Regisztráció Blogot indítok
Adatok
medve92

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Véleménye szerint mi a közös a sportversenyekben és a gazdasági versenyben? Miben térnek el egymástól? Kedves Hallgatók! Ezen a héten én reflektálok a határidőig beérkezett blogkommentekre, igyekezvén összegezni és kiemelni a legfontosabb pontokat.Erre a kérdésre…..
medve92 2011.09.27 22:37:14
Szervusztok!

Sok igazság ,,elhangzott" itt. Úgy gondolom, egyértelmű, hogy verseny csak ott alakulhat ki, ahol a résztvevők egyenként képesek fejlődést felmutatni. Ha ez nem adott, akkor hamar kialakul egy kibillenthetetlen állapot a részvevők között, ahol az adott képességeik szerint rangsorolják őket (gyengék elmaradnak). Az emberi cselekvésekre jellemző a fejlődés lehetősége, ez egyaránt a vállalatoknál és a sportokban is megfigyelhető. Ha a résztvevők fejlődni képesek, akkor egymást indukálva, ösztönözve teszik ezt. Minden résztvevő kedvezőbb pozícióba akar kerülni, ami csak akkor érhető el ha fejlődik, ergo így egy verseny alakul ki, melynek alapja a hatékonyabb fejlődés. A vállalati verseny és a sportversenynek is tehát közös alapja a fejlődés lehetősége, illetve célja a kedvező pozíció elérése, mely további előnyökkel jár a versenyben felül elhelyezkedőnek. Ezek az előnyök (plusz javak) természetesen eltérőek a két tárgyalt formánál. Emellett pl. a sport esetében különösen jól megfigyelhetjük, hogy az ún. elérhető plusz javak a történelem során változtak. Más volt a szerepe pl. az ókori olimpiáknak és más a mai szórakoztató sportoknak, így a résztvevők motivációját is más alakította. Manapság az általatok említett üzletté vált sportok motiválója egyértelműen a pénz, de pl. az őslakos amerikai labdajátékot tekintve más jellegű motiváció jelenik meg. (a vesztes csapat tagjai az életükkel fizettek)
A vállalatoknál talán ilyen kontrasztos motivációkülönbség (még) nem figyelhető meg a történelem során, de pl. manapság egyre jelentősebb a környezettudatos termelés (lásd. starbucks video/ 3. előadás), mely a 20. század elején nem jelent meg a gazdasági versenyben való előnyszerzés szempontjaként.
Magyar Ukulele Blog Ukulele blues 2011.04.18 21:00:00
Nem tűntem el, csak irdatlan mennyiségű egyéb elfoglaltságom van, így alig marad szabadidőm, amikor az ukulelézéssel és a bloggal tudok foglalkozni. Nem szeretném, hogy az uksi blog YouTube-videómegosztó bloggá silányuljon, de amíg átrágom magam az előttem tornyosuló…..
medve92 2011.06.10 14:06:31
www.youtube.com/watch?v=5HchbmLIV3w
Egy másik példa:) elképesztő