Regisztráció Blogot indítok
Adatok
BUKTAADMIN

3 bejegyzést írt és 14 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kedves ismerős, jóbarát, akihez bármikor fordulhatok? Betérő vendég, akivel csak nagy ünnepeken találkozom? Családtag, aki nélkül nehezen képzelhető el egy átlagos munkanap? Vajon milyen szerepet tölt be az én életemben az alkohol? Szerző: Seben Glória A Kék Pont Alapítvány idén is elindította…..
BUKTAADMIN 2018.11.09 14:37:38
@Kovács Magdi: Köszönöm, én is sokat gondolok rátok! Meg néha a meggyes sörre is. :) Glória
A Magyarországi Evangélikus Egyház a közel-keleti konfliktus áldozatai és az üldözött keresztyének megsegítésére adventi adománygyűjtést hirdetett advent harmadik vasárnapjára (2017. december 17.). Az adományokat eljuttathatják a vasárnapi istentisztelet offertóriumán (perselypénz) keresztül, vagy…..
Biztosan lelkészgyerek-ártalom, de nekem az ökumenikus imahétről leginkább az alkalmak utáni közös beszélgetések jutnak eszembe, amikor az adott város vagy település egyházi vezetői, lelkészei, papjai összeülnek és kötetlenül beszélgetnek. Itt aztán óhatatlanul is előkerülnek az egyházi viccek,…..
BUKTAADMIN 2017.01.21 19:38:07
Hány keresztény kell egy villanykörte kicseréléséhez?
Karizmatikusok: Egy. A keze már amúgy is fent van.
Reformátusok: Egy sem. A fény felgyullad és elsötétül, ahogyan eleve elrendeltetett.
Katolikusok: Egy sem. Gyertyák bőven elegendőek.
Történelmi-kritikus teológusok: Különböző bizottságok megtárgyalják a villanykörte keletkezésének idejét és annak mibenlétét. Mivel nem tudnak megegyezni, a sötétséget tekintik alapnak.
Evangéliumiak (inkább ökumenikusok): "Elöljáróban leszögezzük, hogy sem a villanykörte szükségessége mellet, sem az ellen nem foglalunk állást. Ha azonban valaki saját maga meggyőződött arról, hogy szükség van villanykörtére, az teljesen rendben van. Ezeket a testvéreinket kérjük, hogy a következő vasárnapi istentiszteleten mondjanak egy verset, vagy adjanak elő egy modern táncdarabot a fenti témában. Az istentiszteleten tiszteletben tartjuk az izzóhoz fűződő különböző tradíciókat."
Baptisták: legalább 15. Egy ember kicseréli az izzót, a többi három különböző bizottságokat alkot, amelyek az izzócseréről határoznak, és eldöntik, hogy ki hozza a krumplisalátát.
Pietisták: Kettő. Az egyik hív egy villanyszerelőt, a másik a régi izzó előnyeit ecseteli.
Metodisták: Meghatározhatatlan. Mindegy, hogy a fényed ragyog, pislákol, vagy teljesen elsötétült, attól még szeretünk. A vasárnapi istentisztelet alkalmából az egész templomot kivilágítjuk. Hozz magaddal egy tetszés szerinti villanykörtét és valami ennivalót az alkalom utáni szeretetvendégségre.
Evangélikusok: Hat. Egy nő kicseréli az izzót, míg a férfiak megvitatják az egyház álláspontját a világítást illetően, illetve, hogy még milyen egyéb módokon lehetne a körtét kicserélni.
Testvérgyülekezet: Nem használnak villanykörtét, hiszen az Újszövetség nyilvánvalóan nem tanít erről.
Mennoniták (amishok): "Mi az az izzó?"
„Sankó az Odúnál van” – olvasom az sms-t a telefonomon a 11. Szélrózsa országos evangélikus ifjúsági találkozón. Dávid barátom írt, hogy az immár második alkalommal megrendezett Odú teológiai műhely egyik gazdáját el tudjuk kapni egy különleges „afterbeszélgetésre”. A provokatív témák feldolgozása…..
BUKTAADMIN 2016.08.14 17:07:42
@E.Katolnai: Jézus személyének történetiségét nagyon kevesen vitatják manapság, kíváncsi vagyok, te milyen érvek alapján teszed ezt. Egyetlen történelmi személyiség léte sem igazolható minden kétséget kizáróan, hiszen bármelyik dokumentum vagy régészeti bizonyíték lehet hamis vagy rosszul értelmezett, vagy ráfogható ez a vád. Ha az evangélistákat és az apostolokat (Jézus 12 tanítványát) hamisítással akarjuk megvádolni (pl. elrejtették a hullát, de elterjesztették, hogy Jézus feltámadt; vagy egy eleve nem létező figurát agyaltak ki), akkor mi vagyunk adósok az indíték és a lehetőség bizonyításával. Különben ez is csak egy hiedelem marad, ami pontosan ugyanakkora eséllyel igaz, mint az ellenkezője. Az evangélisták és az apostoli levelek a saját értelmezési kereteiken belül egy rakás bizonyítékot felhalmoztak (pl. korábbi próféciák, a feltámadt Jézussal történt személyes találkozások tanúvallomásai), amire persze mindenkinek szíve joga legyinteni (meg voltak vezetve, hallucináltak, belemagyarázták Jézust az írásokba, mert nem bírták feldolgozni a halálát), de ezek az ellenvetések nem magyarázzák azt, hogy ezek az emberek képesek voltak üldözést szenvedni és meghalni azért a hitért, hogy Jézus feltámadt. És ezt tették még négy évszázaddal Krisztus után is, mert egészen addig nem jelentett se hatalmat, se presztízst kereszténynek lenni, hanem inkább ciki volt, ha kiderült az emberről. Vagy azt mondjuk, hogy a keresztényüldözések nem történtek meg, se most, se akkor, vagy legalább annyit el kell ismerni ezekről az emberekről, hogy őszintén hitték, amit állítottak. - ja, amúgy az egyik szerző vagyok (mármint a cikké)
BUKTAADMIN 2016.08.15 09:11:18
Beleolvastam a blog(od)ba, és mindjárt az első mondaton fennakadtam: "A világ egyik legnagyobb, óriási hatalommal bíró vallása a kereszténység; hittudományát, tételeit, tanításait, erkölcsi és etikai nézeteit szinte majdnem mindenki ismeri." - hát én ezt mint keresztény nem így tapasztalom. Bevallom, nem sikerült átrágnom magamat a többrészes sorozaton, melyben a kereszténység gyökereit az egyiptomi-görög misztériumvallásokban véled fölfedezni néhány vallási gondolkodó munkája nyomán. Ezekről valamicskét mi is tanultunk a teológián, és megmondom őszintén, nem látom be, hogy a mitikus meghaló-feltámadó istenségek (Tammúz, Ozirisz stb) képzete önmagában miért cáfolná meg Jézus feltámadását, amit a keresztényég egy konkrét római császár uralkodása alatt történt eseményhez rögzít. Csupán annyit bizonyít, amit te magad is írsz, hogy a halál utáni élet lehetősége sokak fantáziáját izgatta az ókorban.

A feltett kérdéseid állításokat tartalmaznak, melyekkel nem azonosulok ("történelminek hazudott mesesorozat"), így ezekre nem is tudok válaszolni, hiszen valójában kérdésbe csomagolt állítások.

1-2 dolog az Újszövetségről:
Apostoli levelek zöme korábban keletkezett, mint az evangéliumok, a korai keresztény közösségek kérdéseibe és etikai dilemmáiba enged betekintést. Pál apostol történetiségét eszerint nem vitatod (érdekes, pontosan mi alapján tartod őt valódinak, Jézust pedig nem?), talán a Galata levél lehet a legkorábbi, részben párhuzamos a Jakab levéllel, az első apostoli zsinat (Kr. u. 50) előtt keletkezhettek, vagy kisivel utána az apostoli határozat félreértései nyomán. Ez a két levél egymással vitatkozik, vagy legalábbis egymás félreértésével száll szembe. Szóval, ha én Pál vagyok, az egyedüli történetileg is létező személy, aki épp egy vallási képzetsorozatot készülök hamisítani, akkor miért találok ki egy másik nagy tekintélyt, Jakabot (Jézus testvérét), aki nem ért egyet velem egy fontos kérdésben, amit én viszont a kereszténység lényegének tekintek? Ez azért elég furi egy hamisítótól.

Ahogyan az is, hogy ugyanarról a személyről, a Názáreti Jézusról viszonylag gyors egymásutánban, kb. 40 év leforgása alatt (Kr. u. 60-100 között a legszélsőségesebb tippeket figyelembe véve), egymást ismerve, de szövegtani szempontból sokszor egymástól függetlenül létrejön négy különböző beszámoló (az evangéliumok). Egymástól pontosan annyira térnek el, hogy tudjuk, hogy nem egyszerűen lemásolták egymást, hanem legalább részben független forrásokból dolgoztak (főként szóbeli, kisebb részben írásbeli, hiszen még nem telt el a bűvös 70 év, amikor az élőszavas emlékezés átmegy az írás által dominált kulturálisba, amikor a szemtanúk meghalnak). Ahhoz viszont eléggé hasonlítanak, hogy világos legyen: nem négy különböző Jézusról beszélnek. Ha hamisak az iratok, miért nem hasonlítanak sokkal jobban, mint egy mítosz két különböző változata?
BUKTAADMIN 2016.08.15 09:12:15
@E.Katolnai: Bocsi, válaszolni akartam a felvetéseidre, csak külön komment lett belőle. Sorry.
A szüleinkkel való kapcsolat kohójában formálódik az Istenről kialakított képünk, ez pedig visszahat arra is, hogy mi milyen felnőttek, milyen szülők és nagyszülők leszünk. A gondoskodó apa képével szerető Isten képe alakul ki bennünk, míg a tekintélyelvű szülők gyermeke nehezebben jut el ilyen…..
BUKTAADMIN 2016.04.07 21:25:19
@Christianus Viator: Pontosan mire alapozza azt, hogy a freudi pszichoanalízis ellentmond a Szentíráson alapuló keresztyénségnek? Noha Freud valóban megfogalmazott a maga alapjairól súlyos kritikákat kora vallásossága felé, de ma számos konzervatív (értsd fruediánus, tehát nem a Freud-tól elszakadó, újító tanítványok útján járó) pszichonanalitikus létezik, aki közben keresztény világnézetű.

A szülőkép-istenkép összefüggéséről (nemcsak az apa, hanem az anya tekintetében is) én magam először egy katolikus szerzetesnővértől hallottam, aki a teológiai végzettsége mellett családterapeuta is volt. Ő sem freudi alapokon tartotta az előadását. Szóval ezzel az összefüggéssel más pszichológiai irányzatok is foglalkoznak, amelyek nem ellenségesek a kereszténységgel.

Azzal egyetértek, hogy a pszichológia tudománya ma olyan helyzetbe került, hogy az emberek széles rétegei várnak tőle útmutatást, az emberi élet nagy kérdéseire a megoldást. Hogy ennek a kihívásnak hogy s mint felelnek meg, az a pszichológusok felelőssége. Ha az egyház pedig ezzel körülbelül párhuzamosan elvesztette azt a pozícióját, hogy az emberek széles rétegeire hatást gyakoroljon, az talán mellbevágó felismerés, de számomra kérdés, hogy ez egészen biztosan 100%-ban a pszichológia (vagy az egyháztól elforduló emberek) hibája-e, vagy esetleg az egyház felismerheti ebben a folyamatban a saját hibáit is?
Seben Glória 12 dolog, amit nem tudtál a mai lelkészekről című cikkére Hegedűs Attila evangélikus lelkész reagált. Szerző: Hegedűs Attila Örülök, hogy megszületett ez a cikk. Egyrészt mert jót tesz az egyháznak ez az őszinteség, amelyik nem a végső nagy igazságot írja le, hanem az épp aktuális…..
Csapatmunka, kreativitás, önállóság, megbecsültség és hivatástudat – mi kell egy mai lelkésznek?  Szerző: Seben Glória,  iskolalelkész-pszichológus A harmincas években nagyapám a Békés megyei Csorvásról felkerekedett, hogy az országnak szó szerint a másik végébe, Sopronba menjen az Evangélikus…..
BUKTAADMIN 2016.02.17 23:04:01
Anyának lenni, gyermeket szülni – Istentől kapott lehetőség vagy emberi elvárás szerinti kötelesség? Nehéz válaszolni azokra a kérdésekre, amelyek a bibliai családokról szóló történetek etikai tanulságait firtatják. A vélemények kereszttüzében mégis érdemes végignézni azokat a különleges…..
BUKTAADMIN 2016.01.29 20:45:24
@miketbeszéltek: Pusztán árnyalni szerettem volna a képet, hiszen egymondatos kompakt üzenetek mellé elég nehéz odatenni, hogy "a Biblia azt mondja". Persze sokan megteszik, de ez szinte mindig azt eredményezi, hogy sérül az üzenet teljessége, összetettsége. Tisztelettel: a szerző
Folyik a kultúrharc az ünnepért, de vajon tudunk-e mindeközben őszinték lenni magunkhoz és a karácsonyi történethez? Szerző: Seben Glória, iskolalelkész-pszichológus Ahogyan október vége táján megszaporodtak a – „nálunk nincs Halloween, Mindenszentek van” – posztok a…..
Az elmúlt hónapban keresztény körökben nagy felháborodást keltett a hír, hogy Stockholm leszbikus püspöke, Eva Brunne le szeretné szedetni a kereszteket a város Tengerésztemplomának belsejéből. Jelen írás gondolatkísérlet arra, hogy a kereszt éppúgy, mint a heteroszexualitás, valójában nem szerves…..
Ez nem egy mese címe, hanem az emberiség egyik legkomolyabb történetének feldolgozása.Gyertek, és beszélgessünk arról, milyen istenképet közvetítenek a szenvedő barátai és maga Jób!Helyszín: Baptista Teológiai Akadémia (Benczúr u. 31.)Időpont: okt. 5. kedd, 18:00Várunk: glóri..
Békesség néktek! Lőn, hogy a vezetőség (Putyu, Tomi és csekélységem) elhatározá a félév alkalmait, melyek a szokott sűrűséggel: kéthetenként kedden leendenek megtartandók!Első alkalom: szeptember 21. keddKezdés: 18:00!Helyszín: Evangélikus Hittudományi Egyetem, Bosnyák…..
BUKTA 2010.09.15 11:02:14
Sziasztok! Asszem sikersen létrehoztam blogunkat! Érdemes figyelni, mert itt lesznek láthatóak a friss hírek, az aktuális alkalmak, a kérdések, kérések és elgondolkodtató bejegyzések!Szeretettel: glori ..