Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mici, a szarvas

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Már régóta érik bennem ez a gondolat, de a Meskán tett mai látogatásom megadta az utolsó lökést ehhez a poszthoz. Kényes a téma, viszont annál több készítőt érint, és ezt első kézből tudom, hiszen néhányukkal beszélgettem is erről, sőt különböző fórumokban is…..
Mici, a szarvas 2010.09.30 10:23:51
@Körticsek: Nos, a zsűriztetés nem olyan komoly dolog, mint ahogyan azt sokan képzelik. Megfogod a termékeidet, amit erre szánsz, és elviszed a lektorátushoz egy bizonyos napon, és másnap mehetsz értük. Később pedig levélben megkapod a papírt a zsűriszámokkal. Ennyi. És én még nem hallottam olyat, hogy valaki ne kapta volna meg a zsűriszámokat, viszont láttam olyan waldorf-babát, ami színében és anyagában is ízléstelen volt és ronda, de zsűrizett termékként hirdeti a készítője. Akkor, ott, elbizonytalanodtam, hogy valóban van-e értéke a zsűrizésnek. Amúgy igazolni azzal tudom, hogy a termékfotókra ráírják a zsűriszámot, és lepecsételik. Nekem persze még nem kellett felmutatnom ezt sehol, mert valójában a kutyát nem érdekli.
A wampra már negyedszer jelentkeztem én is, most épp a válaszra várakozás időszakában vagyok, úgy egy hónapja. Nincsenek illúzióim, csak azt gondoltam, hogy talán érdemes lenne a karácsonyi időszakot kiaknázni. Nem tudom, hogy megérné-e, de szívesen tennék próbát. Azt persze furcsállom, hogy te nem fértél bele az arculatba. Az első két jelentkezésemkor egyébként én is sablon elutasítást kaptam, de a harmadiknál már konkrétabb indoklást kértem, amit meg is kaptam, és az sem esett jobban. De túléltem, mert elfogadom, hogy az ő értékrendjüknek én nem felelek meg. Mint ahogyan a meskán is elfogadnám, ha elutasítanának, mert akkor legalább biztos lennék abban, hogy van egyfajta szelektálás. Most ezt nem érzékelem, és tudom azt is, hogy hiába dörgölném az illetékesek arcába a bántó felhozatalt, nem tennének ellenük semmit.
Mici, a szarvas 2010.09.30 12:20:50
@kaccat: Persze az nálam is felmerült, hogy milyen alapon zárható ki bárki is egy bizonyos körből. És nem én vagyok ilyen rettenetesen szigorú, hanem maga a meska szabályzata szerint (Általános felhasználási feltételek 4/2 szakasza) kell képviselnie minden alkotónak egyfajta színvonalat. És ebben benne foglaltatik feketén-fehéren, hogy a kész alapra ragasztott kész gyöngy nem kézműves alkotás. És itt a kulcsszó, hogy 1300 kézműves alkotásai kaptak helyet a meskán. Ez nem a vatera, vagy a tesz-vesz, ahol minden kacatot lehet adni-venni, hanem itt elvileg ügyes kezű, és kreatív alkotók alkotásai tekinthetők és vásárolhatók meg.
Nagyon sok olyan termék van jelenleg is fönt, ami egyfelől a színvonalat rontja, másrészt pedig kimeríti azt a problémát, ami ebben a bejegyzésben felvetődött. És én hiszem, hogy senkinek nem azon kellene gondolkodnia, hogy saját webboltot nyisson a jól bevált termékeihez, ha egy olyan közösség, egy olyan létező és működő webbolt tagja, ahol a vásárló nyugodt szívvel válogathat a minőségi alkotások között.
Persze, hogy mindenki fejlődik, még egy képzett iparművész is képes a fejlődésre. De ez nem indokolja, hogy az óvodás gyerekem papírrepülőjét feltöltsem, mondván, hogy majd úgyis fejlődik, mert mi van ha ő gyárilag nem kreatív. És ha valóban figyelmesen nézed a termékeket, akkor sajnos találkozhatsz ezzel a színvonallal.
Mici, a szarvas 2010.09.30 21:54:56
@kaccat: Persze, hogy fejlődtem, mi az hogy, főleg abban, hogy kialakult mi az én területem. De azért nekem már volt a hátam mögött majd húsz év gyakorlat. De tényleg bántóan sokan vannak, akiknek nulla gyakorlatuk, vagy tapasztalatuk van. Egyszerűen csak megtetszett nekik, hogy ennek-annak jól megy ez, hát ők is kipróbálják magukat. Végtére is egész életükben babráltak valamit a két kezükkel. És akkor jönnek az olyan "alkotások" amit lényegében bárki meg tud csinálni. Konkrétan így írja a meska is, hogy az ilyen termék nem felel meg a kritériumoknak, hiszen bárki(!) meg tudja csinálni.
És aztán jön itt a besorolás, hogy milyen alkotóművész az illető bolttulajdonos. Hát épp az előbb dobtam egy hátast, mert az hagyján, hogy kézműves az is, aki összerak, és én is, aki órákat, napokat töltök el egy manómmal, de hogy iparművésznek nevezi magát valaki, aki saját bevallása szerint is hobbiból készít bárki által elérhető szabásminta alapján textilbabákat, megkérdőjelezhető minőségben, azon simán fennakadt a szemöldököm. Mondjuk ő nem szívbajos a beárazást illetően.
Abban viszont én nem hiszek, hogy elég a marketing ahhoz, hogy valamit műalkotásnak lássunk. Persze látom én, hogy van ahol működik, de hosszú távon úgyis kibújik a szög a zsákból.