Regisztráció Blogot indítok
Adatok
siklara

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Volt egy golyóm, amin Nicole Horne neve állt. Sőt, tízezer skulóm, annak a boszorkánynak a nevével. Neki csúcstechnikás biztonsági rendszere volt, zsoldoshadserege és annyi fegyvere, amennyivel el lehetett volna indítani a harmadik világháborút. Nem féltem. Ó, Max, senki nem tud olyan romantikus…..
siklara 2018.04.19 13:18:14
@VikMorroHun: Igazából fogalmam sincs, mióta nem tanitják a finnugor nyelvrokonságot a finneknél, és ennek a tudományos alapjaiba sem akarok belefolyni, de azt tudom, hogy amikor 2009-ben eltöltöttem egy szemesztert a Helsinki Egyetemen, akkor ha bárki megtudta, hogy magyar vagyok, talán csak udvariasságból, de megörült neki és egyből szóba hozta a nyelvrokonságot. : ) Felhozta a pár közös szavunkat, megkérte, hogy beszéljek pár mondatot magyarul, vagy elmondott egy önfikázó viccet arról, hogy amikor Árpádék megérkeztek a Kárpát-medencéhez, ott volt egy útelágazódás, ahol a finnek botor módon leszakadtak rólunk és a "Kietlen, fagyos táj" feliratú tábla irányába mentek tovább.

Többször előfordult, hogy idősebbek a buszon intenziven kagylózva hallgatták, ahogy egymás közt magyarul beszélünk, majd megkérdezték, milyen nyelvet hallanak, és a válaszra elégedetten rávágták, hogy TUDTAM! : D

Saját tapasztalat: hangzásban a két nyelv annyira hasonló, hogy más külföldi tartózkodásaimmal ellentétben Finnországban rendszeresen elfelejtettem, hogy nem itthon vagyok, mert háttérzajként annyira természetesnek és ismerősnek hatott a nyelvük. (Persze ettől még eleinte alig birtam kimondani az olyan szavakat, mint pl. "Korkeasaari", és az utcám nevét is egy hétig tanultam.)

Kint én angol szakra jártam, de volt két finnugor szakos diák a szegedi egyetemről, akik rendszeresen beültek a finn magyar szakosok órájára, és zseniális sztorikat meséltek arról, hogyan tanultak meg 4-5 hónap alatt társalgási szinten a finnek magyarul, meg javitották ki néha őket is spéci igék kivételes ragozásából. Továbbra sem tudom, hogy az egyetemen mit és hogy tanitottak akkoriban, de ez a két szegedi diák is megerősitette, hogy abszolút számon tartják a nyelvrokonságot velünk, sokkal inkább, mint forditva.

Ide nem vágó fun fact: a kinti magyar órákon a finn diákok hallott szöveg gyakorlásaként heti egyszer megnéztek egy Szomszédok (!) epizódot, aztán egy ahhoz kapcsolódó nyelvtani feladatlapot kaptak kitöltésre. :DDD Fél évig jártam én is bevezető finn nyelv órára, de sajnos én nem ismerkedhettem meg a Szomszédok finn megfelelőjével...
siklara 2018.04.19 13:22:05
@siklara: *Szegedi Tudományegyetemről (OMG, itt nincs szerkesztés gomb??)
 Sokat lehet tanulni a játékokból, nyelvet például mindenképp, vagy ezt-azt a második világháborúról, de egyet jegyezzünk meg jól: a földrajz nem minden fejlesztő erőssége.Ezen a képen az Assassin's Creed: Brotherhoodból láthatunk egy részletet, egyrészt a játékból,…..
Újra rendhagyó retro következik rengeteg képpel és néhány magyarázattal. Múlt héten a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Tanulmánytárában jártam, amit csak ajánlani tudok mindenkinek. Elképesztő dolgokat lehet ott látni, néhányat megpróbálok átadni pár béna fotóban…..