Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Somlo

0 bejegyzést írt és 261 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
English versionÖnkénteseket keresünk!A Kristály-völgy Egyesülethez nagyon sok ruhaadomány érkezett a vörösiszap-károsultak részére. Annak érdekében, hogy a kolontári, devecseri és somlóvásárhelyi lakosok könnyebben meg tudják találni a nekik megfelelő ruhát, szükséges…..
Somlo 2010.12.19 17:45:39
Sziasztok!

Látom, kevesen vannak már itt. Remélem, azért páran még olvassák majd, amit írok!

Eltett másfél hónap a katasztrófa óta. Devecserben most csend van, a város a karácsonyra készül. Félre ne értse senki: nem rend van, nem a gondok oldódtak meg. Csak most az emberek megpróbálják elterelni a figyelmüket valami másra, valami sokkal-sokkal szebbre. Most egymásra próbálnak figyelni, szerezni azoknak pár boldog pillanatot, akik fontosak nekik. Egymással foglalkoznak, s talán pár pillanatra, percre, órára meg tudnak feledkezni mindarról, ami történt.

Szeretném megköszönni mindenkinek a segítséget. Segítettetek, ki hogy tudott. Nagyon jó érzés volt látni, hogy idegenek hogy megmozdulnak, és sokszor erejükön felül is próbálják könnyebbé tenni a bajba jutott emberek napjait. Mint tudjátok, én is devecseri vagyok, így különös érzés fogott el, amikor felhívtatok, írtatok, hogy ezt vagy azt fel tudjátok ajánlani, hogy tudjuk lejuttatni. Jó érzés volt látni, hogy milyen boldogan adjátok, amikor boldogan hozta egy kislány ki az ő csomagját a kocsiba, vagy éppen Valaki az éjszaka közepén integetett egy idegennek, hogy odataláljon. :) Sok szívet melengető emlék. Kár, hogy így kellett, hogy megszülessenek. Megmutattátok, hogy igenis, segítenek az emberek, ahol csak tudnak. Köszönöm! Köszönöm, hogy segítettetek és köszönöm, hogy részese lehettem! Sajnálom, hogy csak ennyit tudtam, de nem adom fel! :)

Tudom, most sok helyen gyűjtöttek a devecseri és kolontári gyerekeknek, és volt, ahol mindenkinek. Játékok, élelmiszer-csomagok, és mindenféle földi jó. Úgy tűnik, ha mindez oda is ér, talán azoknak is szép lesz a karácsony, akiknek elvitte mindenüket az ár. :)

Kívánok mindenkinek békés, boldog karácsonyt, és egy sikeres, nagyon boldog új évet!
Somlo 2011.02.25 22:04:30
Somlo 2011.07.09 23:35:10
Szia!

Köszi szépen, alakulgatnak a dolgok... De...

Jártam ma kint az új házaknál. Hát... Szép, szép lenne, ha nem mind ugyanolyan lenne. Ráadásul ezek nem falusi parasztházak voltak, hanem városias jellegű házak. Ott kint meg úgy éreztem magam, mintha egy skanzenben járnék... Kolontárra is kimentem, ott egy hajszállal otthonosabb a helyzet.
A házakkal kapcsolatosan hallani sok panaszt is. Attól függ, melyik kivitelező csapat készítette. Van, aki pedig 100%-osan elégedett. Szóval vegyes a kép.
A kolontáriak már korábban, a devecseriek első csoportja ma költözhetett be. Még egyik házban sem voltam, de mivel sok ismerős van ott, kíváncsi vagyok, milyenek lettek belülről.

A város iszappal elárasztott részén már csak egy-egy ház árválkodik: vagy még lakottak, vagy hiteles házak, és a bankkal még vita van. Az utak, utcák már szabadon járhatóak, mármint aki tudja, hol mit keressen. Azért ha valaki ide téved, ne lepődjön meg, ha valami piros izével találkozik: az nem a házak bontásából származó vörös tégla pora... Bizony, még van iszap, és szerintem nem is fogják tudni eltakarítani. Beleült mindenbe. Az iszaphatártól 1 kilóméterre is találsz vöröset az út mélyebb pontjain, nem csoda hát, hogy húgom kocsijának a kereke még most is minden mosás után vörösre vált.
A házak viszont eltűntek. Csak a pusztaság. A kertből lelátok a főútra, a vasúttól hazalátok. Pedig messze van...

Ami viszont nagyon tetszik, az az új rendőrség. Szép lett, megfelelő méretű. Le a kalappal! Ez tényleg nagyon-nagyon pozitív!!! :)

Nekiálltak az új postának is. Szép nagy lesz ez is. Kérdés: itt is csak két ablak fog működni? Mert akkor egy kis pavilon is elég lenne...

A várkert katasztrófa. Van az iskolánál új játszótér, alakul a suli tornapályája is, de nem tudom, lesz-e olyan, mint volt.
A várkertben a dudarit elterítve a földön. Ezt fedik majd be földdel. A föld, ahogy a kocsik lebillentették, hegyekben áll. A strand medencéje feltöltve. A parkon átcsorgó mindkét patak medre teljesen száraz. A hidak is hiányosak... Szóval, ha van valakinek parképítő vállalkozása,... :)
Viszont a fák az elárasztott területen pusztulnak. Még hogy nem veszélyes...

Két hete elmentem a városba este. Amikor máskor pezsgett az egész város, most csak kihalt utcákat találtam. Egy-egy csellengő ember, kutyát sétáltattak páran. A pizzéria előtt volt csak pár srác, akik azért már találkoztak 1-2 üveg sörrel. Más senki... Se andalgó párok, se bicajozó fiatalok, se sétáló családok. Szinte senki...

Szüleim itt laknak a "határon", mi lettünk a város vége, így hát első kézből érzem a helyzetet.
Még sosem történt ilyen: sorra pusztultak el a macskáink. Nekik nem tudom megmondani, hogy ne menjenek át a kerítésen...
Az udvarra a szél még mindig vörös port hoz a szél. Ha sokat vagyok egyszerre itt, most is elkezd az orrom vérezni. Még nagyon nem jó a helyzet.
Persze, elköltözni nem lehet. Anyuméknak egyrészt itt van munka, ami még talán megoldható lenne. De a ház eladhatatlan. Senki nem veszi meg.
Miután elhordták a mögöttünk lévő kertből a földet, a melléképület tűzfala elkezdett dőlni. Nem kell nagy logika: ha nincs, ami megtámassza, eldől. Sima fizika... És mivel az épület másik felét a ház tartja, azt sem kell sokat magyarázni, mi lesz a következménye. De persze ezzel nem törődik senki. Közölték: ezt nem az iszap okozza. Persze, nem az: az eltüntetése! És természetesen semmilyen segítséget nem kap senki az utcában. Úgyhogy mindenki elkeseredett. Csapdában vagy: el nem tudod adni, anélkül meg nem tudsz elmenni. No comment... Úgyhogy itt a helyzet csak rosszabb lett. Ide még kellene kreatív ötlet... Sajnos, az itteniek voltak olyan becsületesek, hogy nem hordtak iszapot vödörrel be, mint ahogy sokan tették. Nem tudta senki, hogy ezzel ennyit ártanak maguknak... Hogy aminek örültek, hogy megúszták, most pont a hátrányukká válik.
A páros oldalon, ahol a kerítés az iszapban állt, mindegyik ház eladó. Ez elmond valamit? Senki nem jelentkezik... Ennek az utcának elkélne a segítség. Nem is kicsi...

Szóljatok, ha valakinek van ötlete!!!

A régi telefonjaim nem élnek. Most a 06-20/498-5778-as számon tudtok elérni.
Arra kérünk benneteket, hogy az észak-magyarországi adománygyűjtést, és annak célba juttatását itt szevezzétek meg. Az általános információk továbbra is a "Mindenki segíthet!" bejegyzés alatt találhatók. Köszönjük!..
Somlo 2010.10.19 11:40:13
@zsak4: Tavasszal, nyáron majd jó lesz! ;)
Somlo 2010.10.19 12:25:29
@zsak4: Várj vele. Ha tudjuk, kinek fog kelleni, megoldjuk a szállítást valahogy.
Somlo 2010.10.19 12:45:41
@zsak4: Gyöngyös nem a világ vége. És ne tarts gonoszkodónak, de félek, hogy a nagy közösből nem oda fognak kerülni a dolgok, ahova szánod. :(