Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ZöldHullám

0 bejegyzést írt és 90 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Örülünk, Vincent? Alámosás 2010.10.09 21:04:00
Kedves Olvtársak!Ennek a műnek a szerzője nem én vagyok, hanem kiski kollég. Technikai okokból úgy alakult, hogy én teszem föl ide, de az ő nevében:Pasteur/cAmikor terveznek egy műtárgyat, mint egy iszaptározó, mérnökök dolgoznak az ügyön. A mérnök alapvetően gondos ember. De…..
ZöldHullám 2010.10.10 12:13:56
@Naszta:
1.) Nem talál ki semmit a mérnök, csak választ a szabványban megadott tényezők közül és nem hasra ütésszerűen, csak ha csalni akar. Ok. hétfőn várom szabványszámot és a hivatkozott pontot.
2.) konkrétum? Zárt rendszerről beszélünk amire nem érvényes az entrópia vagy a talaj valami különös rendszer ami energiát termel? vagy mire gondolsz? Melyik egyetemen tanítják ezt? Most komolyan linkelj már be vmit vagy adj tankönyvi hivatkozást és tényleg utánanézek... Mit értesz ennergiatermelő-modellen a TALAJMECHANIKÁBAN?

Ha végeselemes szoftvert fejlesztesz (és talajmechanikusi diplomád is van ezek szerint) akkor pont tudnod kéne h a talajmechanikus ilyen végeselemes szoftverekkel dolgozik. Fekete mágián alapuló szoftvert csináltok?
A szoftverFEJLESZTŐ h kerül kapcsolatba cölöpöző kivitelező cégekkel? Az építési anyagokat, vízáramlásokat (vízépítés), légterjedést, bányászati kutatásokat, autótervezést (légellenállás, alkatrészek stb.), részben a nukleáris tervezést és nem sorolom tovább szintén végeselemes programokkal tervezik, azok is fekete-mágiák? A fizikusok azt se tudják megmondani hol van adott pillanatban az elektron, ettől fekete mágusok, nem működnek a modelljeik? Már bocs de tényleg "tervező" vagy?

Nem vesznék el a részletekben de minden tudományág területén vannak olyan dolgok amik tapasztalati, kísérleti eredmények, megfigyelések, szakértői "intuíció" alapján történnek (ez utóbbi viszi előre az adott tudományterületet), a talajmechanikában sincs több ilyen mint más területeken, bár tény h a matematikai modellek még nem annyira kidolgozottak mint pl. a klasszikus fizika területén, ettől még működő és jól használható rendszert alkot.
Azért ezt a "energiatermelő modell alapján működő tudomány= fekete mágia" az orvosodnak ne mondd, mert még "félrekezel"....
ZöldHullám 2010.10.10 12:16:11
@ó jaj: ezt úgy szokták szerencsésebb éghajlatú területeken h alulról oldalról leszigetelik, a csapadék és egyéb vizeket meg elvezetik. Így működnek a modern hulladéklerakók (háztartási szemét) Mo-n is.
Egyre elképesztőbb fordulatokat vet a vörösiszap-katasztrófa ... A Magyar Tudományos Akadémia tagjai megállapították, hogy a vörösiszap nem mérgező. Azt írják, maga az iszap nem mérgező (gondolom csak vörös) a gond a vízzel van, mert az durván lúgos, és harmadfokú égési…..
ZöldHullám 2010.10.09 10:07:05
@picur3ka/mesterhazymiklospart: Nekem továbbra is ellentmondásosan nyilatkozik meg az MTA. Abban a cikkben ahol magyarázzák h miért nem ugyanazt mérték mint a grínpísz:index.hu/belfold/2010/10/08/arzen_es_higany_az_iszapban/
"a Greenpeace(...) a kontári árokból vett VÍZmintában az ivóvízre vonatkozó egészségügyi határérték körülbelül huszonötszöresét találták. (...)az MTA Kémiai Kutatóközpontja is rendelkezik a vörösiszap paramétereivel. A helyszínen aFOLYADÉK fázisból vettünk (MTA) mintákat, abból, ami a veszélyt okozta elsősorban, ami az első menetben érintheti az embereket, állatokat, növényeket, vizet. Abban ezek az anyagok nem mutathatók ki (...)Németh Tamás (MTA) hozzátette: a lényeg, hogy nem ugyanarról beszélünk. "A Greenpeace a vörösiszapról, amelynek összetétele közismert, az Akadémia állásfoglalása pedig azokról a mintákról, amelyek a kiömlő lúgos vegyhatású anyag FOLYADÉKfázisából származnak, s amely nagy gondot okozott, embereket veszélyeztetett"

Teljes a káosz, honnan vette akkor az MTA a mintát? Miért más akkor az eredmény mint a grínpíszé? Nincs ellentmondás?!!!!
ZöldHullám 2010.10.09 10:25:11
@kolbászoszsömle: Ez valószínűleg így van, de:
1. A grínpísz (érdekektől függetlenül) jól mért, tényleg szar van a palacsintában, vagy
2. A grínpísz hazudik/téved. hol vannak a független hatósági, vagy akárki által mért eredmények, akik 1.)-t cáfolják? Eddig csak az MTA közölt nem konkrétan valamilyen adatokat, de annak származása is ellentmondásos (nekem).
Egy labor mérési eredmény 2-3 nap, egy gyorsteszt (nagyságrendi eredmény) azonnal a helyszínen kész van. Közel egy héttel a katasztrófa után miért nincsenek mérési eredmények?
ZöldHullám 2010.10.09 10:55:14
@.Pierre Bezuhov.: nem az a lényeg GP mit mért vagy mit nem (egyébként az eredményeket az osztrák környezetvédelmi hatóság laborja és az egyik legnagyobb magyar kv-i labor mérte), hanem h senki nem cáfolta hitelt érdemlően, sőt ha jól hallom már hivatalosan is megerősítették vmi hasonló mérési eredménnyel, de persze csak OV mondta, ki tudja igaz-e? :))))
Illés Zoltán az MTI tudósítójának azt mondta: ilyen katasztrófa még sehol a világon nem történt. Néhány éve Korzikán egy alumíniumgyárból ömlött a tengerbe vörösiszap, de lakott területre még soha, sehol. Egészen tegnap kora délutánig, mikor a zagytározó gátszakadása…..
ZöldHullám 2010.10.06 19:12:34
@jános515: én nem írtam, hogy pénzkérdés le(het)ne az ellenőrzés, sőt. Pont az a lényeg, hogy egy ilyen árbevételű cégnél az a havi pár millió nem pénz erre...
ZöldHullám 2010.10.06 19:46:04
@eléganaplopókból: " Merthogy azt még megértem, hogy a cég nem akar milliárdot költeni erre, mondván, hogy jó volt 40 évig, kibír még pár hónapot, vagy majd az új tulajdonos stb. Na de ezt talán a hatóságoknak felügyelnie kéne!!! Egyszerű: "Nem javítjátok ki? Jó, működési engedély vissza, termelés leáll, és akkor rekultiválhatjátok a területet fiaim!"

Sajnos ez nem biztos h ilyen egyszerű, mert mi van ha a cég bezsarol? "Ok, leállunk, de akkor 4000 embernek nem lesz munkája. Mi lenne ha egy kicsit toldozgatnánk, közben jól ellenőrizgetnénk, aztán majd később...egyszer...(soha)....megjavítjuk?" Erre hatóság "Na jó jó, úgyis egy év múlva megy az igazgató, aztán még egy év és választások, eddig se dőlt össze...."
Hány olyan beruházás volt Mo.-n amit "ideiglenes" engedéllyel adtak át?
ZöldHullám 2010.10.06 20:03:06
@kolbászoszsömle: No ja, csakhogy előtte ott nem dolomitlejtő volt. Én tudok védett dolomitlejtőt mondani, de védett vörösiszap-rétet nem, ez utóbbi ugyanis nem természetes képződmény. Itt nem az a lényeg h gyom nő vagy tölgyfa, hanem h lesz-e belőle ökológiai-katasztrófa.
Más jellegű és kaliberű, de például az emberi butaság hatására elsivatagosodott Aral-tavat az egyik legnagyobb környezeti katasztrófaként tartják számon (pedig se nehézfémek, se radioaktivitás, se lúg), és gyom ott is nő, csak már se hal, se egyéb növényzet, se ivóviz, se munka, se emberek. Nálunk nem ennyire drámai a helyzet....de azért érted a lényeget?