Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Akitlosz

13 bejegyzést írt és 9941 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
2023. október 26-án.   Egy középkori magyar forint 1310-1540 = 81 221 éppen mai forint. Egy 1891-es osztrák-magyar forint = 14 150 éppen mai forint. Egy 1892-es korona = 7 075 éppen mai forint. Egy 1927-es pengő = 6 106,84 éppen mai forint. Egy 1946-os forint = 1 757 éppen mai forint.…..
A közös viszonyítási pont az arany. 1 1892-es korona = 1,158 1927-es pëngő.1 1892-es korona = 4,024 1946-os forint1 1892-es korona = 2552,134 2014. január elsejei forint. 1 1927-es pëngő = 3,474 1946-os forint.1 1927-es pëngő = 2202,895 2014. január elsejei forint. Szándékosan…..
Akitlosz 2021.06.21 22:38:37
@Graham:

Szia!

A számítás módszertana az arany.
1 gramm arany mindig 1 gramm aranyat ér bármennyi idő is telik el. Semmi más nem tartja így az értékét, ezért kitűnő reálérték meghatározásra akár évezredeken át is.

1 kg arany a világháborúig = 3280 korona.
1 kg arany ma 2021.VI.21. = 16 988 000 forint

Tehát egy békebeli osztrák-magyar korona = 16 988 000 / 3280 = 5179,268 éppen mai forinttal.
  A forintnak már a neve is szégyen.A fabatka is többet ért a mai forintnál. Mégpedig már sokkal sokkal többet. 1 aranyforint ugyanis 180-240 fabatkát ért. Tehát 1 fabatka = 276,93-369,25 mai forint.És a fabatka az értéktelen pénz szinonimája! A dollár sem jobb pénz. 1 magyar forint 1325-1553. =…..
1 középkori magyar forint = 52 141,76 mai forint 1 1900-as magyar korona = 4516,17 mai forint 1 1927-es magyar pengő = 3897,81 mai forint 1 1946-os magyar forint, ami elvileg ugyanaz a pénz, mint a mai = 1121,35 mai forint. Arany alapon...
A jövő nem lehet olyan mint amilyennek sokan ma mondják. Digitális állam, smart autó, stb. Szét lennének hackelve úgy hogy az embereknek az arcában lenne az egész. Nagyon más az, ha meghackelik a PC-det és szép csöndben lelopnak róla mindent miközben úgy tűnik minden szép és jó, még a vírusírtó is…..
Akitlosz 2017.10.06 02:34:13
KalmanBlog nincsen igazad úgy általában csak részben. Az általad említett filmszerű "végigjátszós" típusú játékokra igaz csak, amit mondasz. De a játékok nagy része nem ilyen, hanem építgetős, fejlesztgetős.
Ha a játékmenet jó, akkor megunhatatlan és évekre, sőt évtizedekre is elegendő játékélményt nyújt. Akkor is bőven lenne mivel játszani számítógépen, ha 25 éve egyetlen új játék sem készült volna.

A játékosoknak csak egy része olyan, hogy folyton új játékot akar, a többi szimplán jó játékot akar és azzal elvan bármeddig.

Úgyhogy új játékokat nem a játékosok igénye miatt csinálnak, ahogyan új windowsokat sem, hanem amiatt, hogy a cégeknek kell a profit, ezért új cuccokat akarnak folyton rásózni a vevőkre, lehetőleg csupán a régit újracsomagolva, azaz minimális munkával.
A FIFA a Need for speed, a Call of Duty stb. sorozatok ugyanazt az egyetlen ötletet adják el újra és újra és újra, kicsit más köntösben.

Egyes jobb játékok eleve úgy vannak kitalálva, hogy nincsen "végük" tehát nem lehet szó szerint végigjátszani őket.

Szóval játékosoknak csupán egy türelmetlenebb része akar folyton új játékot.

A többiek egy jó játékkal akár évtizedekig is el tudnának játszani, ha nem kellene folyton új gépet venni, új operációs rendszerrel. Az új játékok sokszor csak szebb grafikát - tehát magasabb gépigényt - jelentenek, de új játékötletet nem, csak egy régi játék újrafeldolgozva.

Ez a filmeknél is gyakran előfordul.Régi, sikeres filmeket gyakran filmesítenek meg újra. Főleg a kockáztatni nem igazán akaró hollywood, ezért a sikeres amerikai mozifilmekből sorozatok lesznek, a sikeres európai filmekből pedig amerikanizált amerikai újrafeldolgozások. Tehát új film van csak új történet nincsen bennük. A kaptafa meg a rókabőr nyúzása a két fő módszer akár a szoftverfejlesztésnél akár a filmkészítésnél, ha a fő szempont a profit.
Minden ilyen ügyben elindul a demokrácia végéről szóló vita. Én pedig ahelyett, hogy szépen beállnék vagy ebbe a kórusba, vagy abba a másikba, amelyik kéjesen kacag és (a nyilvánvaló politikai megfontolás helyett) üzleti döntést emleget cinikusan, újra és újra megpróbálok - reménytelenül - érvelni…..
  Arad, 1849. október 5.  Egyetlen, utolsó lehelletemig szeretett Lizám!  A koczka eldőlt és csak kevés órám marad még e világon, hogy előkészüljek a keserű lépésre. A halál nem volna rettenetes rám nézve, ha egyedül állanék, de a gondolat reád, drága Lizám,…..
Akitlosz 2016.10.06 14:22:27
Nem néma az a kőszobor mely amott a magyar Golgotán a halhatatlan vértanú halottak emlékének emeltetett.
Én hozzám a kitaszitott élő halotthoz ki egykor zászlótartója valék Magyarország függetlenségének, melyért ők a lehóhérolt hősök annyit küzdöttek és mártir halált haltanak, én hozzám elhozták a multak szellemei a velőkig ható szózatot, mely amaz emlékszobor kimagasló alakjának Hungariának halgatag ajkairol zeng:
„Hazádnak rendületlenül légy hive oh magyar! tiszteld a kit tisztelet illet, de hive Hazádnak érted e magyar? Hazádnak légy. Ne csinálj magadnak faragott képet hogy azt imádjad, csak Hazád szabadságának Istenét imádd a mint imádták azok a kik mártír halált szenvedtenek hűségükért ahoz a mit haláluk után a jog ereje iránti hitben az önbizalomban megfogyatkozott nemzedék hite hagyottan elalkudott. Én hazád géniusza hirűl vittem megdicsőült szellemeknek, oh magyar hogy kegyelettel adózol emléküknek, válaszúl azt hozom neked tőlük, hogy ez jól vagyon, de tartsad eszedben, hogy a Kegyelet érzelmeinek virága meddő szóvirág volna, ha hűsége nem fejlődnék az iránt a miért ők földi életüket feláldozák. Az ő Istenük a magyar haza szabadságának Istene, annak oltárához várják a magyart.
E szózat zengését hallom én a messze távolban Hungaria szobrának ajkairol.
Hallják e ezt amott a közelben is mind azok, a kik a szivrázólag gyászos, felejthetetlenül gyászos October 6kán összegyülekeznek a magyar Golgotán hogy tanúságot tegyenek Isten és világ előtt a magyar nemzet Kegyelete felől a Haza szabadság harczának szent emlékei iránt?
Ha hallják e! Lehetetlen hogy ne hallanák; hiszen az a Szózat annak visszhangja, mely hangzik az ősök szent hagyományaibol, hangzik az utódok esengéséből mely számon kéri az élő nemzedéktől az elidegenithetetlen örökséget, hangzik az emlékezesek lüktetéséből, mely az éj csendjében haza jár a meghajlott derekak háló kamarájába, mint a lelkiismeret szava a bűn lakába; hangzik a bölcsőkböl hangzik a sirokból, hangzik minden fűszál rezgéséből, melyet a magyar hazának honfivér özönével termékenyitett földje táplál.
Hát hogy ne hallanák azt a velőkig ható szózatot; de ha hallják meg is hallgatják e? elviszik e magukkal e szózat ihletét a közélet küzdelmeinek pálya homokára? elviszik e házi tüzhelyeikhez hogy az ihlet csillaga világitson előttük a gyermekeik előtt mint az evangéliom mythikus csillaga világitott a bölcsek előtt kik az idvezitőt keresék?
A világ birája, a történelem fog e kérdésre felelni.
Legyenek a szentemlékű vértanúk megáldottak poraikban, szellemeikben a hon szabadság Istenének legjobb áldásaival az örökké valóságon keresztűl; engem, ki nem borúlhatok le a magyar Golgota porába, engem October 6ka térdeimre borúlva fog hontalanságom remete lakában látni a mint az engem kitagadott Haza felé nyujtva agg karjaimat a hála hő érzelmével áldom a vértanúk szent emlékét hűségükért a Haza iránt, 's a magasztos példáért, melyet az utódóknak adtanak; 's buzgó imával kérem a magyarok Istenét hogy tegye diadalmassá a velőkig ható szózatot, mely Hungária ajkairol a magyar nemzethez zeng. Úgy legyen. Amen!

Turin September 20 1890.
Kossuth Lajos
A történelmi igazságnak kiosztott pofon, hogy 25 évvel a rendszerváltás után az ország szívében a „Dicsőség a felszabadító szovjet hősöknek” felirat egy emlékművön díszeleghet. De az is szégyen, hogy egy országgyűlési képviselő azt kívánja elhitetni, hogy jó előre…..
Fekete és fehér. A különböző médiumok általában úgy mutatják be a menekültválságot: az egyik helyen csak elesett és reményvesztett családokat láthatunk, máshol pedig kizárólag dühöngő és balhézó menekülteket. Rendkívül nehéz az „arany középút” megtalálása, az…..
Valaki visszaadott rengeteg magyar állampapírt! Több mint 57 milliárd forintnyi egyéves állampapírt adtak ma vissza az adósságkezelőnek piaci szereplők. Az általam látott ábrákon látszik, hogy fél nyolc és fél kilenc között volt egy jelentős szakadék, ami kb. azt jelentette,…..
Lassan két éve írjuk ezt a blogunkat Ausztráliáról, és rendszeresen kapunk emaileket, megjegyzéseket, hogy túlságosan is szépnek írjuk le ezt az országot, nem lehet igaz, hogy itt minden tényleg ennyire fantasztikus. Habár azért néha említünk nehézségeket is, de tény, hogy nem…..
Akitlosz 2015.06.01 03:42:15
@eau sauvage:

"Ugyanígy döbbenetes az árak emelkedése."

Hát ha valamihez, akkor a folyamatos áremelkedéshez Magyarországon aztán igazán hozzá lehetett volna szokni.
1 1946-os forint kb. 635 mai forint.

Kétlem, hogy az ausztráliai helyzet áremelkedés terén durvább lenne a magyarországinál.
Akitlosz 2015.06.01 03:45:08
@Tranceberg:

Na még egy bevándorló, aki egyes szám második személyben beszél saját magáról, mint a cikkírók.
Akitlosz 2015.06.01 03:59:11
@AtoZ:

"A szitu viszont a kovetkezo: otthon mondjuk keresel netto 600.000-at havonta, "

Ez meglehetősen irreális és életszerűtlen. Ennyi az átlagfizetés ötszöröse és ugye sokkal sokkal kevesebben keresnek az átlag felett, mint alatta. Úgyhogy ha nem is lehetetlen, de meglehetősen ritka jövedelem ez Magyarországon. Akit meg mégis ennyire megfizetnek Magyarországon neki nem nagyon van oka a kivételesen jó magyarországi állását és életét lecserélnie ausztráliai padlófényezésre.
Az Amerikában tonnaszámra gyártott háborús filmek nagy részének legnagyobb hibája, hogy csak az egyik oldalra koncentrálnak. Csak az a fontos, hogy az ellenséges német tisztet pár tulajdonsága alapján megutáljuk, esélyt sem adva a színésznek a karakterárnyalásra, így aztán a…..
Akitlosz 2015.05.16 15:39:04
@Seduxen (már NEM dr.):

Az szövetséges és a német tankok is benzinnel üzemeltek, így a film története abszolút valóságalapú. Tényleg nem volt a németeknek elegendő üzemanyaguk a hadművelethez így tényleg azt tervezték, hogy az amerikaiaktól szereznek majd, s tényleg nagyon közel voltak egy amerikai benzinraktárhoz, de tényleg nem sikerült megszerezniük, szóval tényleg kulcskérdés volt az üzemanyag a németek számára és így a csata számára is.

A szovjet tankok üzemeltek gázolajjal a keleti fronton. Illetve a szovjetek számára szállított amerikai Sherman tankok is gázolajjal üzemeltek, míg az amerikaiak, angolok, kanadaiak által használt Sherman tankok benzinüzeműek voltak.
Akitlosz 2015.05.16 15:45:35
@Leslie Bear:

Az amerikaiak benzinüzemű Shermaneket használtak a fronton, a gázolaj üzeműeket a szovjetek számára gyártották elsősorban és azok a keleti fronton harcoltak.
Akitlosz 2015.05.19 19:47:40
@Mark Bolt:

Jaj már Te is!

Amblève városa természetesen létezik. Belgiumban van.

Coordinates: 50°21′N 06°10′E

https://www.google.com/maps/place/50%C2%B021%2700.0%22N+6%C2%B010%2700.0%22E/@50.3530122,6.1744776,14z/data=!4m2!3m1!1s0x0:0x0?hl=en

Annyi a trükk, hogy az egy német város Belgiumban ezért a német nevét használják: Amel, de a város francia neve az Amblève.

Kevés film van, amit ennyire nem értenek emberek, mint ez.
:-(
Mindannyian döbbenten állunk a tapolcai választási eredmények előtt, mindannyiunk zsebében kinyílik a mutatóujj, s azt fegyverként mintegy előrántva, jelentőségteljesen mutatunk arra, azokra, akik miatt ez a helyzet szerintünk bekövetkezett. Ki-ki melyik csoportra, pártra mutogat, a…..
Zsigerből rá is vághatnánk, hogy semmi. Érdemes azonban árnyalni ezt a témát, ugyanis visszatérő jelleggel hivatkoznak vezető magyar politikusok pozitív szövegkörnyezetben a frissen alakult Oroszország generálta "gazdasági" szervezetre. Utóbb épp Orbán Viktor hangsúlyozta…..
Akitlosz 2015.04.08 17:27:10
törökgáborelemez 515. Nekrológ 2015.03.15 23:08:48
A politikai elemzés halott. Megölték. Megöltük. S még az sem biztos, hogy sajnálni kell ezért.  Az első érdem a pártoké. Ahogy egy nagyon fontos politikus nem is olyan régen egy háttérbeszélgetésen mondta: „igen, mi csináltuk, beküldtük az embereinket, akiknek a nevét sem…..
Korábban még nem is hallottál a vasárnap meggyilkolt Borisz Nyemcovról, az orosz "demokratikus" ellenzék egyik legnagyobb formátumú alakjáról, Putyin lehetséges kihívójáról? Nem véletlenül. Az MH-17 katasztrófájához hasonlóan sok jól értesült újságíró már akkor…..
törökgáborelemez 514. A tét 2014.12.04 02:11:12
Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai szenátor mégis ezt gondolja. S amit mond, az legfeljebb árnyalatokban, jelzőkben tér el…..
Akitlosz 2014.12.29 00:25:23
@6.Lenin:

A te életedben már biztosan nem éljük utol a tótokat sem.

A cigánytelepek meg mindenhol egyformák.

Ha a Vatikánba telepítenéd őket, akkor abból is gyorsan putrit csinálnának.

Ez nem a nyomor miatt van, Kanadába, Németországban, Franciaországban Angliában stb. is ezt csinálják.

Míg szegények a magyarok között is vannak, mégsem varázsolnak putrit a környezetükből.
Akitlosz 2014.12.29 00:29:04
@6.Lenin:

hát ha azzal akarod bebizonyítani, hogy Szlovákiában alacsonyabb az életszínvonal, mint nálunk, hogy cigánytelepeket mutogatsz, akkor nagyon rossz úton jársz.

Ugyanilyen hiba lenne a legdrágább luxusszálloda elnöki, királyi lakosztályával bizonyítgatni akarni a luxus életszínvonalat.

Az átlagot mutatja az adat.
Simicska Lajos a héten bombát robbantott: bejelentette, hogy talán indul Navracsics Tibor megüresedett parlamenti mandátumáért. S akkor mi van? Szerintem minőségileg új helyzet van. Simicska Lajos olyanra lehet képes, amire az ellenzék vezetői közül ma senki, s amiről egyelőre a…..
Én igazán megértő szoktam lenni a magyar politika népszórakoztatásra kitalált dolgaival. Nem a legszebb dolog hülyíteni a választót, de többé-kevésbé a világ minden részén alkalmaznak ilyen fogásokat. Nagy kárt nem is okoz, egészen addig, amíg maguk a politikusok nem hiszik el…..
Akitlosz 2014.11.17 15:51:27
@Piftike:

Az egy dolog, hogy "Orbán és pártja vállalhatatlan" akármit is jelentsen ez, de van van nála jobb/kevésbé rossz?

Mert választani csak a választékból lehet, s bármit is csinál a mostani kormány, attól még kevesen sírják vissza a vörösöket.
Nagy bajban van az Orbán-kormány. Volt már máskor is, de ez most más. Nem fog belebukni, most biztosan nem. De nem is ez a tét: ha nem veszi észre az útelágazódást, vagy csak rossz utat választ, később már másnak, egyértelmű fordulópontnak fogjuk látni mindazt, ami most, ezekben…..
Akitlosz 2014.11.04 04:04:10
@6.Lenin:

Már így is nagyon magasak az adók, emiatt nem tud fejlődni az ország és ezért alacsony az életszínvonal.

Inkább csökkenteni kellene az adókat.

Ehhez persze előbb le kellene építeni ezt a dagadt, herdáló, vízfejű államot.