Regisztráció Blogot indítok
Adatok
háeres

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Serbia Insajd Gayograd 2010.10.10 12:39:00
Ahogy azt mindenki sejtette a 9 év után Belgrádban újra megrendezett géjprájd sokaknak csalt könnyeket a szemébe. Na, nem azért, mert elérzékenyültek a bátorságtól és a kitartástól, amely majd' egy évtized bujkálás után újra az utcára vitte a melegeket Szerbiában, inkább a…..
háeres 2010.10.11 09:51:10
@Maisie MacKenzie:

"Ha lenne gazdasági lehetőség Szerbiában a működő tőke, a fejlett technológia, a csúcstechnológia, a kutatás-fejlesztés, értelmiségiek a 3. világból megjelennének a buziverők ellenére is, a szélsőségesek meg perifériára kerülnének, mert jó dolgában mindenki inkább fogyasztana ezerrel! És minden ezt veszélyeztető lépést elítélne."

Na, vajon miért nem látnak fantáziát Szerbiában a befektetők (miközben a régió számos más, hasonló természeti adottságokkal rendelkező országában meg látnak)? Ennek valószínűleg sok köze van ahhoz, hogy azok a szélsőségesek, akik 20 éve hatalomra kerültek, a homofób és idegenellenes értékrend megerősítése mellett például egy háborút is elindítottak, aminek a következményeit Szerbia azóta sem heverte ki. Beszarás, hogy a kuruc.info mindezek tudatában éppen Szerbiát állítja a magyarok elé példaként.
háeres 2010.10.11 09:59:21
@Muad\\\'Dib:

Nem Szaud-Arábiával és Indiával kell összehasonlítgatni Szerbiát, hanem például Horvátországgal és Szlovéniával. Ahhoz képest, hogy a két Jugoszlávia alatt a szerbek minden erejükkel igyekezték odapumpálni a pénzt, az elmúlt húsz év alatt elég szépen lerohasztották az egészet.
Ez rövid lesz, mert csak úgy eszembe jutott, de szerinted is így van? Sokat agyaltam már, meg itt is szoktam hüledezni, ezen a horvát-szerb ellentéten, amely lassan 20 éve éli igazi virágkorát. Generációkon át meghatározza a két nép viszonyát, és nem tudtam felfogni sokáig, hogy…..
háeres 2010.10.11 09:34:15
Ami azt illeti, a horvát területek tényleg fejlettebbek voltak, amikor csatlakoztak az első Jugoszláviához, gazdaságilag is, és kulturálisan is. A horvátok egy olyan államalakulathoz tartoztak, amely lehetővé tette a polgárosodást (bár kétségtelen, hogy ők eléggé a periférián voltak azért), a szerbeknél viszont ez a lehetőség finoman szólva korlátozott volt.
Az első Jugoszlávia egész története arról szólt, hogy a szerbek megpróbáltak ezért bosszút állni a horvátokon, például szisztematikusan szivattyúzták ki a pénzt a területről, amit aztán szerbiai fejlesztésekre költöttek. Bár kevésbé nyíltan, de a második Jugoszláviában is jelen volt ez a faktor. Nem csoda, hogy a szerbek és a bosnyákok sírják vissza a "Jugát" a legjobban, hiszen ők álltak a farok jobbik végén, ők végezhettek mindenféle fejlesztéseket abból a pénzből, amit a horvátok és a szlovének termeltek meg.

Ami a kultúrfölény emlegetését illeti, ez szerintem se megalapozott (a szerbeknél is voltak zseniális írók stb.), az viszont világosan látszik, hogy a szerbek és a horvátok más kultúrához tartoznak. A horvátok egyértelműen a nyugati kultúrkör részét képezik, ennek az értékrendjét vették át, a szerbek viszont sok tekintetben tudatosan szemben állnak a nyugati értékrenddel. Elképzelhetetlennek tartom például, hogy a melegfelvonulást Zágrábban olyan eszközökkel verjék szét, ahogyan ezt Belgrádban tették/teszik. Azt is volt már alkalmam megtapasztalni, hogy a szerbeknek elég érdekes felfogása van a nők szerepéről a társadalomban. Végül, nem hinném, hogy Horvátországban valaha is olyan embereket mutogatnának az állami tévében, mint Ceca (aki olyan zenét tol, ami még a magyar lakodalmasrock-rajongók számára is kínos lenne).

A volt Jugoszlávia arról szólt, hogy sokféle népnek és kultúrának kellett együtt élnie, ami nem volt mindig egyszerű. Lehet, hogy ez a Vajdaságban sikerrel járt, na de ott azért tudott ez sikerrel járni, mert a sok nemzetiség együttélésének évszázados hagyományai vannak. Ugyanezt a többi területről nem lehetett elmondani. Ráadásul a nemzetiségi "koktélt" még számos más nép is színesebbé tette, például a bosnyákok, vagy a dalmátok, akik szvsz teljesen más kategóriába tartoznak, mint a kontinentális horvátok, vagy netán az albánok, akik... hát... ezt inkább nem kommentálnám. Nem csoda, hogy az együttélés nem volt zökkenőmentes. Ráadásul ezt a sokféleséget megpróbálták mesterségesen összemosni, ami szintén nem bizonyult járható útnak.