Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szabina Kozma

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Vlagyimir Putyin – illetve manapság a szélárnyékában tekerő Medvegyev – elképesztő népszerűsége tíz éve visszatérő témája a híreknek. No nem mintha az évtizedben bármilyen számottevő mozgást produkált volna a népszerűségi index (talán a Kurszk tragédiáját…..
Szabina Kozma 2010.09.05 23:24:00
Szia!

Valóban érdekes volt Szilágyi gondolatmenete,és valószínüleg hosszan vitatkozhatnánk annak helyességéről, avagy jogosságáról, de gyanítom, hogy parttalan vita lenne :).

A szavazópolgárok egyébként általában háromféleképpen voksolnak, legalábbis a nagy tudósok szerint. Ad 1. : önérdeket nézve ad2.: odafigyelve a közjóra is ad3.: külső irányítás alatt. Nagyjából mi magyarok, és az oroszok is az önérdeket nézzük, a másodikra erős példa Svájc, a harmadikra meg mondjuk Észak-Korea :). Ezért vitatkoztam a pusztán politikai megközelítéssel, mert az általában jóval fejlettebb demokratikus társadalmakra jellemzőbb inkább, de nyilván nem árt megnézni a Te érvelésedet is, és tanulni belőle.

Tárgyi tévedés, hogy ne legyen gyenge dolog, és hogy mindenki megértse, hát felsorolom: Berezovszkij 2001-ben hagyta el az országot (sorry, ez tudom, hogy nem a cikkhez tartozik szervesen), az Egység 1999-ben nem aratott fölényes győzelmet, hiszen nem is nyert, legfelejebb az OVR-t győzte le, Putyin pedig nem iratokkal rendelkezve teremtett rendet és "fogta be" az oligarchák száját, hanem egy politikai paktum révén.

A kenyér árának meg valóban nem sok köze volt akkor a választások kimeneteléhez, de a győzedelmes, harcoló orosz katonák, és Putyin, mint győzedlemes, harcoló vezér állandó mutogatásának a tévében nagyon is. És hát tudjuk, hogy a csecsen-helyzet azelőtt milyen kétségbeejtő volt. És hát gyarló emberek vagyunk, szivesebben szavazunk Captain America-ra, vagyis itt inkább Captain Russia-ra, mint egy "sima" polgármesterre.

Egyébként legyünk csak nagyképűek, az sosem árt :D. És valóban, annyira összetett folyamat egy nemzet működése, hogy nem hiszem, hogy egy szegmenssel le lehetne tisztázni a mozgatórugókat. Ez a dolog viszont, tartok tőle, nálunk nagyobb koponyák megfejtésére vár (ha meg nem sértődsz, hogy többes számban fogalmaztam :D). Mindenestre a vallás jó kiindulópont, talán még többet is hozzá tudunk tenni mi magunk is. Mit gondolsz?

Várom a következő cikkedet, és majd az enyémnél a kötözködést :)!

Üdv,
Szabina
Szabina Kozma 2010.09.06 12:46:53
Szia!

Egész jó kis vita kerekedett. A lényeg: azzal egyet értek, hogy az 1999-es választások abból a szempontból voltak fontosak, amit Te említesz, csak amikor az eredeti cikkben azt írod, hogy "az akkori Medve párt (másnevén Jegyinsztvo, azaz Egység(!)) totális győzelme...", akkor az bizony azt jelenti, hogy ők nyertek. Nyilván, ha úgy írod, ahogy a kommentben, akkor mindenkinek tiszta sor, hogy mire gondolsz, mert sejtésem szerint a postban is erre gondoltál eredetileg.

A paktum létrejöttének pontos időpontját csak találgatni tudjuk, de nem valószínű, hogy az a megválasztást követően jött létre (ne felejtsd el, hogy mindenkinek, értsd a nyugati technokráciának és az orosz titkosszolgálatnak is áldását kellett adnia a következő elnök személyére, az pedig bajosan lett volna megoldható a választásokat követően).

Captain Russia megválasztása lehet önérdek, amennyiben attól tartasz Moszkva egyik panelházábna, hogy a következő tömb, amit a csecsen terroristák felrobbantanak, az pont a te kis kondód lesz, és vele együtt te magad. Az életed bizony súlyos önérdek, és aki azt megóvja, sőt megtololja a korábban elvett életeket, az bizony erősen számíthat a te szimpátiádra. Nem kenyér ugyan, de azért elég önzően tudunk a saját kis éleünkhöz ragaszkodni. Egyébként valóban nem kell egy ügyes kampányért, és kellemes manipulációért Észak-Koreába menni, de ez maradjon a politikai kommunikátorok reszortja. Egyébként továbbra is a Szilágyi Ákos által felvázolt politikai stabilitás koncepcióval vitatkozom, a választói magatartás elemzése azt hiszem ebből indult ki :).

Úgy látom kezednek közeledni az álláspontok, talán még megérjük, hogy a végén teljes egyetértésben leszünk :)! Mellesleg jó pár dolgot ptóbáltunk itt leegyszerűsíteni (Te is, én is), de a vita arra sarkall, hogy belevegyek az eddigi elgondolásaimba újabb elemeket, ezzel is bővítve a kört, ergó köszönettel tartozom!

Üdv,
Szabina