Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kertészkedő

21 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Anyuval beszélgettünk egyszer és ő mondta, hogy a volt gimim előtt virágzó gyönyörű hortenziákba teljesen beleszeretett, és ha törik, ha szakad ő is ilyet szeretne. Ott senki nem foglalkozik vele különösebben, az északi oldalon, szinte mindig árnyékban vannak, nagyon nem is locsolják őket és mégis…..
Kertészkedő Madridi kertek 2011.05.23 17:22:00
Viszonylag régen írtam már a blogba, ebbe a lustaságon kívül bejátszott egy áprilisi madridi út is. Minő meglepetés, az első utunk a Botanikus kertbe (Jardín Botánico) majd utána a Retiro parkba vezetett. A nyelvi nehézségek leküzdése után (a spanyolok is tudják, hogy az övék…..
Az elmúlt napokban reggel az volt az első, hogy lerobogtam és megnéztem a konyhaablakból, hogy kinyíltak e már a ’Susan’ magnólia virágai. Persze nem bírtam ki, és bimbós állapotában is csináltam róla képeket, de azt hiszem talán most a legszebb….A rendelt…..
A hétvége elég szeles volt, de ez sem tántoríthatott el hogy kint tébláboljak így újabb képeket is készítettem a most virágzókról. Az egyik jelenlegi kedvencem egy nagyon pici növény, kb. 10-20 cm-re nő, örökzöld párnákat alkot és április-májusban virágzik gyönyörű…..
A bambuszokat most még hagyjuk, a telet még nem heverték ki teljesen és még rájuk fér némi lombosodás. Ellenben kibújt az első tulipán, amit egy pár társával egyetemben egy edénybe ültettem és kint töltötték a telet. Bár a színe igazán impozáns, szárügyileg kihívásokkal…..
Kertészkedő Tényleg itt a tavasz 2011.03.22 16:26:00
Az utóbbi időben kevés időm jutott az írásra, de most bepótolom. Először is tengermély tiszteletem sorstársaimnak, akik kitartottak a hosszú téli napokon, és ugrásra készen várták hogy megjöjjön végre a tavasz. Végre van mit fotózni a kertben. Na jó, az első két kép…..
A japánkert az egy külön műfaj, és azoknak ajánlott, aki nem sajnálják az időt, hogy belemerüljenek a nem kevés irodalmába, és elsajátítsák ezt a művészetet. Miután átlapoztam pár könyvet a témában, beláttam, hogy ehhez kevés lennék, így nem lesz japán kertünk, de…..
Kertészkedő Milyen kertem legyen? 2011.01.31 00:00:00
Milyen legyen a kert? Mikor először gondolkodtam el azon, hogy milyen kertet is szeretnék, rögtön egy japán kert lebegett be a képzeletbeli látóterembe, természetesen formafákkal, bambuszokkal, sziklákkal, patakkal, csobogóval, ahogy kell. Aztán jött a felismerés, hogy nekem a…..
Kertészkedő Borostyán 2011.01.24 00:00:00
Az emberek szeretik beskatulyázni a dolgokat. De miért is kellene minden borostyánnak futnia? Persze eddig már van háromféle a kertünkben, és mind a három a futószakosztály aktív tagja, de ha „nemfutásról” van szó, én teljes, mélyről jövő megértést tudok mutatni.…..
Kertészkedő Meglepetés 2011.01.12 00:00:00
Így az ünnepek után már alig várom, hogy végre kint lehessen tenni-venni a kertben. A tavasz még nagyon távolinak tűnik, addig is találni kell valamit, amivel az ember lekötheti kertészeti energiáit. Jöhetnek a szaklapok, könyvek, tervek… Aztán eszembe jutott, hogy még sose…..
Kertészkedő Hunyor 2011.01.01 09:58:00
A hunyor valahogy eddig elkerült, vagy én őt, ez mellékes, de egészen tavalyig a létezéséről sem tudtam.  Aztán az asztali naptáramban felfedeztem egy képen. A keleti hunyor volt ami nagyon megtetszett (Helleborus orientalis), a mélyrózsaszín virága, hogy pontos legyek, és az…..
Kertészkedő Téliesítés 2010.12.12 16:00:00
Az idei tél olyan későn érkezett, teljesen elandalított a kellemes novemberi idő, megvettük a téli fagyvédelemhez a jópár zsák mulcsot, jutazsákot, és itt meg is akadt a folyamat. Aztán hirtelen jött a hideg és nem lehetett tovább húzni-halasztani a téliesítést. Először is…..
Mivel páran már szóvá tettétek, hogy miért nem írok mostanában, most igyekszem pótolni a mulasztást, mert természetesen nem álltam le a kerttel egy pillanatig sem. Mikor elképzeltem, hogy meglesz a kerítésünk, rögtön hozzáképzeltem a lilaakácot is, természetesen úgy hogy a…..
Kertészkedő Szentfa 2010.11.27 00:00:00
Ma valami egészen más növényről akartam írni, de aztán reggel láttam, hogy leesett az első hó. Ez azért még nem kellett volna, hogy eltántorítson sziklaszilárdnak tűnő tervemtől. De megláttam valami mást is, amit nem tartogatok meg magamnak, egyszerűen nem lehetek ilyen…..
És igen, és igen, és igen. Péternek és segítőjének hála végre, elkészült a kerítésünk az utcafront felé. Akácfából, természetesen, egyrészt mert időtálló, másrészt mert a két szomszédnak is ilyen van, így tökéletesen beleillünk a látképbe, harmadrészt – és…..
Idén többször is arra gondoltam, hogy lehet mégis Angliában élünk. Olyan csapadékos volt a nyár, hogy alig kellett elővenni a jó öreg locsolótömlőt. A fű sosem látott zöldben pompázott, alig győztem nyírni. És most tessék, november van, és bizony virágzik a Kikeleti bangita…..
kertészkedő 2010.11.17 09:28:14
Az előző részből két dolgot hagytam ki, az első, hogy a somfélék közé szép számmal tartoznak növények, a másik,  hogy természetesen itt sem tudtam megállni egynél.Az ember már csak ilyen, rájön, hogy jó valami, aztán nem tud betelni vele. Úgyhogy csak óvatosan ezzel a…..
kertészkedő 2010.11.11 11:05:21
@hobbikertesz:
Kedves Lilla,
Teljesen jogos, már javítottam is, ez van ha az ember agyára megy az építkezés :-)
Én is megnéztem a blogodat, és kölcsönös a szimpátia :-)
Tavaszváró üdvözlettel,
Kertészkedő
Van, hogy az ember reggel felébred egy korszakalkotó ötlettel a fejében, és van olyan is, hogy zuhanyozás közben egyszer csak kipattan az isteni szikra, a nagy felismerés. Ilyenkor egy pillanatra megáll az idő és egy kis pillantást vethetünk a Mindenségbe. Megnyílik az Egyetemes…..
A som. Ez nekem is meglepetés lenne ha nem én írnám ezt a blogot :-).Hát igen, emlékszem gimis koromban elmentem egy környezetvédelmi táborba. Ez így persze nagyon szépen hangzik, korai elhivatottság meg minden, de az egyszerű igazság az, hogy nyárra ez az egyedüli programlehetőség…..
Kertészkedő Füvesítés 2010.10.24 17:57:00
A füvesítés szerintem túl van misztifikálva - gondoltam mielőtt belevágtam volna.Persze nem mondom, hogy nem elegáns és kényelmes megoldás, hogy jönnek emberkék, akik pikk-pakk leteríritik a fűszőnyeget, és a kérdés meg van oldva. Dehát nem lehet egy nagy ördöngösség…..
Kertészkedő A kezdetek 2010.10.24 13:45:00
Nézegetve a blogokat, azt láttam, hogy általában leírják hogy miért és hogyan is kezdtek bele a blogírásba. Legyünk hűek a hagyományokhoz, ne törjük meg az események láncolatát. A kezdet nagyon egyszerű volt, szint észrevétlen. A házépítés röpke idejét kiheverve,…..