Regisztráció Blogot indítok
Adatok
embertkeresek

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Bár az önkormányzati választás – ha lehet egyáltalán fokozni - az áprilisi parlamenti voksolásnál is lefutottabbnak látszik, a pártok önmagukhoz képest azért okozhatnak meglepetéseket. Most éppen az LMP nehézségeivel van tele a sajtó, az Index egyenesen készülő…..
embertkeresek 2010.08.31 02:46:14
@szbi: SZBI-nek igaza van. Ráadásul ő valóban komolyan gondolja a politizálást, pl. Budapesten nem ismerek gyalogost rajta kívül, aki meggyőződésből nem megy át soha a piroson.

Hiányzik a profizmus, a szó jó értelmében. A politikus, a közügyekkel hivatásszerűen foglalkozó szakember hozzáértése. Mármint ahhoz, hogy valóban hatni, befolyásolni, irányítani tudjon.

Ennek egyik első lépése, ha a szervezet képes önmagát működtetni. Jövőképet, stratégiát alkot, a megvalósításhoz erőforrásokat rendel és tervet készít, egy csapat ember pedig csak azon dolgozik, hogy a döntéshozók által meghatározott irányba tolja a szervezet a szekeret. Ezek olyan alapelvek, amit (bármennyire is szeretnék egyes tagok az LMP vezetésén belül) nem lehet felülírni. Sem lelkesedéssel, sem elkötelezettséggel, sem kommunikációs ötletekkel, sem hőzöngéssel. Röviden ennyi.

De el tudom mondani hosszabban is :)

Nem kétséges, egy „Más Politika” számára ez az út még járatlan. Valódi demokratikus, megkockáztatva, bázisdemokratikus döntéshozatalt még nem sokan egyeztettek össze sem markáns nagypolitikai befolyással, sem szakszerű és eredményes végrehajtással. Itt a kívülről egyszerű működési, vagy bonyolult ideológiai kérdésnek látszó problémahalmaz gyökere. Ha TG (képzeletben) beszállna az LMP hajójába, talán ő is ilyet látna. Persze azt sem zárhatjuk ki, hogy a keresett út valójában járhatatlan, és a „civil” és „profi” szavak egy mondatban nem férnek meg.

Képiesebb, SZBI-hez hasonló jeleket keresve ez így hangzik. Én hiszek abban, hogy egy „paradigmatikus”, a gondolkodásunkban bekövetkező alapvető változást az ifjak (a diákok, a friss értelmiségiek, a szó eredeti értelmében „vállalkozó” fiatalok) hozzák el számunkra és utódaink számára. De abban nem hiszek, hogy egy ország, de akár egy város, vagy egy kerület fejlesztését, vagy bonyolult működtetését bölcsesség nélkül jó irányba lehetne vinni. Kiváló dolog, hogy az LMP-t meghatározó „ifjak” között sok a felkészült szakember, mindenki beszél angolul, egyesek még az európai mércéjű kulturáltsággal is tisztában vannak (nem az EU-ra, de nem is a gyarmatosításra gondolok itt). Másrészt viszont szinte mindenkiből hiányzik az élettapasztalat. Őseink, és mások ősei egyaránt jól tudták, hogy miért kérdezik meg fontos kérdésekben az öregeket. Itt nem a korról beszélek, hanem a valóban megélt évekről. (Lásd még: „Élt 4 évet, meghalt 35 éves korában, 57 évesen.”) Gondolkodókban (majdnem azt mondtam sztoikusokban) az LMP nem bővelkedik, vagy nem veszi őket elég komolyan.

E nélkül pedig csak a „jóindulatú szakbarbárok lendülete” marad, ami a TG által jelzett első úthoz biztosan kevés. Pedig eredeti alapvetése erre hatalmazta fel a pártot, az alapítóktól a támogató civileken át a szimpatizánsokig. Egyebekben a pártban meghatározó embereknek baloldalazásra vagy centrumozásra se könyöke, se arcbőre sincs. Ökopárt lehetne tehát, de ahhoz ennél többre, pontosabban az értékek mélységéből eredő vezérletre lenne szükség. Ahogy Schumacher írta arra, hogy mit is tehetünk: „Mindannyian munkálkodhatunk azon, hogy rendbe tegyük saját házunk táját. Az ehhez szükséges útmutatást nem találhatjuk meg a tudományban vagy a technikában, hiszen ezek értéke teljes mértékig az általuk szolgált céloktól függ. De ma is megtalálhatjuk az emberiség hagyományos bölcsességében.”