Regisztráció Blogot indítok
Adatok
pumba21

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Talán ez az egyetlen megoldás a közelgő demográfiai katasztrófa és az annak hatásait előrehozó eltartotti csapda kivédésére. Radikális megoldás, de a maga korában az általános választójog vagy az amerikai polgárjogi törvény is az volt. (Fotó: syracuse.com) A hírek…..
pumba21 2011.02.15 17:36:46
Nem olvastam végig a hozzászólásokat, de a többség elveti a gondolatot, pedig nem tűnik rossznak.
Ha azt vesszük alapul, hogy egy választás a közeli és távoli jövőnkről szól, vagy erről kellene.
Ennek aktív résztvevője, de nem irányítója a gyerek. Sok-sok év múlva ők lesznek az aktívak.
Az hogy ki szavazhat, az alapján próbálják meghatározni, hogy ki képes átlátni az élet dolgait, képviselni a saját és a közösség érdekeit. Sok évvel ezelőtt azt gondolták, hogy a férfiak, lehetne azt mondani, hogy az élet olyan komplex, hogy csak a diplomások, vagy csak az adófizetők. Ezzel elvetve azt, hogy a véleményük, vagy inkább az érdekük érvényesüljön. ( Jelenleg a 90 éves nagymama szavazó, a 17 éves gyerek nem, pedig nagy valószínűséggel több rálátása van a világ dolgaira. )
Én azt gondolom a tömegdemokráciáról, a szavazatok jelentős részére nem igaz, hogy a köz/saját érdekei alapján adja le. Leginkább érzelmi alapra helyeződtek a szavazások. nagyon sok információ/dezinformáció van.
A szavazás nem más, mint valamely csoportnak megbízást adni (delegálni a szavazati jogunkat), hogy érvényesítse az érdekünket. (vagy legalább bízni benne)
Teljes jogosnak tűnik, hogy minden ember kapjon szavazati jogot, és mivel az nagykorúságáig a szülei járnak el helyette mindenben. Logikus a szavazati jogot nekik delegálni, hogy ezt továbbadják.

Azzal nem tudok mik kezdeni, hogy a szabályok megváltoztatása kinek jó. Pl: A nők szavazati jogának megadásának is voltak nyertesei rövidtávon, de már mindenki evidenciának tekinti, hogy figyelni kell a nőkre, az érdekeikre, ha sokszor nehezen is megy.

ha megnézel egy családot, azon belül a figyelem a gondoskodás mindig az új generációk felé fordul. Az időseknek kevesebb is elég(materiális dolgokból), ha kapnak figyelmet, nem érzik feleslegesnek magukat, gondoskodhatnak a következő generációról.
Ez társadalmilag egyáltalán nem jellemző. Itt kőkemény csata megy az érdekérvényesítés, melyben jelenleg a gyerek (a jövő) alulreprezentált. Ezen változtathat a javaslat. Ez szerintem jó. Számomra az elvek nem sérülnek, a szavazati jog az emberekhez lenne rendelve. Persze lehetne mondani, hogy ez legyen az adó, de akkor a cégeknek is adjatok szavazati jogot. ( A pénz beszél)
Mondom mindezeket úgy, hogy a javaslatot tevő garnitúra eszközkészletet elfogadhatatlan számomra, de azért vannak előremutató ötleteik is. Csak hát egy jó ötlet magában mit sem ér...
autózz! Messze van még Európa! 2010.09.13 19:22:00
Így estére már nem akarom kitenni nagyon stressznek a drága olvasóimat, úgyhogy István levelét láttam a legalkalmasabbnak, hogy megfeleljek ennek az önnön magam által felállított kritériumnak. És bár ő azt írja, Európa még nagyon messze van tőlünk, kérdés, hogy melyik…..
pumba21 2010.09.14 11:39:19
Kisgyerekkel a közlekedés:
Én 35 évig gyalogos voltam és 2 éve apuka és autós.
tapasztalat: Anno gyalogosként úgy viselkedtem, mint amit az autósok elvárnak (vagy amilyen a morál). A mozgásommal jeleztem, hogy megyek (zebra, nem zebra) max. lassításig az autósnak. Persze ehhez a morálhoz hozzá tartozik, hogy a piroson is átmentem, ha úgy láttam szabad az út. Szóval átlagos "városi fiatal morál" .

Azóta megváltozott a fókuszom.
A gyerekkel együtt már egyiket se teszem.

jelenlegi állapot: Zebránál tiszta szituációban város belső részén 10 autóból 1, ha megáll. Ezen nem változtat az sem jelentősen, ha babakocsival vagyok.
"Mért pont én álljak meg? - majd a következő" mentalitás. Bár a többségnek még ez sem merül fel.
A 2 éves gyereket nem taníthatom arra, hogy menjen át majd megállnak.

Egyéb szitu (van sok):
Zebrán állunk lassít az autó, elindulunk, erre a mögötte jövő megelőzi és rálép a gázra.

Kereszteződés - zebra (egyébként iskolához)
A zebrával párhuzamos átkelés a másik sarkon.
Hosszú várakozás után egy nagyobb tér. Elindulás... Autós dudál, Mi megállunk,elhajt, de közben beszól, ez nem zebra. Igaza is van, vagy nem? Sajna az Önkorményzat nem rakat ki táblát, az iskola előtti zebrát 50-nel közelítik az autók. Persze a zebra elé általában beáll egy autó, hogy ne is lehessen látni a gyalogost.

A másik kedvencem a Bajza-Benczúr gyalogátkelő. Autók zöldet kapnak kb 100 m-rel előtte, szinte senki nem áll meg, hisz most gyorsított fel, majd még 30m és pirosat kapnak.

kereszteződés: csendes forgalom, autót elengedjük, elindulunk, elkezd visszatolatni (lassan), gyerek kb 50 centire az autó mögött, pánik.. szólok + rácsapok a csomagtartóra.
Ő látta a gyereket. Hát lehet, hogy 10 centivel előtte akart megállni, de ha így halad simán ellöki. (amugy amit láthatott, az az hogy hol indult a gyerek, de hogy épp hol volt az kizárt)

Általában zavar:
-gyalogos átmegy a piroson (ahogy én is tettem anno). - tanítsd meg a gyereknek, hogyan közlekedjen.

-parkolás vs. babakocsis közlekedés :autós a zebra előtt/zebrán, a sarkon, rááll a járdára, úgy hogy nem lehet elférni. Ha rászólsz, vagy "csak egy percre" és ennek a variációi (van bunkó beszólás is bőven).
Bocsánat vagy elállás elvétve.

-Bicikli (és most nem autósként):
Pirosnál áthajt a gyalogosok között lassítás nélkül szlalomban, járdán dettó (görkoccsolya szintén), hiszen ő látja hol vannak a gyalogosok, csakhát ez a buta gyerek nem tudja, hogyha lát egy falevelet, akkor nem változtathatunk hirtelen irányt.

nagyjából ezek a neuralgikus pontok egy gyerekkel való közlekedésben. És az ő butaságairól még nem is beszéltünk.

Az én felfogásom szerint a gyalogosnak mindent "szabad" ami nem ön és közveszélyes,
a felelősség és a tömeg az autóval van. (Az utóbbit általában ki is használják az autók - sokszor öntudatlanul)
Persze ez a felfogás csak dominánsan lakóövezetre értem, a közlekedési folyosókra, lámpás kereszteződésekre nem.

Amikor autóval megyek mindig eszembe jut, hogy mi is lehetnék azok a gyalogosok. Persze szent én se vagyok. De az általános morálon csak annyit tudsz javítani, hogy ezekben a szituációkban, hogy nem állsz be a sorba.
pumba21 2010.09.14 13:45:43
@Lord_M_: de tudva, hogy nem normális emberek is vezetnek, nem toltam előre a zebrán...

babakocsit fordítani zebra előtt és húzni nem életszerű, nagyon körülményes, pláne, ha egy játszótérre eljutáshoz kb. 10 utat kell keresztezned.

E helyett ami működik:
A kocsit nem tolod ki az útra, max annyira, hogy látható legyen a vége.
Kikuksolsz. (persze csak ha nem belátható)
Indulsz, ha:
-Nem jön senki
-Megáll az autó
-Int az autós.
-Villanyrendőr zöld (és senki nem száguld a kereszteződés felé)
Semmilyen más esetben nincs indulás.