Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Chubbyka

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nem tartozik szorosan a blog profiljába, de végülis "lakáskérdés", úgyhogy akkor megnyilvánulnék kicsit ennek a devizahiteles megsegítésnek az egyik lényeges momentumáról is, ha nem baj. Népszerű lett Magyarországon az utóbbi időben, hogy mindenki jobban tudja, mire…..
Chubbyka 2010.09.15 17:55:40
Ez a megsegítés érdekes dolog. Mi érintettek vagyunk, legalábbis felvettünk 5.6 millió Ft-nak megfelelő svájci frank alapú hitelt. 4 éve törlesztünk. Tudjuk fizetni, de nyilván nem könnyű.

Nézzük csak, a 8 pont közül mivel járunk jól:

1. Az ügyfél számára hátrányos esetekben tiltanák meg az egyoldalú szerződésmódosítást.

Szerintem: ez tetszik, de szerintem ha itt bevezetik, más hiteleknél is be kell majd vezetniük, tehát ez nem csak nekünk jó.

2. Tiltanák az önkényes kamatemelést.

Szerintem: teljesen korrekt. A bankok ugyanis akkor sem csökkentették a kamatot, amikor az már csökkenthető lett volna, tehát ezért is fizetünk most ennyit.

3. Előírnák a középárfolyam alkalmazását.
Szerintem: a középárfolyam kb. 1000 Ft-tal csökkenti a törlesztőrészletet, szuper. Ez semmit nem jelent érdemben.

4. Megteremtik az ingyenes előtörlesztés lehetőségét.

Szerintem: előtörleszteni nem fogunk, mert nincs miből, ha lenne, akkor sem biztos, hogy tennénk, hiszen akkor most többet kellene visszaadnunk a banknak, mint amennyit felvettünk, holott 4 éve törlesztünk. Tehát ez sem jó semmire nekünk.

5. Automatikusan öt évvel meghosszabbítható legyen a törlesztési idő.

Szerintem: most is lehetséges, nem értem, ebben mi a segítség. Max. annyi, hogy talán most nincs ingyen, de az nem olyan óriási segítség, ha ezt ingyenessé teszik. Mi mindenesetre nem élünk majd vele, elég nekünk a hátralévő 15 évnyi törlesztés.

6. Az adóssal szembeni követelés a jelzáloggal terhelt ingatlan aktuális értékének szász százalékát nem haladhatja meg.

Szerintem: a mi lakásunk értéke még bőven meghaladja a hitelét, tehát ez sem érint minket. Mondjuk még ez az a tétel, ami tényleges segítség lehet olyanoknak, akik annyira nagy összeget vettek fel, hogy most már a lakás értéke sem fedezi azt. Ebben a kérdésben viszont a bankok is hibásak, nem kellett volna ilyen kockázatos feltételekkel hitelt adniuk.

7. Tartós fizetésképtelenség esetén megtiltanák minden büntetőkamat, késedelmi kamat, valamint extra díj és költség felszámítását.

Szerintem: ez valós segítség lehet annak, aki tényleg bajban van.

8. A felsoroltak nem terjedhetnek ki sem az üzleti célú befektetésekre, sem a második vagy harmadik ingatlanhitelezésére.

Egyszóval nekünk, azaz a normálisan fizető devizahitelesnek pl. alig jelent ez majd segítséget, tehát remélem, továbbra is mondhatjuk, hogy "a mi adónkból...."
Ami viszont tény, hogy a lakáspiacot szerintem teljesen lehúzza a magunkfajta, mivel addig nem fogjuk eladni a lakásunkat, amíg ilyen rossz az árfolyam, hiszen nem szeretnénk többet visszaadni az induló összegnél (természetesen egy normál hitelnél is többet ad vissza minden ügyfél, ezt tudom, de itt ez egy speciális eset, ahol duplán kell többet fizetni). Tehát a devizahitelesek többsége, ha nincs költözésre kényszerítve, várni fog, és emiatt beáll(t) a lakáspiac és az árak lefelé mennek.