Regisztráció Blogot indítok
Adatok
aurigandrea

101 bejegyzést írt és 25 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Elérkezett az idő, hogy kihirdessem a legromantikusabb ásatási fotó nyerteseit: A hatás tovább fokozható titokzatos füsttel: És ahogy valójában készült: A vadromantikáért ezúttal is Csábrág vára volt a felelős...
Kocsis Andrea írása Pár napon belül kezdek egy mesterszakot Cambridge-ben. Nem pusztán arrogancia, ha azt mondom, nem volt olyan nehéz bekerülni. Elmagyarázom, miért. Először is, azt kell látni, hogy a csúcsegyetemek világa nem a Roxfort. Nem egy távoli álom, hanem a megtapasztalható valóság, ahova…..
Napi gyors: Amíg készülnek a nagyobb ásatós és világjárós posztok, addig is kieresztek az éterbe egy indokolatlan római kutyás kontentet. Íme a világ egyik első ismert, az első századból származó "vigyázz, kutya harap" táblája egy Pompeii-ben elpusztult épületből, az úgynevezett Tragikus költő…..
Ez. Frissen estem haza Nomádiából.  Az elmúlt hét tanulságaként a posteriori meg kell állapítom, hogy ha az van írva a hálózsákra, hogy csak 15 fokig használd, akkor az 7 fokban nem lesz kielégítő. Ráadásul a szokásos csábrági "50es naptej, fürdőruha felső, picsagatya, túrabakancs, munkavédelmi…..
"Drágám, csak erre a pillanatra vártam, hogy beszélhessek veled és az enyém legyél. Annyi ideje kívánlak, de te nem adod a beleegyezésed. Megengednéd végre magunknak, hogy élvezzük egymást és szexeljünk?" - hangzott el az aggasztó mondat a Szent Jakab templomban egy tekintélyes egyházi ember,…..
Végre! Ki tudja, mi az a kérdés, amit mindig feltesznek minden régésznek? Természetesen a "megtaláltátok-e Attila sírját" örökbecsű folyik ki már a könyökünkön. De akkor most mi van Attila sírjával, a Tiszával meg a három koporsóval? Többek között erre ad választ a legújabb régészeti magazin, a…..
Major Balázs Európa Polgár díjat kap. Az Európai Parlament által 2008-ban alapított Európai Polgár díjat olyan kivételes teljesítményt nyújtó személyeknek illetve szervezeteknek ítélik oda, akik hozzájárultak a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához,…..
Szavakat sem találok. Ami egy blogger esetében azért elég gáz. Három éve indítottam a Kislány a föld alatt, munkacímén Rég-ész blogot, amikor megláttam a hiátust az örökséggel foglalkozó szakmák kommunikációjában. Sem a régészetről, sem a történelemről nem kell mítoszokat gyártani ahhoz, hogy a…..
Napi gyors: A régészek valójában mindenütt ott vannak, csak nem nézel elég jól körül. A legnagyobb nihil közepette ereszkedtem le a várból, ahol a könyvtárban a szakdolgozatomat írtam. Ennek megfelelő hangulatban vonszoltam magam hazafelé a metrón, amikor is belebotlottam Észak őrzőjébe, minden…..
Napi gyors: Időnként ugye elkerülhetetlen, hogy az ember hazavigye a munkáját. Amennyiben a dédapád köztiszteletnek örvendő múzeumigazgató, a helyzet bonyolódik. Azonban az ilyen malőrök talán megesnek a legjobb családban is. Iyenkor még esetleg az is előfordulhat, hogy a dédanyád kiporszívózza a…..
Umberto Eco pénteken, 84 éves korában elment. Reméljük, az általa leírt varázslatos világok egyikébe távozott. Nem nekrológot írok róla, valószínűleg kevés is lennék az ő végtelen életművéhez. Inkább most átadok valamit, amit tőle kaptam. "– Ez itt a Foucault-inga – mondta a fiú. – Az első…..
Bizonyíthatóan a régészek is emberek. Az ünnepekkor náluk is összeül a család, fahéj- és narancsillat lengi be a konyhát, miközben mézeskalácsot sütnek. Egy apró különbséggel. "-Csináljunk mézeskalács házikót!- Ne már, minimum mézeskalács-lakótornyot." És…..
aurigandrea 2016.01.02 12:23:27
@Cs: Talán majd a mézeskalács-katedrális jövőre ;)
Last minute karácsonyi ajándékok következnek blogolvasóknak. A Kislány a föld alatt jókor volt jó helyen. Éppen akkor született a Szűz és nem annyira szűz kályhacsempékről szóló posztom, amikor az Alibi - hat hónapra antológia Bugyi témájú kötete pont szerkesztés alatt…..
Napi gyors: November 24-én kezdte meg új életét AL 288-1, ismertebb nevén Lucy, az australopithecus afarensis, akit 1974-ben az etiópiai Hadar közelében ásott ki a földből Donald Johnson paleoantropológus csapata. Lucy egy fiatal nőstény australopithecus, legalábbis annak negyven…..
A napokban fellobbant egy parázs vita arról a jelentős társadalmi kérdésről, hogy elég keresztényi-e a Starbucks új karácsonyi papírpohara. Nem tisztem állást foglalni egy ilyen véresen komoly dilemmában. Ellenben be tudom bizonyítani, hogy ha a Starbucks nem is aggat magára idén…..
aurigandrea 2015.11.13 18:29:40
@Mitzi von Küche: Nekem tetszik, én meghagyom :)
aurigandrea 2015.11.20 23:45:55
@Mitzi von Küche: Az akart lenni. Úgy tűnik, sajnos, bármennyire azt hiszem, hogy alapvetően vicces vagyok, ez nem mindig tükröződik kifelé :D
Most Párizsban élek. Most, Párizsban, és élek. Nem lehet szavakkal megfogalmazni a gombocót a torokban, a görcsöt a gyomorban és a könnyeket a szemekben, ezért meg sem próbálom. A szombat reggeli hazajutásom utáni első, összeszedetlen gondolataim itt már leírtam. Ám…..
Ejnye. Kommentben lehet értelmezni a jelenetet, amely a prágai Emmauszi kolostor kerengőjének boltozatán díszeleg. Elsőre a kusza vonalak nem álltak össze képpé, azonban amint megtették, elpirultam. Itt egy másik is egy cicis szfinxről. Ennyi kis pajzánság azonban belefér,…..
Úgy tűnik, a pucér popsi témától nehéz szabadulni a blogon, de ez egy pokolian jó sztori. Hieronymus Bosch egyik leghíresebb hármasoltárán, a Gyönyörök kertjén van egy fura alak. Oké, mivel Bosch festményről van szó, elég sok fura alak akad a táblán, azonban csak egynek…..
Napi gyors: Zsugorított mellékletes régésztemetkezés Csábrágról: No komment. Nagyon sütött a nap. ..
Updated! Illetve így próbálják megmenteni a pusztulástól a napok óta éjt nappallá téve dolgozó régészek. Ugyanis Bonyhád középkori templomának romjaira két napon belül körforgalom épül. Régész körökben cirkulál a kétségbe esett felhívás, amiben segítséget…..
Még egy vízköpőnek is. Ő felel érte, hogy a bártfai Szent Egyed templom és annak tizenegy gótikus oltára - vele ellentétben - ne ázzon el. Ha már felelősségnél tartunk, a neogót átépítésben Steindl Imre a ludas, engem pedig azért lehet hibáztatni, mert nem vettem észre,…..
Kulturális Örökség Napjának álcázott rendhagyó közönség találkozót tartok. Díszes társaságban igyekszem a legszórakoztatóbban elmagyarázni, mi nem oké a templomommal. Ha valaki esetleg épp Nógrádban jár ekkortájt, lessen be. Jelige: Minden, amit tudni akartál…..
A helyzet: alig három óra van hátra az ásatásból, több ezer csomagolatlan lelet ücsörög vödrökben a szellemfaluban, a csábrági várban már kéne temetni a szelvényeket, építeni a korlátot, hogy a turisták ne haljanak szörnyet, zárni a várat és menni haza. Felfogván, hogy egyedül bizony sosem végzek a…..
aurigandrea 2015.09.02 15:48:22
@mezem: Nem véletlen, ez pontosan a vizsgált környék, Csábrág és Selmecbánya között nagyjából 30 km van. A minta meg tök ugyanaz, nagyon jó! :)
aurigandrea 2015.09.06 15:13:34
@mezem: De érdekes! Akkor tudsz segíteni nekem. El kezdett érdekelni a bugyi, amit az ábrázoláson látunk, és azt találtam, hogy az analógiákon általában mindkét alak fel van öltözve. Az egyéb hazai ábrázolásokon, amelyek nem besztercei kályhacsempék, mit tapasztalunk a viselet kérdésében?
Arról már írtam, hogy a reggeli kávém teremetődik még ásatáson is, nem én főzöm le. Az lehetetlen lenne, ugyanis nem tudok főzni - se járni, se beszélni - az első kávé elfogyasztásáig. Nem vicc. Minimum tizenöt döbbent tanúm van rá, ahogy a real walking dead reggelente…..
Pedig sok menő tárgyam van. Kezdve a rosette-i köves pólómtól és hátizsákomtól a bencés plüssmedvémen át a Lewis chessmenes termobögrémig. Azonban most ezzel nem tudok betelni: A legújabb szerzeményem a ravennai Galla Placidia mauzóleum 5. századi mozaikját mintázza.  A…..