Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Uzsok

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Van olyan, hogy valaki a maga módján zseniális? Talán van. És, ha van, akkor Gyurcsány Ferencre bizonyosan ráillik ez a kifejezés. Zseniális, mert valami elképesztő manőversorozatba fogott, mert valami hosszú távú, nagy ívű, messzire tekintő koncepciót próbál megvalósítani.…..
Uzsok 2013.10.28 22:16:07
Igen, Gyurcsány kottájából játszik a teljes baloldal. Volt időszak, amikor az egész politikai osztály ezt tette.
Nem, GYF nem képes hosszútávú tervezésre, amióta politikai pályán van, improvizál. Van persze valamiféle világképe, valami elérendő állapota az országnak, amit akár politikai céljának is nevezhetnénk. De hogy tudatosan építené fel magát egy több évvel későbbi pozícióra: na ilyet az elmúlt tíz évben nem csinált. Ösztönösen jól helyezkedik, amint az pl. a házasságain is látszik, nagyra tör, de ennél többre nem képes.
Egyvalami viszont gyurcsányi unikum, és ezzel tud is operálni: egy bizonyos formában nem tagja a politikai osztálynak. Nincs benne ugyanis betyárbecsület és nem a hagyományos politikai eszközöket használja. Messziről, félig behunyt szemmel ettől akár az egyetlen becsületes embernek is tűnhet a mindent ki. és megmagyarázó, érdekeiben összefonódott, sok embert viszolyogtató politikusok között.
Valójában viszont egy gátlástalan akarnok, aki kizárólag önmagában hisz, és akinek a színre lépése óta olyan fur és előtte sohe meg nem történt a dolgok fordulnak elő, mint egy köteles tüntetés, egy kormányfőbuktatás, egy őszödi beszéd, annak kiszivárogtatása, rendőri tétlenség majd brutalitás, Orbán megfuttatása az Astoriától, botrányos kormányfőkeresés, lemondás egy biztos választási bukás előtt, a magyar történelem legmonolitabb pártjának szétszakítása, bajai videó, kampánypénz-gyanúsítások, rakparty buli... Erre azt mondom, nincsenek véletlenek. De még egyszer: ezek nem tudatos tervezés állomásai, az összekötő elem az eszközök minősége. Magyarul ezek gátlástalansága és a (politikában is szokatlanul magas fokra vitt) erkölcstelensége.
Az Alkotmánybíróság jogkörének korlátozása kapcsán elindult vitában szinte minden érvet ismerünk már. Tegnap hosszabb hallgatás után megszólalt a kormányfő is, és egyértelművé tette az álláspontját: támogatja a Lázár János által jegyzett módosítási javaslatot. Este a…..
Uzsok 2010.10.31 21:29:45
Kedves Gábor!

Az ötödik kérdés szvsz sokkal súlyosabban esik latba. A valódi kérdés ugyanis az, hogy a jelenlegi gazdaságpolitika bukása milyen következményekkel járna? Játsszuk végig gondolatban, mi történik, ha a kormánytöbbség nem vállalja a konfrontációt, és a jól bevált lakossági megszorításokkal operál a továbbiakban.
- Egy "klasszikus" őszödi típusú megoldás polgárháborús állapotokat szülne, méghozzá azonnal.
- Egy jobban kommunikált és fokozatos áthangolás a megszorítások irányába ennél kicsivel lassabban nullázná a Fidesz szavazó bázisát. A keletkezett politikai vákuum a következő, valszeg nem négy év múlva tartandó választásokon Isten tudja, mit szippantana a Parlamentbe? Finoman fogalmazva: nem segítené a kormányozhatóságot, sem az ország iránti pénzügyi-politikai bizalmat.
Azt természetesen nem lehet állítani, hogy ebben maga a Fidesz ne lenne ludas, hiszen az itthoni elvárásokat magas szintjét ők idézték elő. Csakhogy egyrészt sem a 2008-as világválságot, sem az idei görög válságot nem láthatta előre senki. A görög válság előtt simán megegyezhettek volna mind Brüsszellel, mind az IMF-fel egy magasabb hiánycélban, és akkor nem kell az MNYP-akhoz hozzányúlni, különadókat kivetni, bónuszként az AB-gal tengelyt akasztani.
Három alternatíva van tehát, abból az első kettő talán ha nem is forradalmat, de mindenképpen még az ideinél is nagyobb, a modern európai történelemben példátlan földcsuszamlást idézzen elő. Akkorát, ami 1945-re, vagy 1526-ra hajaz, hiszen a pénzügyi csőd és a kormányozhatatlanság kettőse gyakorlatilag a teljes összeomlással egyenértékű. Olyat, amihez nem elég egy de Gaulle, még kevésbé egy Berlusconi.
A harmadik, a kormány által preferált lehetőség a bismarcki: gyakorlatilag az alkotmány ellen menni a CÉL érdekében. Érthető és elfogadható, ha minden tisztességes demokratának égnek áll a hátán a szőr, ha gyakorlatilag csak Orbán Viktor jószándéka az egyetlen garanciája a demokráciának. De még mindig ez utóbbi jár a legkevesebb lehetséges veszteséggel, hiszen a kétharmad idővel így is, úgy is alkotmányozáshoz vezet. (Ez utóbbit a választók is tudták áprilisban.)
Kizárólag a Fidesz mint választási párt szempontjából nézve is elfogadható veszteség az ami az AB-vel való szembekerülésből adódó egyszeri 2010-es népszerűségvesztés a szavazóbázis teljes nullázódásához képest.
Az ötödik kérdésre szvsz az IGEN a helyes válasz.
(Ha már mindezt valaki leírta, elnézést)