Regisztráció Blogot indítok
Adatok
CubeCat

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Miután a Neo FM megszüntette az Ezeröcsit, küldött egy pr-dumákkal teli sajtóközleményt a megújulásról, ám sok konkrétumot nem tartalmaz azon túl, hogy "megkezdődött a zenei kínálat finomhangolása”, meg „a piackutatási eredmények alapján felállított új…..
CubeCat 2010.10.07 11:01:17
Valaki kérdezte, hogy hogy működik ez a piackutatás. Nos, jórészt vezetékes számokat hívunk, mert a mobil drága. 18-49 a korosztály, akikkel fel lehet venni a kérdőívet. Ugyebár meg van adva, egy számlista, abból kell hívni. Az is adott, hogy hány embert lehet hívni 18-29-ből, 30-39-ből és így tovább 49 éves korig, mindkét nemből külön-külön. Leghamarabb egyébként a 30-49 női kvóta telik be, szóval ott sok embert vissza kell utasítani. Sok mindenről viszont nem maradnak le. Megmondom, miért: ugyebár megkérdezzük az életkorát, iskolai végzettségét stb. Ezek alapkérdések. Azért kellenek, mert adott embert kell kérdeznünk. Nos, a férfiak egyébként nem valami lelkesek, szóval szinte csak nő válaszol. Úgy az esetek 2/3-ában. Na, de mire is? Van a "hallgatja ezt, azt, amazt"+pontozós rész: 1-5-ig kell osztályozni, értékelni dolgokat. Szöveges választ hiába mondanak, általában nincs mód felírni. A hangfelvételeket meg aligha hallgatja vissza bárki is. Ha mégis, akkor maximum azért, hogy ránk szóljanak, hogy miért nem pontosan azt olvassuk fel, ami oda van írva?! (Mert "magyartalan", mert hosszú, néha nem is teljesen értelmes, mert mi se biztos, hogy felfognánk azt a kicsavart mondatot, ha valaki elhadarná a fülünkbe, meg mert így is kibebaxott hosszú az egész stb.). Aztán jönnek a dalrészletek. Egyben kell őket értékelni. 5-ös skála, szintén. Kb. 10-20 mp-es montázsok 1-3 dalból általában. Meg adott esetben hozzá kell társítani egy rádióhoz, amire legjobban illik. 1-et lehet választani.. Aztán további pontozós részek. "Adott rádióra 5-ös skálán mennyire illik, hogy.." típusú szempont-lista. Aztán ugyanezek a szempontok alapján "mennyire fontos önnek, hogy.." típusú osztályzás. 5-ös skála, naná! A kedvencem az, mikor ilynek vannak benne: '60-as, '70-es, '80-as stb. évek zenéi. Mindenki mondja, hogy mennyire kedveli. Ebből ugye kijön egy átlagérték, amiből össze lehet állítani százalék szinten a zenei moslékot. De kérdem én, mi van, ha valaki szereti a '80-as évek szintipopját, de mondjuk sugárban hány az italo disco-tól? Vagy napjaink zenéi? Hagyjanak békén az r'n'b-vel, de pl. pop-ból van egy-két nagyon jó. Akkor most hányast adjak? 3-ast? Ha jól emlékszem, már a középkorban sem nagyon volt olyan, hogy egy adott korszakot csak egy zenei irányzat uralt. Erről ennyit. Ja, igen. A végén, mikor már lefáradtak az előző 30-35 percnyi hülyeségtől: médiaszemélyiségek értékelése pontozással. A legtöbb rádiós ugyebár TV-zik is. Ott van pl. B. Panna, ha már Neo. A TV-ben még lehet, hogy oké, de tegye fel a kezét, aki 10 percnél tovább tudta hallgatni a rádióban! Naugye.. Ennek ellenére állítom, átlagban legalább 3,7 az értékelése a kérdőív szerint. De inkább 4..
A másik. Milyen rádiót hallgatsz? Hadd halljam? Nem fogható nálatok? Tetőantennával otthon?! Persze, hogy serceg, fél megyével odébb van az adó. :D Interneten hallgatod? Külföldi rádió? Igen? Nagyszerű, nincs a listában, akkor egyéb rádió. Tilost hallgatsz, és pesti vagy? Jó neked? Persze, miért is hallgatnád máskülönben. Jaj, de nincs a listában, akkor egyéb rádió. NEM LEHET BEÍRNI, HOGY MI AZ! Egyébként a helyi kereskedelmi rádiók egy része sincs benne a listában. Kisközösségi rádiók, pláne.
Ja, közvélemény-kutatós alapszabály: ne kérdezd, mit gondolok róla! Igen, ha nagyon szidod, és szerintem is rossz, hidd el, úgy bólogatok, hogy leesik a headset a fejemről. De nem mondhatom ki!!! Pozitív irányban úgyszintén nem. Befolyásolni szintén tilos.
Egyébként végső konklúzióként szeretném felsorolni Magyarország rádióit: "Juventus, Sláger, Bumeráng". Mikor elárultam neki, hogy a Bumeráng egy rádióműsor, nem egy rádió, akkor azt mondta: "mink azt csak Bumerángnak hívjuk". Ennyi. Így lesznek a szép grafikonok, így van megkutatva a köz véleménye. Hogy mennyire fedi a valóságot? Annyira, amennyi az esély arra, hogy krokodilt látsz a Körúton: vagy igen, vagy nem.