Regisztráció Blogot indítok
Adatok
nagygabe

0 bejegyzést írt és 219 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
E-könyv olvasók Radar! 2009.10.04 23:33:00
Közkívanatra itt egy poszt, semmi másért, hogyha valaki más témához nem illő anyagot  talál a hálón, itt megoszthassa. A legjobbakból posztot fabrikálunk. Előre is köszönöm, a többi olvtárs nevében is. UPDATE: új megjelenéseket, érdekes könyveket a Könyvradaron…..
Intro Egy frissen csatlakozott olvtársunk, nagygabe nem sokat lacafacázott. Jó civilhez méltóan amit nem tudott megvenni/megtalálni, megcsinálta maga. Ez pedig kéremszépen nem más, mint egy jó kis angol-magyar szótár, ami teljesen jól használható prc és mobipocket olvasása közben. Azaz a Kindle és…..
nagygabe 2012.11.07 10:57:06
@superz: Sajnos ebben nem tudok segíteni, nincs ilyen eszközöm. Ha jól emlékszem korábban azt írta valaki, hogy gyári szoftverrel nem megy.
nagygabe 2013.03.29 16:47:05
@Kiszámoló:
A legfrissebb (3.8.2.4) verzióval próbáltam, azzal működik ugyanúgy, mint a régivel.
Először hagytam letölteni a gyári szótárat, majd felülírtam a B003ODIZL6_EBOK.prc nevű angol-magyar szótárral. /sdcard/android/data/com.amazon.kindle/files könyvtárban kell keresni a fájlokat. Ezek után már a magyar bejegyzés jött fel.
nagygabe 2013.04.02 16:42:36
E-könyv olvasók Pimp my 'White! 2013.01.08 00:02:34
Intro regéltünk már sokat az Amazon "most wanted" olvasójáról (tényleg így aposztrofálják, és nem teljesen véletlenül), ami tényleg annyira jól sikerült, hogy K3-ról upgradeltem rá, és nagyjából így is marad, bár szeretett K3-asomat továbbra is őrzöm. Pedig nem triviális…..
nagygabe 2013.01.08 13:45:18
@szakértőbb: A Paperwhite újdonsága a világítás. Ezzel hirdeti az Amazon is. Könnyen eldöntheted, hogy neked kell vagy nem. Nekem nagyon jól jön a metrón. De otthon késő délután, amikor még csak kicsit van sötétebb, elég kellemes. És persze este is sokkal kevésbé zavarja a többieket, mint egy rendes lámpa. Szóval szerintem sok előnye van.
A többi (elválasztás, több szintű collection) már csak ráadás, eddig nem hiányoztak. Viszont ezek után már hiányoznának :)
Valóban, kevesebb könyv fér rá. Kb. 2000 (ha a most az olvasómon lévő könyveim átlagával számolok, 2100). Ez pár évre még elég lesz ;)
Tudom, manapság Kindle Paperwhite-hoz jutni nem a legegyszerűbb, (az USÁ-n kívülre momentán nem szállítják,  belül is csak akadozva), de azért elkezdtek becsordogálni az országba.  Nekem is el kell mélyedni az ügyben. A Touch verzió kimaradt az életemből, és a PW nagyon…..
nagygabe 2013.01.03 10:52:28
@Dworkyll: Megjelent a margó állító javítás.
Valamivel korábban kijött a betűméret finomhangoló programocska is.

Így már elég kellemes olvasási élményt ad az eszköz :)
E-könyv olvasók Kindle-utóhang 2012.09.07 12:43:29
No, aludtunk rá egyet... 5 új eszközt és több szolgáltatást mutattak be tegnap este az Amazon idei „szokásos” sajtóbemutatóján. Előző - a Kindle történetét összefoglaló - posztomban tippeltem párat, ennek néhány része bejött (a lényegiek mindenképp), a bolt hivatalos…..
nagygabe 2012.12.21 20:21:26
@glezmen: Én is használtam mindkettőt (Nook ST, Kindle 3), de végül nekem a Kindle tetszett jobban.
- A Nook már nincs meg, de ha jól emlékszem, a könyvtárnézetet csak ikonosan tudta, lista nézetben nem. Engem ez zavart. (Meg a firmware hülyesége is a könyvespolccal, de erről írtam már.)
- Szótárat nagyságrendekkel nehezebb telepíteni rá, és egyszerre csak egyet tud.
- A nálunk közkedvelt fontokat beágyazva gyalázatosan jelenítette meg (pl. ad astra könyvek), inkább az olvasó fontjait használtam. Szerencsére azokban is volt magyar ékezet. Ez az egész epub szabvány... Néha olyan helyeken is dobott lapot, ahol semmi erre utaló nem volt a html-ben. Valahogy a Kindle-n jobban néznek ki a könyvek.
- Nem tetszett a magas kávája sem. Valahogy rossz érzést keltett, és vastagabbnak éreztem az olvasóeszközt is tőle. A Kindle sokkal kecsesebb ;)
nagygabe 2012.12.22 10:33:42
@glezmen: Írogattam én a véleményem a nook-ról ide a blogra. Alapvetően tetszett is, de a Kindle egy kicsit jobban :)
Valószínűleg egyedül vagyok vele, de én csak azért rootoltam a nook-ot, hogy fel tudjam rá másolni az angol-magyar és az elválasztási szótárat. Nem akartam emailezésre használni, meg böngészni, stb...
Az androidos olvasószoftverek szerintem nagyon gyengék. Lehet hogy jobban lehet velük rendszerezni, több formátumot tudnak, de _olvasni_ sokkal rosszabb velük. Egyik sem ismeri annyira az epub formázásait, mint a gyári olvasó. Erről is írtam már, pl. fejezet előtti lapdobás nagyon sok epubnál nem működött, míg a gyárinál szoftvernél ment rendesen.
Tehát igazából olvasni a gyári nook reader-rel lehet a legjobban. A többi csak körítés, jóval kevésbé számít nekem.
Naszóval,  van itt ez az akció (via kecsket), hogy a hamarosan megjelenő Magda, a bestiális népszínház utcai mindenes című könyvnek lesz elektronikus változata. Magában nem lehet megvenni, pont mint egy csomó promóciós terméket, csak összecsomagolva a papírral. Azaz a…..
E-könyv olvasók Mennyi? 30! 2012.11.05 23:32:26
Intro Akinek nem jönnének be az Amazon idei modelljei, vagy egyszerűen csak hazai alternatívát keres, az mostanában találkozhat néhány újdonsággal. Úgy fest, hogy az idei karácsony - most látszó - limitösszege a harmincezer forint lesz az olvasókra, a nagy játékosok ez alá…..
nagygabe 2012.11.06 09:53:21
@Dworkyll: Először AMD volt, de nagyon hamar kaptunk teljesen új AK-kat :)
nagygabe 2012.11.06 10:30:35
@Plumper: 19.900-ért is kapsz tabletet. Mindenhol ki van plakátolva :)
nagygabe 2012.11.06 10:40:50
@Plumper: Ezt már leírták itt sokan sokszor. Azért, mert olvasni e-ink-en lehet normálisan.
Ha ebay-ről veszed, vagy segít egy kinn élő ismerősöd, a Kindle is meglenne feleannyiért. Mint írtam, a $69-os változatot adják itt ennyiért....
Mint azt már itt-ott látni lehetett, a Koobe Magyarország is belecsapott az Onyx Boox60 forgalmazásába. Az árverseny még nem érezhető, ellenben belevágtak a felület magyarításába, úgyhogy előbb utóbb magyarul is meg fog tanulni ez az egyébként roppant használható szerkezet. Hogy…..
nagygabe 2012.09.17 09:19:41
@Zus: Leírás szerint:
How to install Stardict dictionaries to Onyx Boox:
1. Create folder "dicts" (either on a SD-card or in internal memory)
2. Unpack the downloaded archive - it contains a folder with 3 files.
3. Create a new folder in your "dict" folder with the name of dictionary (stardict-English_German e.g.) and copy the 3 files into this folder
Izgalmas ősznek nézhetünk elébe, ha már a szórakoztató elektronika fogyasztási templomaiban is megjelentek az abszolút vállalható árú és minőségű (értsd "márkás" ;-) olvasók. Igaz, nem a csúcsmodellek, meg a legújabbak, de akkor is. A Kindle WiFi 35, a Nook Simple Touch 40…..
nagygabe 2012.08.24 12:58:51
@scan_dal: Persze, elfogadom, mindenkinek más az igénye. Ezért is kérdezem, hogy miért fb/cool, hiszen sokan írjátok, de én nem látom az előnyét.

Elválasztás-sorkizárás a gyáriban is van. Szótár is viszonylag egyszerű, ha van írásjogod. A formázással sem láttam még problémát a gyáriban. Landscape tényleg nincs, ez valóban nagy hiányosság (de nekem nincs rá szükségem).
nagygabe 2012.08.27 13:09:51
@Gukker: Én nem találom a Nook ST-ben a landscape módot...

@ehran: Abszolút igazad van. De ha ezt mind tudná, akkor sosem vennéd meg az újabb eszközt, ahol ezekből kettőt megoldanak, egyet elrontanak ;)
nagygabe 2012.08.27 13:25:31
@Gukker: Szerintem az a lapozó gombok beállítása volt, ott van ilyen elrendezés. Azt lehet beállítani, hogy melyik lapozzon előre, melyik hátra. (Bal- és jobb oldalon rádiógomb, alatta az ábra.) Vagy csak én vagyok hülye, és nem találom azt, amiről írsz ;)
Tavaly május vége óta várat magára ez a cikk. Akkor jelent meg ugyanis a Barnes and Noble új e-papíros e-könyv-olvasója, a Nook Simple Touch. A gyorscikk végén azt írtam, hogy nekem nem kéne, a véleményem azóta sem változott, ugyanakkor pár fontos dolgot érdemes a…..
nagygabe 2012.08.10 12:03:29
Pár napja van meg a Nook Simple Touch olvasóm, eddig ezek a tapasztalataim (Kindle3-hoz tudom hasonlítani, eddig azt használtam):
- Nagyon jó a fogása, kevésbé csúszós, mint a Kindle
- Szótár itt is van, viszont nincs a Kindle-n megszokott két soros popup, hanem rögtön majdnem teljes képernyőn jön fel a meghatározás.
- Sajnos nehezebb telepíteni új szótárat, nem elég felmásolni.
- Nagyon gyors a lapozás, sokkal gyorsabb, mint a Kindle.
- A lapozógombok... hát még nem tudom. Nehezebb lenyomni, mint a Kindle-n, épp' ezért véletlenül nem lapozok... Még nem tudom, melyik a jobb.
- Kisebb, egy billentyűzettel rövidebb.
- A kijelző nagyjából egyformán kontrasztos.
- Szépen működik az elválasztás, így nem lesznek olyan rövidebb sorok, mint a Kindle3 esetén, ha hosszú szavak vannak egymás után.
- Jó a tapis felület, könnyebben használható, mint ha gombokkal kellene irányítani.
- Képernyőkímélő képeit nagyon egyszerű lecserélni, nem kell feltörni hozzá.
- A belső memóriából csak 250MB-on lehet saját tartalmat tárolni. Tehát valószínűleg kell hozzá egy SD kártya. Persze ez nem túl drága.
- Azt hittem, a Kindle-nél gyengébben már nem lehet megoldani a könyvek rendszerezését. Pedig lehet... A Nook is kb. ugyanazt tudná, de csak a belső memóriában tárolt könyvekkel. Amit a memóriakártyára másolok, azt hiába rendszerezem, mert hamar elfelejti. Ha számítógépre kötöm, vagy újraindítom, már csak a belső memórián tároltak lesznek rendszerezve, a többi ömlesztve.

Pár nap alapján ennyi jutott eszembe. Ez utóbbi hiba nekem elég súlyosnak tűnik egyelőre. Hosszabb távon majd kiderül, mennyire zavaró. Ettől eltekintve egy nagyon jó olvasóeszköz a NST, nekem egy kicsit jobban tetszik, mint a Kindle3.
Intro Bár még mindig igaznak gondolom, hogy a prc több platformon elérhető, és több funkciót biztosít általában, de az is igaz, hogy nagyjából meg vannak számlálva napjai, és ha kihalni nem is fog feltétlenül, de elszigetelődik. Ennek legaláb két oka van. Az egyik, hogy az…..
nagygabe 2012.08.24 14:13:28
@_iMaginer_: Pl.: A felhúzhatós lány

Így néz ki pl. egy lap:
[url=http://kepfeltoltes.hu/view/120824/IMG_20120824_140852_www.kepfeltoltes.hu_.jpg][img]http://kepfeltoltes.hu/thumb/120824/IMG_20120824_140852_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/img][/url]
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. [url=http://www.kepfeltoltes.hu]http://www.kepfeltoltes.hu[/url]

Látszik az is, hogy az epub-ban lévő font nem túl szép ezen az eszközön.
  Akkora már a pezsgés, hogy egyedül nem is bírnám tartani a fordulatszámot. Szerencsére Kelt olvtársunk (úgy is mint a Hármas Könyvelés egyharmada) dolgozik helyettünk is, végigszitálta a Könyvhétre megjelent címeket, és kimazsolázta a villanyon olvashatókat. …..
nagygabe 2012.06.09 12:53:57
@Professzore: Van egy dolog, amivel emelni lehet ezt a korrigáló változót: REKLÁM.
Ha nem olvasom ezt a blogot, és a hozzászólásokat, nem hallottam volna a bookandwalk-ról, az e-konyv.hu-ról, stb... Az ad astrát pl. valószínűleg megtaláltam volna, mert ők elég erősen nyomultak a közösségi, és szakportálokon.
nagygabe 2012.06.10 15:21:47
@Professzore: Nem vagyok egy marketing szakember, nekem csak az hiányzik, hogy "lássam" ezeket a termékeket. A papírkönyvet elég könnyen észreveszem a könyvesbolt kirakatában...
Egyik lehetőség a népszerű fórumokon, blogokon való részvétel.
Másik lehetőség egy-két óriásplakát a forgalmasabb helyeken. Pl. Erzsébet téri metró-csomóponton.
nagygabe 2012.06.10 18:49:01
@Professzore: Akkor nagyon egyszerű, google hirdetés :)
Egyébként lehet, hogy nem ők a potenciális vásárlók :(
E-könyv olvasók Szégyenpad 2012.06.06 18:00:00
Az internet mindent elbír, erre találták ki. Hogy még egy atomháború se. Vannak legendás oldalak, akiket amiket nagyon szeretnének elhallgattatni, de nem megy. Ameddig a véleményszabadságról van szó, addig értem és el is fogadom ezt. Nem minden vélemény tetszik, nem is mindet…..
nagygabe 2012.06.07 14:48:17
@Kőmíves Kelemen: Én úgy tudom, a saját részre letöltés csak a filmek és a zenék esetén nem büntetendő. Szoftverek, könyvek esetén ebben nem vagyok biztos. A matrica szintén csak a filmekre, zenékre vonatkozó jogdíjat tartalmazza.
Intro Egy kis meaculpázással kell kezdenem. Ez a poszt nagyjából két hónapja keresi az idejét, hogy megírjam, és azóta jó nagy lépések történtek a témában. De legalább ezekről is ejthetünk szót. Téveszmék Sokan gondolják azt, hogy e-könyvet kiadni minimális költségből…..
nagygabe 2012.05.23 08:30:18
@Professzore: Hmmm. Mindig elfelejtem, hogy a filmekre és zenékre vonatkozó szabályozás nem egyezik (és nem is hasonlít) a könyvekre vonatkozó szabályozással.
Köszönöm a választ!
nagygabe 2012.05.23 08:37:22
@caplan: Remélem nem haragszol meg, ha azt mondom, hogy ez hülyeség. Ez a téma már többször is terítékre került itt, de csak vázlatosan:
- A kalózpéldányok jelenleg nálunk nem a digitális változatból készülnek, hanem a papírból.
- Nagyon úgy tűnik, hogy a vásárlók sokkal szívesebben vesznek nem másolásvédett e-könyvet, mert minden eszközén tudja olvasni, és a kiadó cég megszűnése után is olvasható marad.
- A másolásvédelemnek van egy jó nagy költsége, ami a könyv árát emeli.
- iTunes esetén a zenéknél már bebizonyosodott, hogy nem érdemes védelemmel árulni, mert anélkül sokkal nagyobb a forgalom.

Nem véletlen, hogy Amerikában is egyre több cég hagy fel a másolásvédelemmel.
E-könyv olvasók Fesztiválozunk! 2012.04.19 12:18:00
Sziasztok,mint azzal már fenyegetőztünk, kitelepültünk a könyfesztiválra jól. A móka kedvéért az F5-ös stand, ahol a legkeményebb urban fantasy és mythpunk kapható :-) csakis és kizárólag gyerekkönyveket áruló standokkal van körberakva. Mit mondjak, a könnyen azonosítható a…..
nagygabe 2012.04.19 19:13:34
@Atyaman: Igen, onnan már nem vettem túl komolyan a cikket...
Nokéremszépen,rajongásunk tárgya, az Agave Könyvek végre átlépte a Rubicont, és előrukkolt az első villanyosított kiadványaival. Amit a kiadványokról tudni lehet:Amikor papíron megjelentek, akkor igencsak húzócímnek számítottak, legalábbis a Budapest Noir és a Fekete Zongora.…..
nagygabe 2012.01.06 13:26:43
@Gukker: Nem biztos, hogy olvassák. Viszont az ő blogjukon is hozzá lehet szólni.
E-könyv olvasók Ugorgyunk! 2011.12.07 12:00:00
Mondá vala Pósalaky bácsi Móricz múlhatatlan érdemű regényében. Most rajtunk a sor, „fogyasztókon”, hogy megugorjuk a keresztény kultúrkör legjelentősebb ünnepéből a fogyasztói társadalom legnagyobb ünnepévé átvedlett vesszőfutást. [Még ha nem is…..
nagygabe 2011.12.09 17:22:39
@glezmen: Azt értsd meg, hogy az átlag felhasználó nem _akarja_ hekkelni a drágán megvett eszközét.
(Nyilván te más tulajdonságok alapján választottál, neked fontos volt az alap funkcionalitástól eltérő működés is.)
nagygabe 2011.12.13 09:59:51
@myofibrillum: Vatera és tesz-vesz esetén nem volt nehéz az egységesítés, ugyanis egy cég. Még 2009-ben a Vatera felvásárolta a tesz-veszt :)
nagygabe 2011.12.13 10:10:43
@myofibrillum: Szerintem itt addig nem lesz jelentős változás, amíg nem jelennek meg a bestsellerek is e-könyvben, egy időben a papírkiadással. Akár csak a magyar írók, mint pl. Lörincz L. László, Müller Péter, Moldova György. De vegyük ide Fejős Évát, vagy az összeesküvéses thriller mesterét, akinek már a második könyve jelent meg!!! (muhaha), Frei Tamást. Nem hiszem el, hogy ők ragaszkodnának a csak papír megjelenéshez, ha a kiadó felajánlaná az elektronikus formát is. Tehát itt nem lehet gond a jogokkal. A gond ott van, hogy a kiadó nem is akarja elektronikusan megjelentetni, hiszen akkor jóval kevesebb papírkönyvet adnának el.
 Ismét multi-kulturalizmussal kezdenék. Kabaréjelenet már volt, kvázi-népzenei ajánló is, úgyhogy haladjunk tovább gyökereink felé… A csillagászat szép sport. Már annyiban, hogy egy-egy szép felvételért amatőr szinten azért ki kell bírni a mínusz 10–20 fokos…..
nagygabe 2011.12.04 18:51:44
@ff48bp:
Hát látod, ez itt a probléma. Kiadásban, a vevők kiszolgálásában gondolkodsz, de csak a saját igényeidet méred fel, és nem a vevőkét....
nagygabe 2011.12.04 20:50:34
@ff48bp:
Nos, elnézésedet kell kérnem, nem fogalmaztam pontosan az elején, így az egész vita értelmetlen lett.
Természetesen az elején én az e-inkes olvasóeszközökre gondoltam, nagyrészt erről szól a blog is. És a 90% is kizárólag az e-inkes olvasókra vonatkozott.
Egyetlen megjegyzést tennék még: ugyan rengeteg okostelefon van használatban, ezek töredékén olvasnak csak az emberek könyvet. Ugyanis az okostelefont nem azért veszik, hogy olvassanak rajta, ellentétben az e-inkes eszközökkel.
E-könyv olvasók DR(u)M 2011.07.18 04:55:00
Azért így a cím, mert bízunk benne, hogy belátható időn belül lesz itt, kis hazai piacunkon egy áttörés, amely legalább akkorát fog szólni, mint a februárban (több napra!) hozzánk látogató Yamato dobegyüttes. (A DRM a másolásvédelem angol elnevezésének rövidítése, a…..
nagygabe 2011.10.25 20:44:50
UPDATE 11.15: Ahogy az tavaly is bekövetkezett, a karácsonyi nyomás alatt elkezdett belassulni az Amazon logisztikája. A Fire (lehet, a vegyes review-k miatt, kösz Atyaman) elég gyorsan érkezik, most 2-3 napot írnak, de a Touchra 8-9 napot kell várni. Azaz aki vásárolni akar, az ne nagyon…..
nagygabe 2011.10.13 16:04:38
@Dworkyll:
Nem igazán értem, miért ekkora szenzáció a Fire.
A Nook Color már legalább fél éve piacon van, ugyanazzal a specifikációval (a CPU-t kivéve). Van rá rendes Android is (cyanogen). Az ára sem sokkal magasabb, gondolom ott is jön most egy árcsökkentés.
A Kindle Fire az Amazon szolgáltatása nélkül semmivel sem ér többet, mint egy Nook Color.
nagygabe 2011.10.13 16:05:17
@nagygabe: Tévedtem, most lesz 1 éve....
E-könyv olvasók Megmondtam… 2011.09.29 14:25:00
Sokszor kérdezték tőlem e-könyv-olvasók kapcsán, hogy „Te, neked milyen eszközöd van?” Mindig azt az előre gyártott választ adtam, hogy „ha kell, kérek és kapok tesztelésre, minek saját?!” Egyébként meg „várom, hogy az Amazon kihozza a Kindle 3…..
E-könyv olvasók Új eszközök 2011.09.23 11:42:00
Az örvendetes és szerencsére töretlen hazai bővülés a tartalomszolgáltatók oldalán igazán szívmelengető. Nem mehetünk el ugyanakkor csukott szemmel a tartalomra éhes új eszközök mellett sem. Íme tehát három újdonság, a szokásosan élénkülő karácsony előtti piacról.Sony…..
nagygabe 2011.09.26 19:44:31
@spartanburg: Pedig az Amazon is pont ezt teszi. 160$-ért házhoz szállítja, vám+áfát is intézi.
Naszóval,   akihez eddig még nem jutott volna el, Merras kalandos vállalkozása az Amazon irányába túljutott az első nagy akadályon, és közös szavazatainknak hála az első helyen végzett a Budapest Bank Valóraváltó pályázatán. A demonizáló elemektől sem mindig mentes harc…..
E-könyv olvasók „Új” utak 2011.07.11 13:13:00
Fejünkbe vettük, hogy beszámolunk az újdonságokról, amelyek komolyabb nyomot hagynak az e-könyvek piacán. Szerencsére vannak olyan kiadók, akik úgy gondolják, érdemes e picinyke piacra a megszokottól kicsit eltérő újdonsággal megjelenni. Bár nem újonnan érkezettek és nem…..
nagygabe 2011.07.12 16:49:33
@Dworkyll:
Hehe, nem is kell a homályba menni érte:
worldshots.hu/2011-06/hova-tunt-antal-jozsef-kisregenye/
nagygabe 2011.07.14 16:54:43
@digitalbooks: "És dacból nem vesszük azokat az eszközöket, amik kiválóan jelenítik meg meg ezt a formátumot" - ez egyáltalán nem igaz. Kindle-t kizárólag azért veszünk, mert ez a legolcsóbb. Ha a Prestigio lenne a legolcsóbb, akkor azt vennénk. Ha a Sony, akkor azt (persze ilyen nem fordulhat elő). Ha a Kobo, akkor azt.
Kedves Barátaim az Úrban, úgy fest, bezárt az utolsó magyar online zenebolt, amelyik még tudott külföldi eredetű anyagokat - elvileg - árulni. A dolgot Merras barátunk plankolta föl a Kreatívban, ahová a Songo exvezére írta meg a nekrológot, kellőképpen tárgyilagosan és…..
nagygabe 2011.07.07 13:32:47
@Dworkyll: Pontosan ott, songo.hu Vagy www.facebook.com/songo
Többet én sem tudok.
nagygabe 2011.07.13 19:58:11
@Horemheb:
appleblog.blog.hu/2011/06/16/nem_keres_sokat_az_itunes_on_az_apple

Ha az új adatközpont tényleg az iTunes nyereségéből épült, azt nem nevezném "önmagában nem életképes" áruháznak.