Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Murghachac

0 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Vonat, 30 fok, 30 perces késés, tömeg. Minden hely foglalt, kivéve egyet, ott egy - Hadházi László kifejezését használva - egy pirított ribanc (továbbiakban: PR) táskája ül. Biztos néz ki az ablakon. Utas jő, s pihegve szól: Elnézést, szabad az a hely? Na itt történt a félreértés: PR kérdésnek…..
 Magyarország új alkotmánya feltehetően nem lesz világnézetileg semleges. Sokan nem értik, mi ezzel a baj, nekik szól a poszt.A világnézet mindig hiten alapul, a más világnézetű emberek (részben) másban hisznek, erre a hitre alapul az értékrendjük. Lehet, hogy létezik persze…..
Murghachac 2011.04.01 18:01:44
@biobender: Ezt most érdemi válasznak szántad?
Murghachac 2011.04.01 18:32:54
@biobender:
1.Miert nem eleg precedens neked a sok fundamentalista allam a vilagon => "megfoghatatlan és alaptalan (precedens nélküli) félelmek" Hány fundamentalist keresztény államot ismersz?

2. Az alkotmany a jog alapja, ezert talan nem szerencses itt beszelni a hitrol => Az alkotmány inkább szimbolikus jelentőségű (főleg a mai világban, ahol számtalan nemzetközi kötöttség korlátozza az államok szuverenitását), ezért ha valahol lehet hitvallásról beszélni az éppen itt van.
Murghachac 2011.04.01 22:01:38
@biobender:
"Egyet sem, bar Lengyelorszag eleg kozel kerult hozza ugy 5-6 eve. Hany olyan kereszteny allamot ismersz amelyikben nem valasztjak szet az egyhazat az allamtol?"

Egy hatalmas csúsztatás amit írsz! Hát mi köze egy preambulumban szerepeltett hitvallásnak a szekularizációhoz? Semmi.
Jó, hogy felhoztad Lengyelországot, ami egy igazán követendő példa. Sajnos nálunk sokkal jobban sikerült a nemzeti öntudat kiirtása a szocializmus építése közben, mint náluk, így minden egy kicsit késve és kisebb éllel történik itthon hozzájuk képest. A párhuzam ettől él.

"Az alkotmany a jogalkotas alapja - miert lenne AB egyebkent?
Jo duma most arrol beszelni, hogy az alkotmany tulajdonkeppen csak szimbolikus"
Megint elbeszélünk egymás mellett. Nem azt mondtam, hogy az alkotmány nem alaptörvény. Természetesen mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy a jogszabályok hierarchikus rendszerében az alkotmány áll a csúcson. Én csak arra szerettem volna rávilágítani, hogy az EU-s csatlakozásunk következtében minden egyes EU jogszabály üti a mi alkotmányunkat (a hierarchiában fölé került), aminek eredménye, hogy az alkotmányban szabályozott jogok gyakorlatilag mindegyikét az EU már védi. Ezért mondtam azt, hogy egy most születő alkotmány már sokkal inkább szimbolikus jellegű ezért van helye benne egy nemzeti karaktert adó hitvallásnak. Szerintem.