Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Shalazzar

0 bejegyzést írt és 32 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hja, sikerült elmennem külföldre egy peyote szertartásra, érdekel valakit? Írjak beszámolót? Azért kérdezem, mert egy nagyon is ayahuasca közeli medicinről van szó, ahogy korábban írtam is a (feminim) ayahuasca  (maszkulin) megfelelője, ami sok tekintetben nagyon is közeli…..
Ezt az írást nem rég találtam a neten:Shuar ceremónia és az Ayahuasca varázsereje Bizonyára sokan hallottatok már az Ayahuasca-ról, és valószínűleg mégtöbben vannak, akik nem. Nekem most lehetőségem adódott, hogy részt vegyek egy tradicionális Suhar szertartáson. Az…..
Mikor a 16. sz. kezdetén a spanyol konkvisztádorok felfedezték az Újvilágot, az indián bennszülöttek legendás aranykincsét keresték. Mégis egy teljesen másféle kincsre bukkantak: az őslakosok gyógynövényeire. A sors iróniája, hogy miután az indiánok meggyógyították…..
Gyakran szóba kerül, hogy milyen egy jó segítő, aki az ember mellett tud lenni a nehéz pillanatokban. Nos, amit találtam ma, az talán nem egy szakrális helyzetről szól, ilyen spirituális krízis-szerű dologról, de ahogy elolvastam, rögtön az jutott az eszembe, hogy ha én egymagam…..
ayahuascareality 2010.10.10 11:28:23
Készülgetek a hétvégi blogtalálkozóra, addig fogok írni is. Most kicsit szomorkodós perióduban vagyok, de a rock bandák létezése tudjuk, hogy a legjobb dalokat a nehéz pillanatok szülik!:)Annyira tudok örülni, hogy egyre több korábbi ismerősöm, barátom is megismeri az oldalamat.…..
Ezt az írást ma találtam, nem rémlik hogy már betettem volna korábban. Néha elfelejtek ilyeneket, ami nem nehéz az elképesztő mennyiségű anyag miatt, úgyhogy néha "újrafelfedezek" dolgokat...:)Egy biztos, ez egy nagyon jó írás, jó szívvel ajánlom a blog…..
Shalazzar 2010.10.10 23:13:02
óó hanaura, jól megvicceltél :)

azt hittem, hogy ezt magadtól kigyűjtötted valahonnan, és már a felénél elgondolkodtam rajta, hogy ez a srác vagy atom-gyorsan ír, vagy valami nagy ihlet hatása alatt van :D, aztán látom a bejegyzés alján, hogy forrás... és ctrl+c ctrl+v :D:D

minden esetre jó kis fejtágítás volt, meg kell hagyni!

Érdekes tanulságokat tartogat szerintem mindenkinek ez a kisebb történelem óra. Látható, hogy az emberi civilizációk történelme csak addig és akkor vezethető vissza, amíg van "lelet"! Ezért is fogom a fejem, amikor egyik-másik buzgó vallásos ismerősöm elkezdi nekem bizonygatni, hogy az ember 2000-3000 éves, mert Isten akkor teremtette őket :(
Furcsa, hogy például ugye van ez a c-16-os (vagy nem is tudom mi a pontos neve) módszer, ami az egyes tárgyak korát tudja meghatározni kb. 5-10 év pontosan, és hitetlenkedve/átkozódva állt pl. a katolikus egyház a módszer azon eredménye következtében, amikor kiderült, hogy a torinoi lepel nem is annyi éves, amennyinek mondják ;)

vagy például van egy olyan geológiai módszer, mellyel a vulkánok által a felszínre jutott hamu/láva anyagok odakerülésének korát lehet meghatározni, és nem értik, hogy például hogy lehet egy 10.000 (tízezer) éves láva egy ilyen Dél-Amerikai kőbe vésett épületre rászáradva?!?!

Szóval én maradok annál, hogy az ember minél többet tud, annál jobban rájön, hogy még alig tud valamit :)
ayahuascareality 1043 2010.10.07 00:43:43
Persze, ütősebb lett volna az ezredik bejegyzésről írni, de így is elég komoly leírva. Ezernegyvenhárom bejegyzés....pedig sok dolgot le se írtam, rengeteget szortíroztam, rostálgattam, szóval csak az került be, amire akkor és ott tényleg azt gondoltam, hogy fontos, szükségess,…..
Sokan kérdezgették, hogy mi lenne ha szerveznék egy ayahuasca szertartást, vagy ha lenne itthon ilyesmi is.Nos én nagyon szívesen megszervezek egy ilyet, csak van két gond ezzel. Az egyik, hogy nem vagyok sámán, és még ha magában gyógyul az ember, az egy dolog, de egy csoport mellé nem…..
Shalazzar 2010.10.06 21:52:54
Furcsa, hogy megemlítetted a törvényeket, meg magának a rendszer instabil állapotának voltát.
Kapásból eszembe is jutott például, hogy mondjuk 2 liter *$ßł kóla tartalmaz durván 800 kalóriát, ami egy felnőtt szükséges energiabevitelének kapásból a 25%-a. Emellett, hogy csupa cukor, oldja a fogzománcot, csontritkulást okoz, és még sorolhatnám. Valamint ami korunk egyik lényegesebb betegsége, de persze csak a "fejlett" (nevetséges szó) államokban van jelen, az elhízás... LEGÁLIS
Nemrég hallhattuk azt is ugye, hogy egy idős bácsit bíróság elé állítottak, mert villanypásztorral védte a saját tulajdonát.
Sajnos az idő előrehaladtával (vagy a keresés előrehaladtával) ezek a nonszensz dolgok csak gyarapodnak.

Azonban én úgy gondolom (és most nyugodtan írjatok vissza, ha hülyeséget írok), hogy amíg például csak egy olyan kis dologban, hogy
"hé, te paraszt, ne dobáld már szét a csikket az utcán, ha már minden sarkon van egy kuka", vagy hasonló apróbb-cseprőbb dolgokban az ember annyira menőnek érzi magát, hogy ezek rá nem vonatkoznak, akkor addig hogy várjuk el bárkitől is, hogy értelmesen gondolkozzon? És itt még nincs is szó helyes táplálkozásról, hogy valaki egyáltalán csak a testét karban tartsa, NEMHOGY A LELKÉT! Lényeg a lényegben, hogy az emberek még nincsenek felkészülve arra az életre, hogy önmagukért tegyenek bármit is, nemhogy a társadalomér!
Ami pedig ezek után elgondolkodtató, hogy ezt már Kr.e. 3102-ben megírták, hogy milyen kor fog beköszönteni (Kali-yuga).

No persze ne csüggedjünk, mert a "fentiek" mindig küldenek valakit a megmentésünkre, ha már nagy a baj: Krisztus, Buddha, Mohamed, stb. akik általában egy bajba jutott népen próbálnak segíteni egy szintig. A hiba természetesen itt is az emberi tényezőben van (lásd egyházak/egyházrendszerek kialakulása, ami már csak a pénzről szól).

Szóval elgondolkodtató, hogy az oly régóta fennmaradt törzsi kultúrák/gyógymódok pedig megkapták az "illegális" jelzőt :)

további szép estét
ayahuascareality Wapedia-ayahuasca 2010.10.05 01:14:12
Nem tudom ismeritek-e ezt az oldalt: wapedia.mobi/hu/Ayahuasca , én ma bukkantam rá. És egész részletes leírás található benne az ayahuascáról. Már az első oldal tele van pontatlanságokkal, úgyhogy idézni nem fogom, de ezzel együtt is egy korrekt, ütős írás született, és ami…..
ayahuascareality Tisztítótűz... 2010.10.02 15:34:04
Shalazzar 2010.10.04 23:06:30
Igazából én nem vagyok hozzáértő, de az alapján, amit az iskolában tanítanak nekem (és most nem egy felsőoktatási intézményre gondolok) a következő jut eszembe első ránézésre:
Lehet, hogy csak a mostani érdeklődéskörömhöz próbálom igazítani az érdekes dolgokat, de nekem első ránézésre egy sámánnak tűnik, aki a Nappal próbál kapcsolatba lépni, vagy a Naphoz imádkozik. Sok ősi kultúrában a Nap az isteni tudást jelentette, a legfőbb tudást, a felemelkedést az égiekhez.
Azonban mivel a sámán a földön áll, ezért ugye mint már azt olvashattuk sokk cikkben, a kapcsolatot próbálja megteremteni a 3 "dimenzió" közt: Alvilág, Menny, és a mi világunk. Valamint balra középen én egy "démonfejet" látok (emiatt jött a képbe az alvilág...).
A sámán derekánál mintha ketté lenne választva a kép, tehát a sámán okvetlenül a középső világban helyezkedik el. Ebből az ábrázolásból még következtetek arra is, hogy a tudást tartja a feje fölött (amit mint már feljebb írtam a Nap jelenít meg).

Amiért nekem személy szerint megtetszett a kép, az az, hogy talán ami a hozzám hasonló keresőre/tanítványra jellemző. Mert én egy olyan megjelenést kaptam, hogy a tanítvány bár lábbal a földön áll, azonban tekinteté mindig az ég felé, felé irányítja.
Ekkor a materialista világhoz csak a lábával kapcsolódik, mivel onnan indult, de figyelmével/tekintetével folyton az égre figyel, ugyanis az igazi értékeket (jelen esetben a tudást) nem az evilági (földi) értékekben kell keresni, hanem jóval fentebb. Na és persze itt jön a képbe a Nap...

dióhéjban ennyi. Be is tettem háttérnek a képet, egy másik kép mellé bevágva, most hogy ténylegesen megfogalmazódtak ezek a dolgok :) (köszi a kérdést... :))

és Neked Makeda mit jelent a kép?
Előkészületek:A helyszín egy gyönyörű tópart volt, valamivel jobb volt az idő mint nálunk, de azért nem volt túl barátságos, egy kicsi csapatról van szó. Akit érdekelnek az ilyesmik, Bufo feltett a fórumra( a linkblogban találod oldalt az elérhetőségét) egy linket, ahol…..
Shalazzar 2010.10.02 23:21:28
Nos ahogy említettem, voltam Olaszban egy ayahausca szertartáson. Több dolog is lesz így akkor, egyrészt készítek egy beszámolót, másrészt a sámánnal készült egy nagyon érdekes riport a shipibo művészetről, ayahausca-"filozófiáról", és sok érdekes dologról. Ezt…..
A gyakran felmerülő téma...Maga a téma sokakat foglalkoztat, nekem sajnos vagy szerencsére eléggé a neheze jutott az ayahuasca "utazásaim" során, amiről sose tudtam eldönteni, hogy pont így volt tökéletes vagy csak az én hitványságom miatt volt, talán mind a kettő, és a…..
Shalazzar 2010.09.22 00:24:30
Elképesztő(en jó) bejegyzés!
apránként reagálnék, és kérlek javítsatok ki, vagy egészítsetek ki ha úgy gondoljátok:

"a gyakran felmerülő...":
Az egó egy olyan szellemi(tudati) része az agynak, az egyénnek, minden embernek, hogy azt hisszük, hogy azok vagyunk, az a belső hangunk, mely a gondolataink összessége. Az embernek nagyon kevésszer van TISZTA gondolata, melyet nem az önző egó/én sugall. Tehát amelyet nem valami fizikai reakció vált ki, nem érzelemhez társul, ösztönhöz, stb. amikor a téma csakis ÉN ÉS NEM MÁS! Erről, mint már írtam, ajánlom a Revolver c. filmet, melynek végén híresebb pszichológusok, pszichiáterek is nyilatkoznak.

"amire jutottam...":
Szóval ezek szerint ahhoz lehet hasonlítani, hogy ami bűn/mulasztás/szomorúság tudatosult életed során, és a mai napig őrlöd magad rajta, nem hagyod magad után, nem tanulsz belőle és lépsz tiszta fejjel a holnap elé, vagy éppen a most-ba, azok fognak előjönni? Mert akkor így már világos, hogy ezt miért nehéz elviselni :S Basszus, mintha valaki az arcodba vágná, hogy "nesze b*szd meg, ez vagy te, te önmagát jónak hitt senki"... tetszik. Én az ilyet hívom barátnak, de ez most szubjektív. Amit még ide írnék, hogy mivel "Nincs nemesebb az Igazságnál", ezért ez az élmény sokak számára tanulságos lehetne!

"amire jutottam...":
Ezt a részt felettébb érdekesnek tartottam. A felnőttéválás témájával kapcsolatban. Mert például sok vallásban hisznek a sors akaratában, a karmában, vagy hogy cifra idegen szóval éljek (és remélem jól használom) a predesztinációban. Maradjunk az indiai szavaknál. Tehát ha valamit a darmád szerint cselekszel, a karmád kezd lecsökkenni szép lassan, kezdesz része lenni a világnak. Ha azonban valamit ez ellen cselekszel (eltekintve attól, hogy jót vagy rosszat, mert itt minden megítélés kérdése) akkor jön karma-bácsi és ha kell elég vas-kézzel a helyére tesz! A karmát megsemmisíteni nem egy élet alatt lehet. A kiválasztottaknak/beavatottaknak igen, mehet, de olyan nagyon ritkán születik közénk.
Amire ezzel utalni szerettem volna, hogy az életnek megvan a maga lassú "ayahuasca"-ja, tehát megmutatja a hibáidat, a félelmeidet a karma által. És igen, van aki nem bírja, és benne ragad az állapotába, melynek következtében az élet ugyanazokat az akadályokat gördíti elé, amíg "él", és nem csak ebben az életében!

(csak hogy legyen egy kis humor is:)
"így maradok?"
hát igen, a nyugati ember a cefrézéssel, meg a k*rvákkal máshoz van hozzászokva: előbb a jó, aztán a kellemetlenség :)

"a segítő jelenléte"...
teljesen világos. biciklizni sem úgy tanulunk, hogy "mennyé' kölök".
Viszont Dél-Amerikába pl. azért a sámánok nem csak evilági óvintézkedéseket tesznek, hanem "avilági"-akat is, ami szerintem befolyásolhatja az utat/tapasztalást (mint ahogy a youtube videókon is látható)

"mégis mi okozza...":
Nem lehet, hogy itt maga az egó kérdőjeleződik meg? Ugyanis bizonyos tanítások szerint van például a megvilágosult állapot. Ez (és csakis ez) mentes az egótól, az evilági törekvésektől. De mivel a mai ember nem érzi, hol az egója vége, eszméletlen távol van mindettől. Mondhatni "életekre" ;)

"kinn vagy...":
szerintem aki fel akar ébredni az "álomvilágból", és meg akarja nézni, hogy milyen mély a nyúl ürege ;) nyugodtan kezdjen el szabadidejében mondjuk filozófiát olvasni olyasvalakivel, aki már járatosabb ezen témákban, vallásokról olvasni (nem "Szentírást", vagy ahhoz hasonlót, mert azt értelmezni kell sokszor, és bele lehet magyarázni dolgokat, melynek kapcsán "jééé, miért kell pl. tizedet fizetni?", majd háborúk stb.... az ilyen már nem őrzi meg a vallás eredeti formáját). Viszont annyit azért hozzátennék, hogy kint hideg van, nehéz visszajutni, és egyedül vagy. De ha tényleg kint vagy, ezek már réges rég nem számítanak :)

Ha kicsit zagyva lett a végére, elnézést. Betula neked pl. ajánlanám, hogy csak ízelítőnek olvasd el a Buddhizmusban említett "Négy nemes igazságot", majd annak folytatását...
ayahuascareality Blogtalálkozó ma 2010.09.18 12:14:58
Készülgetek a délutáni blogtalálkozóra, most elég melós napjaim voltak minden téren, viszonylag keveset írtam, de már robbanásra kész a gépezet, hamarosan indítom a dolgokat!:)Mindig izgalmas egy-egy találkozó, lehet, hogy csak nekem kellene minden elvárást, vagy előzetes…..
ayahuascareality Sámánok világa 2010.09.13 21:13:05
Valamelyik nap említette Takasuri, hogy infója van egy mostanában felbukkant, érdekesnek tűnő könyvről. Nos, ma elmentem az "elosztó helyre":), és megnéztem....volna, mert a könyves standnál az összes példány le volt fóliázva, és a meglehetősen furcsán méricskélő…..
Shalazzar 2010.09.14 21:21:32
na hali!
Véleményem szerint úgy lehetne a legjobban írni a sámánokról, hogy az állítólagos néprajzkutató, vagy akármilyen foglalkozású nyugati civilizációból származó "közvetítő" rászánja magát, és feladja itteni életét. Ez alatt azt értem, hogy itt hagy csapot-papot (furcsa kifejezés most így átolvasva, de így mondjuk "mink magyarosisasan" :) ) és kvázi a közösséggel él. Nem egy évet, hanem mondjuk akár többet is, és tfh. családot is alapít. Egy régebbi film, a Medicine man volt talán hasonló témájú film. Minden esetre, így nem mint egy "természetes környezetében" vizsgálja a közvetítőnk a megfigyelés tárgyát (jelen esetben a sámánt, és annak működését), hanem részt is vesz az esetleges szertartásokon! Mert a Nemere könyvben le is van írva, hogy a sámán gyakorlatilag előadja a gyógyítás módját, felsorolja a segítő-ártó szellemeket, akikkel kapcsolatba kerül, és nem kicsit bevonja a közönséget is! Az ő felfogása alapján ekkor ugye a közösség "erejét" kéri, hogy a ha úgy tetszik a hitükkel vegyenek részt a gyógyításban, a kántálásban, stb.
Itt meg is ragadnám az alkalmat, hogy visszatérjek a tegnapi cikk egyik ajánlott bjegyzésére, amit Buffo ajánlott, a Redfield könyvet (Shambhala titka), melyben említés volt az emberek hitének erejére. A nyugati ember már eléggé elzárkózik ezektől a dolgoktól: spiritualitás, hit, természetfeletti dolgok. Ami pedig tán szörnyűbb, hogy az utódokat kizárólag ennek szellemében neveli! Aki pedig nem ezt követi/műveli, az a nagy többség szerint primitív, idióta, stb.

és akkor hanaura el is érkeztünk a Manson könyvhöz. Marilyn Manson számomra egy erőteljesen groteszk beállítóttságú előadóművész, mely a saját maga által létrehozott, pornóval, vérrel, akár sátánistának is tűnő szimbólumokkal tarkított tükröt tart a "nézők", vagy hallgatók elé :)
Ki is kerestem egy látványos-de-sajnos-jogos ilyen tükröt, idéznék pár sort a könyvből:
----------------
Az egyik koncerten felállítottunk a színpadra egy lányt, a hajában csavarók voltak, az inge alá egy párnát gyömöszöltünk, hogy úgy nézzen ki, mintha terhes lenne. Egy vasalóállvány előtt állt, és miközben énekeltünk, egy náci zászló gyűrődéseit simogatta a vasalóval. Ahogy tovább haladt a műsor, a csaj szétv*t*tt l*bakkal felült a vasalóállványra és eljátszotta, hogy ab*rt*szt hajt végre magán. A kivett "magzatot" a horogkeresztes zászlóba bugyolálta, aztán szertartásosan felajánlotta egy bekapcsolt, villódzó tévékészüléknek. Ha nem is mindig sikerült rányitnunk az emberek szemét a televízió fasizmusára és arra, hogy az amerikai nukleáris család hogyan áldozza fel gyermekeit ennek az olcsó, agyzsibbasztó gyerekcsősznek, legalább megpróbáltuk a dolgokt, és közben jól néztünk ki.
------------------------------
Szóval meglehetősen egyéni tálalása egy gondolatnak. Azért csillagoztam ki a dolgokat, hogy a netes keresőkkel esetleg a korhatár alatti emberkék ne olvassák az első találati oldalak közt :)
Tehát végezetül...
Ajánlanám esetleg az itteni (olvasó)közönség figyelmébe a Platóni barlang-mítoszt, a Mátrix trilógiát, vagy a Revolver c. filmeket, melyek rámutatnak arra, hogy mai ember mennyire önző (freud-i) egója rabságáában van, és véleményem szerint pont ezek a nem feltétlenül ártó, és a "tudósaink" által lehurrogott dolgok, mint a sámánizmus, és azok módszereik volnának az egyik kulcs, hogy végre az ember ne egy rabszolga/elem/duracell nyuszi legyen a hétköznapokban, hanem egy teljes, egészséges célú és ép gondolkodású egyén, aki elfoglalhatja a természetben a hozzá méltó helyét anélkül, hogy kizsákmányolná és rabigája alá hajtaná azt!
WOW, DE BÖLCSÉSZES LETTEM A VÉGÉRE :)
sry a nagy gondolatáradatért, hosszú napom volt :)
Shalazzar 2010.09.14 21:23:08
na hali!
Véleményem szerint úgy lehetne a legjobban írni a sámánokról, hogy az állítólagos néprajzkutató, vagy akármilyen foglalkozású nyugati civilizációból származó "közvetítő" rászánja magát, és feladja itteni életét. Ez alatt azt értem, hogy itt hagy csapot-papot (furcsa kifejezés most így átolvasva, de így mondjuk "mink magyarosisasan" :) ) és kvázi a közösséggel él. Nem egy évet, hanem mondjuk akár többet is, és tfh. családot is alapít. Egy régebbi film, a Medicine man volt talán hasonló témájú film. Minden esetre, így nem mint egy "természetes környezetében" vizsgálja a közvetítőnk a megfigyelés tárgyát (jelen esetben a sámánt, és annak működését), hanem részt is vesz az esetleges szertartásokon! Mert a Nemere könyvben le is van írva, hogy a sámán gyakorlatilag előadja a gyógyítás módját, felsorolja a segítő-ártó szellemeket, akikkel kapcsolatba kerül, és nem kicsit bevonja a közönséget is! Az ő felfogása alapján ekkor ugye a közösség "erejét" kéri, hogy a ha úgy tetszik a hitükkel vegyenek részt a gyógyításban, a kántálásban, stb.
Itt meg is ragadnám az alkalmat, hogy visszatérjek a tegnapi cikk egyik ajánlott bjegyzésére, amit Buffo ajánlott, a Redfield könyvet (Shambhala titka), melyben említés volt az emberek hitének erejére. A nyugati ember már eléggé elzárkózik ezektől a dolgoktól: spiritualitás, hit, természetfeletti dolgok. Ami pedig tán szörnyűbb, hogy az utódokat kizárólag ennek szellemében neveli! Aki pedig nem ezt követi/műveli, az a nagy többség szerint primitív, idióta, stb.

és akkor hanaura el is érkeztünk a Manson könyvhöz. Marilyn Manson számomra egy erőteljesen groteszk beállítóttságú előadóművész, mely a saját maga által létrehozott, pornóval, vérrel, akár sátánistának is tűnő szimbólumokkal tarkított tükröt tart a "nézők", vagy hallgatók elé :)
Ki is kerestem egy látványos-de-sajnos-jogos ilyen tükröt, idéznék pár sort a könyvből:
----------------
Az egyik koncerten felállítottunk a színpadra egy lányt, a hajában csavarók voltak, az inge alá egy párnát gyömöszöltünk, hogy úgy nézzen ki, mintha terhes lenne. Egy vasalóállvány előtt állt, és miközben énekeltünk, egy náci zászló gyűrődéseit simogatta a vasalóval. Ahogy tovább haladt a műsor, a csaj szétv*t*tt l*bakkal felült a vasalóállványra és eljátszotta, hogy ab*rt*szt hajt végre magán. A kivett "magzatot" a horogkeresztes zászlóba bugyolálta, aztán szertartásosan felajánlotta egy bekapcsolt, villódzó tévékészüléknek. Ha nem is mindig sikerült rányitnunk az emberek szemét a televízió fasizmusára és arra, hogy az amerikai nukleáris család hogyan áldozza fel gyermekeit ennek az olcsó, agyzsibbasztó gyerekcsősznek, legalább megpróbáltuk a dolgokt, és közben jól néztünk ki.
------------------------------
Szóval meglehetősen egyéni tálalása egy gondolatnak. Azért csillagoztam ki a dolgokat, hogy a netes keresőkkel esetleg a korhatár alatti emberkék ne olvassák az első találati oldalak közt :)
Tehát végezetül...
Ajánlanám esetleg az itteni (olvasó)közönség figyelmébe a Platóni barlang-mítoszt, a Mátrix trilógiát, vagy a Revolver c. filmeket, melyek rámutatnak arra, hogy mai ember mennyire önző (freud-i) egója rabságáában van, és véleményem szerint pont ezek a nem feltétlenül ártó, és a "tudósaink" által lehurrogott dolgok, mint a sámánizmus, és azok módszereik volnának az egyik kulcs, hogy végre az ember ne egy rabszolga/elem/duracell nyuszi legyen a hétköznapokban, hanem egy teljes, egészséges célú és ép gondolkodású egyén, aki elfoglalhatja a természetben a hozzá méltó helyét anélkül, hogy kizsákmányolná és rabigája alá hajtaná azt!
WOW, DE BÖLCSÉSZES LETTEM A VÉGÉRE :)
sry a nagy gondolatáradatért, hosszú napom volt :)
Ezt a bejegyzést ma találtam Meneruwa oldalán(www.saman.org.hu), a könyvet nem ismerem, de természetesen beszerzem, addig is egy kis ízelítő, hátha más is kedvet kap:  Nemere István: Táltosok és sámánok ISBN: 9789633756584 Kiadás éve: 2010 Kiadó: Anno Kiadó Méret:…..