Regisztráció Blogot indítok
Adatok
7kerman

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Budapesten olyan rétegek élnek a város közepén, akik máshol Európában leginkább a külső kerületekben. És miközben a városvezetés milliárdokért sem tudta kitalálni Budapestet, vállalkozóknak és fiataloknak ez sikerült: a romkocsmákkal. (Fotó: szimpla.hu) Nemrég…..
7kerman 2010.09.18 16:50:49
@morden2: Nem vagyok féltékeny a fiatalokra, bár 30asként én sem tartom magam öregnek. Én is voltam fiatalabb, szórakozni is jártam (most is járok), viszont mindig tudtam hol a határ!

Aki ismernek, egy nyugodt, toleránt embernek ismernek, és tudják, ha már nálam is elszakad a cérna, akkor ott tényleg baj van...
7kerman 2010.09.18 08:42:17
Nagyon sok kommentet végigolvastam, és sokat gondolkodtam, írjak-e én is hozzászólást, míg végül úgy döntöttem, írok.

A cikket nem tudom, hogy ki írta, de a csendnek mi köze ahhoz, hogy milyen a helyi lakosság kora? Ha csak fiatalok lennének a belvárosban, jobb lenne? Tele lenne berúgva lézengő emberrel, akik most még csak ordítoznak, de előbb-utóbb elkezdenének törni-zúzni. Ez olyan jó? Erre vágyik itt mindenki? És ez lesz a jövő nemzedéke? Szégyen!

Szerintem itt nagyon sokan nem is értik, vagy nem is akarják megérteni a problémát, csak bizonygatják, hogy márpedig joguk van ordítozni a belvárosban hajnalig. Szánalmas!

Először is szeretném leszögezni, nem vagyok nyugdíjas, még csak idős sem, 30as éveim elején járó (bár nem is értem ez miért fontos, ha idősebb lennék, dögöljek meg?) adófizető vagyok, aki van annyira hülye, hogy a sok adóelkerülő mellett még fizet adót, tehát én is hozzájárulok ahhoz, hogy az itt kommentelők többsége ingyen tanulhasson a főiskolán/egyetemen, vagy akár egy középiskolában. És igen, a belvárosban élek, méghozzá a Kazinczy utcában, a Szimplához közel, úgyhogy nagyon is érintett vagyok a dologban. Lehet, hogy ez sok olvasónak nem fog tetszeni, de igen, támogatom a csendrendelet ezen formáját, sőt, ha rajtam múlna, még szigorúbban szabályoznám a szórakoztatást (helytől függetlenül).

A probléma egyébként sokkal összetettebb, mint ahogy azt itt sokan képzelik. A Kazinczy utca az egyik legszűkebb utca Budapesten. Mivel nagyon szűk, nagyon visszhangos is, esténként minden beszédet (egyszerű beszédet írtam és arra is gondoltam) hallani még a korszerűen hangszigetelt ablakokon (tényleg az, még mielőtt belekötne valaki) keresztül is, a kurjongatást, ordítozást még inkább!

Pihenés?
Napi 10-12 órát melózom, esténként szeretnék pihenni, filmet nézni, de a legtöbb esetben a becsukott ablakon (az esti szellőztetés csak álom marad) keresztül beszűrődő zaj hangosabb, mint a TV (esténként mégsem ordítathatom a TV-t, mert tisztelem annyira a szomszédaimat, hogy nem zavarom őket, ellentétben itt egyesekkel, akik magukon kívül senkit sem tisztelnek). A zajt a többnyire csordákban közlekedő külföldi/magyar csapatok okozzák, akik már a Szimplába érkezéskor vagy részegek, vagy éppen a vonulás közben piálnak és képtelenek kontrollálni magukat, hangosan dumálnak, röhögnek, kiabálnak. Még mielőtt bemennének valamelyik helyre (mert az utcában több is van sajnos), beállnak egy kapualjba dumálni, piálni, vagy csak hányni egyet! És ekkor még csak mennek a helyre, gondolhatjátok milyenek akkor, amikor elindulnak haza. Tisztelet a kivételnek persze, mert akadnak rendesek is, de az ő számuk errefelé elenyésző!  Az utcában egy-egy forgalmas este akár több 1000 (!) ember is megfordul, és ha egyszerre csak 10-20an beszélgetnek/nevetgélnek 1-1 helyen (márpedig többnyire ennyien mindig kint vannak a Szimpla vagy más hely előtt), az olyan, mintha egy élő rádióadást hallgatnál a közvetlen környezetedből. És ezekkel a csoportosulásokkal senki sem törődik, akár egy-egy hely előtt vannak, akár egy kapualjban.

Alvás?
Az alvás, de főleg az elalvás lehetetlen. Ne mondja nekem senki, hogy ha valaki nagyon fáradt, bárhol el tud aludni, mert ez nem igaz. Minden ember más, nekem zajban még nem nagyon sikerült elaludnom. Az utóbbi időben füldugókat használok, de a poén az, hogy azok is áteresztik a magas, főleg a hülye picsák által kiadott ordító hangokat. Reggelente meg sorozatosan elalszom, mert nem hallom meg az ébresztőórát. Egyébként nevetséges, hogy a saját lakásomban nekem kell alkalmazkodnom az utcai söpredékhez! Nekem is vannak jogaim (tudom, a belvárosban lakom, ezért ezektől megfoszt a többség), vagy csak kötelezettségeim? (az adóm jó mindenkinek, ugye?)

Koncertek?
A Szimplában koncertek is vannak, és mivel nuku hangszigetelés, az egész koncertet hallani a magasabb emeleteken, sőt néha az egész utcában is. A kisebb helyekről a nyitott ajtókon át hallatszik ki a zene. Jah, hogy te pihenni szeretnél? Vagy épp nem tetszik az a zene? Kit érdekel, te csak egy lakó vagy, és nem egy szórakozóhely, akinek mindenféle engedélyek nélkül is mindenhez van joga! Nem beszélve a vendégeiről…

Taxik?
A rengeteg ember miatt megnövekedett az éjszakai taxi forgalom is az utcában. A taxisok többsége tapintatlan, van hogy egy-egy taxi hajnalban is ordító zenével érkezik, majd nyitott ajtó mellett várja a vendégeket. De a vendégeket se kell félteni, ordítoznak, csapdossák az ajtót, mindezt hajnalban! És még azt nem is mondtam, hogy a taxik sorozatosan tilosban parkolnak, akadályozva a társasházakba való bejutást.

Az elviselhetetlen helyzet miatt lakóknak sikerült kiharcolniuk, hogy az itt lakókon kívül 22-06 óra között csak engedéllyel lehessen behajtani az utcába, és ez alól a taxik se kivételek. Eddig senki sem kért engedélyt, mégis csak nagyon kevesen tartják be a korlátozást. Jah, hogy ez Magyarország, itt amíg nem ellenőrzi senki, addig nem érdekel senkit sem a szabály? Nevetséges!

Rendőrség?
Köztudott, hogy a VII. kerület az egyik legkorruptabb kerület. Mivel Szimpla és társai bulijában valószínűleg mindenki benne van, a kerületi rendőrség többnyire szemet huny a Szimplával kapcsolatos problémák felett, és vagy ki se jön, vagy ha igen, csak beszélgetni. Még sosem hallottunk arról, hogy megbüntették volna a Szimplát vagy más helyet hajnalig tartó ordító zene miatt, vagy egyszerűen a zajszint túllépése miatt. Nem hiába nem büntettek még meg senkit közterületen való alkoholfogyasztás és hangoskodás miatt sem!

Kivel jár jobban a kerület?
Nagyon sokan egyszerűen nincsenek tisztában azzal, kivel jár jobban egy kerület. Igaz, egy szórakozóhely fizet iparűzési adót, de azt nem a kerületnek (nézzetek utána, ha nem hiszitek), hanem a városnak fizeti (esetünkben Budapestnek). A város meg bizonyos normatívák alapján a befizetett össziparűzésiből kiutal valamennyit a kerületnek. Az hogy mennyit kap a kerület, nincs összefüggésben azzal, mennyi szórakozóhely van a kerületben, de azzal sincs, mennyi IPA-t fizettek be az adott kerületből.

Sokkal többet ér a kerületnek a kerületben állandó lakhellyel lakó adófizető (tehát nem egyetemista, és nem albérletben lakó – mert az többnyire csak ideiglenes lakhely) állampolgár, mert az ő adójából egy meghatározott százalékot automatikusan megkap kerület. Akkor még egyszer, kivel is jár jobban egy kerület? És kinek az érdekeit kellene képviselnie?

Világváros?
Olvastam egy hozzászólásban, hogy Budapest EU Top 10-ben van, ezért miért ne lehessen ordítva szórakozni az itteni belvárosban? El se hiszem, hogy ennyire degenerált a mai fiatalság (hozzáteszem, én sem vagyok öreg). Bejártam már a fél világot, éltem már sok helyen külföldön is, és tudom, hogy van másutt. A legtöbb helyen a belvárosban vannak a drága nagypolgári ingatlanok, és ezekben főleg a tehetősebb családok (fiatal-idős-nyugdíjas, nem mindegy?) laknak. És igen, a belvárosban mindenhol vannak szórakozóhelyek, de a szórakoztatás mindenhol szigorú szabályok között zajlik. A legtöbb nagyvárosban 22-24 órák között véget vetnek a szórakoztatásnak, az utcán való alkoholfogyasztással járó tartózkodásnak, és nincs türelmi idő, ha az adott hely/szórakozó nem tartja be a szabályokat, akár a záróra után 1 perccel is kaphat egy jókora büntit (vagy min. 24 órás zárkát, plusz egy bejegyzést a bűnlajstromba). Ott ezt mindenki elfogadja, senki sem lázong ellene. Mindenki betartja a szabályokat, és a helyek érdeke is az, hogy betartassa őket. Ha nem így lenne, a lakók leperelnék az utolsó gyufaszálat is a helyről!

Persze mindenhol vannak kivételek, helyek, melyek kimondottan vigalmi negyednek épültek (a belvárostól messzebb), de egyik sincs a régi történelmi belvárosban! És nem úgy alakultak ki, mint nálunk, ahol a szórakozóhelyek a lakónegyedekbe települtek, és a lakóknak esélyük se volt beleszólni környezetük jövőjébe!

Elköltözés?
Esélytelen. Amikor a házad közvetlen közelébe költözik egy szórakozóhely (nem a Szimpla), mely amikor megvetted a lakást még nem volt ott, és amelyik vendégei néha a tulajdonossal együtt kint mulatnak az utcán fellármázva az egész környéket, ráadásul közterületen illegálisan alkoholt fogyasztva, mindezt tőled 12-15 méternyire, ki fogja megvenni a lakásod? Ráadásul ez csak ez egyik hely a sok közül! Amíg a helyzet nem rendeződik, a lakás ára (nem csak a válság miatt) évről-évre kevesebbet ér. Az egyébként nagy tévhit, hogy a hasonló igénytelen helyek miatt növekszik a lakások ára. Nem luxuséttermek vannak a környéken, hanem többnyire az aljanépet vonzó helyek! Óriási különbség!

Végül csak annyit, hogy én valahogy egyáltalán nem sajnálom a Szimplát és társait, hogy elvesztik bevételük X %-kát, ha ésszel csinálták volna a vállalkozásokat, célcsoportjuk a viselkedni tudó emberek és nem az agyunkat is elisszuk, majd ordítozunk bunkó aljanép (és sajnos ide tartozik a mai fiatalok többsége is sajnos, akár elfogadjátok, akár nem) lenne, sosem kerültek volna ilyen helyzetbe. Az itt élők nem bezárást, hanem rendet és nyugalmat szeretnének, de ahogy a múlt már bebizonyította, ezt az egyes helyek valamilyenfajta korlátozás nélkül képtelenek megteremteni.

Ha a Szimplának olyan fontos a szórakoztatás, a legegyszerűbb az volna, ha kivásárolná az itt élőket, vegye meg az összes lakást olyan áron, hogy mindenki jól járjon. Ők kapnak egy lakóktól mentes utcát, a most utcafronton lakók meg nyugalmat máshol. Az évi 1,5 milliárdos fogalomból pár év alatt össze lehet hozni a kivásárláshoz szükséges kb. 2 milliárdnyit, és akkor azt csinálhatnak, amit akarnak! De amíg ezt nem teszik meg, addig tartsák tiszteletben az itt élők jogait!
Még annyit, hogy Budapest több más kerületében (V., XI.) van csendrendelet, mégsem hőbörög senki. Az ott lévő helyek elfogadták, ez van, ha maradni akarnak, alkalmazkodniuk kell. Vannak kivételek, de azok a Kazinczy utcánál jóval tágasabb helyeken vannak.

Szórakozni máshol is lehet, viszont pihenni csak otthon! Jusson ez azok eszébe is, akik éjszaka mindenféle lelkifurdalás és tisztelet nélkül lármáznak az utcán!