Regisztráció Blogot indítok
Adatok
netom

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy hónapja úgy tűnt, az aprócska NanoSail-D második példánya sem járt sikerrel, de egyszer csak megjelent az égen. A napvitorlásnak egy nagyobb anyaműholdból kellett volna kidobódnia, de ez valamilyen oknál fogva csak most történt meg. Hogy mi lehetett a késlekedés mögött, rossz…..
netom 2011.01.21 07:25:12
@MTom: Valószínűleg egy kézi rádióval is vehető, mont a Low Earth Orbit amatőr műholdak mindegyike. "Gumiantenna" helyett érdemes persze egy normális botantennát használni, illetve nyilván sokkal jobb/több infót lehet róla lekaparni egy dipóllal, vagy pár elemes yagi-val.

Elkapni meg úgy lehet, hogy amikor itt van, kiszaladsz az udvarra és az égnek hegezed az antennát :)

73 de HA5FTL
netom 2011.01.24 07:32:59
@MTom: Az antenna azért forog (itt: www.youtube.com/watch?v=s1vZfm500hE), mert követi a műholdat az égen.

Ezek az antennák ún. yagi(-uda) antennák, egy fontos tulajdonságuk, hogy egy bizonyos irányból veszik jó erősen a jeleket, a többiből kevésbé. Ilyen a legtöbb tv antenna, amit a háztetőkön látsz.

Azt is meg lehet figyelni, hogy az antenna elemei viszont nem egy síkban vannak, mint a hagyományos tv vevő antennák esetén. Ez azért van, mert ezek az antennák cirkuláris polarizációjú jelek vételére a legalkalmasabbak. Használhatóak lineáris (függőleges, vízszintes) polarizációjú jelek vételére is, csak csökkent érzékenységgel. Az ok, hogy mégis használják őket (főleg űrtechnikában) lineáris polarizációjú jelek vételére/adására az az, hogy a polarizáció síkjától függetlenül képesek venni, így a magaslégkör "forgató" hatására megjelenő QSB (fading, a jelek periodikus halkulása-erősödése) nem jelentkezik.

Kérdés? :)