Regisztráció Blogot indítok
Adatok
GY

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A tegnap egy elég érdekes hír jelent meg az Indexen, amelyből a nagyérdemű arról értesülhetett, hogy kemény idők jönnek ám a magyar katonatisztképzés fellegvárának számító Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem hallgatóira.Foglaljuk tehát össze röviden, miről is beszélt az…..
GY 2010.09.11 11:40:09
Üdv, mindenkinek! Én jelenleg a ZMNE katonahallgatója vagyok. Láttam vannak itt már előttem végzettek, akik még anno a Bolyain tanultak. A jelenlegi negyedévesek meséltek nekünk, hogy ott elég nagy tingli-tanglizás ment bent, amig át nem költöztették őket a hungáriára. Az ottani kampuszon a zászlóalj parancsnok - a jelenlegi hm kabinetfőnök -, már akkor bevezette a kötelező ébresztőt, minden reggel volt rajszemlénk (amikor minden egyes körletet megnéztek), 7:15-től 7:50-ig reggeli sorakozó zászlófelvonással, 8-tól 13:05ig tanórák, 13:05-13:50 ebédidő (mindenki egyénileg). 14:00-től 17:00-ig katonai szocializáción kellett részt vennünk, amelyet inkább nem jellemeznénk, aki átélte ezeket, annyira nem szeret beszélni róla, volt h ezek 6ig is elhúzódhattak. Ezután mehetett csak az ember edzeni, tanulni, intézni a "magánéletét" - természetesen mindenre nem volt megfelelő idő!takarodó ugyan nem volt, de az ember egyébként se volt fent éjfélnél tovább, mert másnap 6kor kellett kelni, majd menni reggeli tornázni és csinálni a napirendet - ahogy azt már emlitettem is.
Szóval az elmúlt 1-2 évben már ezeknek a kihirdett pontoknak a java teljesült, a közös étkezést és a takarodót leszámitva, amiből az elsőt rendkivül hasznosnak tartom, a második pedig majd szépen leviszi az átlagokat. Öltözködési szabályzat eddig is vonatkozott a katonákra, civilben is az egyenruhához méltón kellett megjelenni, a dress-code leginkább az olyan civil hölgyek miatt lép életbe, akik miniszoknyába, és kivágott felsőbe mennek VIZSGÁZNI.
Halkan jegyzem meg, hogy 11 hadmérnököt akarnak kirúgni a 48-ból. Kiváncsi leszek ha csak 22:00ig lehet fent maradni, akkor mennyire emelkedik majd ez a létszám a még kevesebb szabadidő és a katonásabb képzés mellett.
A cikk iróját nem akarom megsérteni, de látszik, hogy az egyenruhához annyi köze volt az egyetemi évek alatt, mint amennyit ő maga is bevallott. Amibe nem lát bele, arról inkább ne nyilatkozzék.
Való igaz, hogy nem az amerikai hadsereg szintjén működik a Magyar Honvédség, de kérem, közelében se vagyunk annak a technikának, anyagi juttatásoknak, társadalmi megbecsültségnek. Akik jelenleg misszióban vannak, azok közül rengeteg az, aki a családjának akar megélhetést biztositani. És egyre több, aki a gazdasági válság miatt jelentkezik katonának, nem pedig azért, mert úgy ver benne a piros-fehér-zöld szinű lobogó.
Amit még igy utoljára hozzátennék: Kecskeméthy Klára ezredes asszony, oktatási rektorhelyettes az egyik leghallgatóbb-párti egyéniség az egyetemen, aki volt katona az pontosan tudja, hogy nem kizárt, hogy azért mondta amit mondott, mert esetleg tőle is ezt várják, mivel felette is állnak nem kevesen. Gyanús, hogy nem unalmas 5 percébe dobta össze a beszédét.
Szigor az eddig is volt, ez a rendszer inkább szolgálja a katonák érdekeit, mit az előző, remélhetőleg háttérbe szorul az egyetem piacorientáltsága és a szakmai képzés súlyozottabban fog előkerülni. De ez nem attól lesz, mert előre kell köszönnünk az előjárónak, amit egyébként is tilt a szolgálati szabályzat, vigyázz-menet meg eddig is járt nekik. Aki nem ért hozzá, meg nem tudja mi van, az ne ócsárolja az egyetemet és az ott tanuló katonákat. A februári rektori-ügy az nem rajtunk múlott, az akkori vezetők kirúgása ugyancsak nem.