Regisztráció Blogot indítok
Adatok
filia Bachi

1 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ha vasárnap, akkor blogajánló, ezúttal három témát választottam ki, törekedve a sokszínűségre. Azt hiszem sikerült is. A szíriai polgárháborúról rengeteget lehet hallani világszerte, a Mispaha blog azonban kicsit más perspektívából szemléli az eseményeket, hiszen kiderül,…..
Augusztus közepén lesz két éves a Határátkelő, nemrégiben volt egy éve, hogy itt vagyunk az Indexen, és e két dolog egyenként is számvetésre késztetett a blog jelenével és jövőjével kapcsolatban. A számvetés eredménye egyfelől az, hogy örvendetesen nagy a közösség, sok a…..
Határátkelő Végre itt a tavasz! 2013.09.08 06:51:00
Nem bolondultam meg, tudom, hogy az északi féltekén most éppen az ősz van soron, ám a mai blogválogatás során eljutunk Dél-Afrikába is (ezúton is szeretnék gratulálni Kátyának a Goldenblog-különdíjhoz, amit a legjobb külföldön élő magyar blogért kapott!!, Éljen, éljen!),…..
Két bőrönddel és egy szótárral vágott neki Japánnak Maya, aki aztán gyorsan rájött, hogy utóbbinak nem sok hasznát veszi. Posztja tulajdonképpen pillanatfelvételek sorozata arról, milyennek is látja egy 1998-ban egy évre érkező, de azóta is ott élő európai ezt a számunkra…..
Svédország után Dél-Afrikába vezetett Kátya és férje útja, ami azért elég nagy kulturális és életmódbeli váltás. Így aztán különösen érdekes, milyen a sokak által „legdélibb európai országnak" tartott Dél-Afrikát egy ilyen váltást követően. Lássuk! „Bár…..
filia Bachi 2013.07.18 10:25:42
@Flamy: Ha olvastad a svédországi posztomat, azt is láttad, hogy én közben Dániába jártam át minden nap dolgozni- ez napi négy óra vonatozást jelentett. Nem panaszképpen mondom, egyszerű tény. Mivel a férjem meg én eléggé eltérő témákon dolgozunk, én a saját területemen nem találtam ennél közelebb munkát. Csak azért írom ezt, hogy lásd, ott se volt tökéletes a helyzet szakmailag sem.
És valóban nem a pénz/siker/karrier az egyetlen, ami motiválhatja az embert.
Az talán nem volt egyértelmű a poszt alapján, hogy a kutatók általában, miután ledoktoráltak, úgynevezett postdoc státuszra pályázhatnak, ezek 2-3 éves ciklusok. Külföldön gyakori, hogy ezeket a ciklusokat az ember különböző helyeken, országokban csinálja végig, általában kettőt vagy hármat, majd ezután kaphat állandó státuszt valahol. A férjemnek Svédország volt az 1., ez a 2. Szerintem a rendszer szuper, mert így rengeteg dolgot lehet tanulni, különböző szakmai szemléletekkel szembesülni. Igen, van benne némi cigánykodás is, hiszen előre tudjuk, hogy csak egy viszonylag rövid időszakot fogunk eltölteni egy adott helyen, de kellő kalandvággyal ez egy jól kezelhető szituáció.

ps: úgy tűnik, abban a percben, ahogy kihúztam a lában Svédországból, beütött a meleg, amire 2 évig hiába vártam. Ez azért picit idegesítő, de már nagyon megérdemelték az ott élők!:)
filia Bachi 2013.07.18 10:33:32
@tilmir: Igazából nem egészen szakadt meg, a háttérben folynak a munkálatok. Igaz, hogy állásom nincs, de itthon dolgozom, az előző évek eredményeit fel kell dolgozni, publikálni, stb. Persze ez pillanatnyilag nem hoz pénzt a konyhára, viszont hosszútávon annál hasznosabb lesz.
Plusz próbálok a helyi laborokkal kontaktálni, hogy esetleg a jövőben bejárhassak hozzájuk ezt-azt megtanulni, amit később hasznosíthatok. Az ilyen típusú ingyen munkát nem szokták elutasítani soha.:)
filia Bachi 2013.07.18 11:07:22
@Kovermadar: van mostanában még tuti, nyugdíjas állás egyáltalán?? Amennyire én látom, minden területen nagy az átalakulás, nagy a verseny, meg kell harcolni a jó helyekért. Persze országonként változik: a paki kollégáinkat mind várta a biztos állás otthon, ha sikerrel ledoktoráltak Svédországban, az egyiptomiakkal, indiaiakkal ugyanez a helyzet.
A képzés nálunk kb. úgy néz ki, hogy a diploma után jön egy minimum 3 éves időszak,ami alatt az ember ledoktorál, aztán opcionálisan a postdoc pozíciók, utána már mindenki szeretne állandó pozíciót. A fő kérdés az, mennyire eladható, mennyire keresett az a picike terület, amiben az ember nagy tudást szerzett az évek során. Nyilván vannak általánosabb témák, meg nagyon specifikusak is, na ahhoz nehéz megtalálni az állást, hogy minden klappoljon, a téma, a helyszín, stb. Nem hátrány, ha az ember flexibilis.
ego sum filia Bachi a másik Ő 2010.09.21 12:34:00
 Álmomban a mégigazibb Igazival találkoztam. Ő volt, csak épp tökéletesebb. Fizikálisan semmi különbség nem volt köztük, még a pólójuk is ugyanaz volt, a kedvenc nyuszim. Hogy miért volt a másik Ő különb? Talán mert éreztem, hogy mennyire akar engem. Ennyin múlik.…..