Regisztráció Blogot indítok
Adatok
NCila

0 bejegyzést írt és 25 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Pesthidegkút történetével kapcsolatban az alábbi érdekes cikket ajánlom figyelmetekbe (rövidített formában): Széljegyzetek Pesthidegkút történetéből (Czaga Viktória Podmaniczky-díjas főlevéltáros előadásának szerkesztett változata. Megjelent: a Hidegkúti Fókusz 2001.…..
NCila 2014.01.28 10:25:28
Nem 20. századi találmány a szegénység, csak korábban nem aluljáróban partyzó csövesek, hanem nyomornegyedek formájában volt tetten érhető. Budapest ebből a szempontból ráadásul színes városnak bizonyult, nyomornegyede nemcsak sok, hanem sokféle is volt. Ebben a sorozatban…..
Macesz.com akkor Kiev 2012.07.24 12:56:00
Na akkor mégis elmegyek. Az lesz az idei nyaralás. Matyi évfolyam találkozóján, gondoltam, nem zavarok, de kiderült, hogy mindenki a párjával megy, kedvem is van hozzá, most, hogy nem fáj a lábam, talán el is tudok majd menni az út egyik oldaláról a másikra ami olyan 700-800 méter…..
Jó néhány hete egy játékot folytatunk a hozzánk érkező vendégekkel pázmándi lakásunkban. Amikor belépnek a társalgó-vendégszobába, először nem is veszik észre a furcsaságot. Amikor kimennek a mosdóba feltűnhet számukra a szokatlan "jelenség". Az ajtón lévő - szokásos -…..
Macesz.com opera 2011.10.02 22:23:21
Feltöltődtem. Pesten nem állta volna meg a helyét az előadás 3/4 része, de itt ez szupernek számít! Néha hamis volt, a zongorakísérő igencsak zavarba jött néhányszor, mert transzponálnia kellett, ő jó volt. Ha becsukom a szemem, lehet, hogy jobb lett volna az élmény, de a hájas…..
Ma, az Andris által készített kapcsolási rajz szerint összeállítottam - egyelőre ideiglenes helyen - az elektromos hálózatot, amely a következő részekből áll: 1) két 12 V-os napelem, amelyek folyamatosan a nap, ill. fényerő függvényében adnak áramot és 2) töltik a szintén 12…..
Olyan hihetetlen eső esett tegnap, hogy örülhetünk, hogy megúsztuk. Részemről idegrohamot kaptam, utána szívrohamot, aztán írtam a Connecticketes srácnak, hogy azonnal haza akarok menni, máris keressen nekem holnapra repjegyet, kész vége.Nagyon közel vagyok a teljes feladáshoz, mert…..
NCila 2011.09.17 16:24:18
Ne csüggedj Mariskám! Telepítsd a zöldséges-gyümölcsös kerted! Szerezz be ládákat, tepsiket, amilyeneket láttam néhány képeden, tegyél bele földet, tudd meg a növényes ismerősöktől, h. mikor mit kell ültetni, mi velük a teendő? Vagyis, indulj neki az offgrid létnek. Tudsz már kecskét fejni, túrót, sajtot készíteni? Elültetted a fűszernövényeidet? Csíráztass búzát, napraforgót, lucernát, egy hét alatt már csemegézhetitek a fínom hajtásokat, ha beválik, viheted a piacra is.
És főleg, gondoskodj a fiúkról.

Lazítson a Matyi is! Vedd rá, hogy néhanapján csak félidőben dolgozzon. Kiránduljatok, mozduljatok ki együtt!

Vega recept, hogy vigasztaljalak:
Spenóttekercs: parajkrém, ha van, ha nincs, akkor valami más, hasonló helyi zöld zöldségből. Ha nincs mirelitben, főzdd meg, pépesítsd, csepegtesd le. Három tojást - fehérjét, sárgáját komplett - kutyulj fel jó habosra, tegyél hozzá 2-3 evőkanál lisztet, fokhagymát, csipetnyi sót, keverd el a spenóttal.
Tepsibe tegyél sütőpapírt - ezzel majd a végén könnyen kiemeled - közepesen forró sütőben (vagy, ha nincs sütő, szabadban, parázson) süsd ca. 15-20 percig!
Hagyd állni néhány percet, kend meg a következő töltelékkel:

10 dkg ömlesztett sajt, 1 db apróra tört keménytojással, fűszerrel összekeverve.

Tekerd fel, mint a piskótatekercset, hűtve, szeletelve tálald. Bombasiker!

U.i.: Ami ott nincs: mondjuk pl. ömlesztett sajt, helyettesítsd bármi fantáziádra bízott, kenhető alkamassággal. Én már próbáltam libamájjal + apróra vagdalt uborkával.
Eddig keveset írtam az időnként felmerülő kétségekről, hogy vajon jó döntés volt-e belekezdeni a Mesefalu programba. Korábban "dilemmák" címen né hányszor összegeztem a kérdéseket, problémákat, nehézséheket, kétségeket. A mérlegelés eredménye általában…..
Macesz.com babgulyás 2011.07.31 21:19:00
Utolsó vendégségbe hívtam Aranyékat, ők nyolcadikán hazamennek, itt maradunk Kékedi Jóskával, a megfogyatkozott magyar csapat, összesen négyen. Mindenki otthon van, vagy lesz.Jól sikerült este volt, a babgulyást lángossal fejeltem meg, a vendégek hoztak bort és tortát, meg…..
Ránéztem az asztalra, azon belül is a gyümölcstálcára és a következők vannak rajta:-szép papaya, ami egy csomó betegségre jó (cukor, emésztőszervi, savlekötő, rengeteg A vitamin, C vitamin) az ize a sárgadinnye és a barack között van, szép sárga-ananász, már annyira puha,…..
Macesz.com ágy 2011.07.07 08:55:00
3 hétig egy leszakadt ágyban aludtam egy büdös matracon, ki tudja, milyen állatkákkal együtt. Itt két szivacsmatracon a földön, de már a csípőcsontom elkezdett panaszkodni. Ma kaptam rendes ágymatracot. Igaz, hogy a földön van, de állati jó benne vackolódni. Ma éjjel…..
Macesz.com új képek 2010.11.29 08:24:17
http://picasaweb.google.com/gmariska/Hawaii5Teleknezoben..
Este, 6 óra után, amikor besötétedik, csodálatos dolog a langyos időben körülülni a tábortüzet, csodálni a mesés színpadi díszlethez hasonlítható erdei árnyakat, s kellemes a társakkal beszélgetni a tücskök, madarak, békák és gekkók kórusának háttérzenéjében. Ha még…..
NCila 2010.11.23 01:38:09
A műsorban Pataki Ferenc szociálpszichológussal beszélget Juszt L.:
atv.hu/musoroldal/maganbeszelgetes.html
(Ez a november 13-ikán elhangzott második rész, kb. 25 perc) Ennek tükrében elgondolkoztató az offgrid élet kifutási esélye, különösen figyelemreméltó a kibucokra vonatkozó tapasztalat.
Üdvözölnek a londoniak!
Macesz.com masszázs 2010.11.21 08:07:32
Sokat görcsöl a vállam. Elmentünk egy masszőrhöz, elmondtuk, hogy eltört stb...A két kezével különböző erővel masszírozott, annyira jól csinálta, hogy szinte átszellemültem. Visszarázta a csípőmet a helyére és megcsinálta, hogy a jobb karom teljesen felemelve a fülem…..
Játsszunk el a gondolattal, mi lenne ha … ? Milyen helyet álmodnék meg, ha itt képzelném el életem folytatását? Egyik éjjel, elalvás előtt (vagy inkább: helyett), hosszasan gondolkodtam egy épületen, de semmi eredeti nem jutott eszembe. Másnap Andrisék azt kérdezték, ettől…..
Macesz.com vasárnap-hétfő 2010.10.25 07:42:52
Nemá! A fejemre esik az eső az ágyamban! Hihi! Közben fő a babgulyás a kertben. Hagyjuk, vagy essen bele az eső? Ma itt ülésezik a kórus kuratóriuma. Nem tudom, min röhögnek annyit? Na mindegy.Ma rányitottam az ajtót a fürdőszobában Daronre, jó a segge a fiúnak! Annyira nem…..
 Nem is merem leírni, hogy hívják a területet, ahol lakunk. Furcsa nyelv ám a maui! (Na végre megtaláltam a nagy í-t)  Puna district,  (bocsi) Kehena a falu neve, de persze senki ne képzeljen el falut, mert itt néha akadnak házak, de falu, a mi értelmezésünkben is csak…..
Macesz.com én, a nagymama 2010.10.10 06:14:30
Máténak kislánya született. Nagymama lettem. Nem igy képzeltem az egészet, de ma már ezt is tudom hova tenni. Lesz egy unokám, aki nagyon messze lesz, nem fogom látni a fejlődését, nem tudom magamhoz ölelni. A lemondást is meg kell tanulni. Nem könnyü.....Egészségesek és jól…..