Regisztráció Blogot indítok
Adatok
világevő

1097 bejegyzést írt és 1863 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Annyira mindenki le akart róla beszélni, hogy már csak emiatt is ki kellett próbálnom New York - és a világ - egyik legdekadensebb ételét. Csirke és kaviár. Ez még így nem hangzik olyan vészesen feltétlenül, de valódi tokhalkaviárról van szó és egészben sült, rántott csirkékről, egy kisebb…..
Hatalmas iparággá nőtte ki magát olyan ételek árusítása, amik főleg instagramon mutatnak majd jól. Szívárványos fagyi, shake, aminek a tetejére születésnapi tortákat applikálnak, agyondekorált cupcake-ek, unikornis alakú babfőzelékek világát éljük. És van egy hely, ahol szinte lehetetlen az ételt…..
világevő 2017.11.16 18:12:10
@odamondó: azt hiszem eléggé félreértetted a kérdésemet. véletlenül? elég intenzíven foglalkozom a saját ízlésem és gasztronómiai műveltségem fejlesztésével, mindenféle módszer segítségével. arra voltam kíváncsi, hogy _te_ milyen éttermeket sorolsz egy csoportba, mert annak alapján vonsz le következtetéseket, így rejtőzhet a besorolás hibájában is a végeredmény hibája. ezért is kértem konkrét példákat, hogy eldöntsem, hogy hasonlóan gondolom-e, egyetértek-e a te besorolásoddal. mert például csillagos helyek között szakdéknyi különbségek léteznek. a 25-30 euro meg egy szegmens a sokból, ráadásul nem is minőségi kritériumok, hanem tisztán árak alapján kijelölve, szóval ez így elég kevés adat még egy hipotézishez is, nemhogy egy szabály megalkotásához. szerintem ez egy ezerszer összetettebb kérdés, aminek nincs is módszertana, nincsenek tudományos alapjai, hogy egy éttermet kategorizáljunk, túl sok a szubjektív faktor, ebből adódóan nagyjából lehetetlen komoly eredményre jutni, maximum szbujektív érzések adódnak. [például értelmetlen ellenpéldának kiváló lenne a 3-5 eurós ebédmenü mezőny, ami nem létezik sehol európában, azaz mi vagyunk a legjobbak ár-érték arányban, akkor is, ha ócska :)]
és persze a külföld se homogén massza, azon belül is hihetetlen különbségek vannak, szóval szerintem nagyjából értelmetlen a vita, vagy legalábbis a szilárd(nak tűnő) állításokon alapuló vita.
világevő 2017.11.16 22:45:36
@odamondó: mondjuk konkrét példák említése nélkül viszont az a kevés esély is garantáltan nullára csökkent... :)
de az utolsó kommentem ettől még áll: nem tud ez tudományos vita lenni.
világevő 2017.11.17 10:09:04
@odamondó: persze, hogy nem. és igen, az ő értékeléseik is erősen szubjektívek, még ha igyekeznek is a maguk számára a lehető legerősebben felállítani egy objektivitásra törekvő, sztenderdizált rendszert, annak is csak limitált a jelentősége: mert nem feltétlenül lehetséges ilyet csinálni, és mert a kitalált rendszer nem feltétlenül fedi le a teljes spektrumot, és még kevésbe a közönség minden rétegének igényeit. [például, ha saját magam számára keresek érdekes gasztroélményt, az csak nagyon enyhén korrelál a csillagokkal.] Ezért is írtam, hogy szerintem értelmetlen megpróbálni is összevetni, hogy melyik kategórai hol mennyibe kerül, mert roskadozik az építmény, nem lesz érvényes a következtetés.
[ezzel ez a vitatéma szerintem ki is fújt.]
Közel egy évnyi zárvatartás után jövő február 15-től újra fogad vendégeket a koppenhágai Noma, egészen pontosan a Noma 2.0! És az első pár hónapra ma nyit a foglalási rendszer!..
világevő 2017.11.16 12:38:31
@Étteremkritikus: igen. a kérdés az, hogy hogy jutnak be pontosan, hogy zajlik a jelentkezésük.
világevő 2017.11.16 22:43:48
@Kelly és a szexi dög: hát igen, gondolom ez kb a harmadik másodperctől van így...
Pénteken ebédidőben lesz egy nagyon izgalmas főzős program, aki szeretné a gyerekét egészséges és igényes evésre/főzésre nevelni, annak ott a helye!..
In general, I'm not interested in dinners where chefs team up. I'm usually more interested in the solo performance of a chef but this particular dinner wasn't one to miss. Let's see why...
Évekkel ezelőtt borbárként voltam párszor, és néha még jókat is ettem, de valahogy soha nem tekintettem ‘komoly’ étteremként az innióra. Aztán pár hete volt egy izgalmas vendégséfük, aki miatt érdemesnek tűnt megnézni, és olyan jól sikerült a látogatás, hogy tudni akartam azt is, mit csinálnak,…..
világevő 2017.11.01 18:13:19
@Hekla: az nem az izraeli menü része volt, bár izraelben sem csak kóser étkezés létezik
 Van egy hely, egész közel horvát és a szlovén határhoz, a Zalai-dombság közepén, ahova már éve óta tervezek eljutni, de valahogy soha nem sikerült. Most végre igen, meg is mutatom...
világevő 2017.10.27 20:03:19
@Szaktanár: épp emiatt szerepel a mondat legelején az 'egyik' szócska. Nézz körül a blogon, főleg nem a hagyományos helyekről szól, sőt.
  Bő két hét múlva újra Márton napi Borfesztivál a Gellértben, ami ráadásul pont egyidős a bloggal, szóval itt egy programajánló a legfontosabb infókkal!..
A sok világjárás után távoli tájakon, végre sikerült a szomszédba is eljutnom, Erdélybe, egészen pontosan Kovászna megyébe, ahol jártam már kb. 25 éve, most végre sikerült visszatérni, újrafelfedezni a szépségeit...
világevő 2017.10.16 08:31:38
@Alfréd76: :) köszi, igyekszem, sajnos a sok út és élmény miatt nem sokidő jut írásra.
kürtős kalácsból engem kifejezetten sós is érdekelne, vagy például édeshez egy jó csípős ázsiai császárhús...

@MACISAJT: köszi! de a bácsi cuki! na meg ilyen a székely vicc.
7 éve kezdtem a blogot, azta sok millió olvasó, majdnem az összes földrész (az Antarktiszon kevés a jó étterem), és sok száz Michelin-csillag is áldozatommá vált. Az elmúlt 8 7 év képekben:..
Japaán tele van varázslatos helyekkel (ez a legnagyobb kedvenc), az egyik ilyen a Haguro hegy Curuoka (Tsuruoka) közelében, ahova minden ősszel több száz Jamabusi-szerzetes indul zarándoklatra...
Kezdi megint egy furcsa történet elárasztani a gasztrohíreket, itt van a dolog valódi háttere...
világevő 2017.09.21 20:52:03
@Vén motoros: akkor már csak 100-ból 99-nek. :) Mert ebből vonnak le rossz következtetéseket, és alakul ki hibás szemlélet is akár, például a fenti esetben, ahol a séf azt hiszi, hogy majd ő dönt arról, hogy kell-e neki kritika vagy csillag.
világevő 2017.09.22 13:27:03
@látjátok feleim szümtükkel: :D egy (3) jó rántott csillagnak ki tudna ellenállni!?
világevő 2017.09.24 08:42:26
@látjátok feleim szümtükkel: azért a konfitálás elég kedvelt megoldása volt a nagyszüleinknek is, ne öntsük ki a szuvidálóvízzel az oldalast is.

@kifli: mihez képest?
Pár napja derült ki, hogy bezár Budapest egyik nagyon jó, díjazott étterme. Többféle találgatás is szárnyra kapott ezzel kapcsolatban, így a legegyszerűbb megoldást választottam, megkérdeztem a séf-tulajdonost...
világevő 2017.09.18 16:40:02
@petimegmondja: ez novellának se rossz, csak túl valós... :)

@Nemvagyegyedul: megpróbálom megnézni, ha arra járok. Bár a fine dining felé kalandozásának nem látom nyomát, de elhiszem, hogy nagyon finom.
világevő 2017.09.23 07:50:38
@gyongyi70: ebben is van igazság. És maradva a @petimegmondja nagyon jó zenei hasonlatánál (én is szeretem operához hasonlítani a fine diningot), azért nem csak a két véglet létezik, az igényesebb műfajok tényleg célközönségszűkítést jelentenek, de a LaciKonyha esetében azért nem nagyon nehezen érthető Kurtág művek kerültek a tányérba (bár az ő képességei alapján az is ment volna), hanem nagyon is szerethető és érthető ételek. Például nála senki se csinált fantasztikusabb rántott csirkemájat. De valamennyi nyitottság és érdeklődés persze azért kellett az élvezetéhez általában. Nem véletlen, hogy alapvetően NEM üzletileg nem működött, ahogy az a videóból jól ki is derül. (Arról nem is beszélve, hogy az, hogy valaki kiváló séf, nem garantálja, hogy jó menedzser, megfelelő a kommunikációja, jól választ lokációt (amit nem is választott volna eredetileg), szóval rengeteg tényezős játék ez.)
világevő 2017.09.23 09:24:32
@gyongyi70: nagyon jól is tetted, hasznos is volt.
Andy Hayler után megint sikerült Budapestre csábítanom egy nagy foodie-t, hogy kicsit kóstolgasson nálunk, hátha hírét viszi a világban. És hatalmas élmény volt megtapasztalni, hogy mennyire meg van lepve! ..
világevő 2017.09.23 07:25:03
@Hód Alajos: :) részben egyetértek, értem is, de közben meg – a nemzetközi koordinátarendszert alapul véve – tényleg ez a helyzet, ezek casual helyek, bisztrók. Nyilván kevesebb pénz is van a pénztárcánkban, mint mondjuk a byugat-európaiaknak, de nehezebben is szánjuk az ilyen "szórakozásra". És az a meglepő tapasztalatom van, hogy itthon az olcsóbb i drágábbnak tűnik, sok igényes ismerősnél megfigyeltem, akinek van pénze erre alapvetően, hogy gondolkodás nélkül ül be 100 euróért két főre enni egy jót, míg a 30.000-nél itthon ráncolja a homlokát, hiába kap érte legalább akkora értéket sok helyen. Ugyanez kicsiben is igaz, a 20-30 eurós bécsi ebéd olcsó, a 3-4 ezres budapesti drága nekik.
 Every year hundreds of Yamabushi mountain priests enter the sacred Mount Haguro for an Autumn Peak pilgrimage to worship their deities on over 2446 steps. (with video!)..
Szigliget. Tavaly, a kisebb bosszúságok, meg a dombok ellenére azért kellemes volt. A szülinapomon pedig el lehetett kezdeni benevezni az idén a névnapomon tartandó változatra, így cukitesóm benevezett, miközben én (ofkórsz) futottam. (: – Pirospont. Szigliget. Majdnem a Balaton túlsó vége, de…..
világevő 2017.09.17 14:57:09
And we are not talking giant mushrooms; the ones on the picture were max. 5 inches long. I took the picture a couple of days ago in a Tokyo supermarket...
Nemrég jelent meg Japánban egy egészen különleges instant tésztaleves: egy Michelin-csillagos ramenezővel (igen, Tokióban ilyen is, ráadásul kettő is!) kooperációban! Gyorsan vettem is egyet és megkóstoltam, meg is mutatom! Ha ezen a linken foglalod első hoteledet a booking.com-on, kapsz 10%…..
világevő 2017.09.15 08:27:32
@ekat: :) felirathoz beletettem egy kis leírást a videó alá, hogy mitől jön elő.
Recently, a very unique instant noodle soup appeared on the Japanese market in cooperation with a Michelin starred ramen place (yes, in Tokyo there's even 2 of them). Of course I had to try it. I quickly bought one and I will show it to you...
Álatlában nem igazán szoktak érdekelni a kollaborációs vacsorák, mert kíváncsibb vagyok egy-egy étterem és séf egyéni teljesítményére, de ezt nem lehetett kihagyni. Mutatom, milyen volt!..
Vagy rövidebben: Or Kor Tok, Gaggan, durian. És persze sok-sok piacos thai kaja! Képriport...
világevő 2017.09.08 11:17:57
@sellőlány: kicsit tinédzseres a viselkedése talán, de mondjuk nem kizárt, hogy éppen az állandó bizonyítási kényszere miatt sikeres.
És nem gigászi gombákról van szó, a képe látható pár gomba hossza 12 centi lehetett, pár napja fotóztam Tokióban egy áruházban...
Upgrade-eltek Business class-ra Japán felé repülve, így nem csak kényelmesebben utaztam, hanem meg is tudom mutatni a 3 csillagos séf által kreált menüt...
Egyszer az autóban arról beszélgettünk Samuval (6), hogy a rántott ételek mind finomak. Nyilván. A ősgyerekeket az evolúció arra programozta, hogy ne egyenek meg új dolgokat, nehogy gyűjtögetés közben megmérgezzék magukat mindenféle ismeretlen terméssel és állattal. Az ősszülők nem stresszeltek a…..
világevő 2017.08.29 07:33:02
Volt múlt héten a koppenhágai Geraniumban egy fantasztikus vacsora, a helyről annyit érdemes tudni, hogy 3 Michelin-csillagja van,  és – az amúgy sem az olcsóságáról híres – Dánia legdrágább étterme. Itt szerveztek egy különleges eseményt, ahol Rasmus Kofoedhez két másik világsztár: Anne-Sophie…..