Regisztráció Blogot indítok
Adatok
vlry13

2 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Enneagram Aranyköpések 2007.12.23 16:23:00
"Oda kell rájuk figyelni, mert előfordulhat, hogy munkájuk kissé darabosnak hat."Dezső üzenete:bazmeg még jó hogy darabosra csinálom a galuskát, különben szétfolyik. // egy mindig éhes Kilences"Félek, hogy van bennem Hatos."// egy Egyes, aki (megijedt hogy)…..
vlry13 2011.12.14 14:33:30
@Jugis:

Forrásaim: Eli Jacson Bear, Vörös Ákos...

Nekik van még egy zseniális találmányuk: a szemmozgás kiértékelése.
A félelempontosok, miközben beszélnek (és közben gondolkoznak), felfelé néznek.
Az imidzsesek: gyakran pillantgatnak oldalra (az érzelem típusosok legfőbb érzékszerve: a hallásuk, a fülük)Mások hangjából olvassák ki legpontosabban, hogy hol tartanak az ő elfogadásukban
A düh típusúak pedig rendre a föld felé néznek, miközben gondolkoznak, beszélnek - (ha például táncol valaki, és a testébe kerül, annak is a Föld felé irányul a tekintete!) Csak amíg a fejünkben vagyunk (a félelem típusok) addig tekintgetünk felfele...

És ez mind mind megfigyelhető, és elképesztően jellemző, totálisan illik a karakterekre!

Én tudom, számodra sok minden hihetetlennek tűnő, viszont megbarátkozhatsz velük, elgondolkodhatsz felőlük, tapasztalatokat szerezhetsz róla: biztos, teljesen biztos, hogy az emberiség 95 %-a a hatos karaktertípusba tartozik - egy idő után (persze ez nem kevés önmagunkon végzett munkát jelent!) - már néhány villanásból látszhat, ki hányas...A karakterek jó és pontos meghatározása: az enneagram alapja.

Vörös Ákost javaslom egyedüliként M.o-ról enneagram oktatóként, zseniális tréningjei vannak mondhatni potom áron. www.ebrenlet.hu vagy www.samadhi.hu oldalon találod őt. Nálam sokkal pontosabban fogalmaz, magyaráz, és látja át a karaktereket!)
vlry13 2011.12.14 15:35:23
@Jugis:

Én csupán annyiból igyekszek pontosítani segíteni vágyásból, hogy a téma megérdemli, az emberek megérdemlik, hogy ne egy hatalmas katyvasz legyen előttük enneagram címén, hanem a tiszta enneagram. A félreértelmezések pedig kijavítandók. Látod, te magad is elkezdtél érdeklődni végső soron az igazi források és jó értelmezések iránt - végső soron ez volt a célom. A gondolatébresztés.
A félelem típusoknak: a gondolkodásával van a baj. Zavaros a fejünk baromira, az elmét viszont le kell csendesíteni - és akkor megjavul a gondolkodásunk! :) Hiszen a nemes emberi gondolkodás elérése a cél, az átlátás, a jó döntések, a kinyílás, az önkritika,
a fejlődési folyamat végén a megvilágosodással, ami minden emberi élet legvégső és legfőbb célja...

Nálunk a túlsúly a fejünkben van, tehát test-lélek-szellem egyensúlya a fejünk irányába billent el.
Ezt kell kiegyensúlyoznunk a másik kettővel, hogy beálljon az egyensúly (ami lehetővé teszi annak a negyedik állapotnak a létrejöttét, ami a harmónia beálltával lehetővé válik, vagyis a megvilágosodást!) Nem tanulnunk kell a jobb áltátás és az igazi tudás érdekében (a tudáshoz vezető út hagyományos értelmében), hanem épp meg kell tanulnunk kikapcsolni a fejünket!
Bátorság kell, magyarul. A nagyobb ösztönösséghez, az érzelmek megéléséhez, bátorság kell igazi önmagunkhoz, bátorság kell a tudatalatti téves védekezéseink felhozatalához és feloldásához - magyarul a változásokhoz.(Sok fájdalom és félelem kapcsolódik a belső védekezéseink kialakulásához, így a feloldásuk, egyáltalán annak belátása, hogy hová vezetnek, hogy csak korlátoznak minket: elég erőteljes munka, és nem 5 perces feladat!) mindenesetre az önmagunkon dolgozás a legfőbb feladatunk.

Minden ember megkapja a maga kikrisztályosodási élményét, és végső soron minden, ami érték a Földön: az egyes egyedül a saját korábbi egós állapotunk meghaladásából jön létre...Az emberiségnek csak az hasznos, ami előrelépést jelent, előrelépés pedig csak az egót illetően létezik...Nem önmagunkat kell meghaladnunk, hanem az egónkat! amely valódi önmagunk helyett létezik, téves önvédelemként.
Önmagunkhoz kell közelebb kerülnünk.

És nem a lét határozza meg a tudatot, hanem a tudatunk állapota a létünket! Még ennyit hozzá:)

Nem szeretném tévesen idézni Vörös Ákost, de ő szokta felhozni a példát: minél jobb tudatállapotban van, annál inkább megtörténik vele, amit szeretne, annál inkább megtörténnek a csodás szinkronicitások, a csodás véletlenek.

szóval érdemes minél jobb tudatállapotba kerülnünk - a teremtéshez. Mert mi teremtjük a valóságunkat, kár a külvilágot kárhoztatni érte! :)
vlry13 2011.12.14 17:06:29
@Jugis:

Nem, Ákos 9-es (nem csak a tekintetek, a nézés iránya, a testtartás, hanem maga a testalkat is karakterfüggő! Ákos 9-es lévén egy torony. míg az ötösök a legkisebb termetűek az enneagram típusok között, eltűnni vágyásuk a testalkatban is kifejeződik! Ákos viszont laza, neki más motivációi vannak, rendkívül kényelmes típus a kilences. Pld. lóg rajta a ruha, késős, békés, békéltető, lazító. Egyébként szív iránya a hatosoknak a 9-es, Ákostól sokat tanulhatnak! :)...A hatosoknak kimondottan be kell lazítaniuk, hiszen a szorongásra nincs más gyógyír. (a hatosok "stresszpontja" a hármas, a sikeres típus....A hatosok efelé tendálnak stresszben, de meg kell tanulniuk ennek a belső késztetésüknek ellene mozogni, hiszen kimeríti őket, és hatékonytalanná válnak, a rengeteg munka ellenére (ill miatt!), és be kell lazítaniuk, nem túlhajtani magukat - akármilyen nehéz is, a stressz akármennyire is túldolgozására késztetné őket!) A hatosok szívpontja a 9-es, amely ellazítja őket...Ákos is mindig a hatosok streszének, szkepticizmusának, pörgésének, nyüzsgésének a lelassítását, leállítását próbálja elérni, pld a jóga és a meditáció is kimondottan nyugtató hatású...(eleinte a stresszoldó technikák kifejezetten kidobják, felszínre hozzák a sok-sok feszültséget, így még nagyobb feszültséget élhet át az illető, de aztán persze megnyugszik...Csak át kell tudni vészelni a feszültségeket.)

Azért csak barátkozz a gondolattal, hogy a tudat határozza meg a létet :) A materialista filozófiának egyébként is leáldozóban...Már csak a fizika elért eredményei miatt is (kvantumvilág),
na de majd folytatjuk.

Örülök, hogy immár érdeklődsz, és hogy tudok újat mondani,

üdv., vlry
Enneagram Az Ötösök jellemzése 2007.12.17 17:00:00
Világkép:A világ tolakodó. Idõ kell, hogy gondolkodjak és feltöltődjek.Típusszerkezet: Fukarság és patologikus elválasztottság Jellemzõk szerkezete: Visszatartás Nem ad Patologikus elválasztottság Félelem az elnyeletéstől Függetlenség Érzéktelenség Cselekvés elhalasztása…..
vlry13 2011.12.13 11:12:32
Kedves Jugis! Ezen a blogon se lehet sok ötös ám :) Még egyszer: ötösből annyira kevés van, hogy kár a többes számot alkalmazni, négyeseket is majdnem ilyen ritkán láthatsz...Ezentúl így nézd meg korábban négyesnek, ötösnek vélt ismerőseidet...

Panaszkodás meg kifejezetten hatos "találmány", csak megoldani, sikerre vinni valami ügyet ne kelljen, mert annyira pesszimista - és önsorsrontó, meggondolatlan a hatos...Jó lenne -vitatkozás helyett- megérteni, hogy szinte mindenki hatos manapság a Földön...Szinte mindeki, aki ebben a blogban szerepel, aki szembejön veled az utcán, az emberiség 95 %-a. A maradék csekélyke 5 %-on osztozik a maradék 8 típus! És ezen maradékon belül is rém ritka mind az ötös, mind a négyes típus, tehát túl sokról nem lehet tapasztalatod - biztos meg ne legyél, főleg ne, ha panaszkodós az illető !!! :)...
Nem négyes tulajdonság - ez sem.

Egyébként nem is személyiségtipológia az enneagram, a személyiség a legfölsőbb, legfelszínesebb rétegünk, a legkevésbé fontos.

Viszont karakternek nevezzük azt a legmélyebb rétegünket, amely elválaszt el igazi valónktól...Az enneagram pedig karaktertan. Félelmetesen pontos! Hibás alkalmazás abból eredhet csak, aki alkalmazza...Viszont lehet javulnunk. Aki dolgozik magán, az tudja azokat a vakfoltokata feloldani, amelyek miatt rosszul látott (cselekedett, döntött) korábban...

Az enneagram a minél tisztább látást, végső soron a megvilágosodást szolgálja...Minél inkább szembenéz valaki a saját problémáival és megoldogatja őket, annál magasabb oktávba jut, annál egészségesebb lesz (egész!), minimum legyünk felvilágosultak...fontos persze ismernünk a többi típust is, de manapság a Földön elsősorban a hatos karakter problémáival kell szembenézni, foglalkozni...Ezek egyik legfőbbike az önkritika...Légy mindig nyitott a gondolkodásra, javításra, tanulásra, a másik alaposabb megismerésére, a lezárás tipikus hatos rossz szokás. Sokkal jobban fogod érezni magad, ha a merevséget elhagyod, és lazán nyitsz, és igazi megismerésre teszel szert. De első az önismeret. Minden ezen a blogon történt dolog is ezt szolgálja, pld. a kommentjeidre érkező válaszom - is. Szorongásos típusok jelszava: lazíts! :)
                                                            ..