Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Nick Papagiorgo

0 bejegyzést írt és 29 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy munkaerő-közvetítő cégnél dolgozó ismerősöm mesélte, hogy nyár óta állást keres, mert instabilnak érezte a munkahelyét. Konkurensnél nem szeretett volna elhelyezkedni, tehát csak vállalati HR-es pozíciókat pályázott meg. A hirdetések jó része közvetítő cégen…..
Nick Papagiorgo 2011.01.14 20:53:19
Annak, hogy "majd visszajelzünk" régen nem hisz senki. Ez úgy működik, hogy annak jeleznek vissza, akit felvettek, a többinek nemigen. Ha igen, akkor csak akkor, ha az illetőnek kinő a szakálla. Egy saját tapasztalat: ma kaptam visszajelzést egy 2010.06.29-án elküldött pályázatra, hogy nem vettek fel. Most meg már minek, kérdem én.

Saját tapasztalat: voltam munkanélküli, kerestem állást. Amikor befutott a nyerő, akkor volt még négy-öt talonban (második kör, harmadik kör, századik kör, majd visszajelzünk). Mivel ilyenkor az ember boldog, hogy felvették, de mozog benne a kisördög, hogy nem most szalasztom-e el életem állását, megkérdeztem mind a négy-ötöt, hogy komoly ajánlatot kaptam, náluk hogy áll a dolog. Visszajelzett már amelyik (kb. a fele), hogy nem tudja, satöbbi. Aztán néma csönd, hullaszag, három hónapig - esküszöm, ezek megvárták, hogy a próbaidő leteljen - aztán az ÖSSZES megjelent, hogy mégis engem választanának, és megyek-e oda dolgozni. Említettem, hogy elnézést, közben találtam állást, és nem hagynám ott, továbbá most már felmondási idő is van, továbbá én érdeklődtem korábban, satöbbi. Akármilyen udvariasan csomagoltam, hogy "nézzék, szerintem nem én vagyok a hülye", mind megsértődött (tisztelet a kivételnek).

Azért szerintem ez a válság-dolog nem mindig a legjobbat hozta ki a T. hirdetőkből. Kicsit túl darabnak kezelik az embert.
Az álláskeresés, karrier témában írt cikkek nagy részében toborzó, személyzeti tanácsadó cégeket, karrier-tanácsadókat kérdeznek meg az újságírók. Természetesen ők, mivel nagy számban találkoznak álláskeresőkkel, önéletrajz vagy interjú szinten, releváns információt…..
Nick Papagiorgo 2011.01.11 22:20:33
Mostanság van szerencsém interjúztatni pár jelöltet. Gyakori szarvasibák:

- világvégén levő lakóhely: a potenciális álláskereső beírja, hogy lakóhelye Zalaürmös, ami háromszázhúsz kilométernél egy centivel nincs távolabb a cég telephelyétől. Hogyan képzeli el az egyed a bejárást? Fizessen a cég napi hatszáz kilométer bejárási költséget, netán albérlete van a szomszéd utcában, csak ezt elfelejtette közölni?

- (jellegzetesen budapesti probléma): témázgatás a bejárásról, hogy az napi másfél óra, és az sok. Általában olyan jelöltek vetik ezt fel, akik jelenleg két órát utaznak jelenlegi munkahelyükre, ezt sokallják, közelebbi munkahelyet keresnek, de a másfél óra is sok nekik, nekik legjobb lenne egy a lakóhelytől tíz percre elhelyezkedő munkáltató. Ha az illető pl. fuvarozásban, netán iparban szeretne elhelyezkedni, itt szoldian meg szoktuk jegyezni, hogy a speditőrök és a nagyvállalatok jellemzően nem a belvárosban ütik fel tanyájukat,meg , hogy akkor miért jelentkezett egyáltalán - egy internetes útvonaltervező segítségével kb. 2 perc alatt ki lehet számítani, hogy mennyi az út, ha a delikvens már az interjúra bejutást is sokallja, hogy fog bejárni mindennap?

- önfényezés az önéletrajzban: "csoportvezető voltam két évig, de most jelentkezek egy titkárnői/recepciósi állásra". Vagy hazudik az illető, vagy komoly gondjai lehetnek, hogy így alábbadja. Egyik sem jó. Önéletrajzot célzottan írjunk, ha beosztottat keresnek, ne írjunk be különféle (vélt vagy valós) főnöki tisztségeket, a főnökök nem konkurrenciát keresnek, hanem beosztottat.

- hölgyeknél szemérmes hallgatás a családi állapotról/gyermekek számáról: ez kényes téma, személyiségi jogok, meg miegyéb. Ettől függetlenül, a cégek általában jobban szeretik azt a 36 éves női munkavállalót, akinek két gyermeke van, mint azt a 36 évest, akinek egy sincs - mert vélhetőleg lesz,és hát senki se szeretné, hogy az illető eltöltsön fél évet a cégnél(addigra tisztességesen betanul), aztán meg elmenjen szülni két évre - "összesen papíron hatan dolgoznak az osztályon, ebből négy inaktív, csak a pénzt fizetjük utánuk" - ezt főleg a KKV-k nem nagyon kultiválják. Lehet fújolni, de azért a munkaadót is értsük meg: van ha embere, aki gyakorlatilag kettő ( a többiek GYED-en/GYES-en vannak), most épp marha nagy gondban van, mert a két ember kevés a feladat ellátására, de két éven belül "visszakap" még négyet, ami meg sok. Oldja meg, ahogy akarja, mondhatnók, hát ő meg is fogja, egész eccerűen nem vesz fel több női munkavállalót az adott területre, nesze, probléma megoldva. Ha nem így, akkor amúgy. Csak aztán meg jön a sípolás, hogy "nem vesznek fel nőket" meg ezek....
Az álláshirdetésekben az elvárások megfogalmazásánál a hirdető feltünteti azokat a publikus szempontokat, amelyeknek megfelelő jelöltet szeretne. Ezekből a feltételekből általában nem szeretne engedni. Klasszikusan ilyen feltételek a végzettség, munkatapasztalat, nyelvtudás.…..
Nick Papagiorgo 2010.12.16 21:49:55
Szerintem ez amúgy piszok egyszerű: a "feltétel" a minimum szint, az "előnyök" az optimum.

Munkavállalói (álláskeresői) oldalról az előnyök szerepeltetése azért jó, mert a pályázó
1. általános(abb) fogalmat alkothat arról, hogy mi is ez a munka, milyen nyelven kellene beszélni, milyen szoftvereket használni stb.

2. könnyebb megírni a motivációs levelet (igen, az előnyöket kell ebben ecsetelni)

3. értelmesebbek azt is felfogják, hogy mit NE írjanak az önéletrajba / motivációs levélbe. Pl ha nem írnak sütőipari tapasztalatot, akkor kár azt feszegetni, hogy tizenhat évesen a pékeknél voltam kisegítő (ez közvetlenül azelőtt volt, mielőtt marketingigazgató lettem volna...) stb, tehát olyan tapasztalatokra, amik nem relevánsak, nem kellene sok szót vesztegetni, esetleg csak megemlíteni, hogy akkor sem voltam ám munkanélküli, nincsenek lukak az önéletrajzban.

4. továbbá a sok "előny" magabiztosabbá tesz egy tárgyaláson (feltéve, ha ezeket ügyesen hangsúlyozzuk is), továbbá talán többet lehet kérni, mondjuk azért nem százezrekkel többet, de azért valamivel.

Hozzá kell tenni, hogy láttam olyat is, hogy az illetőnek minden "előnye" megvolt, és azt hitte, hogy rögtön felveszik, és annyit kérhet, amennyit akar. Ez azért így nem igaz, egy irreális fizetési igénnyel hiába van meg minden előny, inkább azt mondják, hogy egy szerényebb (fizetési igénnyel rendelkező) de fejlődőképes egyed talán ugyanilyen jó lenne.
Persze többeknek alap, hogy ha egy megbeszélt találkozóról késnek, vagy nem tudnak elmenni, akkor szólnak. Mégis, sok HR-es, személyzeti tanácsadó panaszkodik, hogy hétről hétre előfordul velük, hogy nem megy el a jelölt, és nem is szól erről sem előre, sem utólag. Nyilván…..
Apróság, de többekben felmerül: ha kér a hirdető fizetési igényt, akkor azt az e-mail tárgyába, a jelentkezési lap megjegyzés mezőjébe, az önéletrajzba, vagy a motivációs levélbe kell írni? Sajnos támpontot tényleg nem adnak a hirdetők, hogy hol szeretnék látni a fizetési…..
A Deloitte egyik felmérése szerint a leggyorsabban növekvő technológiai vállalatok felsővezetői a további fejlődés egyik legkomolyabb zálogának a képzett és elkötelezett munkavállalók meglétét tartják, úgy érzik, hogy az emberi erőforrás tekintetében komoly kihívások elé…..
Nick Papagiorgo 2010.11.09 21:21:30
@Bachterman:
szerintem sehogy, mert nyálas lesz tőle az önéletrajz, és visszaüthet. Tipikus példa erre: "jó problémamegoldó vagyok", aztán az interjúról fél órát késik, mert (egy ideje már) lezárták a Margit hidat, de őt nem tájékoztatták erről, és nem tudta, és azt se tudta, merre kell kerülni.

Ez teszteken derül ki, aki (munkaadó) ez iránt érdeklődik, az tesztelje. Mondjuk legtöbben csak a "mondjon egy problémát, amit sikeresen oldott meg" kérdésig jutnak el....
Nick Papagiorgo 2010.11.10 19:07:09
@Karriervadász:
igen, a gond az, hogy ez csak élesben derül ki. Az interjún általában szemérmes hallgatás van, egyfelől arról, hogy itt túlórázni kell (munkáltatói részről), illetve, hogy az illető hatgyerekes családanya netán egy busza van haza Bivalyizzasztóra, fél hatkor, és hát ő mindig elmegy azzal a busszal, más lehetősége nem lévén (munkavállalói részről).

Pedig nem ártana némi nyíltság e téren. Voltam olyan helyzetben, hogy úgy kellett dolgozni, hogy vagy nyolctól fél ötig, vagy fél tíztől hatig (és váltogattuk). Jött át egy kolléga egy másik osztályról, aki a "buszindulós" kategóriába tartozott, és neki ez nem volt jó (előző helyén nem volt gond a buszindulás), és hát volt pár kínos nap, hogy őneki a régi melója megszűnt, az új meg hát vélhetőleg nem lesz jó, mert a buszindulás ugye, és ezt a (belső) interjún elfelejtette minden érintett említeni.
A minap írtam arról, hogy van egy pár (nem sok) általános szak, szakirány ami kicsit ez is, kicsit az is, de egyik területen sem ad mély tudást, így a cégek értéktelennek tartják. Ilyen pl. a műszaki menedzser szak. A képző intézmény propaganda szövege az, hogy olyan műszaki…..
Karriervadász egyedi önéletrajz 2010.09.20 16:04:00
Több helyen is olvashatjátok, hogy az önéletrajzod ne legyen sablonos, próbáld magadra felhívni a figyelmet, hiszen több száz pályázat érkezik egy-egy pozícióra. Legyél különleges, ki kell tűnnöd a tömegből, de arra már kevés konkrét tanács érkezik, hogy ezt hogyan érd…..
Nick Papagiorgo 2010.09.21 19:58:07
@NViktor: tényleg tökjó. De a konsti elég alacsony, emiatt kevés a HP :)
Nick Papagiorgo 2010.09.22 20:06:24
@NViktor: sebaj, AD&D-ben a varázslók d4-el dobják a HP-t, harcosok meg d10-el, de láttam már életerősebb varázslót, mint harcost. Az a fránya kocka, ugye :)
Nick Papagiorgo 2010.09.22 20:12:24
@Bambano: na, ja, de a "nem sablonos" nem azt jelenti, hogy ne használd a sablont, és egy kitépett kockásfüzet lapjára írj ceruzával (kézzel), vagy hogy használj nyugodtan kék, zöld lila betűket ötvenkettes betűnagysággal (késztesd gondolkodásra a HR-eseket! Használj fehér alapon fehér betűket!), hanem, hogy a tartalom, na az ne legyen sablonos:)A forma, az lehet sablonos, cska a tartalom nem :)
Karriervadász eltérő motiváció 2010.09.08 16:15:00
Az élet túl egyszerű lenne, ha a munka egy olyan kapcsolat lenne, ahol a munkaadó által kiadott feladatokat a munkavállaló az elvárt módon, határidőre elvégzi, és ezért fizetést kap. Ezzel szemben előfordul, hogy vagy a munka nincs elvégezve, vagy nem az elvárt módon, nem…..
Nick Papagiorgo 2010.09.09 21:09:17
@Bachterman: mit akarsz, engem egyszer egy hr-es arról faggatott telefonon, hogy miért épp az "Ő" cégükhöz jelentkeztem. Én épp munkanélküli voltam, és kb. százötvenkettő helyre jelentkeztem addig már, így nehéz volt elmagyarázni, hogy én miért épp a "Kovács, Tsa és Fiai"-nál képzelem el a jövőmet (és nem a konkurrenciánál). Az sem könnyítette meg a helyzetemet, hogy a hirdetésben a nevüket (jó szokás szerint) jótékonyan elhallgatták, így kvázi fogalmam sem volt, hogy kihez jelentkeztem. De az adott hölgy nagyon figyelhetett, amikor ezt tanították, és/vagy vesszőparipája lehetett a téma, mert többször, és következetesen visszatért rá, hogy miért épp ők, miért nem más. Elég kellemetlen volt, igaz csak telefonos interjú volt ,de akkor is. Nem túl jó dolog, ha az ember legszívesebben ilyeneket mondana a telefonba, hogy "hölgyem, szerintem kettőnk közül az egyik igen hülye, és szerintem nem én vagyok az", még akkor sem, ha igaz ...
"A fluktuáció jelentése: ingadozás. Fluktuáción a munkaerő elvándorlását, a munkahely elhagyását értjük."Amikor egy cégnél szeretne valaki dolgozni, sokszor felmerül a fluktuáció kérdése. Ekkor alapból azt gondolja az ember, hogy ha alacsony, akkor az jó, mert nincs…..
Nick Papagiorgo 2010.09.06 20:16:16
Véleményem szerint a fluktuációnak van egy "egészséges" mértéke, ami persze sok mindentől függ, az iparágtól, a cég helyétől, a fizetéstől, a cég agyelszívó képességétől stb. De a túl magas mellett a túl alacsony fluktuáció sem jó,pl. mikor fog már elmenni a cégtől ez a nyálas figura, aki minden nőhöz hozzádörgölőzik a liftben, meg a vén büdös Józsi bácsi, akit sose láttak még józanon? Alkalmasint sose.

Az alacsony fluktuációnak a pozitív okokon kívül a következő (ki nem mondott) negatív okai lehetnek:

1. a cég kicsi és az alkalmazottak jó része a főnök rokona, barátja, ismerőse. Ilyen helyre nem jó bekerülni, karrierlehetőség nulla (ott, ahol mindenki a Kondorossy vezetéknévre hallgat, csak te nem, nem godolod, hogy téged fognak kiemelni), ráadásul a "családtagok" összetartóak egy idegennel szemben.

2. a cég a középszerűség diadala, és ennélfogva a középszerű emberek gyűjtőhelye. Eldolgozgatnak,úgy állnak a munkához, hogy más is hozzáférjen, fél szemük szigorúan az órán, ha megvolt a nyolc óra munka, akkor kihull a toll a kézből, stb. Egy komolyabb cégtől már kirúgták volna őket, de ide ez is elég, kis pénz, kis foci.Hátrány persze a fent említett kis pénz, a fejlődési lehetőség teljes hiánya (ha már akkor többet tudsz a kollégáknál, ha beléptél, mégis hova akarsz fejlődni), meg az ingerszegény környezet, az ember hamar beleszokik a tunyulásba, és az nem egészséges.

3. a cég olyan feltételeket írat alá (vagy nem írat alá, csak alkalmaz) a munkavállalóval, hogy az önként való kilépés jóformán reménytelen. Ilyen lehet a felmondási idő meghosszabbítása több hónapra, a kilépés esetén történő fizetésmegvonás, esetleg holmi vélt-valós hibára vonatkoztatva stb.
Egyre több cégnél megkerülhetetlen a kérdés, hogy milyen weboldalak látogatását tiltsák, vagy korlátozzák. Ma, amikor a hatékony munkaerőgazdálkodás különösen nagy hangsúlyt kap, sok menedzser haja áll égnek, amikor közösségi életet élnek az irodai munkaállomásokon.…..
Nick Papagiorgo 2010.09.02 20:54:23
@Bachterman: facebook. Iwiw-hez hasonló közösségi site, felteszed magad, ez vagyok én, fénykép, "magamról", cím, telefonszám, minden vérmérsékletnek megfelelően. Fent vannak az ismerősök is, lehet nekik üzenni,csetelni,efféle, meg egy csomó program, amivel lehet az időt tölteni. Az Iwiw elsősorban magyar, a facebook nemzetközi. A fiatalság itt építi elsősorban a "kapcsolati tőkét".
Nick Papagiorgo 2010.09.02 22:01:03
@Bachterman: valahol el kell kezdeni :)
Hétfői kommentek között több olyan kérdés/probléma is felmerült, amihez hozzá szeretnék szólni, ill. van rá válasz. Nick Papagiorgo olvasónk vetett pár dolgot fel a témában itt, itt és itt.Vegyük ezeket sorra most, és pénteken a folytatás.1. A cég több közvetítőnek…..
Nick Papagiorgo 2010.08.25 14:52:36
Hű, ez gyors volt. Köszi a válaszokat.

A 2. ponttal kapcsolatban félreérthetően fogalmaztam: a telefonos megkeresés önmagában nem gyanús, ami gyanús, az a telefonos megkeresés ÉS a szemérmetes hallgatás a feladatokról, teendőkről, jövedelemről stb. (jellemző válasz erre az "ezt majd kollegánk a helyszínen fogja elmagyarázni"). A tapasztalatom az, hogy a telefonos megkeresés akkor érthető, ha az illető valami miatt többet tud az átlagnál (speciális foglalkozása, vagy végzettsége van, ami másnak vélhetően nincs). Gyakran szoktam javasolni az állást kereső embereknek, hogy gondolkozzunk józan paraszti ésszel, gyerekek. Ebben az esetben gondoljatok bele, ha az önéletrajzotok teljesen átlagos, semmi extrát nem tartalmaz, akkor mégis mennyi az esély, hogy a mostani helyzetben pont Ti kelletek (és nem más) méghozzá úgy, hogy nem is Ti kerestétek, hanem úgy jönnek hozzátok házhoz? Mondom ezt azért, mert egy ilyen interjúra a beutazás költsége X ezer forint, plusz a feláldozott szabadidő (mondjuk fél nap), ha az illető dolgozik, el is kell kéredzkednie vagy szabit kivenni, mindezt azért, hogy megtudja, hogy a felajánlott "üzleti elemző" vagy "tanácsadó" állás voltaképp a biztosítási ügynök legújabbkori neve (igen, vállakozóként, számlára, jutalékos rendszerben, családi autót, mobilt, számítógépet a vállakozásba "bevonva"). Félreértés ne essék, van, aki szereti ezeket a munkákat, olyan is van, aki jól is csinálja, meg is gazdagodik vele, én nem nézem le ezeket az embereket. A gond akkor van, ha a cég eltitkolja, hogy pontosan milyen munkára is keres embereket, és ebből a reményteli álláskeresőnek anyagi, vagy egyéb más hátránya származik.

További gyanús esetek még (adjunk muníciót Karriervadásznak:)
- az otthon végezhető munkák legtöbbje, főleg, ha azok a lenti két esettel is párosulnak
- irreálisan gyors meggazdagodás vagy átlagon felüli fizetés ígérete ("akar ön többszázezret keresni havonta, mert ha igen hívjon"), de "szabvány" munka esetén is el lehet gondolkodni, hogy az adott cég miért kínál kétszer annyit, mint a konkurrencia? Nyilván nem szívjóságból, valamit tenni is kell érte.
- minden olyan munkalehetőség, ami nem hozza a pénzt, hanem viszi, tehát kezdeti "befektetéssel" jár. Az ilyen munkák jó része nem csak kamu, hanem illegális is (te befizeted a pénzt, a munkaadó meg eltűnik, mint szürke szamár a ködben). Írom ezt azért, mert pl. a "csajportálok" tele vannak olyan gyeses anyukák panaszaival, akik a gyes mellett akartak volna dolgozni otthon, a pénzt befizették, aztán azt ne ecseteljem, hogy mit kaptak.
Több helyen, blogon a kommentek között, különböző fórumokban olvasni, hogy egyesek azt tanácsolják az arra tévedőknek (rendszerint álláskeresésben lévőknek), hogy nem érdemes olyan hirdetést megpályázni, amit pl. közvetítő cég hirdet, vagy ahol nem derül ki, hogy ki a…..
Nick Papagiorgo 2010.08.24 13:29:33
@Bukowszky: etikátlannak etikátlan, de a munkapiac nem habostorta. Másrészt meg ennek egy jó része nem is etikai kérdés, hanem szimpla bunkóság, tudatlanság stb. Engem hívott már föl szép szőke hang, hogyaszondja adott be állásajánlatot cégünkhöz. Mondom biztos. Erre ő (felháborodva), hogy azt sem tudja, milyen céghez adott be pályázatot? Erre én, hogy hát a nevük, az föl volt tüntetve az állásajánlatban (vagy csak a szokásos, hogy világhírű nemzetközi cég - manapság mindenki az, még Kovács Károly cipőfelsőrészkészítő is, aki adóelkerülési okokból Szlovákiában jegyeztette be a vállalkozását)? Öööö, nem. Hát akkor, honnan kellene tudni?

Engem egyébként az egészben nem a névtelenség izgat (az olyan kis romantikus), hanem inkább az, hogy némely cégek hirdetnek maguk is, meg közvetítővel is, van öt állás, de az voltaképp csak egy állás (ilyen tekintetben az ötből négy tényleg kamu állás), továbbá van nekik egy ilyen adatbázisuk, amibe az első jelentkezés után bekerülsz, aztán az adataidat megőrzik mondjuk egy évig, amivel biztosítják, hogy egy évig esélyed se lesz jelentkezni ahhoz a céghez, semmilyen állásra (mert bent vagy a rendszerben). Ők maguktól nem hívnak be, a közvetítő meg nem ajánlhat, mert bent vagy a rendszerben (nem vagy saját jelölt), tökmindegy, hogy fél éve jelentkeztél oda takarítónak, most meg sofőr akarsz lenni. Az adatbázisukat nem tartják karban, tehát nem keresnek potenciális jelölteket, hanem mindig kiadják közvetítőnek, az meg vért izzad, mire talál egy olyat, aki még nincs bent az adatbázisban. Ezt egyébként főleg a valóban nagy nevek csinálják, akik igazán kiírhatnák a nevüket, még reklámértéke is lenne. Ehelyett inkább titkolóznak, ezzel jól megszívatják a közvetítőt is, meg az álláskeresőket is a felesleges körökkel. De ez inkább szerintem nem etikai kérdés, hanem butasági, illetve szakmai, hogy az illető ért-e ahhoz amit csinál.
Nick Papagiorgo 2010.08.24 20:26:56
@Bukowszky: Igazad van. Csak az a gond, hogy törvényi szabályozás van, tehát pl veled is közlik, hogy a munkájukat az adatvédelmi törvénynek megfelelően végzik, tiszteletben tartják a személyiségi jogaidat, titkosan kezelik az adataidat stb. Az egy másik dolog, hogy a cégek ezeket a szabályokat hogy tartják be, illetve ki és hogyan ellenőrzi a törvények és szabályok betartását. Ez olyan, mint az adóelkerülés: tökmindegy, hogy hány százalékosra állítom be pl. az SZJA kulcsát, ha az állampolgároknak van módjuk és lehetőségük eltitkolni a fizetésük egy részét és kevesebb adót fizetni, akkor azt (életszerűen) meg is fogják tenni, és adóelkerülnek. Tehát nem csak törvényalkotni kell, betartatni is.
Nick Papagiorgo 2010.08.24 21:06:28
szerény nyomott véleményem szerint egyébként nem (csak) arra kellene várni, hogy a törvényalkotó egyszer majd megvilágosodik, és "jó" törvényt hoz, hanem a munkát keresőknek maguknak is kezükbe kellene venni a sorsukat. Mit lehet tenni? Egyfelől lehetne pl. egyfajta "szégyenlistát készíteni" a legelrettentőbb munkavállalókról, másfelől meg pl. (amiről itt is esik szó), megosztani a néppel, hogy miből ismerszik meg egy "nem komoly" álláshirdetés.Pár tippem nekem is van, a saját tapasztalataim alapján. Nem mondanám, hogy ha ilyennel találkozol, az mind kamu, de legalábbis gyanús:

- ha nem adsz be pályázatot, hanem úgy keresnek meg telefonon ("itt-ott-amott láttuk az önéletrajzát, és lenne állásajánlatunk"), kivéve, ha valami elismert szaktekintély vagy és a konkurrencia akar elszipkázni (de akkor ezt a folyamatot fejvadászatnak is hívják)
- konkrétumok hiánya a feladatok leírásában, a juttatásokban, illetve az elvárásokban (pl. "menedzsert" keresnek vezetői tapasztalat nélkül, vagy középfokú végzettséggel, "értékesítőt" szintén tapasztalat nélkül,stb.)
- számlaképesség (pl. miért kellene egy "menedzsernek" számlaképesnek lennie?)
- interjúidőpont egyeztetésnél egy (!) db időpont van, tehát pl. péntek fél négy, ha nem jó, akkor nagyon sajnálják, és "majd értesítenek" hogy mikor lesz másik időpont. Ha meg jó, akkor negyvenketten lesztek, és az előadó rögtön belecsap a "hogyan adjunk el porszívót" c. eposzba
-garantált fizetés a betanulás időtartamára (ez általában a jutalékos rendszerű fizetéssel jár együtt). Ennek lényege, hogy a cég az első egy-három hónapra garantál valami fizetésfélét, viszont ezt vagy később levonja, vagy kilépés esetén busásan meg kell fizetni.

Ezek a nem komoly hirdetések. Az igazi kamu hirdetéseket (tehát azokat, amik mögött még úgymond állás sem létezik) leginkább onnan lehet felismerni, hogy (főleg ha az ember rendszeresen böngészi a hirdetéseket) elég sűrűn és sokáig jelennek meg (tehát pl. keresnek németül beszélő bérelszámolót egy fél éve, budapesti munkavégzéssel. Elképzelhető vajon, hogy fél éve nem találtak ilyet?).