Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bota71

564 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Arak Tájfutás Költözés! 2021.09.01 21:19:54
Tájfutó szakoszályunk hivatalos honlapja mostantól a https://arak-tajfutas.hu/ linken érhető el!..
A verseny célja: A Fejér megyei Diákolimpiai Bajnoki címek eldöntése, az országos Diákolimpia döntőjébe feljutók meghatározása. Figyelem: A megyei Diákolimpiákon csak az a versenyző indulhat, akit a testnevelő tanára a versenyt megelőzően a MDSZ (https://nevezes.diakolimpia.hu/), rendszerben…..
Arak Tájfutás COVID-19 2020.03.13 08:33:24
FELADATOK A KORONA VÍRUS JÁRVÁNY ELKERÜLÉSÉRE Ahhoz, hogy a korona vírus járvány indokolatlanul korán és drasztikusan megjelenjen az életünkben és korlátozza az ARAK sportolóit alaptevékenységük (edzések látogatása) végzésében az alábbi feladatok elvégzése elemi kötelezettsége az érintetteknek: 1.…..
A versenybarát családi programok tervezésének megkönnyítésére küldöm mellékletben az ez évi versenynaptár tervezetünket, ami itt is elérhető: https://docs.google.com/spreadsheets/d/16BywBRnuUGwdpKCTHd838jWz8FDyeCmenAYVmo3Fl7A/edit#gid=196670552 A folyamatosan bővülő országos versenynaptár…..
Arak Tájfutás TTEV 2020 2019.12.18 08:50:00
Helyszínek: 2020.január 11. Gánt Bányatelep Bányamúzeummal szemben 2020.január 25. Gánt Bányatelep Vízmű Gránás - Németgránás 2020.febr.    08. Csákvár-Lovastanya Zöld hegy 2020.febr.    15. Pusztavám Csukató Katonacsapás 2020.febr.    22. Gánt-Csákvár műút Gém hegy Öregtető 2020.márc.   07.…..
EREDMÉNYEK (PDF) A PÁLYA B PÁLYA C PÁLYA D PÁLYA..
Időpont: 2019. december 15. (vasárnap) Meghatározás: három kategóriában, nem minősítő Rendező: Fejér Megyei Tájékozódási Futó Szövetség Helyszín: Csákvár, Galagonya Lovas farm (Csákvár központját ÉNY felé elhagyva a Dózsa György úton a várostábla után 1.2km) Parkolás: A kerítésen kívül, a lovas…..
Az eredménylista letölthető INNEN (PDF)...
Időpont: 2019. október 6. (vasárnap) Meghatározás: egyéni, normál távú, nem minősítő Rendező: Fejér Megyei Tájékozódási Futó Szövetség Helyszín: Gém-hegy, Gánt, Katonai Emlékmű Parkolás: A cél környékén. Térkép: Gém-hegy, Gánt 1:10000-es méretarányú. A4-es méretű Versenybíróság: Elnök:…..
Az eredménylista elérhető ITT (PDF)...
LETÖLTÉS (PDF) Időpont : 2019. június 15. szombat Meghatározás : Megyei Középtávú Bajnokság, nem rangsoroló Rendező : Fejér Megyei Tájékozódási Futó Szövetség Helyszín : Csákvár, Gém hegy dél Versenyközpont: Gém-hegy sarok legelő. Megközelítés: Csákvár - Csákberény összekötő úton, a gánti…..
Az eredménylista elérhető ITT...
Időpont: 2019. április 6.(szombat) Meghatározás: egyéni, normál távú, nem minősítő Rendező: Fejér Megyei Tájékozódási Futó Szövetség Helyszín: Csóka-hegy Parkolás: A cél mellett. Térkép: Csóka-hegy 1:10 000-es méretarányú. A4-es méretű Rajt - Cél: Vértestábor (volt úttörőház)…..
EREDMÉNYEK LETÖLTHETŐEK INNEN (PDF)...
2019. évi Fejér megyei Diákolimpia tájékozódási futóverseny kiírása A verseny célja: A Fejér megyei Diákolimpiai Bajnoki címek eldöntése, az országos Diákolimpia döntőjébe feljutók meghatározása. Felnőtt kísérők, érdeklődők részére verseny biztosítása. Figyelem: A megyei Diákolimpiákon csak az a…..
2019.04.05.(péntek délután) : Megyei Diákolimpia Helyszín: Pentelei erdő   2019.04.06 (szombat) : Megyei hosszútávú bajnokság Helyszín: Pusztavám Csóka-hegy Csuka tó környéke   2019.06.15. (szombat) : Megyei középtávú bajnokság Helyszín: Gránás nyugati rész Csákberény felől, gémes…..
LETÖLTHETŐ INNEN (PDF)...
LETÖLTÉS (PDF) Időpont: 2018. október 7. (vasárnap) Meghatározás: egyéni, normál távú, nem minősítő Rendező: Fejér Megyei Tájékozódási Futó Szövetség Helyszín: Gém-hegy D-i része Parkolás: A cél mellett. Térkép: Gém-hegy 1:10000-es méretarányú. A4-es méretű Versenybíróság: Elnök: Pápai…..
EREDMÉNYLISTA (HTML) RÉSZIDŐS EREDMÉNYEK (HTML)..
A rajtlista letölthető INNEN (HTML)...
LETÖLTHETŐ INNEN (PDF)...
(Ez a kétrészes írás egy válasz a Facebookon, az Atléták II. csoportban megjelent szövegre. A posztom, azaz a reakció első része itt.) ÉRTÉKVESZTÉS Ahogy az első részben írtam, versenyekről ismerem (felületesen) Deli Gergőt, a poszt szerzőjét. Nincs olyan élményem, hogy valaha is lenézőn…..
bota71 2018.08.30 17:57:35
Kérdés : ha valaki lemegy a konditerembe, és egy 1kg-os súlyzót 2000-szer kinyom 24 óra alatt, akkor ő fekvenyomó? Az biztos, hogy sok ember levágja, hogy 2 tonnát mozgatott meg, és azért az nem kis teljesítmény. De a fekvenyomók - súlytól függően - előbb fel fognak valakire nézni, aki nagyobb súlyt kevesebb idő alatt kevesebbszer nyom ki : pl. 1 perc alatt 200kg-os súlyt 10-szer. Őt fogják fekvenyomónak tartani, bár tény, hogy egy átlag embernek komolyab teljesítmény az, hogy valaki aki alkatilag nem is biztosan hasonlít a fekvenyomókra, mégis egész nap "fekvenyom". Valami ilyesmit érzek itt is. A futás atlétikai definíciója szerint repülő fázisból áll. Aki képes egy adott távot úgy lefutni, hogy végig repülő fázisokat produkál, ő végülis fut. Aki bele-belesétál, illetve nagyrészt sétálva teljesítni, olyan sportág az atlétika szerint nincs. Ha egyáltalán nincsen repülő fázis, akkor lehet esetleg távgyalogló, de ahhoz spec. technika kell. A hegyifutóknál is igaz, hogy ha "mászásba" fullad a futás, akkor az hegymászás, túrázás inkább, mintsem futás. Az igaz, hogy a MASZ alá tartoznak az ultrafutók, vannak is szép teljesítmények (Bogár, Muhari és a többiek), de az országos bajnokságokon nagyon sok olyan atléta is elindul, aki csak a teljesítésre megy. Ha kizárnák őket, amikor gyalogolnak, akkor eléggé kevés célbaérkező lenne. Egyébként a 6, 12 és 24 órás OB-k is a MASZ alá tartoznak, de érdekes módon országos csúcsokat nem találni a MASZ honlapon, csak 100km-ig. A 2017-es eredménylistát elnézve: 24 órás OB-n 10 perc/km tempón (sétálás!) belül 5 férfi teljesített... (A győztes Zahorán 6:30-asokban futott, ami azért nem rossz teljesítmény.) A nőknél 5 hölgy ért be, 3-an kerültek be a bűvös 10p/km alá... A győztes kevesebb mint 2km-t kapott a férfi 2. helyezettől. Egyébként megfelelően felkészülni egy versenyre úgy lehet, ha az ember a versenytempót gyakorolja, illetve a versenytávot (hosszú táv esetén legalább megközelíti a versenytávot). Én nem hiszem, hogy a versenyzésen kívül nagyon sokat edzenének az ultrafutók hasonló ideig, vagy hasonló távon. Ez inkább gyomorjáték, jól kell felépíteni az étkezést, jól kell agyban bírni, és nem árt, ha valaki tud jól szenvedni. De megfelelően felkészülni lehet így? Kisebb csoda, hogy beérnek. Egy 24 órás kb. olyan, mint hogy lehet-e 5-10km-es edzésekből maratont futni? Teljesíteni esetleg lehet, de teljesen leépíti a szervezetet, tönreteszi az izomzatot, stb... Nem hiszem, hogy lehet élvezni, és megfelelő eredményt elérni.
bota71 2018.09.01 11:38:27
Amúgy rossz példa volt : a Balaton átúszás inkább tükrözi azt, ami most van. Beneveznek rengetegen, és előtte 2 héttel lemennek a Velencei-tóra pancsolni, hogy mégis érje víz a testüket a nagy nap előtt. Aztán odaállnak 5kmt úszni... A végén pedig valahogy teljesítik azért, nem esik jól, és életük nagy szenvedése. A legtöbb ember között a különbséget nem az adja, ki mennyit edzett, hanem hogy az adott napon hogyan reagált a szervezete a kihívásra. De azért le a kalappal előttük, mert én még sose mertem (edzetlenül) odaállni...

Az értékkel való problémák több helyen is megjelennek : pl. maratoni verseny kisérőversenyén (5km?) maratoni pólót osztanak, verseny előtt. Még csak le sem kell hozzá futni azt az 5kmt sem. De aztán viselni fogja a pólót utcán, futás közben, és közben mindenki néz, hogy mennyire komoly, hogy az illető maratonon indult! Múltor olvastam, hogy XY színész futott a Budapest Maratonon! Aztán a cikk végére kiderült, hogy félmaratoni távon indult. ???

Másik : befutóérem! Egy atlétának milyen teljesítmény kell egy éremhez? A fél életét oda kell adnia... De aztán jönnek az amatőr versenyek, ahol a 10.000. futó is érmet kap. Ez azt az illúziót kelti, hogy ő nagyon értékes dolgot csinált. Csak nehéz a környezetének értelmeznie, mert tudják, hogy mennyit dolgozott érte És a sok sportoló, aki fiatal korában nem tudott odaérni a dobogóra, pedig nagyon küzdött, az most szépen akár lesétálva az adott távot érmet fog kapni. Én nem irigylem senkitől, de azért ez tud egy kis értékválságot okozni... Az érem valahogy a kiemelkedő teljesítménnyel volt eddig összefüggésben, és nem kaphatott mindenki...

Visszatérve az úszókra : vannak ultrás úszók is, akik kapnak média figyelmet, és nincs is ezzel semmi baj. Mondjuk ők tényleg úsznak, mert amúgy elsűllyednének :) De a futóknál ez most kezd egy esészségtelen irányba elmenni, és több embert is arra késztet a környezetembe, hogy egyből ultrát teljesítsenek (akárhogy), mert akkor jön a Like, akkor jön az elismerés. De hát aki egész életében sörözött és dohányzott, az egy eléggé nagy pálforduláson megy így keresztül, kérdés, hogy mennyire lesz majd a szervezetének jó ez, meddig bírja. Mert hát edzeni nem akar, csak ultra, ultra, ultra... A 10km-es edzésért már nem jár Like...
Letölthető INNEN (PDF). A verseny időpontja: 2018.09.08. Verseny helyszíne: Pákozd, Mészeg-hegy (Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark, valamint a Katonai Emlékpark területe) GPS 47.224270, 18.580017 A területről most készül először tájfutótérkép! Térkép: 1: 4000-es méretarányú 2018-ban a…..
Az eredményértesítő letölthető INNEN (PDF). Összesen 42 futó állt rajthoz, többségében nappal teljesítették a távokat. Pályák: A pálya B pálya C pálya  ..
Az eredménylista elérhető ITT (PDF). Pályák: A pálya B pálya C pálya DK pálya..