Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Untermensch4

0 bejegyzést írt és 7986 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hét tenger Farlövés 2. 2022.01.18 09:54:00
A versaillesi egyezmények által rájuk kényszerített kvóták betartásával a németek a húszas években kezdték el a háború utáni első nagy hadihajóik építését, melyek tízezer tonnás engedélyezett vízkiszorítása nem tett lehetővé olyan képességeket, amik a német haditengerészet kívánalmait kielégítették…..
Untermensch4 2022.01.23 14:35:29
@omron: Vhol azt írták hogy az irányváltó kihagyása is súlymegtakarítás volt.
Tavares megint megtette: nyilatkozott, anélkül, hogy a levegőbe beszélne, PC szóvirágokkal, a korszellem kényelmes cuppanós zseléjébe merülve. Ő nem ilyen. Mindig szemből jön, és először üt. Határtalan odaadással követem munkásságát, de nem lennék a beosztottja.A francia „Les Échos“, az olasz…..
Untermensch4 2022.01.22 08:56:31
Ennek vajon mennyibe kerülhet a vezérlése..?
raketa.hu/egy-kis-kinai-villanyauto-beelozte-a-tesla-model-3-at-eladasokban

Esetleg a varázslatos módon drága vezérléshelyett (merthogy egyébként mindenre IS az elektronikát szokták olcsónak mondani) vmi régebbi kapcsolási/vezérlési mód mellett meg kéne tartani a "drága és sok alkatrészből álló" sebességváltót.
Amikor 1939 augusztusának végén Németország és a Szovjetunió megnemtámadási szerződést kötött egymással, a szerződés titkos záradékában rögzítették az érdekszféráik határát. Ennek megfelelően az addig független balti köztársaságok és Finnország a szovjet érdekkörbe kerültek - anélkül, hogy az…..
Untermensch4 2022.01.20 08:39:37
@11110000: "A helyesírást ellenben előírják (nemcsak a magyarok, minden nyelv, hol ilyen, hol olyan szabályokat követve), általában egy erre felhatalmazott testület"

Ez az "előírás" ténylegesen egy erős ajánlás. Sajnos nem volt még türelmem megkeresni, évekkel ezelőtt a critical biomass blogon nézegettem egy 22 kommenten át tartó félreértést, két biológus között. Egy összetett mondat második felének a jelentését ellentétesen értelmezték. Szabályos helyen volt a vessző, de élőben nem oda kerül a hangsúly. Amelyikük "fejben felolvasta" amit látott, félre is értette.

Ha ragaszkodsz hozzá hogy a szabály "szent" akkor a 12.kiadás a "hatályos" és követendő. Nekem továbbra is ésszerűnek tűnik a nekem tetsző (és mások számára érthető) módon leírni a dolgokat. Legfeljebb majd a helyesírás-bíróságon azzal védekezek hogy az én helyesírásom archaizáló (vala).
Untermensch4 2022.01.21 07:40:24
@11110000: Az hogy "szabálytalanul" gyakran "nem veszem fel a forgalom ritmusát" ( mert irányonként 2 sávnál aki nagyon siet az a másikban felőlem siethet) eddig egy gyerek és egy kerékpáros életét mentette meg. Szóval egy ilyen kresz-es csúsztatásos érveléssel rossz helyen kopogtatsz.
Untermensch4 2022.01.22 08:30:38
@11110000: Sztem feltűnt volna ha az engem megelőzők balesetet szenvednek... szóval akkor a megengedett legnagyobb sebességről szóló szabály betartása "önfejűség". Én meg akkora varázsló vagyok hogy ha belenézek a tükörbe rá tudom kényszeríteni az embereket hogy életveszélyt is vállalva lépjék át a megengedett legnagyobb sebességet és előzzenek meg :D.
Kezd az az érzésem kialakulni hogy neked a norma- és szabálykövetés csak az autoriter személyiséged felöltöztetéséhez kell.
A járműipart és a közlekedést sújtó egyre szigorodó környezetvédelmi előírásokkal kapcsolatban időnként felmerülnek az óceánokat járó konténerszállító hajók is. A modern, alacsony fogyasztású diesel személyautó-motorok ugye mostanság szinte közellenségnek számítanak. Ezzel kapcsolatban szokták…..
Untermensch4 2022.01.21 09:42:51
@Leonard Zelig: Én úgy jegyeztem meg hogy a "fárad vele" kifejezéssel párhuzamos.

Nekem van ilyen találati szerencsém az utóbbi napokban vagy a hideg idő fokozza a nyelvművelői hajlamokat..?
A pandémia nyomán az ellátási láncban bekövetkezett zavarok megdrágították a legtöbb nyersanyag árát, az energiahordozókkal egyetemben. Mindez gazdaságosabbá teheti egyes alapanyagok újrahasznosítását, amely energiaigénye általában jóval alacsonyabb, mint az elsődleges forrásból történő gyártás.…..
Untermensch4 2022.01.20 13:09:29
@cvsvrs: a "banyatank" és a vesszőkosár emberi hozzáadott munka nélkül biztosan nem visz semmit sehova. A seat mérnökei meg már a volkswagen mérnökei.
Értem én hogy te és szeretteid egy része fej fölött eladósítottátok magatokat cHF- és fogyasztási hitellel, ettől tényleg meg lehet őrülni. De csinálhatnád diszkrétebben.
Untermensch4 2022.01.21 08:28:33
@cvsvrs: Amikor égetéses erdőirtással csinálnak helyet a földműveléshez akkor mindegy hogy utána a kapanyélhez ragadva éli le az életét a paraszt vagy vmennyire gépesített gazdálkodást folytat, az erdő már fel lett égetve. Ugyanígy a kárpát-medence egykori őserdői is gépesítés nélkül lettek kiirtva.
Tképp felesleges tovább beszélgetned magaddal, a lényeg hogy egy pol-pottá őrült jobbágy vagy akinek agyára ment a CHF- és fogyasztási hiteleivel való birkózás.
Untermensch4 2022.01.21 09:35:47
@cvsvrs: "az égeteses erdőirtáshoz is ipari forradalom kellett. a hagyományos földművelés az, ami környezetbarát"
Az égetéses erdőirtáshoz erdő kell meg tűz.

A világhírű polpot valóban egy zakkant jogász volt de te nem mutatsz fel semmit ami ilyen szintű iskolázottságodra utalna. Ellenben különféle szakterületeken vagy rendkívül fogalmatlan, viszont teljes társadalmi szélességű elképzelésed van a világmegváltás mikéntjéről...

raketa.hu/engedelyeztek-az-elso-kis-meretu-modularis-atomreaktort-az-usa-ban
Az van, hogy az emberiség autók iránt érdeklődő részének vélhetően van egy boyracer időszaka. Ez többnyire valahol 16 és mondjuk 25 éves kor között jellemző, persze nyilván egyéni, kinél mikor köszönt be, és múlik el. (Már ha elmúlik egyáltalán...) Ez az az időszak, amikor a legtöbben próbálnánk…..
Untermensch4 2022.01.18 18:15:54
@gigabursch: Jól csináltad. Ezek a korszerű motoros ruházatok olyanok mint vmi páncél, csak az arcnyíláson keresztül lehet hatékonyan sebezni.
Untermensch4 2022.01.20 13:43:27
@Gyökösi Attila: "Mindjárt írok valamit a házilagos villanyszerelésről, azt a témát is szeretik a népek. :) "
XD
De! Minap rácsodálkoztam a szerelést nem igénylő, jellemzően narancssárga "lengőhosszabbító" nevű termékre, 30m kábel IP nemtudomhanyas módon összeolvasztva a dugvillával meg a dugaljos végével, 13ezer pénz. Több mint tíz éve sokalltam a háromezret amikor az enyémet vettem...

Ha a saját szórakoztatására hallgat zenét az ember az autójában akkor annak elég az utastérben hallatszódnia, sztem ez az imitált motorhangra is igaz.
Ahogy már többször is írtam az elmúlt hetekben, rekordmértékben emelkedett a használt autók ára, a Vezess.hu adatai szerint most 43%-kal kell többet fizetni egy ugyanolyan autóért, mint tavaly. A pandémia, az új személyautók gyártási nehézségei mind szerepet játszanak a használt autók…..
Untermensch4 2022.01.20 08:51:32
@W12petrol: Az "elavult" az a régebbi szerkezetű elektromos amibe nem kellett özön chip és nem a fedélzeti számítógép szeszélyén múlt hogy működik-e. Ebben a fajta modernitásban a mai elektromos autók a mai belsőégésűekkel tökéletesen versenyképesek.
Untermensch4 2022.01.20 08:54:30
@TanBá: Amíg ez a hamarosan induló dömping nem csurog le az olcsó használt autókig, én azért még életben tartom az öreg benzinest. Amikor majd elkezdik megadóztatni a napfényt (mármint "a napelemek előállításának környezeti lábnyomát"), nem tudom hogy villanyautóból mennyi molotov jönne ki.
Múlt héten a Millásreggeliben beszéltem arról a hírről, hogy a "Transport and Environment" nevű NGO tanulmányt publikált arról, hogy a szintetikus üzemanyagok nem hozzák azt, amit az előállítóik és az ezzel a technológiával kísérletezők várnak tőlük. Két lényeges előnyt szoktak kiemelni: CO2…..
Aki hozzám hasonlóan sokat (egészségtelenül sokat, ami azt illeti) böngészi a netet, időnként azért találkozhat érdekes hirdetésekkel. Érzésem szerint a kifejezetten megtévesztő hirdetésekből (mint például a konnektorba dugható fogyasztáscsökkentő) manapság már kevesebb van, mint mondjuk 8-10 éve…..
Untermensch4 2022.01.09 20:06:06
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Betonvas-olvasztó hőfokon már a víz is szétbomlik hidrogén-oxigénre, elég és víz keletkezik ami újra csak... :)
Muszáj volt gyorsan elővegyük Mr. Furdancs 7 éves írását. Az van, hogy többen olvashatták már talán, hogy Németországban a katasztrófavédelem (Bundesamt für Bevölkerungsschutz und Katastrophenhilfe) megkezdte a lakosság felkészítését egy egészen szélsőséges forgatókönyvre, többek között egy…..
Az elektromos fűtés előnyeit nagyjából mindenki ismeri. Tiszta, jól és könnyen szabályozható, akár távirányítással is. Nincs szükség kéményre, és a legtöbb rendszer telepítése gyorsabb és könnyebb, mint bármilyen más fűtésrendszeré. Nem kell külön kazán, így nem kell kazánház és mindenféle csövezés…..
Untermensch4 2021.03.08 00:12:35
@Nasspolya: "Optimálisan a plafonon van (bár ez célfüggő), és olyan helyeken, ahol az ember ideje jelentős részét tölti."
Én egészen jelentéktelen időt töltök a plafonon! :)
Untermensch4 2021.11.06 01:35:57
@Gyökösi Attila: Meglehetősen figyelmetlen vagyok... inkább kiegészítés lett volna, hátha egy későbbi olvasónak tetszik a poén :)
Pár napja érkezett egy kérdés a Furdancshoz. Ebből a levélből olvashattok pár mondatot: “Hobbi barkácsoló vagyok és gyakran fordulok a bloghoz tanácsért, tippekért. A mostani problémámra viszont nem találtam választ a korábbi posztok közt. Úgy hozta a sors, hogy nagyobb lakásba költöztünk, régi…..
Untermensch4 2021.11.05 01:18:53
@zweitakt: Sztem néhány olyan elemlámpa amibe a lidlis ceruzaaksi-készlet belefér, költséghatékonyabb. Meg lehet hogy a társasház papírosában vannak olyan szabályok hogy benzint-gázt-politikust tilos tárolni a robbanásveszély miatt.
Furdancs Blog Egyszezonos medencék 2021.06.29 05:00:00
Bár már jó néhány éve kaphatóak a különböző fóliaanyagú medencék a kereskedelemben, igazán olcsóvá az utóbbi 5-10 évben váltak. Manapság már akár 30000.- Ft alatti összegért is vehetünk egy 3,6 méter átmérőjű medencét, szűrő és vízforgató berendezéssel, takarófóliával. Persze ilyen alacsony áron nem…..
Untermensch4 2021.10.15 00:27:39
@geegee: A "vacakolás" annyi lenne hogy a bemenő csőről megy egy leágazás a kimenő csőre ahol a termosztátos szelep köti össze őket. Néhai nagyapám mindkét ilyen létesítményéből mindössze ez hiányzott, bár ő hordó helyett ponyvagarázs tetejét borította be fekete slaggal, így a bemenő cső volt a kimenő, meg a hordó is :)
Untermensch4 2021.10.16 09:40:22
@geegee: Az egyik kiszámolós kommentelő ír egy fórumról ahol rövid idő alatt elolvasgatva meg lehet tudni olyan dolgokat amit saját tapasztalatból 2-3 év alatt, sok fáradozással és idegeskedéssel a gyakorlatban is ki lehet tapasztalni...
Untermensch4 2021.10.17 15:45:47
@geegee: Egyik ismerősnél volt a kertben "permet-kapu", ha jól tudom így hívják. Tképp slag de n+1 olyan szelepen keresztül adja ki a vizet ami nagyon víztakarékossá teszi a hűsölést.
A méltán (?) népszerű amerikai mozis alkotás, a 300 után újra megnőtt az érdeklődés az ókori görög világ legkatonásabb nemzeteként számon tartott Spárta iránt. Ennek köszönhetően (is) jött létre mai furcsa termékünk, amely nem más, mint a spártai késtartó szett...
Untermensch4 2021.10.14 12:20:37
@Örömhernyó: "Mit hozott a Jézuska?"
"Holtteher-veszteséget." :)
Liberatórium Hogy is vagyunk? 2021.09.13 19:37:54
Olvastam Szíjjártó Peti aktuális dicsekedését a fóliagyárról és nagyon nagy sikernek értékeli. Ez nem is meglepő. Mostanában nagyon repkednek a sikertörténetek, ami nem is csoda, hiszen választás lesz jövőre, de azért nézzük már meg kicsit jobban, hogy hogy is állunk...
Untermensch4 2021.10.13 08:56:04
@Lord_Valdez: "Vagy inkább a külföldi forgalmazás kudarca miatt."

Tképp ugyanaz... Láttam egy interjú-szerűséget Reviczky Gáborral, mondott vmi olyasmit hogy a hagyományos 2-3 néző/vetítéses hűdeművészfilmekhez képest eleve közönségfilmet akartak forgatni.
Untermensch4 2021.10.13 23:11:05
@cvsvrs: Egyezzünk meg abban hogy bárki visszaolvashatja melyikünk mennyire idióta.
Untermensch4 2021.10.14 09:45:52
@Lord_Valdez: Wiki barátnőnk szerint csak a cseheknél forgalmazták. Ha ez a szinkron/feliratozás elrontása miatt bukás volt és így máshol meg sem próbálták az sztem életszerű.

Jut eszembe, vszeg nehezen hihető de állítom hogy ez egy jól sikerült háborús film amit magyarok csináltak:
www.youtube.com/watch?v=qw66xe8iVRQ
Furdancs Blog Falikar faágból 2021.09.09 05:00:00
Ma takarításkor ügyesen lefejeltem a helyéről ezt a lámpát. Merthogy dacára annak, hogy az elkészülte óta  költöztem is, még mindig megvan, jött velem pestre, itt lóg a falon. Pedig hát valljuk be, azért nem egy szépségdíjas darab. De messze ez a legpirosabb fényt kiadó lámpám, különben is,…..
Untermensch4 2021.10.14 00:53:49
@geegee: Az egyik lehetőség hogy a szerveren átállítják a naptárat... a másik hogy a 2013-as posztot 2021-ben újra tálalják, meghagyva a régi kommenteket. Egy fokkal kevésbé valószínű az időutazás és a nagyon hasonló párhuzamos univerzum/idővonal részleges átfedése :)
Gazdasági folyamatokról, trendekről olvasni kellemes kikapcsolódás. Ezeknek az írásoknak többnyire megvan a kellően baljós, vészt jósló hatása, szerencsés esetben néhány momentumra, folyamatra rá is csodálkozhatunk, hogy hát tényleg, akkor tehát azért ilyen drága mondjuk a faanyag. Ugyanakkor azért…..
Több évtizedes toposz a magyar politikában és a mindenkori ellenzék véleménye is az, hogy az aktuális kormány korruptsága az ország felemelkedésének legnagyobb kerékkötője. A korrupció miatt rossz az egészségügy és az oktatási rendszer állapota, ezért nem elég a nyugdíj, ezért nem tudunk felzárkózni…..
Untermensch4 2021.10.10 00:00:03
@MEDVE1978: "Pénz = szabadság a mai világban egy-két kivétellel (mondjuk arab államok)"
Emirátusokban dolgozott ismerős mondta hogy az ottani jobb módú rétegből vmi rejtélyes okból sokaknak akad külföldön (jellemzően nem iszlám országba) vmi dolga a ramadán idejére... :)
Kevés tudományág fejlődött olyan sokat az utóbbi évtizedekben, mint a történelemtudomány. Egyesek jobban szeretik a történettudomány megnevezést, ami mindaddig rendben van, amíg nem pusztán különféle történetek mesélgetését értjük alatta – mint oly sokan teszik manapság. A történelemtudományt számos…..
Untermensch4 2021.10.09 23:33:49
@cvsvrs: "ez ugye két eltérő beállítás. az első az "komcsi" "libsi" mta beállítása. a második a "náci" magyarságkutató intézeté. melyik érvényes?"

Tudtommal az "érvényes" hogy a német-római és a bizánci "kalapács és üllő" közé kerülés ellen három megoldás jöhetett szóba.
1, kinyírni mindkettőt (ez nem volt kivitelezhető)
2, bizánc vazallusává válni ("óvakodok a görögtől, ha ajándékot hoz is" a túl erős "barát" elnyomóvá válhat vagy leradíroztatja egymással a számára nem eléggé gyenge "barátait")
3, róma szövetségesévé/barátjává válni. Na ez volt a legjobb opció, egy olyan gyenge nagytestvér aki nem akarja elveszíteni és nem tudja dominálni a szövetségesét.

Egyébként Vajk jogilag puccsot hajtott végre, a fennálló törvényes rendet döntötte meg hogy államfő legyen, külfödi katonai segítséggel. Akkor és ott ő egy bűnöző volt de a győzelem és a külpolitikai elismerés "legitimálta".

"az a kérdés, hogy miért tört az első világháború európában. ha a gyarmatok birtoklásáért, akkor miért európában tört ki. és ez esetben mi köze volt ehhez a monarchiának."

OMM a szövetségi rendszerek kapcsán kerül képbe. A stratégák bele voltak szerelmesedve abba hogy zseniális mozgósítási terveikkel gyorsabban elfoglalják az ellenséget mint ahogy az mozgósít és a tánc véget ér "mire a falevelek lehullanak". A gyarmatokon kis számú német haderő volt (meg egy hadihajó az indiai-óceánon ami elpartizánkodott egész sokáig), egy részük k-afrikában egy darabig bírta a bozótharcot. Az első német reguláris katonai halott harccselekményben tudtommal egy rádióállomás védelme közben Kamerunban elesett néger fickó volt.

"az első világháborúra az akadémikus történetírásnak nincs valódi magyarázata"
De, van. A németek kisebbrendűségikomplexusos vili vezetésével úgy gondolták hogy Schliefen bácsi módszerével jól lenyomják a franciákat (miközben az angolok nem szállnak be a balhéba ha osztozkodás várható a francia gyarmati tortából és a háború utáni német + francia flotta ereje együtt kevesebb lesz mint előtte), eközben oroszország olyan tohonyán mozgósít hogy mire harcra kerülne a sor már meggyőzhetőek lesznek hogy a már legyőzött franciákért nem érdemes konfrontálódni mivel őket nem is akarja megtámadni senki. Itt is feldobható a francia gyarmatokból vmi konc, plusz az angolok is inkább egy "vésztartalék" intakt orosz birodalmat látnának keleten ha vilinek nagyon elgurulna később a gyógyszere.
Ez a zseniális haditerv sajnos nem lett egyeztetve a német külügyminisztériummal ahol szóltak volna hogy a belga semlegesség megsértése automatikusan angol hadüzenetet jelent és nincs "de". Meg az OMM vezérkarnak sem szóltak hogy úgy egyébként a franciák gyors legyőzéséig keleten nem lesz német haderő amire számíthatnak.
A kormányzati és szélsőjobbos propagandában új jelszó bukkant fel pár éve: a normalitás. Ők (szerintük) nem csinálnak mást, csak védik a normalitást.Ki ne akarna normálisan élni? Ez olyasmi, amivel könnyű azonosulni. Túlságosan könnyű. Épp ezért megéri a normalitás mögé nézni...
Untermensch4 2021.09.21 10:29:40
@Lord_Valdez: Bocs ha félreérthető voltam, nem a teljes kétéltűséget céloztam hanem egy sínautót ami le tud jönni a sínről és közúton egy traktor menetteljesítményével le tud parkolni vagy a síntől 1-5 km-re lévő céljához el tud vánszorogni. Az átszálló elemek kb a sín-aszfalt kereszteződések ahol a sín szintben van a környező úttal. A kerekek vezetését tolatókamerával és a maguktól kialakuló nyomvályúkkal sztem megoldottnak vehetjük. És igen, kb 8-10 colos tömör gumiabroncsos kerekek elég lenne, egyszerű laprugós közúti felfüggesztéssel.
Olyan mint a krokodil aminek a sín a víz, a közút a szárazföld.
Untermensch4 2021.09.22 22:58:45
Untermensch4 2021.09.23 09:29:13
@Lord_Valdez: Ha nem státusz-szimbólum és divatcikk lenne akkor az autó lenne a mozgó platform ami elvisz A-ból B-be... ez a "speciális" kiegészítő az alapjárművet tekintve emelt hasmagasságot jelent. A sínekhez szükséges minden egy kompaktan legyártott egységként felragasztható az aljára. Mármint elektromos autókról beszélek.
A külön platform is jó ötlet, tképp a sínhálózaton olyan szállítási feladványok is megoldhatóak vele amik most külön autóval és esetleg holtidőben várakozó vezetőjével.
Ez egy extrém rövid posztocska lesz. Az apropója az elmúlt időszakban a szembe szomszédságban végzett néhány asztaloskodásom. Ugyebár itt arról van szó, hogy a szükséges faanyagot általában előkészítem, leszabom, csiszolom, aztán az építés napján átviszem a szomszédba. Vele együtt a szükséges…..
Hét tenger Világbirodalmi Flotta 2021.09.15 10:26:18
  A nagyhatalmak közt a XIX. század végén kezdődő navalista versengés nagyon súlyos következményekkel járt a Nyugatra nézve. Nem nagy túlzás azt állítani, a nyugati nagy- és középhatalmak közti viszonyt ez az értelmetlen vetélkedés mérgezte meg, és tette tönkre. Közvetve ez volt az egyik oka a két…..
Untermensch4 2021.09.18 11:04:41
@bz249: Mondjuk azért ne építsenek mert ha politikai megegyezés/szövetség a cél az angolokkal akkor a háborúzáshoz úgyis kevés keret fel nem használása kapcsán együtt lehet lobbizni hogy mások is csökkentsék a brit flottához képest a sajátjukat. Németországnak ugye nem veszteség ha nem tud hajókázni a messzi távolban nem lévő gyarmataira, a kereskedelmi flottájának mindenképp át kell hajóznia a brit vizeken, a többiek dacolnak, német-brit szövetség alakulgat... és kevesebb pénz úszik a vízben.
Untermensch4 2021.09.19 14:40:28
@molnibalage: Akkor főleg nem értem hogy miért nem arra gyúrtak hogy építsenek egy bazinagy agyonpáncélozott szénhajtású vmit aminek a hatótávolsága arra elég hogy szükség esetén elúszkáljon doverig és szétágyúzzon mindent IS mert nem a sebesség és hatótávolság a lényeg hanem a tűzerő és páncélzat. Meg mégiscsak nyugisabb olyan hajóval játszani ami szinte végig a honi légierő hatósugarában van.
Untermensch4 2021.09.19 14:43:52
@bz249: "meg leginkabb az van, hogy az olajat nem szivlapattal rakodjak"
Az amcsiknak volt akkortájt vmi néhány rekorder gőzmozdonya, abban sem volt már szívlapát, futószalag nyomta a szenet mert ott se bírta volna a szükséges tempót a lapátos ember). Nem hiszem hogy hajón ugyanez kevésbé működött volna.
Pontosabban részben szólt, de nem úgy, ahogy a romantikus széplelkek képzelik, és az amerikai filmek UTÓLAGOSAN értelmezik. Tudjátok, mikor halk hegedűszóval kísérve könny szökik a szemedbe a sokat szenvedő, többször megkorbácsolt, megerőszakolt szegény néger látványán, mikor az USA elnöke leveszi a…..
Untermensch4 2021.09.07 21:57:34
"A lényeg, hogy ez volt a háború igazi oka."
Igen. Vicces hogy az északi oldalon is volt két rabszolgatartó állam. :)

" Azonban kristálytisztán világítja meg, hogy mennyire volt fontos az északiaknak a rabszolgák felszabadítása. "
A felszabadítás utáni teendőket is simán tagállami hatáskörben hagyták, egy ilyen mérsékelten hegedülős filmben is van erről szó:
online-filmek.me/film/20296-harc-a-szabadsagert

"A vicces az egészben, hogy utólag vitatják a kilépési jogot, nem egyértelmű állítólag a szöveg, hogy el lehet-e hagyni az USÁ-t."
E szerint az ügyvéd szerint el:
mek.oszk.hu/02000/02003/html/nter1824.htm
ÉS mivel a fickó gyakorlatilag már a jogi diplomáját is peres úton szerezte :) sztem értett az ottani joghoz.

"Vajon kiléphetnénk az EU-ból, ha akarnánk (jelenleg jó nekünk, de eljöhet az idő)? "
Kedves tőled hogy előzékenyen túltolod a propagandát de ha amcsis párhuzamot akarunk illusztrációként akkor texas. A vagányság nem ellensúlyozza a demográfiai kellemetlenségeket és még egy mexikóhoz hasonlóan potens ellenséges szomszédot sem. De ha viktorék tényleg jó jogászok akkor eu-n belül is ki tudják fehéríteni a lopott pénzt, nem kell a szükségesnél nagyobb felfordulást okozni.
Untermensch4 2021.09.10 17:21:52
@fofilozofus: "Hanem a mérnököknek kell pénzt adni kutatásra, és majd kiforrja magát, ha megéri. "

mult-kor.hu/a-joszandeku-vegyesz-aki-talan-a-legtbb-krnyezetszennyezesert-felelos-20191003?pIdx=1

Anyagilag megérte a kutatást finanszírozó cégnek mert el tudták adni, a marketingesek segítségével. A gondolatmeneted gyengéje hogy pénzt olyasmire adnak szívesen ami nem veszteséges, sőt a lehető legrövidebb időn belül nyereséget termel.
Népbíróság. Nem tudom, mond-e ez a szó valamit a fiatalabb nemzedéknek? Ez volt az az intézmény a II. világháború után, aminek segítségével bárkit felakaszthattak pár irigy házmester és jó elvtárs segítségével. Ártatlanság vélelme. Ó, a híres jogelv! Mennyit hallottuk! A mocskos gyilkosok képét nem…..
Untermensch4 2021.09.06 17:51:16
A "valószínűsítés" jogi kifejezésként nem teljesen azt jelenti amit a hétköznapi nyelvben.

regi.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_520_magyar_polgari_eljarasjog/ch04s03.html

[544] A VALÓSZÍNŰSÉG SZEREPE • A Pp. 1999. évi módosítása után nyitva maradt az a kérdés, milyen szintet kell elérnie a bíró meggyőződésének valamely tény valóságának vagy valótlanságának a megállapításához.

A bíróság meggyőződésének – a korábbi felfogással ellentétben – nem kell a bizonyosság fokáig terjednie, mivel a jogvita pártatlan eldöntéséhez nincs szükség arra, hogy a bíróság a tényeket – az objektív igazság követelményének megfelelően – úgy állapítsa meg, ahogy azok a valóságban megtörténtek.

A polgári jogviták természetével, valamint a polgári bíróság rendelkezésére álló eszközökkel összhangban a tények valóságának vagy valótlanságának a megállapításához a valószínűség magasabb foka is elegendő. A bírósági gyakorlatra vár annak a kimunkálása, hogy a bizonyosság milyen fokát kell elérni a bizonyítandó tények valóságának vagy valótlanságának a megállapításához.

Az európai országok többségében a bizonyítottság általánosan elfogadott mércéje a valószínűség magas foka, amely egyfelől az objektív körülményeken, másfelől a bíró szubjektív értékelésén, illetve mérlegelésén alapszik. Ettől a szinttől – az európai országok gyakorlata szerint – mindkét irányban lehetséges az eltérés:

Egyes esetekben a törvény vagy a bírói gyakorlat egyaránt megkövetelheti a bizonyítottság magasabb szintjét (például származásmegállapítási perekben); a tények fennállásának vagy fenn nem állásának a bizonyossággal határos valószínűséggel történő megállapítását.

A másik eltérés a bizonyítottság szintjének a csökkentésére irányul. A törvény vagy a bírói gyakorlat megengedheti a vélelmek alkalmazását, tényállás-alternatívák esetén a – relatíve – valószínűbb állítás elfogadását, illetve a tapasztalati tételekre épülő prima facie bizonyítást.17

" Az eddig hallott liberális dogmákhoz is így kell viszonyulni. Nincsenek kikezdhetetlen szabályok."
a.te.ervelesi.hibad.hu/hamis-kompozicio-vagy-felosztas
Untermensch4 2021.09.06 22:11:37
@fofilozofus: "Gondolkozz nagyban. Mert Magyarországról nézve úgy tűnik, mintha ő lenne a góré, de világszinten nullák vagyunk. Az igazi nagykutyák nem a magyar kormányban vannak."

Igenpersze, viktor a hős szabadságharcos... Nem nagy újdonság hogy a csoportidentitást erősítő közös ellenség legyen jó nagy és erős(nek látszó). Soros pl annyira erős hogy tudott csinálni egy dk-ázsiai pénzügyi válságot de a forint árfolyama neki is legyőzhetetlen, mert hőseink megvédik :)
Több örömteli dolog is van a tálibok győzelmében: egy apró és egy nagyobb.  De először is szögezzük le, hogy a tálib kultúra NAGYON messze áll a mi világfelfogásunktól. Mondjuk a bacsa bázi vagy a kecskék megkefélése. Aki azt hiszi, hogy ez csak a népi folklór része, annak ajánlom egy magyar…..
Untermensch4 2021.08.21 18:14:32
@Glokta: " és az egyértelműen látszik, hogy az előbbit választották"
A "rájuk kényszerített" kormány mögül éppen kivonult a megfelelő katonai erő külföldi része. Érvelésed kb ez: 1956-ban a magyarok többsége kádár mellé állt...
A civilek egy része nem azért veszi a feleségének-lányának a hidzsábot mert annnyira kell még egy hogy pénz nem számít, hanem mert kulturálisan annyira állnak közel hogy így el tudják kerülni a közvetlen kiirtást. A magyar antifasiszták és ellenállók is milyen sokan lettek a '60-as évek elejére, az átlag afgán is igyekszik majd kerülni a kín(zás)os feltűnést.
A "kulturálisan közel áll" meg nem csak azt jelenti hogy elegánsan nem érdekel hogy embereket ölnek és idomítanak be egyházi rabszolgának, a polgárháborúk pont azért véresebbek az országok közöttinél mert nagyon ki kell hangsúlyozni a különbségeket.
"Nem csoda, hogy elfordultak a megszállókhoz lojális kormánytól..."
De mivel nem csak egybites a világ, ez nem egyenlő azzal hogy akkor a tálibok felé fordultak. A lakosság kis hányada által támogatott kormány mögül kivonult a katonai támogatás, a lakosság kis hányada által támogatott valláskárosultak meg ugyanannyi fegyveres erőt bírnak mint korábban.
Untermensch4 2021.08.21 22:18:19
@Glokta: " Valahogy elfelejted, hogy a rájuk kényszerített kormánynak éppenséggel volt 300 ezer képzett katonája külföldi erők NÉLKÜL is."
Dél-vietnámnak is volt sok katonája, meg még csúcstechnika is... ami közös a kettőben hogy ha a korrupció olyan szintű hogy a katonák "se pénz, se posztó" kellene hogy harcoljanak, akkor nem fog működni a mutatvány.

"Ha a forradalmi kormánynak lett volna több százezer jól kiképzett magyar katonája és (korabeli) csúcstechnológiás felszerelése 56'-ban, akkor valószínűleg a forradalom is másképp alakult volna."
Valahogy elfelejted hogy egy alapvetően sorozott katonákból álló ellenséges hadsereg ellen beszámold a forradalmi kormány mögött álló lakosság besorozható és már sorkatonai kiképzést is kapott férfilakosságát... vagy csak nem tartod lényegesnek hogy afganisztánnak van vmilye ami magyarországnak a legnagyobb elszántsággal sem lehet: stratégiai mélysége.
" ez inkább olyan, mintha az amerikaiak most úgy döntenének hogy visszatérnének"
Leszámítva hogy az amerikai "megszállás" nem jár azzal hogy tilos elhagyni az országot.
Untermensch4 2021.08.22 16:41:41
@Glokta: "még a kommunizmusnak is több támogatója volt"
Vagy volt annyi ellenzője a mudzsahedineknek akiket a kommunisták egy darabig össze tudtak fogni...

"A Dél-Vietnami katonák nem álltak át egyik napról a másikra az ellenhez."
Sokan simán levették az egyenruhát és hazamentek.