Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sophia.

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hányszor húztam el robogóval az Akácfa utcai bangladeshi büfé előtt, hogy most már legközelebb tényleg beülök, mert annyi jót hallottam róla ismerősöktől. Na, bár beülni még mindig beülhetek, de a dolog már nem ugyanaz, a tulaj-szakács Mimmót a magyar hatóságok ugyanis…..
sophia. 2008.05.13 19:13:16
A sztori ameddig én tudtam követni (hetente többször jártam a banglába, mert nagyon-nagyon finom a kaja, és mindig remek volt a hangulat Mimmónak köszönhetöen, hogy azóta milyen nem tudom, mert nem voltam sokat Pesten): Mimmó hét évig élt és dolgozott Olaszországban, közben bejárta egész Európát. Eközben végig volt tartózkodási engedélye, problémája egyedül Svájcban akadt, ahová nem engedték be mert EU-s tartózkodási engedélye volt csak. Magyarországra kb. három éve érkezett, és sokáig szakácskodott a Terzio étteremben, amit a fausto után a legjobb olasz étteremnek tartanak. Tehát tud fözni. Jól. Ezután megnyitotta a saját éttermét, mivel voltak olyan illúziói, hogy lehet Mo-on normálisan üzletet csinálni, és arra gondolt, Budapest eléggé világváros és érett ahhoz, hogy egy jó indiai éttermet megérdemeljen. Mimmó tehát abból a pénzböl amit megkeresett és amit egyébként a meglehetösen tehetös bangladeshi családjától kapott megnyitja a Bangla Büfét, sokunk lelkének és ízlelöbimbóinak határtalan örömére, a mango lassi, a samosa és a pakora klasszis, sehol a városban nem lehet jobbat kapni, és még olcsó is. Mimmó minden rendelésröl ad számlát, és gondosan fizeti az adót.közben lakást keres, és gondolkodik, hogy esetleg nagyobb helyre kéne költöztetni a Banglát. február környiékén elhatározza, hogy új embert vesz fel, mivel Mo-on viszonylag kevesen járatosak a bangladeshi konyhában, egyik unokaöccsét szeretné felvenni Bangladeshböl. A papírok intézése közben végtelen dilettantizmussal kell szembesülnie, adóhivatalnokok, ügyvédek, könyvelök, bevándorlási hivatalnokok részéröl. Végül befizet rengeteg pénzt az apehnek, amivel még a hely elözö tulajdonosa tartozott, csak hogy az új szakácsot fel tudja venni. ez kb. egybe esik az ideiglenes tartózkodási engedélye lejártával, amit szintén szeretne állandóra cserélni, ha már itt él, dolgozik és adózik Budapesten. tóbbszór jár debrecenben az ezzel kapcsolatos ügyintézés miatt. a pénz apehnek való befizetése után kb. 1 héttel megjelenik a büfé ajtaján a felirat: betegség, miatt zárva. akkor még el tudtam érni Mimmót telefonon, aki közli, hogy a debreceni menekülttáborban van, nem kap tartózkodási engedélyt és fogalma sincs mi tórténik körülötte. további egy hét leforgása után emailt kapok tóle, hogy Bangladeshbe küldték vissza.
konklúziók:Mimmó büféje közösségformáló erö (volt), egy olyan hely ahol legalább egy picit elhihettük, hogy a magyar társadalamon nem teljesen intoleráns, és meghaladta az 1930-as évek gondolkodásvilágát. ráadásul nagyon jókat lehetett enni egy végtelenül kedves ember társágában.Mimmo nem menekült, jó családból származik, és azért élt itt, mert szerette az itteni embereket, és ennyiben legalább mindeképpen a hazájának tekintette az országot.nagyon érdekesnek találom, hogy az állam számára akkor vált feleslegessé söt nemkivánatossá az ittléte, amikor befizette az elözö tulaj adótartozását.Ugyancsak érdekes, hogy a bevándorlókkal szemben igencsak intoleráns olaszoknak nem fájt annyira, hogy ott van csak nekünk. ez az egész egy borzasztóan kiábrándító lecke a magyar idegengyülöletröl és butaságról.
sophia. 2008.05.14 16:07:04
kedves ddddino,
azért vagyok ily tájékozott az ügyben, mert Mimmot jól ismerem, barátomnak mondhatom, és tudom mi zajlott vele. ezt kb. mindenki elmondhatja magáról, aki nála evett, mivel egy nagyon családias kis hely volt, max egyszerre 5-6 ember fért be.
nem tudom, hogy dubaiban kivel mi történt, és azért nem emeltem még fel a szavam soha bármi ellen, ami ott folyt, mert nem ismerösöm. azt sem tudom, hogy dubaiban kinek az érdekeire hivatkozva utasították ki az embereket az országból. az viszont érdekelne, hogy mimmó itt kinek az érdekeit sértette. a mcdonaldsét, meg a pizza hut-ét? ezek echte magyarok ugye? ráadásul ezek a vállalatok telített piac esetén máshol fektetik be a jövedelmüket. mimmó itt akarta fejleszteni a boltját, itt költötte el a megkeresett pénzét. nagyon buta közgazdaságtanból az, aki szerinte ez bármiféle magyar gazdasági érdeket sértene.
a játékszabályokat rendben van hogy el kell fogadni, de ismertessük öket elöre, könyörgöm, mert nekem erösen úgy tünik, hogy ebben az országban csak nagyon kevés privilegizált ember elött ismertek a játékszabályok, a többiek a ködben tapogatóznak.
az apehnak nem butaságból fizetett, hanem azért, mert közölték vele a bevándorlási hivatalban, hogy csak abban az esetben adnak vízumot az unokaöccsének, amennyiben a cégnek nincs tartozása.
azt, hogy számlát adott, és adót fizetett azért írtam le, hogy demonstráljam, tiszta üzletet csinált sikeresen. lehet, hogy nem erény, de Mo.-on igencsak ritka jelenség.