Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tjhooker

0 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A koronavírus okozta járvány március 4-én érte el Magyarországot, a rendkívüli vészhelyzet március 11-én lett elrendelve és március 16-án zártak be a magyar iskolák. A napi új fertőzések száma március 23-től került tartósan 30 fölé, így ez a dátum az első hullám kezdetének is felfogható. Június…..
tjhooker 2020.09.01 22:14:57
@Andy73: A legjobb, hogy elemi logikával fel nem fogható döntések születnek.
Láthatóan begyorsult a terjedés. Azt is tudjuk, hogy a számok után futunk a lappangási idő miatt, ahogy írtad. Tehát világos, hogy nem lehet semmit kizárni a határon.
De ez egyébként is hülyeség lenne, önmagában is.
Viszont ha mégis ezt hozzuk ki a két totál hülye hozzállásból, akkor meg miaf*sz a határzár feloldásának döntése csak úgy, 1-2 ország részére?
Nem hiszem el, hogy ezt óvodástól fentebb ne látná át bárki...

Ahogy azt is, hogy az iskola-óvoda mennyire nyerő lesz. Hamarosan zár minden vagy így maradunk.
Akkor viszont megint lesz két dolog amire rá fognak többen csodálkozni.
1. Hiába fiatalabb a fertőzött réteg, az esetszámokkal elindul majd újra a halálozási, de minimum a kórházi/intenzív mutató is. Az pedig már kevésbé fog jól kinézni. Onnan kicsit nehezebb szabadulni, mint lábon kihordani.
2. Ha majd megjelenik - nem sok, mert nyilván kisebb az arány - pár fiatal is a halálozási statisztikákban. Kevés lesz, de annál jobban elgondolkodtató azok számára is akik gondolkodás nélkül engedik őket bárhova és szajkózzák, hogy ez csak egy kis influenza. Gyerekre meg végképp.
A statisztika jól mutat nagy számokban, közelebbről (vagy magadhoz csak közelebb érezve) kevésbé.
tjhooker 2020.09.01 22:21:57
@Bircanyíró:
Az influenzáról kint vna a heti statisztika évekre visszamenőleg az ÁNTSZ honlapján.
Heti új betegek, halálozások.

Hogy miért van az egyik máshogy kezelve mint a másik?
Pofonegyszerű.
Mert különböznek. Te magad írtad le.
Covid-19 eddig összesen 6500 beteg. De a nulla tesztelés miatt szorozzuk be tízzel a szakértők véleménye alapján. Az 65000 beteg, 6xx haláleset. Ki is jött az 1% környéke, még reális is lehet.
Influenzából viszont ott a heti 40-50000e beteg ezzel szemben.
Köze nincs egyiknek a másikhoz súlyosságban.

Próbáljuk meg elképzelni Covid-19-el ugyanezt a heti 40-50000 beteget.
Olaszországban mennyi volt? Hogy omlott össze az egészségügyi rendszer? Mennyi volt a halálozási arány?

Ebből talán látszik, hogy "kicsit" nehezebben kezelhető a Covid-19 mint egy sima influenza.
A fiatalok jelentős része már nem saját lakásra vágyik, hanem utazna, élményeket szerezne? Vajon miért?..
tjhooker 2019.09.06 17:08:35
@Prophetic:
Végre egy értelmes nézőpont. Ezen kívül el lehet szabadulni az itthoni viszonyoktól is. Elég ránézni mondjuk 2-3 grafikonra:
1. Hogyan alakult az ingatlan árnövekedés itthon és az egész EU-ban.
2. Hol vannak most abszolút értékben az ingatlanárak Nyugat- és KK-Európai nagyvárosokhoz képest.
3. Váráslóerő-paritáson hogy is néz ki a sztori (avagy nemrég láttam egy ledolgozott órákra vetített bérek grafikont, az se rossz).

Nem kell ragozni hol voltunk az adott grafikonon. Vajon ebből hogy jön ki az, hogy reális és érdemi alternatíva itthon ingatlant (BP vagy agglomeráció) vásárolni?

Helyi viszonylatra visszatérve meg itt rengetegen teljesen torz rendszerben viszonyítgatnak.
- Vidék? Lóf*sz sincs: húzzuk ki, vagy ebben az esetben ne 4-600-as "szakmunkás" bérekkel dobálózzunk, de 250-nel se kéne.
- BP? Legalja 40 éves paneleket célzunk közepes egzisztenciális helyzetből. Vagy alacsony bérrel, de úgy meg nyilván jön a brutál hitel rá. (Meg az ingyen pénzek... háppersze!)
- Ha hitel: kockázatok? Apu nem tud dolgozni a köv 20 évben valamikor? Egyedül nem megy. Anyu mennyit dolgozik gyerekszülés mellett? És két-három gyereknél?
- Ingyenpénz: igen, 3 gyereknél mehet "ingyen" a lakás árába. A gyerek meg levegőn nő fel. Hármat különösen olcsó felnevelni... Plusz ennyi gyerekhez is elég lesz a 1.5 szobás panel.
- Nyilván mindehhez 10-15 évig sehova nem mennek, autót se vesznek, stb... váratlan kiadás sincs, orvosra nem kell költeni, stb, stb...
- Ill. vesznek és futja másra is, mert többet kell keresni. Aki nem keres az annyit is ér. De fentebb már említették a közszférát; közszolgák, vasút, bkv, tanár, nővér, rendőr... Nyilván az önképző programozó meg az épp csillagegyüttállás miatt jó helyzetben lévő burkoló-szakács-asztalos háromszög az ami meghatározza a medián réteget...
Ezt a részt nem is folytatom. Totális sarkítás az egész.

Harmadikként érdemes még elrugaszkodni a minimál szinttől. Nézzük meg Mr. önképző programozó mit is fog csinálni? Hazavisznek anyuval nettó 1 millát átlagban (mert ott is szül anyu 3 gyereket, legyen 6-8 év kiesés). Ebből mi jön ki? Panel nyilván megoldható... meg újépítésű is.
De náluk talán más lenne a target. Mondjuk legyen új családi ház, nem is 70nm, hanem 110+garázs. Pest vagy csak az agglomeráció fér bele ahol nem látod a 3 gyereket az utazás miatt? Egy új autó (kettő agglomerációból?), és mondjuk ne 15 éves ill új Suzuki 3M-ért. Akár csere is beleférhetne 20 év alatt 2-3x. Nyaralás is kéne, talán egy rövid télen is kétévente, nem párizsin élnek (3 gyerekkel!), sőt, lehet, hogy tandíjra, nyugdíjra is tesznek félre. Ebből mi jön ki 20-30 év alatt? Mert a fent felsorolt szerintem nem.

Igen, ez nem a lakásra kuporgatós szcenárió, de talán ebben a sávban valami ilyesmi lehetne a valós cél. És akkor apunak még nincs MX5/motorcsónak a garázsban, pénzes hobbi, saját nyaraló se figyel sehol. Szóval ez szerintem messze nem a luxus kategória (hiába tűnik sokaknak annak)
És akkor vegyük hozzá mekkora részét reprezentálják a társadalomnak már ilyen bevételű családok is.
Ill. hogyan jutnak el nulláról 25 éves fiatalok erre a szintre?

Szóval akármelyik szegmensből nézem, erősen problémás a helyzet. Ettől még nem megoldhatatlan, de nem véletlen, hogy a középréteg úgy ahogy van kb. nem létezik itthon.
tjhooker 2019.09.06 17:19:15
@_B_:

Most nyilván megéri hiszen kb. ingyen van a hitel, de ezt nem lehet általánosítani. Az elején pedig ezt írtad. 15-20 évvel ezelőtt meg pont hitelből fizettél ki 25 millát egy 10-es lakásért.

Félretéve, befektetve meg jóval kevesebbe került. Plusz a kockázat is kisebb volt, mert a hitel addig működik amíg nem üt be valami gáz.

Ill. bizonyos spec esetekben ma is működhet. Adott tőkével ma is elég jól ki lehet termelni a bérleti díjat. Nyilván ehhez kell kb a lakáshoz szüksége tőke. De adott esetben ez is alternatíva lehet, ha mondjuk más ingatlan a cél és/vagy tartalékképzés, a röghöz kötés elkerülése. És mondjuk a hatalmas áremelkedésben már nem bízunk, ami átfordítaná plusszba a vásárlást.

Ha ez nincs, de az önerőig jó valaki és megvannak a biztosítékai akkor viszont ma hülyeség kihagyni a hitelből vásárlást.
2021. január 1. az a dátum, amely ma már egyre több építtetőt érdekel. Miért is? Mert akár érintettek is lehetnek, ha e nap után tervezik használatba venni lakóházukat. Mit várhatunk ettől az időponttól az új energetikai szabályok hatályba lépését követően? Erre a kérdésre próbálok meg válaszolni…..
tjhooker 2019.04.30 22:43:44
@Sákif za morro?:
Sokszor úgy kerül elő bármilyen hasonló vívmány - ha már a fűtést is említetted, hogy megváltja a világot és termeli a pénzt.
Nyilván ez hülyeség. Van ami megtérül, van ami csak részben... de általában mellé lehet tenni, hogy a komfortot növelik.
A gépi szellőztető pont ilyen. A fentebb írt minőségi levegő az előnye és a folyamatos, komfortos légcsere, párakontroll. Tuti egyszerűbb szellőztetni, de nyilván kényelmetlenebb is. Műanyag ablak meg ritkán szellőzik magától, ezek mellett kb. megoldhatatlan a kézi szellőztetés. Résszellőzéssel, ami ekvivalens a régi ablakkal amik "húztak", megoldható de ez meg szintén nem a komfort és az energiaspórolás netovábbja.

Zugló, 100+ lakásos társasház. Télen gyakorlatilag megfulladsz a füsttől ha ablakot nyitsz. Cserébe a párától is meg lehet dögleni, mert szigetelt ablak nyilván van.
tjhooker 2019.04.30 22:49:28
@Sákif za morro?:
Ez az orvosi csoda elég nagy f*sság. Senki nem mondta, hogy belehalsz 1.5 év alatt a rossz levegőbe. a párába, meg mondjuk vele a penészbe sem fogsz. De mondjuk 10-30 éves távon lehet, hogy gond lesz belőle. Vagy csak szimplán szarabb, egy kis fejfájás, rosszabb alvás, stb...
Szóval kár így hozzáállni, mert fogalmad nincs mit okoz és nem is nagyon lehet belőni hosszú távon de ettől még talán nem kéne leszarni mindent ami nem öl meg 3 napon belül.
Ennyi erővel ugye ott a rendszeres testmozgás, koleszterin, tüdőrák, meg a gyerekek is felnőttek 200 éve is oltások meg rendes kaja nélkül... már amelyik.

A statisztikák meg már nem ezt mutatják hosszú távon.
Kicsit laposföld-szerű az egész. Én se láttam, hogy görbül mégse gondolnám, hogy f*sság a gömb alak és leesnénk a szélén. ;)
Nagyon sok építkezésről van tapasztalatunk, elképesztő, hogy sok helyen mi megy, sokan szidják a kivitelezőjüket. A sok konfliktus egy része azonban nem mindig a kivitelező hibája miatt alakul ki, hanem az építtető keze van a dologban. Kaptunk is egy levelet az egyik kivitelező csoporttagunktól, ezt…..
tjhooker 2019.03.27 19:34:04
A balatoni lángosos pont rossz példa. Ő tudna mit csinálni az év maradék 10 hónapjában is, de csak sír a szájuk, hogy nem lehet 2 hónap munkával egész évben jól megélni. Wtf?

Építési vállalkozónál ez nyilván más, de azért én nem sok (generál)kivitelezővel találkoztam, aki nem 3 hónaposnál nem régebbi 6m-es Mercivel vagy BMW-vel jelent volna meg. A válság alatt is ez volt.

A cikkre: jól írta Tibor Bocs.
Onnan indul minden, hogy Magyarország az átb*szások hazája. Itt senki nem tisztességes munkából akar megélni (senki=értsd 90%, van olyan is, de kevés) hanem gyors haszonból.
Aki nem, annak is jó része nem ért ahhoz amit csinál. Hiába jön a háddenegyvenéveeztcsinálom szaki... utána megcsinálja úgy a munkát, hogy józan paraszti ész meg fél óra utánaolvasás után kihullik az ember haja. És persze ennek megfelelően0.5-2 éven belül szét is megy az egész.
Kivitelező kereséskor is ugyanez volt. Ablakszigetelésre rákérdez: kuss. Fűtésméretezés? Azmiaz. Én speciel olyat kerestem volna aki megoldja, de azt éreztem, hogy ha nem próbálok utánajárni összedől. Vagy felgyullad és utána dől össze, ahogy a klasszikusban van... És persze mindenhol kb. ez van sajnos, autóvásárláson keresztül egy cba párizsi megvételéig bezárólag.

A másik pedig szintén le lett írva. Még ha lenne és jó munka (igen, van, csak kevés), az árképzés rohadtul nem költség alapú. Rálátok a másik oldalra is, a mai -0%-os kamatkörnyezetben befektetői oldalon vaskos kétszámjegyű hozamok jönnek ki a kedves szakik ma már jónak mondható bére és a megnövekedett anyagköltségek felett is. Ennél kevesebbért nem hajolnak le, a válságban nem épült semmi, most meg 20% befektetői hozamért bármi. De elég volt végignézni az ingatlanpiacot a CSOK és ÁFA csökkentés bevezetése óta. Gyakorlatilag 1 hét alatt rádobták az árra az egészet. Olyan is van aki előtte 1 évvel épített és most adja el. Akkor árulta X-ért, most 1.8X-ért. Közben állt a 90%-os sorház. De a használtban is ugyanígy képződnek az árak. Van amit ma is árulnak 6-7 év után, csak 2X-ért. Vagy fordítva: el akarja adni, de azért bepróbálkozik az álomárral. Ezért kéthetente 10-et csökken az ár. Ez az árképzés a vállalkozóknál is,ahogy mindenkinél.
"Ez a dagadt néger, aki énekelt... Szerintem a Herczku Ágnes jobb lett volna" - mondta a kormánypárti publicista, Lovas István az Echo TV Sajtóklub című műsorának július 17-i adásában a Grammy-díjas CeeLo Green fellépéséről a vizes vb megnyitóján. Bayer Zsolt nagyban egyetértve közölte: "Én is csak…..
tjhooker 2017.07.18 21:28:00
@zokogjatok: A fostenger közepén amúgy mégis minek kellene tapsolni? Ha szétnézel minek örülsz? Egy félig jó megnyitónak kell 3.4mrd-ért? Vagy annak, hogy minden oké az egészségügyben ha azt mondjuk? Ugyanez az oktatásban... de az autód se esik szét a magyar utakon. A nap minden percében a szart kapjuk nagy ívben. Lóf*sz nincs rendbetéve (és tök mindegy, hogy régensevót' ez max annyit jelent, hogy most se jobb senki az előző garnitúránál), de a saját üzlet az zsírozottan halad mindenhol. Ott minden lépés ki van találva évekre előre.
tjhooker 2017.07.18 21:30:19
@Putty Pityu: Persze, ha magyar vagy akkor magyar nyerjen. Akkor is ha oda a milliárdokat tolják be miközben a magyar* negyede létminimum alatt él. Akkor melyik a magyarabb? Aki az utóbbit nézi? Mert kb. ez volt leírva.

*Bár azt is tudom, hogy akinek nincs az annyit is ér.
Tisztelt Őszinte Ingatlanos! Csak most kezdünk lakásokat nézegetni és egyre többször botlunk bele félrevezető kifejezésekbe a hirdetések szövegében. Gyakorlatilag nagyon sok kamu, amivel etetni akarnak minket. Mire figyeljünk, hogy ne csalódjunk és ne menjünk fölöslegesen? Üdvözlettel B.…..
tjhooker 2017.03.20 14:46:15
@Online Távmunkás:
És az ingatlanos által feladottakból lehet általában a legkevesebb infót vagy a leginkább félrevezetőket kinyerni. Rengeteg a szándékos csúsztatás. A méretek nem pontosak, 3-4 lakásos "ikerházak", másik kerület vagy akár város mint amire szűrt az ember keresésnél, stb... A semmitmondó vagy direkt a padlót, földet fényképezzük eljárásról már inkább ne is beszéljünk.

Több ingatlanossal való találkozás után azt kell mondanom, hogy nagy átlagban azt éreztem: ha nincs ferdítés, jó esetben is információ-visszatartásból élnek.
Deutsch Tamás egész képernyős mosollyal jelentette be tavaly áprilisban, hogy a Digitális Jólét Program keretében Magyarországon idén januárjától az internet áfája 18 százalékra mérséklődik a korábbi 27 százalékról. A kormányzati szándék egyértelmű: a magyar nemzet legyen internet nagyhatalom,…..
tjhooker 2017.01.19 14:46:02
@Blogerovac:
A UPC "védelmében" szóljon, hogy ha nincs hűségidő akkor ezt nemhogy évente, hanem 2-3 havonta eljátssza, vagyis folyamatosan emelget.

Ezzel a másik kérdésre is választ kapunk, hogy mennyiben becsüli meg a régi ügyfeleit.

Külön bicskanyitogató, hogy ezekről az emelésekről minden esetben a fenti "kedvezményt adunk mert régi ügyfél vagy" szövegű levél jön.
Volt olyan szülő, akinek jutott matrac az ágy mellett, én egy széken töltöttem el azt a 3 napot, ameddig bent voltunk. Tragikus volt. Tisztelt blog!   Felháborodott szülőként szeretném megosztani önökkel a mi kis történetünket. Egyedülálló szülőként a legfontosabb az ember számára, hogy a…..
tjhooker 2016.05.31 12:20:41
@PomberMaci:
Ez biztos így van, hiszen amit leírt az merő hiszti/indulat, semmi tényszerűség és ráadásul teljesen egyoldalú:
1. Kiabálnak, rángatják a gyereket.
vs
2. Az orvosokat, betegszállítókat megdicséri.

Ja, nem. Inkább a hisztispicsázó poszt tűnik annak...
Némileg felháborodottan olvastam a Véleményvezér blog tegnapi, Index.hu címlapjára is felkerülő posztját, melyben a lakossági devizahitelt felvevőket teszi felelőssé a gazdaság mai állapotáért.A posztoló „szépen” levezeti, hogy (A) a svájci frankot felvevő…..
tjhooker 2010.09.15 18:56:42
@Nefarian:

Előre gondolkozni azon, hogy elüt-e egy autó?

Nézzük már meg a késedelmes fizetésű hitelek arányát és, hogy hány embert üt el az autó a lakásból kilépve. Gyanítom 1-2 nagyságrendnyi a különbség. Tehát nem, nem gondolkodtak előre!
tjhooker 2010.09.15 19:00:47
@demagofób:
"Az elmúlt 100 évben töretlenül nőtt a világgazdasága. És ma is, továbbra is van rá lehetőség, hogy nőjön. Lásd India, Kína. Ebbe egyedül a háborúk okozhatnak törést."
Ebben a formában teljesen biztos vagy benne? Mert most nagyon nem úgy néz ki. Vannak nyersanyag és erőforrásproblémák is. A válságból épp az (is) derült ki, hogy innen már nem lehet a mai technológiai szint mellett nőni. Hitellufival indult. Tessék szétnézni: a gazdaságok állnak, a pénzt beletolták, az állami adósságállomány az egekben. A valóság az, hogy hitelből termeltünk olcsón amit hitelből fogyasztottak el. Nem volt tehát valós alapja... ahhoz sokkal több kéne... amire meg bizonyos véges erőforrások okán nincs lehetőség.
Nem tartozik szorosan a blog profiljába, de végülis "lakáskérdés", úgyhogy akkor megnyilvánulnék kicsit ennek a devizahiteles megsegítésnek az egyik lényeges momentumáról is, ha nem baj. Népszerű lett Magyarországon az utóbbi időben, hogy mindenki jobban tudja, mire…..
tjhooker 2010.09.15 18:40:16
@fynndafrail:
Te teljesen kész vagy...

Gondolom a bankközi kamat és a jegybanki alapkamat közötti különbség nem mond neked semmit, ha már a CHF alapkamatot hasonlítod a CHF hitelkamathoz.
(Oké, persze a bankok is görények, rátettek egy lapáttal, elég megnézni egy KSH kimutatást az utóbbi idők banki CHF hitelmarzsairól de az emelkedés nagyobb része nem ennek köszönhető.)

Aztán a bankokra terhelés... háppersze.
Ébresztő. A bankok köcsögök voltak és lesznek. Ill. ha azt mondjuk, hogy nem köcsögök, csak meggondolatlanok, hogy ilyen feltételek mellett hiteleztek, akkor is ugyanoda lyukadunk ki: nem lesz ilyen kedvező hitel, leáll, lelassul az egész... ahogy nagyon jól kifejtették az említett VV blogban...
Tehát nem feltétlen azért fogják az adófizetők megfizetni az árát, mert odamegy Mr. Bank az államhoz és elkéri a pénzt, hanem mert egyszerűen - piaci alapon - így áraz majd mindent. Hitelt, betétet, stb... és ha nem lesz csak drága hitel, akkor nem lesz hiteled lakásra, nem lesz hitel vállalkozni, nem lesz szarra se, akkor nincs munka, nincs pénz sem... kicsit el kéne távolodni a mindennapi logikától és nemzetgazdasági oldalról ránézni. Vannak remek mérőszámok (GDP és egyebek), amik globálisan megmutatják mi a helyzet globálisan nálunk. És innentől nagyon egyszerű kiszámolni, hogy jobban vagy rosszabbul élünk-e ha visszaesik a gazdaság. Vagy egy kivonással az is kijön, hogy ha nem élünk majd szarabbul akkor lesz egy kis különbözet, amit másnak kell állnia... (IMF, télapó?)