Regisztráció Blogot indítok
Adatok
elminster

0 bejegyzést írt és 37 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Több mint egy millió milliárd tonna gyémánt van a Föld felszíne alatt – állítják a MIT kutatói. E bejelentés nyomán azonban nem tör ki a gyémántláz, mert a technika mai fejlődési színvonala  mellett még elérhetetlenek. 145 – 240 km mélységben vannak, a szondák nem érnek le odáig. „Nem tudjuk…..
elminster 2018.08.03 22:24:00
@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Köszönj szépen a szén fázisdiagramjának!
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/46/Carbon_basic_phase_diagram.png

És okoskodás helyett tanuld meg, hogy egy anyag állapotát a hőmérséklet mellett a NYOMÁS is meghatározza.
 Kedves barátaim,   ameddig a szakma szerencsétlenkedett az epub körül (szabványossága ellenére  sincs két platform, ami ugyanazt a publikációt ugyanúgy adná vissza, nincs teljes generáló eszközkészlet stb.) addig az Amazonnál sem pihentek. A mai bejelentéssel már régóta…..
elminster 2012.01.17 14:44:11
@Ignis_veneficus: "en meg azt hittem, hogy kiesik a vegen belole egy .mobi _es_ egy .kf8 file"

Jó hercegem, te még hiszel a mesékben?

A viccet félretéve, szerintem az Amazon weboldala egyértelműbb nem is lehetne:

Highlights of KindleGen functionality
* Support for all KF8 functionality
* Generates (!!!!)a single file(!!!!) supporting both KF8 and Mobi format
* Support for multiple source formats including HTML, XHTML and EPUB
Intro A mobipocket a legtöbb eszközön egy nagyon kényelmesen olvasható dokumentum-forma, de van egy csomó apró részlet, amitől igazán komfortossá válik az olvasása. Évek óta konvertálok állományokat ebbe a formátumba, és mindig lehet találni valamit, amitől az eredmény még…..
elminster 2011.03.19 13:45:45
@guti.haz14:
Nem vagy béna, ez tényleg ennyi lépés egyelőre.

Azért is lenne jó egy komplett Kindlegen-GUI-t hegeszteni, mert egyrészt a kindlegen lett az új mobi szabvány, de az csak egy parancssori izé, amihez a csomagot kézzel kell összeállítani. Másrészt egy saját GUI (gyk.: Graphics User Interface) eleve tartalmazhatná azokat a kiegészítő szkripteket, amivel jelenleg a MP Creatort megtámogatjuk kívülről.

Viszont elismerem: tényleg nagy munka egy működőképeset írni, ami mindent megcsinál a kedves felhasználó helyett, neki csak kattintgatnia, meg esetleg a hiányzó adatokat beírnia kell. (Azt is csak addig, amíg nem építjük be a metaadat keresőt, mert azután már csak ellenőrizni kell, hogy a jó könyvét találta-e meg a neten.)
elminster 2011.04.15 08:44:35
Azt hiszem, már késő, hogy szólok: a Mobipocket Creatorban bármilyen HTML-tag-et össze lehet linkelni a tartalomjegyzékkel.
Tehát ha valakinek az a heppje, hogy a kép legyen a tartalomjegyzék linkjének a célpontja, akkor például a Creator TOC-készítőjében a "tag name" részre értelemszerűen az "img" megnevezést kell írni. Ekkor automatikusan minden <img...> tag-be a Creator rak egy id azonosítót, aminek a párját pedig az mbp_toc.html-ben szépen felsorolja. És tessék! Készen van a képes fejezetcímzés tartalomjegyzékének a logikai váza. Természetesen a váz csak a linkelést tartalmazza, úgyhogy az mbp_toc.html-ben minden linkhez kézzel be kell írni a fejezetcímet, mivel a képből nem tudta a Creator kiolvasni. Ezek után a SaGa által leírt módon az átalakított tartalomjegyzékfájllal le kell cserélni az eredetit.

De továbbmegyek!
Bármilyen szabványos (vagy szabványon kívüli) HTML azonosító lehet tartalomjegyzék alapja ha <> jelek közé van foglalva. Lehet tartalomjegyzéket készíteni például teljesen általános <p class="cimsor"> tagekből is. Ekkor a TOC-készítőt így kell kitölteni:

tag name: "p"
attribute: "class"
value: "cimsor"

És a program szépen kiválogatja a rengeteg <p> tag közül a "cimsor" stílusúakat. Vagy a középre rendezetteket. Vagy a 15-ös felső margóval rendezetteket. Vagy a... satöbbi. Csak a fantázia szab határt, hogy mi alapján kerestetjük meg a tartalomjegyzék elemeit a törzsszövegben. Az csak a legegyszerűbb, általános esetben javasolt módszer, hogy a címsor-stílusozást használjuk. Extra igények esetén extra megoldásokat is lehetővé tesz a rendszer.
elminster 2011.04.24 21:37:35
@miklos0514: Hát nem tudom. Én például teljesen ingyen osztottam meg a PRC-készítés során szerzett tapasztalataimat. Valahogy nem éreztem "segítségnyújtásnak" ha pénzt követelek érte.

És hogy romboljam más üzletét, elárulom, hogy a teljes útmutatóm mindenki számára elérhető a kindledxhu.blogspot.com/ oldalon is. Bár azt el kell ismerni, hogy ez még a Mobipocketes korszakban készült, így a Kindle követelmények és lehetőségek hiányoznak belőle.
E-könyv olvasók K, mint mélység 2010.09.13 06:45:00
Igen sokat gondolkodtam azon, hogy mit is kezdjek Bigyó Felügyelő nagylelkű felajánlásaként megkapott Kindle WiFi-vel, már ami a mélységi tesztet illeti. Úgy döntöttem, hogy nagyon adja magát az összehasonlítás a Nookról készült cikkemmel, ezért, bár nem azonos mélységben,…..
elminster 2010.12.19 18:25:53
@kopogi: Csinál az, csak nem viszi túlzásba.

Mivel angol nyelvterületre (rövid vakkantásszerű szavak!) írták a parsert, ezért nincs benne tisztességes elválasztómodul. Elválasztás nélkül pedig a hosszabb magyar szavak sorvégére kerülése esetén inkább írja a következő sorba egybe és nem húzza szellősre az előző sort.
Ez neked úgy jön le, hogy "nincs sorkizárás", pedig csak egy bizonyos szóköz-húzás után már inkább hagyja a fenébe a dolgot, minthogy faltól-falig érjen a szöveg, de olyan ritkán álló szavakkal, mint a gereble fogai...
elminster 2011.03.04 18:20:19
@guti.haz14:
"Én vagyok a pdf készítője:).
Word 2007-ben simán lementettem pdf-ként."

Meg is adtad a választ a problémádra.

A Word 2007 PDF exportja gyakorlatilag egy talicska gané, pont csak azért van benne, mert már az OpenOffice is lekörözte e téren.
Ne használd!

A Word 2007 exportja egyszerűen hibás kimenetet ad, és még azt sem mondhatom, hogy ezt az ilyen-olyan betű- és bekezdésstílusok zavaros alkalmazása miatt teszi. (Megetettem egyszer egy full-normal stílusú szöveggel, azt is elbarmolta.)

Használd a Word helyett az OpenOffice-t, vagy ha hozzájutsz, akkor hasznos kis eszköz az ABBY PDF Transformer-rel feltelepülő "PDF nyomtató"-eszköz. Mindkettő Kindle-kompatibilis PDF-et tud készíteni.
elminster 2011.03.04 21:12:11
@guti.haz14:
Creator frissítésre ne várj. Az Amazon felvásárolta a teljes Mobipocketet, úgyhogy Kindle van. Esetleg valaki majd hegeszt egy GUI-t a kindlegen fölé csak úgy önszorgalomból, másban nagyon nem reménykedhetünk.

Hogy miért van neked IE9-ed, az számomra rejtély, de te tudod. Ha Win7 Professional vagy Ultimate van a gépeden, akkor csak szerezd be hozzá a Microsoft Virtual PC-t, és felrakhatsz pluszban egy régi XP-t is a gépedre autentikus IE6-al. A virtuális XP környezetben vígan fog futni a Mobipocket Creator.
Ajánlás eNeL makróidomítási okosságai után újabb technológiaközeli írással igyekszünk borzolni a kedélyeket. Fogadjátok sok szeretettel Ignis_veneficus barátunkat, az ipari szövegtranszformáció feketeöves mesterét, a TEI és az XML avatott kezű varázslóját. Az írás nagyon…..
elminster 2011.01.12 18:09:11
@kIára: Szinte biztos, hogy csak a Mobipocket mbp_toc.html anyagával működik flottul. Egyszerűen arról van szó, hogy egy ilyen program megírásához vagy szabványos bemenet kell (amiből egyértelmű a kimenet konvertálása) vagy iszonyúan elbonyolított "bolondbiztos" kód (ami bármilyen toc-szerkezettel elboldogul a végtelen lehetőség-készletből).

Az Ignis-féle kód az első típus. Letisztult, egyszerű, pont annyit tartalmaz, amennyi a Mobipocket tartalomjegyzékfájl feldolgozásához kell. És az egész azért működőképes, mert a Mobipocket szabványosított toc-fájlt készít. Nem is tehet mást, hiszen aki belenézett egyszer is az OPF-be, a láthatta, hogy még a Mobipocket is XLST-t használ a saját tartalomjegyzékfájljának a legyártásához.
Tehát egy hasonló szkript gyártja az mbp_toc.html-eket, ezért is fájó, hogy a Mobipocket programozói nem vették a fáradságot az ncx-et készítő kód beépítésére.
E-könyv olvasók Durr és pukk 2010.12.31 15:15:00
A karácsony és szilveszter közötti időszak mindig a visszatekintések összeállításának ideje, így teszünk tehát mi is, csokorra szedjük a 2010-es év nagy durranásait és a hírek lufijainak kipukkanásait. Bevezető A 2009-es amerikai nagy fellendülés (az első alkalom volt, hogy…..
elminster 2011.01.02 11:17:30
@noauth: "megnéztem a dia-s lapot, de én csak egy javascriptes valamit láttam mögötte, de magát a szöveget nem."

Alapvető hiba. A teljes weboldal fő kódját találtad meg. Kimondottan a szöveget tartalmazó keret kódjára van szükséged.
Ha Firefoxot használsz, akkor jobbklikk a regényszövegre, kiválasztod, hogy "Ez a keret"->"Keret forrása" és máris előtted áll a teljes szöveg HTML kódja. Oda mented, ahová akarod.
A kódban az inkriminált oldalszámok egy <a...> hivatkozás-tag-el vannak megoldva, kicsit macerás eltávolítani, mert a textes szerkesztők keresés-cseréje nem jó erre. Vagy ír rá valaki egy programot/szkriptet/makrót, vagy marad a kézimunka, amit megkönnyíthet egy html-kódokat automatikusan kiemelő textes szerkesztő használata (pl. Notepad++)

Egy biztos: amíg a böngésző kliensek egy-az-egyben megkapják a teljes szöveg html kódját, addig értelmetlen mindenféle trükközéssel védeni a szöveget. Ha megoldják, hogy egy php kód éppen csak az olvasott oldalt tölti le, vagy egy javás alkalmazás-ablakban jelenik meg a szöveg, akkor lehet beszélni valamiféle védelemről. (Ezzel nem ötleteket akarok adni a paranoiás jogtulajdonosoknak!)
E-könyv olvasók Radar! 2009.10.04 23:33:00
Közkívanatra itt egy poszt, semmi másért, hogyha valaki más témához nem illő anyagot  talál a hálón, itt megoszthassa. A legjobbakból posztot fabrikálunk. Előre is köszönöm, a többi olvtárs nevében is. UPDATE: új megjelenéseket, érdekes könyveket a Könyvradaron…..
elminster 2010.10.01 14:37:07
@nagygabe: Gratula, hogy sikerült végrehajtanod a dolgot. Már én is évek óta terveztem egy PRC szótárt, az angol-magyar (magyar-angol) textes szótár-fájlok bekészítve várták, hogy legyen elég elszántságom a belevágáshoz. Mint láthatod, ezidáig nem sikerült komolyabban foglalkoznom a projecttel. Viszont, ha te megcsináltad, akkor én is szeretnék kérni egy példányt.
elminster 2010.10.01 17:30:16
@Dworkyll: Csak az önző mocskos harács bírt rá, hogy regisztráljak. Van elég dolgom, nem hiányzik nekem hogy itt is aktívan jelen legyek.
Viszont nagygabe egy olyan kiemelkedő tettet hajtott végre, amit csak az értékelhet igazán, aki maga is megpróbálta. Nekem elhihetitek, nem semmi munka lehetett egy mobi szótár elkészítése!

Egyébként jelentem alássan, hogy nagygabe szótára Mobipocketen úgy működik, mint a kisangyal. Egy álom.
Kindle-n van vele egy kis bibi, de szerintem ez a Kindle3 "feature"-je: egyszerűen az alap és evidens szavakra (we, of, up, back, stb) nem hajlandó automatikusan kikeresni a szótári bejegyzést, hiába szerepel az a szótárban. Talán a Kindle programozói úgy gondolták, hogy ezeket mindenki ismeri, így nyugodtan kihagyhatóak???
elminster 2010.12.16 18:16:01
@SaGa: Ez tökéletesen így van! A mobi mbp_toc.html fájl tartalmából jól meghatározott műveletsorral ncx fájlt lehet készíteni. A dolog teljes mértékben automatizálható, menet közben semmiféle emberi beavatkozást nem igényel. Csak meg kéne írni a konvertálóprogramot. Én momentán passzolok...
A szerencsés történelmi fejlődés úgy hozta, hogy teljesen legálisan hozzájuthattam abszolút kurrens kötetek elektronikus változataihoz. Legálisan, de nem normálisan, ugyanis gyakorlatilag esélyem sem volt ellentételezni, kifizetni ezeket az anyagokat. A kiadók, akiktől megkaptam…..
elminster 2010.11.24 19:40:24
@Dworkyll: Philip K. Dick életmű-sorozatról elfeledkeztél.
Ha ez nem kultúra, akkor nem tudom mi az.
  Feladatmegoldások   Az alábbiakban számos makrót fogok bemutatni. A lista nem teljes, hiszen eddig olyan feladatokat oldottam meg, amiket saját magam fontosnak tartottam. Semmi sem lehet tökéletes, a makrók sem azok. Ezek „robotok”, mindig mindent pontosan ugyanúgy…..
elminster 2010.11.17 10:23:15
@lubeck: PDF-et csakis hivatalos PDF-konvertálóval szabad visszaalakítani. Abby vagy Adobe, nincs mese. Tényleg fizetősek, de egy kis kutatással rá lehet lelni a neten, és ha csak "próbaképp" telepítetted egy "kis időre", valamint mindenféle haszonszerzés nélkül, akkor senki nem fog a kezedre csapni miatta. A lényeg, hogy ez nem legális, de ha mértékkel csinálod, akkor nem is büntet érte senki.

Az összes többi PDF-et átalakító módszer (kezdve a Calibre-vel, Mobipocketen át a TXT kimentésig) nem jó semmire. Csak plusz munkát okozol magadnak például a minden sort lezáró bekezdésjelekkel, az eltűnő szóközökkel vagy a hibásan konvertált ö-ü-ő-ű betűkkel.

Egyébként pedig a karakterszámra tördelt TXT fájlok átalakításának a menete (a textes PDF-kimentés is hasonló) nem nélkülözheti a kézimunkát. Makró ezt nem tudja megcsinálni.

1. nézd végig a szöveget, és ahol rövidebb a sor, írásjellel végződik, esetleg a rákövetkező soron látszik, hogy új bekezdés, ODA TEGYÉL EGY PLUSZ BEKEZDÉSJELET.

2. ahol jól láthatóan két szövegblokk között üres sorok vannak, ott állíts be 2-3 üres sort (azaz PLUSZ KETTŐ VAGY HÁROM BEKEZDÉSJEL), de minden előfordulásnál ugyanannyit.

3. ha végigértél a szövegen, akkor az üres soroknál 3 (vagy 4) bekezdésjel van, a valódi bekezdéseknél 2 bekezdésjel van, minden egyéb helyen (gyakorlatilag a törlendő sortöréseknél) pedig 1 bekezdésjel van.

4. ezek után a 3 (vagy 4) bekezdésjeleket cseréld 2 (vagy 3) sortörésjelre, a 2 bekezdésjelet cseréld 1 sortörésre, az 1 bekezdésjelet pedig szóközre.

5. most a szövegedben csak sortörések vannak. Ahol bekezdés vége van, ott egy darab, ahol üres sor van, ott kettő (vagy három). Utolsó lépésként teljeskörű cserével cserélj vissza minden sortörést bekezdésjelre.

A módszer Word-el egyszerűbb, az ugyanis alapból tudja a két sorvége jel keresés-cseréjét. Oo.org esetében maximum a regexp-ek használatával lehet a fenti eljárást összehozni.
Ami a lényeg: a fenti eljáráshoz hasonló módon dolgozik például az Abby Finereader is, azaz a sor hossza és a következő sor kezdete alapján próbálja PDF konvertáláskor kitalálni, hogy a sor végére bekezdésjelet vagy sortörést rakjon. (Ez utóbbiakat a szöveg kimentésekor automatikusan szóközre tudja cserélni.)

A legfontosabb tanácsom viszont az, hogy csak az álljon neki PDF visszaalakításának, aki tényleg nem tud semmit sem csinálni a végtelen szabadidejével. Lényegesen hatékonyabb módszer, ha a babramunkára szánt időt arra használjuk, hogy a neten megkeressük a szöveg szerkeszthető változatát.
Mondtam már, hogy mennyire rajongok a civil erőfeszítésekért? Újabb versenyző, név szerint Átlag János végzett tiszteletreméltó és hiánypótló munkát. Nem riadt meg a kedvezőtlen előjelektől, de összerakott egy helyes kis plugint, ami nem csinál egyebet, minthogy a…..
elminster 2010.11.04 17:07:13
@Dworkyll: Igen, ez így van.
SaGa a Kindle Formatting Guide alapján írja az 525x640-es méretet, de valójában a PRC "szabványban" egy kikötés van: a kép mérete nem haladhatja meg a 64000 byte-ot. (Erre még visszatérünk)
Van egy másik útmutató jel, mégpedig az, hogy a Mobipocket Cerator figyelmeztetést ad build során, ha a borító 800 pixelnél alacsonyabb. (Talán akkor is "túl kicsi borító" figyelmeztetést kapunk, ha 800 x kevés, azaz valami keskeny képpel próbálkozunk...)

Mindebből én azt szűrtem le, hogy ideálisnak a legalább 800 pixel magas 64000 byte-nál kisebb borítóképeket tartják a Mobipocketnél. Én is javaslom tehát, hogy 800 pixel legyen az alapértelmezett képmagasság.

A Kindle-PRC képkezeléséhez egy kis adalék: a kindlegen új változataiban a 64000 byte-os korlátot megkétszerezték. Tehát kindlegen használatakor csak akkor kezd a program önhatalmúlag kép-átméretezésbe és -brutáltömörítésbe, ha a nyersanyagban 128000 byte-os méretnél terjedelmesebb képet próbálunk megetetni vele. Ha nem éri el ezt a korlátot, akkor érintetlenül átcsúszik a MOBI-ba, mint a kisangyal.
Az e-könyv.hu jó harcoshoz méltóan nem adja föl a meccset, egy huszáros mozdulattal kaput nyitott a tartalmainak az Apple platformjaira. Itt jön a sajtóközleményük:   Az első magyar ekönyv áruház az iPad-en Az eKönyv Magyarország új alkalmazással lepte meg a digitális…..
elminster 2010.10.22 15:50:20
@Dworkyll: Az a 70 valójában 65. Most néztem.
Mindenképp nagy lehúzás. Azt kell egy kiadónak ilyen esetben mérlegelnie, hogy az Amazon megjelenés esetén nem kell szervereket bérelnie, informatikai rendszert fenntartania, nyilvántartani a vásárlókat, szerződést kötni a különféle netes/mobilos fizetés-szolgáltatókkal, foglalkozni a hardware beszerzésével és terítésével, és nem kell a vásárlókkal foglalkoznia. Beállíthat egy telefonos ügyfélszolgálatot, ha akar, de a rendszer működéséből eredő ügyes-bajos dolgokat eleve az Amazon ügyfélszolgálata intézi. Az meg ugye evidens, hogy a teljes informatikai hátteret, a globális 3G elérhetőséget és a Whispersync rendszert az Amazon tartja karban.

A kérdés az, hogy ezek megérik-e a 65%-ot, vagy egy kiadó maga belevágva a digitális kiadásba, olcsóbban is fel tudja állítani a rendszert. Erős a gyanúm, hogy ezt hasonló szinten csak nagyon tőkeerős és jelentős tartalom felett rendelkező kiadók tudják önállóan működőképesre és kifizetődőre összehozni.
Intro Úgy fest, végre tárgyiasul a régóta lebegtetett 'textr olvasó, az E-könyv Magyarország hétfőn tartott egy kis zártkörű termékbemutatót, ahová már egész impresszív mennyiségű készlettel, két nagy kartondoboznyival érkeztek. Ennek következtében várható, hogy…..
elminster 2010.10.09 15:42:14
@Komavary: Természetesen nem működik (most próbáltam). Miért is tenné?? A kütyü nem betűket, hanem karakterkódokat használ a háttérben. És persze az "o" kódja nem egyezik meg se az "ó", se az "ö", de még az "ő" kódjával sem, így a találat értelemszerűen nulla lesz.

Maximum abban bízhatnak a Kindle tulajok, hogy ha már az Amazon belevágott a nemzetközi terjesztésbe, akkor előbb-utóbb a unicode támogatás mellett legalább egy bővített szimbólum-rendszert beépítenek egy jövőbeli firmware frissítésbe.
elminster 2010.10.09 18:33:24
@Komavary: Okés, egy kicsit finomítani kell a képet. Az indexelt szótárakban működik az alapkarakter szerinti keresés. (A frissen megosztott magyar értelmező szótárban próbáltam.) Ezzel szemben egy magyar nyelvű PRC könyvben csakis az ékezetmentes szavakra ad találatot, az ékezetes szavak esetén nincs találat az "ekezetmentes" változatukra.
Intro Egy frissen csatlakozott olvtársunk, nagygabe nem sokat lacafacázott. Jó civilhez méltóan amit nem tudott megvenni/megtalálni, megcsinálta maga. Ez pedig kéremszépen nem más, mint egy jó kis angol-magyar szótár, ami teljesen jól használható prc és mobipocket olvasása közben. Azaz a Kindle és…..
elminster 2010.10.02 13:35:20
@bbandi: Nem igazán adna pontos képet. A szótár ugyanis minden Mobipocket Readert (PC, Symbian, Windows Mobile, Blueberry, Java) és minden Kindle Readert (PC, MAC, iPhone, Android, Blueberry) futtató eszközre is jó. Úgyhogy viszi mindenki, mint a cukrot, és nemcsak a friss Kindle tulajok.
elminster 2010.10.06 09:15:10
@czy: Sehogy. Sőt, tartok tőle, hogy Koobe-n nem fog működni.

Tisztázzuk: a szótár nem egy külön program, hanem egy speciálisan összeállított adatbázis PRC formátumban. Azok a readerek, amelyek képesek ezt az adatbázist helyesen kezelni, használják, azok amelyek erre nincsenek felkészítve, azok nem használják.
A hivatalos Mobipocket és Kindle szoftverek az első kategóriába tartoznak természetesen, a mások által gyártott PRC-képes szoftverek viszont nagy valószínűséggel csak a PRC szövegek megjelenítésére vannak felkészítve.

Mivel a szótár csak egy adatbázis, magának az olvasóprogramnak kell tartalmaznia a működéséhez szükséges szótárprogram-részt (függetlenül attól, hogy ez a program eInkre vagy mobiltelefonra készült). Szerintem a "formátum-halmozó" külsős olvasóprogramok nem tartalmaznak semmi efféle szótárprogramot, vagy ha implementáltak valamit bele, az nem kompatibilis a PRC-szótárral.