Regisztráció Blogot indítok
Adatok
b

0 bejegyzést írt és 49 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hát akkor beállunk a sorba jól, és lehetővé tesszük nyájas olvasóink számára, hogy eldöntsék, mely termelőnk-pincészetünk vitézkedett az idén a legmeggyőzőbben a művelt alkoholizmus frontján. Nem mondhatjuk, hogy ez nem közkívánatra történik, hiszen köztudomásúlag…..
Ha három vagy négy bort kellene felsorolnom az utóbbi évek hazai pinot-terméséből, mint olyat, amely igazán megmozgatta a fantáziámat, feltétlenül beleesne a szórásba a Vylyan 2004-es kékburgundija. Gazdag, áradó, villányi létére inkább a savakkal mint tanninnal operáló,…..
Az elmúlt hetek kóstolási jegyzeteiben tallózva választottam három 2003-as vöröst. Ezen kívül semmi közös nincs bennük. Az egyik megfizethető montalcinói rosso, a másik egy színtévesztő Tóth István, a harmadik pedig a különös asszociációkat keltő Paptag Cuvée. Mindegyik…..
b 2006.11.18 12:48:32
Mi van??
4 pont a Paptag?
Ugyanmár......inkább a 6-ot veri alulról....mondjuk erős 5 pont...és bizony 2 rugó alatt van....ez a szerencsétlen Tinto fino egyetlen jótéteménye, hogy a Juhász borok jó áron kaphatóak náluk....amíg el nem
b@sszák:-)

Juhász testvérekről....a bikán túl a 02es Egri cuvée is szép...ezer forint alatt vagy 1100 forint körül szerintem mostanság veri a mezőnyt...vörösben....
Halkan jegyzem meg....hogy aki nem akar a Fingóba kimenni...az megkapja a Juhász borokat a Madaras Tescókban is...az áruk is korrekt...és még nem érlelődnek ott egy éve.....(ez gondolom a veritas "áldásos" tevékenysége volt)
Szóval....tömören....karcsú az a 4 pont...olyan mintha Alkonyi "megmondóember" László pontozta volna....ő ugyanis értékelhetetlenül zöldnek érezte a 03as Paptagot...
Fáztam, mint kutya a dértől, az olcsó kékfrankosok utcájába besétálni. Volt alkalmam megtanulni, hogy veszélyes környék. De az előítéleteinket olykor próbára kell tenni, és ezúttal mázlim volt. Az egri gombászok egy ráspisan filigrán, izgalmas kékfrankost adnak alig ezer…..
Szabad-e a terroirt nem szeretni? Lehet-e a jó rossz? A becsület mindennél többet ér? Néhány mélyértelmű bölcseleti kérdés, amelyet két kékfrankos vetett föl. (Válasszal nem tudok szolgálni.) Weninger Kékfrankos 2004 A 2003-as Weninger-kékfrankos engem majdnem taccsra tett.…..
A Művelt Alkoholista Bakavér 2006.10.05 18:36:00
Amikor kollégáimnak, barátaimnak bikavért szoktam ajánlani – ez elég gyakran előfordul –, rendszerint azt válaszolják, hogy mink nem szeressük a bikavért. Ennek szerintem az a magyarázata, hogy egy rendszerrel korábban alaposan lejáratták a márkanevet, amely azóta sem…..
b 2006.10.11 13:22:02
Több dolog...
sorjában:-)
Ez a cikk valahol a Bikavér vonalon indult el....:-)
Érdemben py szólt hozzá utoljára...
Azért a bikavért nem kell félteni, és az emberek is tisztában vannak szerintem az árak minőségi vonzatával...általában. Szerintem a bikavér nem járatódik le....ha borértő...vagy a borra áldozni hajlandó ember keresi, kóstolja....a spanyoloknak van a crianza-reserva-gran reserva rendszere...amelyet átvett az újvilág egy része is...a reserva egy komolyabb, érleltebb kategóriát jelöl...és mégis a Lidl-ben lehet kapni 500 Ft alatt...jó kis Chileit (momentán épp ezen a fórumon ajánlotta valaki ezt a Terra Alta reservát...nem is rossz...kissé vékony...de ennyiért mondjuk itthon is találok folyóborban is:-)
Szóval a márkák, minőségjelzők lejáratása máshol is jellemző...mégse dől össze a világ...max kissé átláthatatlanabbá válik:-)
Egyébként....999ért..ha nem is 6 puttonyos de 5p már kapható....igyuk egészséggel?! :-)
Ebben az árkategóriában....amiről most a vita folyik.....én ha tehetem termelői bort veszek.....kannásat, na!
Arra nem kerül rá a palackozás..és az egyéb felsorolt költségek......van amikor ennek van itt az ideje...mondjuk egy jó kis szalonnasütésnél...korrekt iható bort akarok...vizespohárból....füsttel beborítva.....szalonnazsíros pofával:-)
Ha palackos...akkor inkább válogatok:-)
Anno életreszóló élményeket szerezetm...több kocsmában is (gondolom közülünk nem kevesen:-))...milyen is az a bizonyos olcsó kannás bor....
Hogy is fogalmazzak...enyhén szólva rossz néven vettem volna, hogyha valaki még abajgat is fiatal diákként, hogy ne igyak meg 1-2 házmestert a régi kedvenc törzskocsmámban a Pista Néniben:-)
Szerintem.....azt a törvényt ami nem feltétlenül jó...jobb nem betartatni....(de ezt már csak nagyon halkan jegyzem meg....mielőtt valaki törvényszegésre való felbújtással vádolna:-))
A Művelt Alkoholista Wunderbaum 2006.10.09 20:54:00
Mindenki ismeri Wunderlich Alajost, vagy ismer valakit, aki evett már a mester híres kakaspörköltjéből. Új idők járnak arrafelé, gazdánkat kistafírungolták üzletfelei, akik zsebét húzta már a jólét. Jól van ez így, költhetnék a pénzüket rosszabbra is. Csak azok…..
A Művelt Alkoholista Apostol 2006.10.03 21:18:00
Bő egy hete történt. Nem volt nagy hírverés, de annyira igen, hogy eljusson az infó a komolyan érdeklődők fülébe. Magunk is felhívtuk rá a figyelmet. Nicolas Joly, a biodinamikus szőlőművelés apostola a Festetics palotában tartott előadást,…..
b 2006.10.05 09:17:55
Pontosítanék...a kocsmai borok szintje mélyebben jár mint az "átlag" borkultúránk....szerintem a megfelelője inkább az éttermi, vendéglői folyóbor színvonala....
Sajnos ez is a béka segge alatt van:-)
És folytatva....majd ha nyugodtan rendelhetek bort elfogadható áron bármelyik étteremben...és nem kell helyette a biztonságos ámde egyentrágya sörhöz nyúlnom....akkor majd kisüt a nap a borivók egén:-))))

Biodinamika: hókuszpókusz....majd jönnek az e-mailek, hogy ha nem iszol meg egy üveg biodinamikás bort akkor kihullik a hajad, és ha nem küldesz belőle 10 ismerősödnek 1 palackkal akkor még az asszony is elhagy (hmm, lehet, hogy megfontolandó?)
Elfogadom azokat a külső magyarázatokat, hogy aki így műveli a szőlőjét biztosan természetesebb, igazabb borokat készít....amiket ugyebár jobban is kedvelünk....
De ez az ökörszarvas marhaság...ne már....nem kéne egy jó kis Woodoo? Mondjuk minden reggel feláldoznánk egy kakast?? Vagy fordítsuk le ősmagyarra....úgyis népszerű dolog ez mostanában....áldzzunk legfőbb borsámánunk vezetésével egy fehér lovat, vágjuk fel a hasát, olvassuk ki a májából az elkövetkező évre szóló látomásokat, jóslatokat, ennek alapján elkészülte előtt vegyük meg a 2007 évjáratú Kopárt...majd együk meg a lovat és csontjait ássuk el a szőlőben....ihaj!:-) Ebből köszönöm én nem kérek...parasztvakítás....az organikus gazdálkodással....vagy az azt minél jobban megközelítővel egyetértek....
Ja, csillagászat: én is érzem, hogy hatással van rám a telihold...veszek egy üveg vérvörös bort megiszom aztán kiülök a teraszra és megugatom a holdat....:-)
Ilyen fantasztikus őszt még életében nem látott Bacsó András, az Oremus ügyvezetője, de nemcsak ő lelkesedik, mindenki más is, akit szüreti gyorskörképünk összeállítása végett megkerestünk. Bár a késői fajtákhoz a komolyabb borászok még sehol sem nyúltak, azt már…..
Vannak borok, még mindig, ma is, amelyekről nem kell – nem is lehet – sokat beszélni, és az sem biztos, hogy akár egyetlen percet érdemes, de most csak azért sem megyek el szótalanul. A Viniqum forgalmazta 2004-es villányi cabernet franc tipikus lódoktori ló. Először is,…..
b 2006.09.28 08:30:21
No, akkor....Taplótársaim!:-)
Én magam ritkán szoktam 1000 forint alatt vásárolni.....egyszerűen azért mert valahol itt húzódik (inkább 1500) az a határvonal amely elválasztja az ihatót az ihatatlantól....kb mint Mózes.....:-)
Persze ez egyáltalán nem áthatolhatatlan...bőven van átjárás.....ha az 1000 forint alatti borok poklában gyöngyszemre találsz.....felkiáltasz örömödben...és iszod amíg bírod....:-)
Ellenben vannak, sajnos nem is kevesen, gonosz beépített ügynökök akik drága áron, szép névvel kelletik magukat, hogy aztán összerántsák a kedves fogyasztó gyomrát.....belebokszolnak és azt kiáltják...nesze b'meg....vehettél volna ilyet harmadennyiér':-)
Én az elsőket keresni szoktam.....és az hasonlít ahhoz amit itt a művlet/műveletlen (ízlés szerint) alkeszok elkövetnek....!
Én örülök, hogy van ilyen...sőt kell....
Tovább....az, hogy nem elég kifinomult az ember ízlése a tömegborhoz....ez egy kicsit vicces.:-)
Persze......a szó maga pejoratív...ha így tesznek eléd egy karaff bort még jó, hogy ferde szemmel nézel rá:-)
De, hogy alábecsülném....nekem ne mondja senki, hogy csak nem tudom értékelni az átlag 200 forintosban felfedezhető szittya savakat....és túl finom az én szájpalásom, hogy azokat a mardosó vad csersavakat magába fogadja:-)
Ellenben nem is egyszer volt szép élményem és emlékem egyszerű kimért folyóborról.

Szóval értem én, kell a tömegbor a tömegnek....kell az, hogy mindennapra jusson....és még mindig inkább ez mint a híg, 99 forintos sörnek hívott húgy.
De a nagy cégek olcsón nyomott szarjai...tarolják a piacot...innen onnan felvásárolt borzalmakkal....méghozzá a kedvenc szabályozásom szerint: "minőségi" borként....
Brühüühü:-)))
Amíg ez marad, jó bort csak ritkán fogsz inni a tömegbor kategóriában.:-)
Kedvet kaptam én is a páros kóstoláshoz, amit AM kolléga honosított meg minálunk, igen helyesen. Több idő jut egy-egy borra, el lehet mélyedni bennük, kibontani apró, ám fontos nüanszokat, nem szalagmunka, mint a vakkóstolás. Ha már így alakult és belevágtam, gonosz,…..
b 2006.09.26 11:08:55
Igen...az sokkal rosszabb, ha a borászból lesz kukás......és a végeredményt amit összeguberált még el is adja....
Egyébként igaz........a végeredmény számít......egyébként meg elég vegyes a borásztársadalmunk...és ez így jó.....ha van külső input akkor nem válik belterjessé az adott ágazat...:-)

A chardonnay-t meg szeressük:-)
Nagyszerű gasztrobro...a szó nemesebbik értelmében...nagyon jól alkalmazkodik mindenhez....szóval nem leírni......inkább inni..:-)
Bár.....ha már fehér én is inkább olaszrizling és furmint ivó volnék:-)

St. Andrea: Szeretem a borait, a stílusát....jó, hogy elérhető árú borai is vannak.....(khm: majd' mindennapos használatra). De halkan hozzáteszem....nem elég az, hogy valaki 3000 ft körül csak "jó". Van jó pár bor és borász aki ennyiért többet nyújt.
A borász személye nem függ össze a borral....elismerem, hogy Lőrincz Gyuri alkotó és megújító személyiség....akire szükség van...

Jásdi: emlékszem az első Jásdi bor egy Cserszegi volt...az 1 rugó alatti kategóriából.....szép üde volt...hozta azt a tipikus kezdő boros beetető drogja stílust......így kíváncsivá tett....szép borok egységes elképzelés...a válogatások is szépek.
De az árak sokszor előbbre járnak a minőségnél....bár a mennyiségből adódóan ez valamilyen szinten érthető. Tovább...a borász/tulajdonos eddig főként egy-két markáns nyilatkozatával szerepelt...mindazonáltal kedvelem.....legalább nyílt ember.....már amit én látok belőle...hiszen mindenkinek van sara...és van elég kárvallott aki tud sok "szépet" mondani bármelyik borászról....
A magyar vörösbor még soha nem volt ilyen jó, állítja a Spiegel. Az egyszemélyes borbirodalom Angliában készül beruházni. Chilében is rákapnak az ökörszarvra. 30 ezer kanadai dollárba kerül a világ legdrágább jégborának egyetlen palackja. Afrikában is adják a…..
Szoktunk azon nyavalyogni gyakran, hogy a Balaton környékén nincs jó magyar bor, vacak lőrékkel szúrják ki szegény hülye turisták szemét az álnok nyerészkedők, persze csak képletesen. Holott fel-feltünedeznek tisztességes termelők egyre szebb számban, bár még mindig nem elegen.…..