilnak, pláne akkor amikor analóg módon csak 3 frekvenciahálózat áll rendelkezésre. A komolyzenén, a kultúrán, s a sekélyes alterpopon kívüli összes közszolgálati funkció nem elégíthető ki egyetlen adón. S azt sem hiszem el, hogy a fiatal korosztályt csak ezzel az alacsony színvonalú wurlitzerprodukcióval lehetne megszólítani. Az MR tragédiája a hírműsorok politikai gyarmatosítása lesz, az egyetlen nagy pozitívum pedig a jelen MR2 kinyírása. Fiatalként mondom, hogy bárcsak létre sem jött volna így. Rakjanak ki az internetre annyi tematikus csupazene adót amennyit csak akarnak, a Dán vagy a Norvég rádió például így kiválóan megoldja a különféle zenei stílusokat kedvelő szerkesztett műsorokat nem igénylő hallgatóság szórakoztatását. Amíg frekvenciaszűke van, addig nem engedhető meg egy rétegzenei rádiós profil kiemelése közszolgálati országos rádiófrekvenciára. Amúgy pedig az előző vezetés folyamatosan kozmetikázta a hallgatottsági adatokat is, hogy ki ne derüljön a kudarc mértéke. Ha ugyanis teljes mintát nézünk, nem csak a fiatalokat, akkor nem hallgatták többen az MR2-t mint a normál közszolgálati Petőfit, sőt.