Regisztráció Blogot indítok
Adatok
luda

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Érdekes átrendeződések voltak az elmúlt hónapokban a vékonyrétegű napelemes piacon (a különböző technológiákról egy bevezető írásunk itt olvasható). Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a múlt hónap végén bombaként robbant a hír: az  Applied Materials (AMAT)…..
luda 2010.09.23 17:36:13
Aki ezt a cikket szerkesztette, valószínűleg felületesen vett tudomást a jelenlegi világpiaci helyzetről. Egy példa, hogy a lényeges dolgokat is észrevegyük…
Csak egyetlen mutató érdekes, mennyi a rendszer ár és ha az alacsonyabb akkor erőműveknél azt fogják használni. Lehetne még az is érdekes, hogy a napelem napi és éves átlagban mennyi energiát termel, de ezt sajnos nem sokan képesek megérteni - "noch dazu" kiszámolni. Ki is lehet próbálni és akkor lemérhető, hogy a vékony rétegű napelemek, úgy is mint az amorf szilicium alapúak éves átlagban ...%-kal több áramot termelnek, mint kristályos társaik. Tehát, ezt is ésszerű lenne figyelembe venni, de nem szokták. Miért is?
Következésképpen, nem az a-Si technológiával van a baj, hanem gyártó berendezések árával. Az igaz, hogy magas a gépek beruházási költség igénye és jelenleg senki nem finanszíroz SEMMIT, így ezt sem.
Az AMAT könnyen leállíthatta a szolár üzletágát, hiszen ő a TFT óriásmonitorok gyártásából él és ezeket a gépeit használta napelem gyártásra is alig változtatva valamit rajtuk és a technológián. Ezért volt ilyen drága! Ha viszont, venné valaki az agyát és "szürke állomány" helyett "koral állomány"-ként használná (ilyen az élő agy színe ugyanis), akkor lehetne talán szolárra specifikus, olcsóbb vékony rétegű napelemet is gyártani vele. Ezt teszi a First Solar. Hangsúlyozom és összefoglalom: Nem a technológia a baja az a-Si, vagy a többi vékony rétegű napelemnek, hanem a gyártó gépek ára. Egyébként, ezek a vékony rétegű (a-Si, vagy CdTe, CIGS) kitűnően működnek és éves átlagban a napenergia konverziós hatásfokuk jobb mint az ugyanolyan csúcsteljesítményt produkáló kristályosoké.
A kristályosokból most kifacsart mindent a gazdasági helyzet. Elindultak az árak felfelé. Nem lehet hosszútávon lejjebb vinni a technológia költségeit.
A Suntech cégnél nem az amorf szilícium technológia vallott kudarcot, hanem az általuk kipróbált Applied Materials féle Sunfab ® gyártóberendezés nem váltotta be a hozzá fűzött ígéreteket, ahogy az már más Sunfab ügyféllel is előfordult.
Az Applied Materials azzal akarta a gyártási költségeket 1 $ / W alá szorítani, hogy a világ legnagyobb napelemét kezdte el gyártani (5.7 m2, 120kg); vajon tényleg a legnagyobb mérettel lehet a legalacsonyabb árat elérni?
Míg mások a jövőre tervezik az 1 $/W költség elérését, a GreenSolar / EnergoSolar berendezésekkel ez már 2010 eleje óta valóság.
Persze az Oerlikon cég is tervez ehhez hasonló eredményeket, de a berendezéseik ára egy más kategóriába tartozik.
A Sharp az olasz energiaszolgáltató és egy pénzügyi cég 500Mw-os vékonyréteg napelemgyárat épít olaszországban és évi 500mw-ot olasz naperőműben helyez el.
A világ legnagyobb gázipari cége is bejelentette, hogy vékonyréteg napelem technológiát indított...
Az Intersolar alatt megjelent egy nagy átfogó elemző cikk a Wirtschaft Woche-ben, hogy a vékonyrétegé a jövő, elérhető a grid paritás a jó napsütésű országokban.

Üdvözlettel Luda Ottó