Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kekec11

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Korábbi bejegyzésem kommentjeiben a vitatott medjugorjei jelenések kapcsán felmerült a híres „Extra ecclesiam nulla salus” elv vitatása. Több jó bejegyzés történt, de kicsit zavaros nézetek is felmerültek. Most nem a kérdéses elv történetére térek ki, hanem mai…..
kekec11 2010.10.01 22:04:53
@kis_csirke: üdvösség alatt azt értem, hogy az ember a halála után végül (tisztítótűz általi megtisztulás után vagy "rögtön") Istennel lesz örök közösségben. Miért?
kekec11 2010.10.01 22:20:15
@khamul:

"Maga a szöveg is úgy szól, hogy 'Senki a katolikus Egyházon kívül....nem üdvözül'. Ez jelentheti azt is, hogy aki kívül van, az elkárhozik, meg azt is, hogy aki üdvözül, az valahogy az Egyházon keresztül teszi ezt."

Ezzel azért nem értek egyet, mert a szövegben az van, hogy "nem üdvözül, sokkal inkább az örök tűz martaléka lesz". Az örök tűz nyilvánvalóan a kárhozat, tehát a mondat szerintem csak úgy értelmezhető, hogy "aki kívül van, az nem üdvözül, hanem elkárhozik".

(ettől függetlenül ha csak annyi a mondat, hogy "Egyházon kívül nincs üdvösség", akkor persze érvényes lehet az a másik értelmezés is, amit mondasz)