Regisztráció Blogot indítok
Adatok
pétiti

226 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Életemben először jártam Rómában, ahol nem győztem ámulni és bámulni, és leggyakrabban a hihetetlen jelző hagyta el a számat. Lépten-nyomon romokba botlik az ember, és nagyokat néz, hogyan tudtak sok-sok évszázadon át ilyen állapotban fennmaradni!  ..
Szeptemberben sok év után ismét eljutottam Csehországba. Pilzent, a világhírű sörvárost és egyben Európa 2015-ös kulturális fővárosát és környékét jártuk be (Imreh Ferenc szervezésében). Csehország déli részein számos halastó szegélyezte az utunkat, és egyáltalán jelentenek tájékozódási pontot.…..
2016-ban két Kompaníková kötet jelent meg a fordításomban, Az ötödik hajó a Kalligramnál és a Mélytengeri mesék a Naphegynél. Mindenkinek élvezetes olvasást kívánok!   Kompaníková, M. 2016. Az ötödik hajó (Piata loď), Pozsony: Kalligram (szlovák) Kompaníková, M. 2016. Mélytengeri mesék…..
Felolvastam Minszkben...
A 2016-os Könyvfesztivál műfordítói:..
Idézetek egy velem készült interjúból: "Pedagóguscsaládból származom, édesapám a tanításon túl is foglalkozott irodalommal és nyelvészettel, hatalmas könyvtárunk volt – minden szobában falnyi könyvespolcok álltak...
Mamika a 83. életéve küszöbén elaludt, és többé nem ébredt fel. Legyen nyugodt az álmod! A dédunokákkal:..
A húgom írta: "Büszkeséggel tölt el, hogy Édesapánk - aki ma lenne 64 éves - újabb kitüntetésben, elismerésben részesült. Felemelő érzés, hogy a mai napig értékelik munkásságát, szeretettel gondolnak és emlékeznek rá mind a pedagógusi, mind pedig az írói berkekben. Most a…..
Nagyon mozgalmas az évem, magánéletileg és szakmailag egyaránt. Gyűlnek a saját írásaim és a fordításaim – egyesek még a várandósságom előtt és alatt írottak, csak mostanra értek célba. A többit meg ikreim mellett sikerül megoldanom. Sok felkérés érkezik olyan…..
Megismerkedtem Svetlana Žuchovával, aki velem egy évben született, és nagyon közel áll hozzám az a stílus, ahogyan ír. Az interjúkérdésekre adott válaszai is olyanok, mintha én válaszoltam volna meg azokat. Örülök, hogy sikerült időt szakítanom…..
Immár huszonöt éve, hogy befejeztük az alapiskolát! Az osztálytalálkozón olyan emberekkel találkoztam, akiket tizennégy éves koromban láttam utoljára. Egyesek meghasasodtak, mások lefogytak, egyeseknek jobb a humorérzéke (vagy megőrizték), másokat komollyá tett az élet. Egyesek…..
Nagyon jó programmal csalogatott a Műfordítók 6. szakmai hétvégéje. Köszönök mindent, szervezőknek, előadóknak egyaránt! A kikapcsolódást, a feltöltődést, a sok információt! Nagyon színvonalasak voltak az előadások, nagyszerűek az előadók, változatosak a témák, a…..
Bárczi Zsófitól kaptam a hírt, hogy „Idén 55 éves Nyitrán a magyar pedagógusképzés. Ebből az alkalomból a Közép-európai Tanulmányok Kara április 30-án kitünteti azokat a volt nyitrai hallgatókat, akik életművükkel a szlovákiai magyar kultúrát vagy oktatást szolgálták.…..
Egyedülálló eseményre került sor március 17-én a Szlovák Intézetben abból az apropóból, hogy a 2016-os Könyvfesztivál díszvendége Szlovákia lesz. Ez az esemény a szlovák irodalom számára nagyszerű bemutatkozási lehetőséget kínál, jövőre remélhetőleg a szokásosnál…..
Pénzes Timi kalandozásai Nőnap 2015.03.08 20:04:30
A mai napon kislányom és én is kaptunk egy-egy szál gerberát, illetve a felolvasáson rózsával kedveskedtek. Ugyanis Női kvóta címmel maratoni felolvasást tartott március 8-án a Szépírók Társaságának 33 nőtagja (a nők összességében kb. 30 %át teszik ki a társaság összes…..
Január végén a férjem észrevett két hajtást a virágunkon. Az újvári lakásunkból hoztuk át, és a nevét sem tudtam. Vastag szárú növény volt, kukoricalevelekkel. Utánanéztem, és kiderült, hogy egzotikus szobanövény, a neve pálmaliliom, yucca - jukka, és a virágja ehető. A…..
Decemberben ismét kimozdultam a Szlovák Intézetbe. "December 10-én Veiszer Alinda a lehető legtöbb találkozási pontot igyekezett a tőle megszokott éleslátással felkutatni Halasi Zoltán és Závada Pál legújabb…..
Amikor decemberben elmentem az Irodalmi Szemle Északi fény című számának bemutatójára, azért tettem, mert szeretem az északi szerzőket. Elhangzott, hogy mindenkinek elsősorban a krimi és a gyerekirodalom jut eszembe, és csak az utóbbi időben jutott a köztudatba a „felnőtt…..
Szövegember az én jó barátom. Egész életében szövegekkel foglalkozott, és idővel maga is szöveggé lett. Szövegben látja a környezetét, szövegben gondolkodik, szövegeket olvas és ír. Fogalmaz, feldolgoz és átdolgoz. Régen hallottam őt hosszan és összefüggően beszélni.…..
Én a két lábamon álltam, ő kötélen lógott. Na, nem a nyakán, hanem a derekán feszült az a kötél. Alpinista volt. De nemcsak ezt az extrém foglalkozást műveli, mondta, hanem kamionsofőr és utcazenész is. Nézzem csak meg a youtube-on. Felrakta valaki, amikor zenélt. Nem, nem…..
Anyuka idén júniusban lett volna 61 éves. 2004. október 30-án hunyt el. És apuka a 63. életévét töltötte volna be októberben. Idejekorán eltávoztak az élők sorából. Halottak napja közeledtével, és minden jelentős évforduló idején, névnapok, születésnapok és haláluk…..
Apu október 19-én lett volna 63 éves. "Kell még egy szó, mielőtt mennél, Kell még egy ölelés, ami végig elkísér" (Demjén)..
A város szívében lakunk, ahol gőzerővel lüktet az élet. Annyira, hogy szinte beleremegnek a falak. Elhalad alattunk egy-egy pedállal hajtható söröskocsi, hangoskodnak a környék szórakozóhelyein a turisták. Persze a hangszigetelt ablakokon keresztül ebből vajmi kevés jut fel…..
Eltelt immár húsz év azóta, hogy osztálytársaimmal befejeztük Érsekújvárban a gimit. Eljártak felettünk is az évek, de nem kellettek névtáblák, hogy felismerjük egymást. Bár néhányan felszedtek pár kilót, és megjelentek a ráncok is az arcokon, jó volt tudatosítani, hogy a…..