Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bejoo

0 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kedden Geréb Ágnest őrizetbe vette a rendőrség, szerdán jópáran tüntettek a szabadonbocsátásáért, tegnap előzetes letartóztatásba került.(Fotó: Pozsonyi Zita, Blikk)A demonstráción és az arra való felhívásban is elhangzott egy mondat, ami remekül rávilágít a…..
bejoo 2010.10.23 16:14:04
Kedves Géza!
Tényleg elbeszélünk egymás mellett. Én nem ezt mondom:
"Te azt mondod, hogy a dolog természetessége folytán a stressz és az indokolatlan nyiszatolás elmaradása többet nyom a latban, mint a komplikációk kockázata."
Hanem azt, hogy a dolog természetessége folytán a stressz és az indokolatlan nyiszatolás elmaradása csökkenti a komplikációk kockázatát.
Azt mondom, hogy a szülészeteken is változnia kell a dolgoknak, hogy az anyukák döntéseikkel egyre inkább azokat az orvosokat válasszák, akik a háborítatlan szülést kórházon belül is meg akarják oldani. Még véletlenül sem azt mondom, hogy minden kórházi szülés szar, vagy hogy mindenki szüljön otthon.
És azt is mondom, hogy annak az évi kb. 300 asszonynak, aki szeretné otthon világra hozni a babáját, elvégzi a felkészítő tanfolyamot, biztonságos távolságban van a kórháztól, engedjék meg az otthonszülést. Azt szeretném, hogy annak az évi kb 300 asszonynak álljon rendelkezésre befogadó kórház, amennyiben gond van.
Ne haragudj laspalmas, tudom én, hogy te sem rajongsz a gátmetszésért, csak próbáltam ebbe a számomra egyértelmű dologba kapaszkodva érvelni. És tényleg nem értem a kérdésedet: attól még hogy szépen gyógyul, hogy egyenes, vagy cikkcakk ollóval ejtették a vágást, attól még az esetek sok-sok százalékában felesleges.
Jó lenne kicsit kitekinteni a világba, hogy is van ez máshol, milyenek ott az otthonszülések komplikációs statisztikái (jók, mint ahogy itt is)
bejoo 2010.10.25 09:19:47
@laspalmas: Tényleg nem értettem eddig a kérdésedet.
Én ilyen olvasmányokon szocializálódtam, a tanfolyamokon is ezt mondták:
"Sok sebész azt hiszi, hogy a vágás jobb, mint a természetes repedés, bár a tudományos adatok pont az ellenkezőjét bizonyítják....Nem veszik számításba azonban, hogy a repedés a szövetek közötti természetes határvonalakat követi, és a széleit, mint egy kirakós játékot össze is lehet illeszteni, míg a gátmetszés teljesen figyelmen kívül hagyja az anatómiai struktúrákat, határvonalakat, és megsérti az izmok, véredények, idegek és egyéb szövetek integritását, így több vérzéssel, nagyobb fájdalommal, nagyobb izomtónus-veszteséggel és a hüvely jelentősebb deformációjával jár, ami fájdalmassá teheti a közösülést is....
1983-ban jelent meg az a kulcsfontosságú tanulmány, amely áttekintette a gátmetszéssel kapcsolatos angol nyelvű szakirodalmat, és megkérdőjelezte az eljárás hatékonyságát. ...A Kaliforniai Egyetem San Francisco-i Kórházában a gátmetszések aránya az 1990-es évek során 80-ról 10 százalék alá esett vissza - miközben a gát harmad- és negyedfokú repedéseinek száma a felére csökkent, a gátmetszés nélkül szülő, épen maradt gáttal rendelkező nők száma pedig a háromszorosára nőtt.
... Vizsgálatuk és elemzésük azt mutatta ki, hogy a gátmetszést követően 26%-kal nagyobb a varrást igénylő repedés esélye (a vágás beszakítja a szövetet, ami növeli a továbbrepedés esélyét...), a közösülés közbeni fájdalom esélye 53%-kal nő meg, és a széklet-inkontinencia esélye is a kétszeresére nő. ....Az ideális gátmetszési arány 5 és 10 % között van, Gátmetszést csakis vészhelyzetben szabad végezni, például amikor a köldökzsinór megszorulása magzati distresszt okoz, ami gyors, vákuumos beavatkozást igényel." (In: Mardsen Wagner: Amerikából jöttem, mesterségem címere szülész-nőgyógyász)

Saját tapasztalataim is ezt támasztják alá, baráti körben, aki otthon szült, vagy kórházban háborítatlanul, nem gyorsították az eljárást, megválaszthatta a szülési pózt, olyannal még nem találkoztam, aki súlyos repedéssel vészelte volna át a szülést, max. a nyálkahártyát, és nem az izmot kellett varrni. Viszont sok olyan barátném van sajnos, akinek megkeseríti az életét egy a kórházban gátmetszés után bekövetkezett továbbrepedés. Ezért volt az értetlenkedés, számomra nem így merül fel a kérdés.
bejoo 2010.10.25 09:40:06
@Geza: A nézeteltérések forrásához szerintem is közeledünk, de azt is látom, hogy véleményedben egy csomó szájhagyomány útján terjedő pletyka is befolyásol, ami az otthonszülést övezi. Egy párat megcáfolnék, ha bővebben szeretnél tájékozódni, üsd csak be a google-ba, hogy home birth, vagy Hebamme, rengeteg anyagot lehet találni Ausztráliától Németországig.
- Skandináviában az szülések 75-80%-ban orvos nem találkozik az anyukával. Bábával van kapcsolata, a bába végzi az összes vizsgálatot, és a bába van ott a szülés kezdetétől a végéig akár kórházban, akár otthon. (de így van ez Hollandiában is, és még jó pár helyen) Az ő hatáskörébe tartozik megítélni, hogy mikor van olyan kockázat, ami miatt orvoshoz kell irányítani a várandóst.
- Sehol nem engedheti meg magának a tb-rendszer, hogy egy sima otthonszülésnél mentő álljon a ház előtt. Bába megy ki, sokszor bringával...
- Ha egy kórházi szülésnél komplikáció lép fel, kb fél óra (ha jól rémlik 28-32 perc), míg előkészítik a műtőt. Szülőszobán nem tudnak császározni. Ezért a távolsági korlát az otthonszüléseknél is, bepattanni az autóba, bezúzni a kórházba, míg telefonon tisztázzák a tényállást. Nálunk ez lett volna, kb 20 perc a kórház. Az Alma utcai születésház kb 500 m-re van a János kórháztól.
- Azt nem tudom, hogy ha olyan helyzetben lenne a szülészet Magyarországon, mint pl Hollandiában, akkor mit választottam volna, de az tuti, hogy a magyar helyzet megkönnyítette a döntésemet. Amikor az első babámat vártam, félidőben kicsit görcsölt a hasam, ezért beszaladtam a kórházba. Ott egyből szülőszobára kerültem, közölték, hogy fenyegető vetélésem van, infúzión kaptam valami alkoholt (mondták a nővérek, hogy ne zavarjon, ha kicsit berúgok tőle), valamint 2x Seduxent a popsimba. Nem mesélem el a három napot, reszkettem a gyermekemért. Utána találkoztam az otthonszülősökkel és izgulva kérdeztem meg tőlük, hogy ez a kórházi élményem mennyire kockázati tényező, ami megakadályozná az otthonszülést. Mondták, hogy félidőben ezek a görcsök normálisak, pláne első terhességnél, a méhszalagok nyúlnak, és ha legközelebb lesz ilyen "fenyegető vetélésem", inkább otthon igyak egy pohár bort, mint bemenjek érte a szülőszobára.
Én tényleg a kórházat érzem veszélyesebbnek. De senkit nem akarok rábeszélni másra, mint amit biztonságosnak vél.