Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Második Szóló

0 bejegyzést írt és 63 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Bekövetkezett az, amire már novemberben számítani lehetett: az LMP egyre inkább elváló két irányzata a jövőben külön folytatja. A forgatókönyvhöz sem kell túl nagy fantázia: a pártban maradók minden bizonnyal önállóan vágnak majd neki a 2014-es választásnak, míg a…..
törökgáborelemez 429. Casus 2012.01.12 20:20:00
Schmitt Pál plágiumbotrányához hasonló ügyet – ha igaz, amit a hvg.hu állít - egy köztársasági elnök nem nagyon élhet túl. Akár lemond, akár nem, politikai karrierje halálos sebet kap, működése ellehetetlenül. Meggyőződésem, hogy a magyar államfő számára –…..
Második Szóló 2012.01.13 10:34:13
@Volkov: szerintem Lézer Jani szavait kellene figyelned: akinek nincs semmije, az annyit is ér. Pali Bának nem volt doktorija, hát megszerezte - a maga módján. Na pont annyit ér, mint amennyit beletett. Ha nem lesz következménye, azzal szembeköp mindenkit, aki megdolgozott a diplomájáért, akár vért pisilve is összehozott valami értékelhetőt.

@Cicero: a Professzorok Batthyány Köre OV zsebtársasága. Politikai értelemben pont annyit érnek, mint a fogatlan nénik és bácsik síppal a szájukban, bérelt busszal szállítva. Természetesen a tudomány területén elismerem őket, mint ahogy sportolóként elismerem azokat a sportembereket is, akik eladták magukat valamelyik pártnak. Szomorú, ha valakinek olimpiai bajnoki címmel, tudományos kutatómunkával a háta mögött kesztyűbábként kell bólogatni a gazda kénye-kedve szerint. A hatalom mámorító és a 2/3-addal sokan bele is szédültek.

@Kara Kán: ha véleményed szerint napnyugatra szaladgálni segítségért politikai ellenfelek ellen bűn, akkor legyen. A szaladgálók klubjában üdvözölhetjük Szent István királyunkat, a törököket sem magunk vertük ki innen, az átkos 40 év szöveteinek feloldásában is volt némi szerepük a nyugati demokráciáknak és maga a megváltó Viktor is szívesen osztotta a szocikat a Néppárt alelnökeként Nyugat-Európában. A nyugatra vágyódás nosztalgiája minden politikusban benne van, főként ha momentán ellenzékben találtatik.
1. Nehezen vitatható, hogy helyes döntés volt a mostani kormány részéről az államadósság csökkentésére irányuló politikai szándékot - valamilyen formában - alkotmányos szinten megfogalmazni. 2. Vitatható, hogy helyes döntés volt-e a mostani kormány részéről az…..
Második Szóló 2011.12.05 10:54:00
@Kriszti25: olajfa...

Ebben az országban a választóvonal nem a jobb-bal, demokrata-nemdemokrata, konzervatív-progresszív, kommunista-antikommunista, magunkfajta-magukfajta gondolkodás mentén van. A tényleges választóvonal az önállóan gondolkodni képes és nem képes emberek között van. Amíg az utóbbiak vannak többségben, nincs jelentősége hogy lesz-e olajfa. Amíg a választók számára a realitást az jelenti, hogy mit állít a kedvenc párt szóvivője, elnöke, frakcióvezetője, vagy az általa fizetett elemző, amíg véleményt csak az előre legyártott panelek közül képesek a polgárok magukévá tenni, addig kereslet is lesz arra a politizálás típusra, amit most a Fidesz-KDNP előadásában láthatunk. Nem nyerünk semmit egy olyan olajfával, ami a jelenlegi politikusokból áll elő. Nekem már semmi kedvem ugyanezt a színdarabot más szereplőkkel, vagy régebbiekkel nézni. Számomra nem változtak azzal a dolgok, hogy más lett a díszlet. Amíg a darab nem változik, addig balkáni ország maradunk, és esélyünk sem lesz kitörni. Elleszünk a megvásárolható szakszervezeti vezetőinkkel, pökhendi pártfunkcikkal. Nem volt ember aki előállt azzal, hogy 'Figyi, be kell forgatni több ezer milliárdnyi nyugdíj megtakarítást szerkezeti reformokba, mert így lesz versenyképes és finanszírozható az ország! Csinálunk új oktatási rendszert és egészségügyet. Cserébe, nem fogsz jobb országban élni, maximum ugyanilyenben, de legalább lesz jövője a gyermekednek!' Ehelyett lett fülkeforradalom, gazdasági szabadságharc, eltőzsdézték és állami részvényvásárlás.
Mondjátok, tényleg nem tűnik fel pár millió embernek ebben az országban, hogy mekkora összeget tapsoltak itt el az elmúlt években? Van olyan ország, ahol már egy fél mázsa tojást spontán hozzávágtak volna Matolcsyhoz, de csak azért, mert tanultak jó modort. Ebben a kellemes éghajlatú országban meg annyira fejlett a kritikai érzék, hogy csak akkor veszi szájába a sípot a fószer, ha pártutasításba kapja.
A pálinkafőzés már szabad, az egész nemzet évekre egy bódult rémálomba zuhan...
Sajnos, a világ a jelenlegi helyzetben a maga bajával van elfoglalva. Nincs aki a delíriumban fetrengő tékozló fiú hóna alá nyúljon és elvigye a detoxikálóba.
Aki még józan maradt, kérem, őrizze a lángot, szükség lehet még az értelem fényére...!
Talán már kiderült: egyáltalán nem vagyok híve annak, hogy a bizonytalan jövővel kapcsolatban biztos kijelentéseket tegyünk. Ma még felelősséggel nem lehet kijelenteni, hogy a második Orbán-kormány képtelen lesz teljesíteni vállalásait, és nem lesz esélye arra, hogy a ciklus…..
Második Szóló 2011.10.07 11:46:03
@Török Gábor:

Tisztelettel felhívom figyelmét az Ön által vázolt lehetőség visszásságaira:

1. a jelenlegi miniszterelnök eddig egyszer lépett hátrább egy sorral: egy elvesztett választási küzdelem közben. A lépés a vereség beismerése volt, mégha a kommunikáció 2006-ban a győzelem egyetlen lehetséges eszközének próbálta is beállítani. Az analógia miatt annak tűnne most is, és ezen tovább ront az egy éve meghonosított és azóta is folyamatosan szajkózott háborús-forradalmas retorika.

2. a választási felhatalmazás mértékét tekintve Orbán Viktor bármit megtehet és bármit meg is tett: szétfeszítette a Magyar Köztársaság alkotmányos kereteit. Ha most előrángat maga helyett valakit, az a cselekvőképtelenség benyomását keltené.

3. ebben az országban nem egyszerűen eltelt másfél év a ciklusból. Ezer milliárdok mentek el egy nagyszabású kísérletre az egykucsos adórendszerrel, államosították a magánnyugdíj vagyon 90%-át. Közpénzből, ráadaásul hitelből vásárolták meg az orosz befektető kezében levő MOL részvénycsomagot. Szétzavarták a korábbi vezetői garnitúrát. Nem lenne egy kicsit furcsa, ha ezután a min. elnök venné a kalapját, hogy köszi srácok, ennyi volt?

Az Ön által felvázolt lépés jelent-e garanciát a sikeresebb kormányzásra nézve?
Lehetséges lenne újraépíteni a politikus imázsát egy ilyen lépés után, valamint nem csökkenne-e az esélye a hatalomba történő visszatérésének?
Nem adna ez további muníciót az ellenzéknek?
Nem gyorsítaná ez fel az amortizációs folyamatot?
Visszaterelné ez az elbizonytalanodottakat a Fidesz táborba?
Különös ez a magyar politika: miközben a Fidesz elsöprő, kétharmados sikerét jelentős részben az előző kormánynak köszönhette, jelenleg az ellenzéki MSZP szinte egyetlen reményét ismét a kormányon lévő erők jelentik. Ami azonban 2006 után elég volt, most egyelőre csak a…..
Második Szóló 2011.05.13 00:39:29
Kedves Török Gábor!

Személyes megfigyelésem az, hogy az MSZP ettől nagyobb pofonból is felkelt a padlóról. Mindenféle show-elemek nélkül tette ezt, miközben politikai ellenfelei kormányon történelmi tetteket vittek véghez, mint pl. a Varsói Szerződés megszüntetése, a szovjet csapatok hazaküldése. Antall József kormányának tetteihez képest az a fajta "szabadságharc" és szimbolikus politizálás, amit a jelenlegi kormányoldal fel tud mutatni, kb. úgy aránylik egymáshoz, mint Oszama Bin Laden Matuska Szilveszterhez.
Mégis visszajöttek a szocik, mert a történelmi tettek mellett elfogyott a tudomány, ha a gazdaság, a nagy ellátórendszerek, vagy a média feletti hatalom kérdése került napirendre. Ugyanez zajlik most is. A nép lelke egyszerű: stabilitást akar, konzerválni a magyar virtuális valóságot, még akkor is, ha az hitelből van finanszírozva.
Jön majd valaki az MSZP-ben, aki jóléti rendszerváltást, normális Magyarországot ígér, és a Köztársaság visszaállítását. Jön majd valaki, aki elmagyarázza, hogy a demográfiai válság megoldása nem az abortusz-tilalom, hanem a beat zene.
Jönnek majd balhék a Fidesz körül is. Máris kiderült, hogy nem csak az MSZP tud rosszul kommunikálni. A "hiteltelen", a "hazug" jelzők mindig a környezet kontextusában kapják és veszítik el értelmüket és nagyon könnyen relativizálódnak. Rá fognak jönni a választók, hogy aki nem tud célt adni az országnak, az semmivel sem rosszabb attól, mint aki elkorhadt eszméket akar rákényszeríteni az itt élőkre.
Az MSZP válságának elhúzódását, szerintem, hiba a korábbi kormányzópártok hasonló időszakbeli viselkedése alapján szemlélni, minthogy nem volt még példa rá a rendszerváltás óta, hogy egy politikai párt 8 évig erodálódjon kormányerőként, így az összehasonlításnak nincs alapja. Viszont, ha a Fidesz támogatottsága ilyen ütemben forgácsolódik el, és egyik párt sem képes begyűjteni a bizonytalanokat, akkor felvetődhet akár egy nagykoalíció esélye is a következő választásokon.
Harcias – Orbán Viktor strasbourgi fellépése kapcsán ezt a jelzőt olvashattuk talán a legtöbbször a másnapi kommentárokban. Igaza van a Véleményvezér okos írásának: ez a performance elsősorban belpolitikai célokat szolgált, Magyarországra üzent. Ezért, de akár ettől…..
Második Szóló 2011.01.21 02:02:55
@Török Gábor: "A nyugdíjpénztárak elleni küzdelem, az Alkotmánybíróság jogköreinek csorbítása, továbbá egyéb intézményi és személyi átalakítások nem eseti, egyedi ügyek (ezért nem is érthetők meg önmagukban), sokkal inkább ennek az új politikának a járulékos elemei, amelyek nélkül sokkal nehezebben tudna haladni (ha egyáltalán tudna) a kormány a saját maga számára kijelölt úton."

Szerintem ez a "cél szentesíti az eszközt" olyan speciális esete, amely esetében a célt nem látta még senki, csak az eszköz csapkod mindenre, amit ér. Annyi értelme van az egésznek, mint a jégesőnek. Ha elment, csak az elvert hajtások és a gazda könnyei maradnak. Tessék felkészülni hét szűk esztendőre!

"3. A harc, a konfliktus azonban a Fidesz politikájában nem csupán tanult mentalitás és/vagy szükségszerű következmény, hanem jelen helyzetben fontos önérték is."

Megint ott tartunk, hogy a Fideszt nem a gazdasági és a társadalmi kihívások optikáján keresztül szemléljük, hanem az elmúlt 8 évhez képest próbáljuk meghatározni. Nem hiszek benne. Létezik, hogy Orbán a pillanatnyi helyzet miatt stabilizálni akarja pozícióját? Nem. Az ellenzék pozícióját akarja destabilizálni? Mi az, hogy! Nagyon is! A valóságmagyarázat pedig az, hogy az ellenzék az ország és a nemzet elárulásán dolgozik azáltal, hogy felbujtja a kormány intézkedéseinek támadására a rokon gondolkodású EU-diplomatákat. Következésképpen az ellenzék egy részének, vagy egészének kimaradása a politikai és társadalmi vitákból, az alkotmányozásból nem csak nem problematikus, hanem egyenesen kívánatos is. Pontosan az köszön vissza a kormány és a kormányzó pártok állandó konfliktuskeresése mögött, hogy a vita elkerülését szolgálja.

Valójában, szerintem, a viták elkerülése nem bátorság, hanem gyávaság, de hát ki mint él úgy ítél...
“Ezt a csatározó politizálást minduntalan a miniszterelnök személyéhez szokták kötni, miszerint egyedül minden tőle függ. Nagyon nem értek egyet ezzel, hisz ezt nem egyedül csinálja. Ehhez az egész vezetői körének hallgatólagos beleegyezése, sőt, lelkesedése és…..
Második Szóló 2011.01.12 12:11:13
Tisztelt Török Gábor!

Ennek a blogbejegyzésnek a relevanciája nulla, még ha a téma felvetése és körüljárása érdekes is.
A kormányzati struktúra kialakításakor látható volt már az a kommunikációs szándék, hogy Orbán Viktor, úgy kormányoz, mintha kívülálló lenne. Ez fából vaskarika, arra jó, hogy súlytalan kérdések ne erodálják a népszerűségét. Később barátságosan levelezgetett a nyugdíjasokkal, "konzultációkat" folytatott, a kormányzásból eredő esetleges hibákat, és még inkább a népszerűtlen döntéseket és ennek következményeit ráhagyta a frakciójára. A felállás arra is jó, hogy egy brüsszeli számonkérés esetén továbbíthassa az uniós postát a frakciónak, mint ahogyan ezt láttuk is a médiatörvény esetében. A probléma abban áll, hogy Orbán Viktor nem csak kormányfő, hanem a legnagyobb kormányzó párt elnöke is, így álságossá válik a színjáték.
Ha Orbán Viktor már megválasztott miniszterelnökként lemond a Fidesz elnöki pozíciójáról, ahogyan ez 98-02 között megtörtént, akkor van értelme arról értekezni, hogy ellenzéke ki akarja tenni a Fidesz és Orbán Viktor közé tenni az egyenlőségjelet valamilyen stratégia részeként vagy nem. Ahogyan Gyurcsány, úgy Orbán is MAGA VÁLLALJA a definíció szerű kölcsönös megfeleltetést a kormány és a kormányzó párt első számú vezetői posztjának egyidejű betöltésével.
Emiatt nevetségesnek, és manipulatív szándékúnak tartok minden olyan felelősségterelő nyilatkozat, amely a párt frakciójától, illetve annak tagjától igyekszik a kommunikáció szintjén elhatárolni a miniszterelnököt, illetve azt a benyomást kelteni, hogy mások ennek ellenkezőjére törekednek.

Továbbra is tisztelem és várom a következő írást.
törökgáborelemez 309. Zsákutca 2011.01.04 18:01:00
Bár úgy tűnik, hogy a kormány a médiatörvény kapcsán tartja magát a „naésakkormivan” irányhoz, sorok között olvasva és háttérbeszélgetéseket folytatva nem olyan nehéz észrevenni, hogy a példátlan nemzetközi kritikák komoly hatást gyakorolnak a Fidesz több…..
Második Szóló 2011.01.07 00:20:37
@Ventura Blvd: biztos a hamisított pirospaprikától :-)
Második Szóló 2011.01.07 00:21:36
@Ventura Blvd: vagy a vaskos számlától? :-)
Második Szóló 2011.01.07 00:23:20
@BulatOkudzsava: a miniszterelnöki szóvivő szerint a sajtóvécében lesz csoportnyomás :-)
„Felelősségre fogjuk vonni mindazokat, akik saját állampolgáraikat rabolják ki, zsarolják meg. Mert ezek olyan bűncselekmények a magyar emberek ellen, amelyek soha nem évülnek el.” Nem, ezek a mondatok nem a szocialista kormányok ellenzékének 2006 és 2010 közötti…..
Második Szóló 2010.11.28 14:39:50
@Második Szóló: a Gyurcsány-téma képletileg egyszerű, ugyanaz a helyzet mint Bokros Lajos esetében az MDF-nél volt. Amíg több szavazót hoz, mint visz, nem dobják ki felesleges ballasztként.
Második Szóló 2010.11.28 14:51:50
@fantasztikus!: én azért még megvárnám a további intézkedéseket. Ne felejtsd, ami most zajlik, az maszatolás, a büdzsé a propaganda alá van rendelve: a fidesznemszorítmeghanemgazdaságotélénkít. Ennek még komoly ára lehet, amit nem a Fidesz fog megfizetni, hanem mindenki, itt a környéken. Tőke nélkül nem működik a gazdaság. Ha a befektetők kivonulnak, mert kiszámíthatatlannak tartják a gazdasági környezetet, balkáni állapotok lesznek.
"A 40 évnyi kádárizmussal és 20 évnyi posztkádárizmussal szakítva létrejöhet a negyedik Magyar Köztársaság" - jelentette ki tavaly Fricz Tamás politológus, a Civil Összefogás Fórum szóvivője a szervezet 1956-os ünnepségén a Hősök terén. A felvetés egyre…..
Második Szóló 2010.11.23 14:20:06
Jó Napot Mindenkinek!

Gyakran vagyok gondban Török Gáborral kapcsolatban, hogy mennyire függetlenek az elemzései. Én a 287. post alapján azt gondolom, hogy Gábor ma a 2/3-ad szekerét tolja. Ezt nem tartalmi elemek alapján gondolom, hanem a témaválasztás okán.
- Mégis mennyire időszerű ez a téma? Jelenleg az alkotmányozási folyamat az ötletelés stádiumában van, nem látok egy kész tervezetet, amit rendszerbe lehetne illeszteni.
- A fideszközeli kommunikáció főárama már lassan egy hónapja egész egyszerűen zárójelbe teszi a 3. Köztársaság Alkotmányát, mondván, hogy tavaszra úgyis újat készít.
- A szerző tollából kikerült írás azt mutatja, hogy Ő maga is beáll e főáramba és maga is nagyobb jelentőséget tulajdonít annak, hogy milyen lesz az új alkotmány és ettől változik-e a politikai berendezkedés, mint annak, hogy a jelenleg fennálló helyzet maga is alkotmánysértő, és lehet-e ennek a helyzetnek más megoldása, mint ahogyan az alkotmányozó többség kívánja keresztülvinni akaratát.
- Jelenlegi helyzetben az alkotmányozás folyamatában a kormányoldal, és bizonyos civil szervezetek vesznek részt. A civil szervezetek biztosan rendkívül felkészültek és elismertek szakmailag, de a társadalmi ismertségük, támogatottságuk duplanulla. Kiket képvisel például a Professzorok Batthyány Köre? Azt gondolnánk az evangélikus vagy a református egyház nagy társadalmi támogatottságú szervezet, azonban nem rendelkezik a hívők véleményének képviseletére semmilyen felhatalmazással, pláne nem világi dolgokban. Sok millió nyugdíjas van, de az Országos Nyugdíjas Polgári Egyesület hány tagot is számlál? Még honlapja sincs. Véleménye az viszont van: "A Szent Korona tagja az államalapító magyar nemzet tagja, bárhol él a világon, valamint az államalkotó nemzetek tagjai, ha a Szent Korona országának területén élnek - írják, hozzátéve, hogy aki nem a Szent Korona tagja, az a Szent Korona országában vendégként él." - hogy ettől hova jutunk előre, azt nem tudom, mert nem is értem miről beszél.
Szóval, van itt egy színjáték, amit alkotmányozásnak nevezünk, és amelyben tényleges társadalmi felhatalmazással a Fidesz-KDNP pártszövetség vesz részt.
Nem vesz viszont részt az alkotmányozási folyamatban az ellenzék. Az az ellenzék, akik mögött tényleges szavazatok vannak. A tavasszal voksolók kb. 47%-a szavazott ugyanis más pártokra. Ha ők az Új Alkotmány megszavazása előtt kivonulnak az ülésteremből, csak mert nem olyan jófejek, hogy díszletet szolgáltassanak, az elég kínos lehet utólag a kormánypártoknak.
Arról írjon inkább, Gábor, hogy milyen esélyek vannak egy "normális politikai helyzet" előállására, a megbékélés alkotmányának elfogadására, illetve milyen várható "költségei" lesznek ha a jelenlegi folyamatok irányába haladunk tovább? Lehet-e demokratikus alkotmányt az ellenzék nélkül létrehozni, elfogadni? Demokratikus ország lesz-e Magyarország az új alkotmány elfogadása után, ha az nem kompromisszum eredménye, nem a legnagyobb közös osztót tartalmazza? Szerintem, ma ezek a legfontosabb kérdések, ezekre kell válaszokat adni. Vajon a kormánypártok már megadták rá a maguk válaszát, vagy még keresik ők is?
Második Szóló 2010.11.23 15:18:11
@panelburzsuj:

Orbán rendszeralapító parlamentnek nevezte a mostani Országgyűlést. Szerintem nincs kifogása senkinek az ellen, hogy új alkotmányt fogadjanak el. Ehhez viszont kompromisszumokra van szükség. Ha nincs kompromisszum, nem változik a rendszer sem.

Két lehetőséget látok arra, hogy a választók elfogadjanak egy új alkotmányt:
- parlamenti kompromisszum
- népszavazáson született kompromisszum.
Ha nem így lesz, az ország jelentős része nem fogja elfogadni, hogy a változás az ő akaratából fogant. '89-óta 2/3-ot csak az előző kormányok elutasítása hozott bármely pártoknak a parlamentben. Szerintem, ezen Orbánéknak sem árt elgondolkodnia...
Második Szóló 2010.11.23 23:50:16
@aszekelyek: Az angolok azt akarják, William legyen a királyuk, a korona következő viselője. Ezekkel az élményekkel telve próbáld meg megérteni, hogyan is tud ilyet egy korona megtestesíteni. Eközben ne feledd, Európa egyik legrégebbi demokráciájában jártál , ahol nincs is írott alkotmány.

Igen nagy tisztelettel tenném hozzá ama tényt ehhez az okfejtéshez, hogy ugyanez a brit közvélemény a királyság intézményének szükségességét kérdőjelezte meg Charles és Diana válása és egyéb magánéleti botrányok után. A brit korona leginkább az álmok országútján eltévedt vándorok számára negédes, akik szívesen néznének a tévében egy jó kis hercegi esküvőt. William története amúgy nagyon szépen van a médiában felépítve. Meglátjuk a mézeshetek után, melyik felmenője vérét örökölte...
Önöknek ilyen nincs és nem is lesz – mondta ma az ellenzéknek a kétharmados többségre utalva egy mérsékelt konzervatív politikustól talán szokatlan stílusban Navracsics Tibor az alkotmánymódosítás parlamenti vitájában. A Fidesz-KDNP az áprilisi választási győzelme óta…..
Második Szóló 2010.11.16 18:37:14
@török gábor: nem a saját érvelésemet érzem reménytelennek, hanem ezt a vitát. jó lenne, ha valaki megnyugtatna, hogy látja a különbséget a rossz/káros és a világvége között, de ha tényleg csak a két véglet van, akkor erre a blogra valóban nincs semmi szükség.

Kedves Gábor!
Valahogy úgy vagyok ezzel a vitával, mint a fájlcserélőkkel, meg a klónozással. Amíg a köz haszna nagyobb mint az egyén kára, addig támogatom. Mindketten tudjuk, hogy olyan döntéseknek ágyaztak meg, ahol fordított a reláció.
Megtörtént, amire kevesen számítottak – ha nem is úgy, ahogy esetleg erre néhányan gondoltak. A ma délelőtti szavazáson egy szavazat hiányzott a szükséges kétharmados többséghez az Alkotmánybíróság jogkörét szűkítő Lázár-féle alkotmánymódosításhoz benyújtott…..
Második Szóló 2010.11.10 15:30:22
@igyirnankmi.blog.hu: ha egyáltalán felvetődik az, hogy a megnevezett urak akárhogyan is szavazhatnak, az megint a dilettantizmus ékes példája lenne. Eddig azért tervezettebben mentek az események...
Második Szóló 2010.11.10 15:35:16
@varvizib: emlékeim szerint Orbán vetette fel Kötcsén, hogy várható az egység felbomlása. Ráadásul a fideszesek eddig nagyon fegyelmezetten viselkedtek. Naná, hogy felkapja a témát a sajtó. A képeket nézve, a képviselők sem sztoikus nyugalommal vették tudomásul az első körös eredményt.
Második Szóló 2010.11.10 15:48:13
@László56: "A bloggazda és a kommentálók többsége a politikai hazátlanok gyűjtőhelyének használják fel ezt a blogot."

Miféle minősítés ez a "politikai hazátlan"? Tudnád definiálni, hogy mitől lesz valaki az? Mert attól, hogy nem kapaszkodik fel valami trendi irányzat hátára valaki, és nem lehet beskatulyázni, hogy rohadt kommunista, fasiszta, irredenta, cionista, szoclib, stb. még nem kell alkotni egy fosztóképzős, pejoratív kicsengésű szitokszót, aminek a sátra alá be lehet terelni a maradékot is, aki nem tud lelkesedni úgynevezett eszmékért!
Nyilatkozzon a legfőbb ügyész, hogy érkezett-e Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztéséről szóló indítvány hozzájuk - szólította fel a hétvégén Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos Kovács Tamást. A „mikor jön már a Jézuska?” vágyakozását idéző…..
Második Szóló 2010.11.08 11:20:21
Amit mindenki tud: az ügynek büntetőjogi következményei nem lesznek. Egy olyan országban, ahol Biszku Béla szabadlábon van, miközben mindenki kérkedik a maga '56-os örökségével, lenne bírói tanács, amely elítél egy ex-miniszterelnököt logikai láncolat alapján? Maradjunk hát a politikai következményeknél. Ez pedig az, hogy Gyurcsányból ellenzéki ikont faragnak. Az ellenzékiség mércéjévé pedig a Gyurcsánytól mért távolság válik. Ahogyan azt TG is írta, innentől fogva az AB, a költségvetés, az új Alkotmány relatíve nem lesz, nem lehet az ellenzék kristályosodási középpontja, mert a Gyurcsány-ügy mellett nem kap műsoridőt, bonyolult elmagyarázni, szakértők kellenek. Gyurcsányhoz nem kell szakértő, mindenki érti a témát. Sukoró még a délibábos horizont mögött rejtőzött, amikor az akkori miniszterelnököt már rég bűnözőnek, túlmozgásos idiótának állította be a jobboldali média. Az ügyészség egy politikai színjátékhoz teremt majd hátteret, ahol középen a rabláncon rángatott Gyurcsány, két oldalt pedig a szimpátia-tüntetők fáklyás menete, és a lámpavas alakú bitófára lógatott Gyurcsány-bábut (frakkban és cilinderben) égető símaszkos randalírozók, valamint az őket SÜN-formációban szétválasztó rebiszesek játszák a maguk szerepét hetente akár többször is. Otthon a tévé előtt meg lehet hozzá törni a sósat, meg szurkolni. Amíg a magyar foci fel nem támad, megteszi helyette. Párhuzamosan ezzel megy a büntetési tételt pénzért és erotikus örömökért árusító ex-ügyész fellebbviteli eljárása. Amelyik pedig ugyanezt politikai megrendelésre teszi, az szép karriert fog befutni, akár médiasztár is lehet. Hogy a jelenlegi politikai karanténban ülő Gyurcsánynak, akivel magára valamit is adó politikus együtt nem mutatkozik, ez egy sikeres kitörési pont lehet, az biztos. Sikerrel válhat Orbán ellenzékének központi figurájává. Az ellene folyó eljárás lemossa róla az őszödi mocskot és makulátlan hófehér ártatlansággal térhet vissza kihívóként a 2014-es választási kampányban, amire valljuk be, egyébként vajmi kevés esélye lenne.
Második Szóló 2010.11.08 12:58:30
@Szimba: Viszont, a jövőre nézve talán egy hajszállal jobban figyelnének a politikusok (Fidesz is), hogy mit ír alá, kit mit támogat, hol szór el baráti cégek megbízatására milliárdokat).

Ezt ugye, Te sem hiszed el.

Szerintem, a kommunikáció vertikumából nem emelkedik majd semmi morális értékrend szintjére. Továbbra is egy ellenzéki karakter amortizálása a cél és a várható haszon. A lenyúlás reflex-szerűen működik. A visszatartó erő nem a büntetés, hanem a civil kontroll. Vö.: kulturált társaságban, hangosan, nem büfögünk. Nem azért fogjuk vissza magunkat, mert félünk a várható büntetéstől, hanem, mert nyilvánosan nem vállalható viselkedés, szégyelljük magunkat a társaink előtt.
Több mint egy hete van napirenden az Alkotmánybíróság jogköreinek korlátozása kapcsán kirobbant vita. Sokan magabiztosan állítják, hogy az embereket úgysem érdekli ez az ügy, mert a közjogi-alkotmányos kérdések iránt érzéketlen a kizárólag a pénztárca alapján voksoló…..
Második Szóló 2010.11.04 14:36:33
@bbene: a hozzászólásoddal kapcsolatban megengednék néhány megjegyzést
1. a sok szavazat nem ok arra, hogy amit el akarnak érni, azt nemtelen eszközökkel érjék el. A "cél szentesíti az eszközt" a diktatúra hívószava.
2. ha nem írnak véleményeket, attól könnyebben megoldódik bármi is?
3. "Olyan nagy szarban van az ország..." - Nincs olyan nagy szarban, és minden, ami az ilyen kezdetű mondatokból kerül levezetésre, hazugságra épül, következésképpen ürügy. Nagyobb gazdasági válságokat is megoldottak a demokrácia alapintézményeinek korlátozása nélkül.
4. A 49-es "sztálinista" alkotmány gyakori hivatkozási alap az alkotmányos rend kijátszására törekvők számára. Legyen szabad megjegyeznem, hogy a pártállamot fel lehetett számolni néhány módosítással és elő is lehet újra állítani ugyanígy.
5. Egy nem létező alkotmányhoz bárki hozzászólhat mostanság, a létezőt pedig az alkotmányos rend őreinek sem engedné alkalmazni a parlamenti többség. Nem ellentmondás ez?
6. Egyetértünk, hogy nagy lehetőség a mostani "alkotmányozó" többség, de ez megint csak nem ok, hogy ne érje kritika, ahogyan hozzányúlnak a dolgokhoz. Arra sem árt gondolni, hogy a jogalkotók milyen jogalkalmazói példát mutatnak. Hogyan várják el hogy kb. 10 millióan betartsák itt a Kárpátok gyűrűjében a jogszabályokat, ha ők maguk sem tudják a saját maguk által alkotott szabályokat betartani (pl. a nyár folyamán módosított alkotmányi szakasz már most módosításra szorul)? Mennyire lesz megbízható, időtálló az új alkotmány, ha fennáll a lehetőség, hogy mindig az adott célnak megfelelő eszközt gyártanak belőle?
törökgáborelemez 271. Quo vadis? 2010.10.28 02:02:00
Másfél nap telt el azóta, hogy Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője bejelentette: pártja az Alkotmánybíróság hatásköreit korlátozó javaslatot kíván elfogadtatni a parlamentben. Miután az eljárás megítélésem szerint azon - szerencsére ritka - politikai események közé…..
Második Szóló 2010.10.28 14:27:09
@Blogger Géza: "Na ez az, ami kérdés, hogy az AB miért ért jobban az adózáshoz vagy költségvetéshez, mint a PM apparátusa, a kormányzat, a parlamenti képviselők, vagy a független adószakértők. Mert elég gyakran sikerült meglepniük őket. És híresek arról, hogy nem konzultálnak senkivel, összeülnek az elefántcsonttoronyban és ennyi.
Továbbá kérdés, hogy ki adta nekik ezt a jogot, és aki adta, megváltoztathatja-e."

Képmutatás azt mondani, hogy van egy testület, amely missziója őrködni a törvények és az alkotmány összhangján, de ha ez kellemetlen a törvényhozás számára, akkor leszűkíti a hatáskörét. És akkor visszatérünk az alapproblémához: attól, hogy nincs aki kimondja az alkotmányellenességet, attól még alkotmányellenes marad. A ki ért jobban a munkájához kérdésfelvetésről pedig annyit: 2006-ban néhány bíró talán úgy gondolta, hogy segítenie kell az államot a rend helyreállításában, noha ez nem az ő feladata. Azt gondolom ebben a vetületben is, hogy hiba azt elvárni, hogy az AB jobban értsen a költségvetéshez, mint a PM, mert a feladata nem költségvetés készítés. A feladatát az alkotmány meghatározza: 32/A. § (1) Az Alkotmánybíróság felülvizsgálja a jogszabályok alkotmányosságát, illetőleg ellátja a törvénnyel hatáskörébe utalt feladatokat.
(2) Az Alkotmánybíróság alkotmányellenesség megállapítása esetén megsemmisíti a törvényeket és más jogszabályokat.
Második Szóló 2010.10.28 15:04:42
@Blogger Géza: "érdemes a különböző ítéletek között független szakértők által feltárt ellentmondásokat is tanulmányozni".

Tudsz szolgálni példával?
Aki olvassa ezt a blogot, tudja, hogy az elmúlt időszakban mennyi kritikát kaptam azért, mert nem voltam hajlandó a demokrácia lényegi és a korábbiaktól minőségileg eltérő korlátozását látni a Fidesz döntéseiben. Az, hogy valami személyesen nem tetszik, még automatikusan nem…..
Második Szóló 2010.10.26 16:54:40
@Ordnassac: megdöbbentő, hogy csak ennyire futja...

Vessük össze, hogy mi történt 20 éve a benzinár emelés okán: egy jogos kormányzati intézkedés borította a bilit. Akkor még volt gerinc. Mostanság egy hét alatt tervezi a Lehet MikroPárt összeszedni azt az 500-1000 főt, akivel egy lépcsőházi fordulóban lehet erőt demonstrálni? Az Alkotmánybíróság előtt aligha.
Szirota Dzsenifer lehet az új Izaura, a Lány, Akivel Igazságtalanul Bánt a Sors, csak most éppen nem egy rabszolgahajcsár, vagy mi a jóisten volt Leoncio foglalkozása a Rabszolgasors című sorozatban, hanem egy közepesen tehetséges reklámszöveggyáros, Geszti Péter a közellenség,…..
Második Szóló 2010.10.13 14:57:29
@Dzsúd Horse: Szarka László produkciójában van know how, teljesítmény áll mögötte. Ez akkor is igaz, ha csak a paródia szekcióba kerülhetne be vele. Egy biztos, ha szilveszteri műsort kellene összeállítani, Szarka Lászlónak biztos helye lenne a humor-bonbonok között...
Második Szóló 2010.10.13 15:20:35
@Terézágyú: Ez a "csunájos" fickó legalább egyszer nézhető volt és engem szórakoztatott. Nincs benne további perspektíva, de valamiért rákattintottak jópáran a Youtube-on.
A fölényes győzelem mögött jelentős visszaesés a Fidesz támogatottságában. Miután kijózanodtak az ünneplők és a búivók is, itt az ideje egy gyors számvetésnek. Debrecenben az előre tudható eredménnyel zárult a helyhatósági választás, az egyetlen meglepetés a…..
Már régen foglalkoztam a közvélemény-kutatókkal, s most sem tenném, ha a vasárnapi eredmények ismeretében nem néztem volna meg újra a voksolás előtt közzétett utolsó beszámolókat. Lehetne persze viccesen azt állítani, hogy a győztes kilétét mindenki eltalálta, de azért…..
Második Szóló 2010.10.05 09:31:41
Kedves Török Gábor!

Szerencsére van példa arra, hogy a kutatók közlik a méréseik és a valós eredmény közötti eltérést: pl.
www.median.hu/object.f922da13-b848-4c0b-83fc-e0b28d5255b2.ivy
2006-ban Tarlóst becsülték alul a mediánosok és akkor arra hivatkoztak, hogy feltehetően nagy számban álltak mögé radikális protest szavazók.

Hajlamos vagyok elhinni, hogy a leváltó hangulat képes nagy mértékben eltéríteni a mérési eredményeket. Idén is fellelhető volt a buktatós retorika az érvkészletben, csakhogy a tendencia Budapesten már ellenkező előjelű volt: Demszky visszavonult. Másrészt a szocialisták előző 8 éves teljesítményének elutasítottságának csökkenése érhető tetten a fővárosban, hiszen Molnár Csaba aktív szerepet vállalt a fővárosi közgyűlésben az elmúlt években és ennek ellenére a valaha volt legjobb budapesti szoci szereplést tudhatja magáénak.

Mégis igaza van abban, hogy kívánatos lenne egy civil értékelése a közvélemény kutatóknak. Valamilyen indexre gondolok a befektetésre javasolttól a bóvli kategóriáig...
Bármennyire furcsa ezt mondani egy 1990 után eddig nem látott, elsöprő győzelem esetén, de az önkormányzati választáson valójában papírforma eredmény született. Nagy vonalakban az történt, ami várható volt: a Fidesz a 2006-os komoly sikeréhez képest is jelentősen…..
Második Szóló 2010.10.04 16:10:44
Akad-e valaki, aki végiggondolja, hogy Magyarország milyen mély érték- és bizalmi válságban van napjainkban, és akad-e társadalmi szervezet, vagy személy, aki felemeli szavát és programot ad a kilábalásra ebből a dagonyából. A média szereplői készségesen asszisztálnak a pártok valóságértelmezéséhez és nem vizsgálja senki a vasárnap közösen, a politikusok és a választók által összehozott eredményt a programok és az eredmény relációjában.

Véleményem szerint a vasárnapi részvétel erősen eltúlzott volt ahhoz képest, hogy az indulók mekkora energiát fektettek abba, hogy reális, végrehajtható projekteket tűzzenek zászlajukra, amelyek konkrét és mérhető eredményei, illetve határidejei megjelölésre kerültek volna, illetve megvalósítási és hatástanulmányt mellékeltek volna hozzá.
Hallhattunk Téligetről és Dunagútról az egyik, illetve rendről a másik oldalon Budapesten, vagy új stadionról Debrecenben, illetve akadtak, akik még erre sem vették a fáradtságot, és megelégedett egy közhelygyűjteménnyel, vagy kívánságlistával program gyanánt.

Ezt a teljesítményt kb. ahhoz tudom hasonlítani, mintha bemennék egy elegáns étterembe és az étlapon ennyi szerepelne: "Majd összeütünk valamit..." Valószínűleg mindannyian sarkon fordulnánk, ha tudjuk, hogy van alternatíva. Magyarországon sajnos nincs. Magyarország megelégedett a halgass a szívedre, avagy az igen, igen kampány tartalmi mondanivalójával és megelégszik azzal, ha végül odavetnek elé néhány tartalmilag silány és később kiforgatható szlogent.

Kár. A politikai programok iránti igénytelenségünk és a szlogen-szintű politizálás elfogadása végül megfojtja Magyarország jövőjét. Jöhetne valaki, aki azt modja, hogy a választási rendszernek ismernie kellene az "egyiket sem" rubrikát. Profitálhatnánk belőle.