Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szomorú öcsi

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Idén télen már tilos konyhasót (nátrium-kloridot) használni a parkok, terek és járdák fagy- és csúszásmentesítésére egy kormányrendelet alapján. Ezzel a fákat és egyéb lágyszárú növényeket kívánja a törvényalkotó megvédeni. Bár az úttesteket ugyanakkor továbbra is…..
szomorú öcsi 2010.12.12 09:31:48
@sirsteve:
Kedves Mindenki !

Idebiggyesztem a törvény linkjét, bár látom, hogy már volt idézet belőle.
net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0800346.KOR
Ez egy 346/2008. (XII. 30.) Korm. rendelet a fás szárú növények védelméről, melynek 5. § (2). bekezdésének egyetlen mondata körül forog most ez a „só” mizéria.
Azért is érdekes elolvasni a teljes törvényt, mert pont ez a szó, hogy „só” sehol sem szerepel benne, csak az, hogy :
„Belterületi közterületen - a közúti forgalom számára igénybe vett terület (úttest) kivételével - a síkosság-mentesítésre olyan anyag használható, amely a közterületen vagy annak közvetlen környezetében lévő fás szárú növény egészségét nem veszélyezteti.”
...nos a KRESZ szerint meg az úttest része a járda is... Egyébként...
Az is kérdés, hogy miért csak a fás szárú növények védelme miatt korlátozzák a síkosság-mentesítők használatát? Ugyan is az agyon dicsért CaCl2 (forgalomban levő síkosság-mentesítő neve CC Road) jelentősen elősegíti a fémek korrodálását. Tehát ha a hídakon is ezt használják, akkor az hamarosan nagyon sokba fog kerülni.
Még egy dolog: nem igaz, hogy nincs, aki büntethetne, mert egyrészt feljelenést tehet a rendőr is, pusztán a rendelet be nem tartása okán szabálysértésért, illetve az adott Megyei MgSzH Növény és Talajvédelmi Igazgatósága kiszabhat környezetszennyezési bírságot -
„ A Kvt. szerint, aki jogszabályban, illetve hatósági határozatba foglalt, a környezet védelmét szolgáló előírást megszeg, vagy azokban megállapított határértéket túllép – az általa okozott környezetszennyezés, illetőleg környezetkárosítás mértékéhez, súlyához és ismétlődéséhez igazodó – környezetvédelmi bírságot köteles fizetni.”
Nálunk kvarchomokot szórnak, én mag naponta 5x takarítok. A havazásban csúszik, az olvadásban meg sáros...
Fűteni kell a járdát és kész :)