Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Pöhölyke

338 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ajtót nyitottam újra a tavasznak, Mikor rend szerint a rügyek fakadnak. Élet költözik a dermedt fák ágába, Aranyeső, mandula, babarózsába.   Böjti hírhozó az ünnepi barka, Bimbózása a jövőnk melegét adja, Megáldottad immár a húsvét ünnepét, Emeld magasra a jövőnk reményét!   Nem állhatunk…..
Dicsekedtem már vele, ugyebár, hogy hadilábon állok az okostelefonnal. Olyankor a butával húzom ki magam a csávából, hogy egyáltalán nyomára bukkanjak a saját lakásomban az okosnak. Délelőtti rendezvényről farkaséhesen érkezem haza, épp tömöm magamba a hideg sültet, jártamban-keltemben. Csöng a…..
  Reggeli kávé óta nógat az ádáz napirend, A hasznosság látszata sunyin körbeleng. Felrázom a párnám, bevetem az ágyat, A kifogástalanság ma is csupán látszat.   Hajszol bár a pormentes pedantéria, A hypo-szagú, makulátlan higiénia, Pedig milyen jó lenne - mint régen -, Összeforrni ráérős,…..
Még hogy csak az iskolások tudnak gúlába állni! Ugyan már! Megy az hatvan pluszosan is! Főleg szupermarketek akciói köré rendezve. Jó ízlésem ellen való volt, hogy az adventi készülődés csendjét a következő jegyzettel szentségtelenítsem meg. Most talán nem ördögtől való az emlékezés. Hol vannak már…..
Igazából egy másik "gúláról" szerettem volna írni, de eszembe jutott az alábbi gúlás történet. (A másikat Gúla-II. címmel hamarosan olvashatjátok.) Na, tehát: hajdanában, amikor a hamut még nem mondtam mamunak, általános iskolában énekkarba jártunk, és szavalókórusban mutattuk meg tehetségünket,…..
Egy éve ilyenkor még itt voltál velünk. Ma már sajnos nélküled ünneplünk. Nélküled ünneplünk - téged, Szívünkben örökmécsesek égnek, Emlékezetünk kanóca lángol Születésnapod alkalmából. A Megváltó tenyerére ültetett téged, Te testedet ajánlottad fel az emberiségnek.  ..
Még mindig zavarban vagyok, ha felszállást követően egy fiatal felugrik, s átadja helyét a tömegközlekedési eszközön. Lányok és fiúk egyaránt. Szerencsére jó egészségnek örvendek, igyekszem kakadunak öltözni és egészséges középkorúnak látszani, de bármennyire is kikerázom magam, az udvarias…..
  Az én békém a nappal, és az éj. A tavasz, nyár, ősz s a tél, Szerény hétköz- és ünnepnapok, A falat, amivel jóllakok, Pohár bor, hogyha koccintok, Bekúszó napfény az ablakon, Egy jó könyv, ha olvasom, Finom zene, ha hallgatom, Ó, és a tánc, az a tánc! Édesgető, szelíd románc, Színes…..
Jó ötlet ez a Múzeumok éjszakája. Nyüzsög országszerte hajnalig az összes város, családosok, baráti körök, ifjak, s vének róják az utat vidáman múzeumról-múzeumra Meglepetésünkre megnyitja kapuit városunk börtöne is, összenézünk a férjemmel: remélve, hogy legfeljebb látogatóként szemrevételezhetjük…..
Poénos, drusza barátnőm életébe próbálok beavatkozni a reggel óta tartó, megtisztelő étertámadásaim közepette egy telefonhívással... Tudom, ma ő is elfoglalt, de fontos kérdésem lenne hozzá: ki is mondta, hogy minden nap ivott pezsgőt, mert az fogyaszt? (Rám férne pár kiló súlyvesztés...) Kicsörög.…..
  Ó nyár, perzselő, csintalan nyár! Mily' sebesen elillantál! Napsugaraid fényezték a fámat, Lombját kócoltad, ha szélvihar támadt, Legyező seprőddel szorgosan terelted Kék egemen a bárányfelhő nyájat, Zöld a kékben, kék fehérben, Versenylovak vágtázó ménesében Arra jár, fám fölött…..
Nincs elég rongy a szekrényemben, hát több napos kirándulásom előtt, vásárlási lázban égve ismét célba veszem a szokásos T-Modell-t. Igaz, magashegyi túra lévén reggeltől estig hegyen-völgyön kepesztek, túraszerkómban érett pálpusztaivá izzadok tetőtől talpig, de este mégiscsak ki kell nézni…..
Várom ma a beígért szél- és eső vihart. Rákészülök idejekorán. Beljebb húzom az asztalkát, fotelokat a teraszon, felkurblizom az árnyékoló vásznat, nehogy leszaggassa az ítéletidő. Akkor viszont le kell engednem a redőnyöket egytől egyig, hogy a harmincöt fokos hőségfal ne dőljön a szobába. Tövig,…..
Hetek óta tartó gyászos hangulatom miatt rég jelentkeztem már saját magamat lejárató jegyzettel. A komorságnak ugyan nincs vége, de megszabadulni se tudok saját magamtól. Páratlan jó dolgom következtében van ugye a végtelenül okos telefonom, meg a butuska városi vonalas, amelyikkel a mobil hollétét…..
  Konduljatok fővárosi, s Dunakanyar harangok! Egy távozó lelkéért velünk zokogjatok! Ki viselte még az emberi arcot, Elvesztett egy betegséggel vívott harcot.   Zúgjatok fővárosi, s Dunakanyar templomok Tornyában lévő összes harangok! Őrjöngő lármátok visszhangozza szerte, Hogy elköltözött…..
Sok jó sztori kis helyen is elfér... Könnyfakasztó szélsőségek tára. Keress, rendelj, vásárolj! Akár ajándékba is! Köszönöm!..
  Figyelem, figyelem, közhírré tétetik: Az április vágányra gyorsvonat érkezik! Csatlakozással a "Tavasz" divatházba, Hol halomban áll már minden stílusmárka. Csak lassan, sorjában, nem kell tülekedni, A szabóságban mindenki sorra fog kerülni! Aki ma még rongyos, mint egy hajléktalan, Rá se…..
Korábban érkezem a megbeszéltnél, egyedül ücsörgök a Stefánia palota halljában. A  nagyteremből kiszűrődik a zsizsegés, kacarászás, néha kicsapódik az ajtó, elmegy előttem egy-egy férfiember, gyanúsan méreget. Mikor a harmadik is így tesz, kis jelbeszéd kíséretében feléje rebegem: várok. Az ulti…..
  Hát elmentél... Nem szólított az Isten, Önként jelentkeztél. Bátor voltál döntésedben, Ahogy mindig is éltél. Rend, s derű látszott a felszínen, Ám rághatott valami odabenn Vérkötelékben, szívügyben. Bánatot nem mutattál, csak Teljesítettél szolgálatkészen Mindenkinek. S jótét…..
Hallod-e, Tél! Hol csavarogsz, hova lettél? Merre lófrálsz, ténferegsz? Rügyfakadásig késlekedsz? Hogy vártak pedig dombok és hegyek, Hol hógolyózni, szánkázni lehet, Téli sportok szerelmesei, s a gyerekek. Ébredéskor szemrésemből lesek, hátha Szikrázó bundát vetettél pitymallásra, Vagy…..
Végy huszonöt deka finomlisztet, öt deka vajat, egy tojás sárgáját, másfél deci tejet, kevés meggylekvárt... Ja, bocsi, most nem a klasszikus süteményrecept következik. Az én receptem így kezdődik: végy egy zománcozott lábast, egy egész tanyasi csirkét, kétlapos villanyrezsót, egy húszon innen lévő…..
Ferihegyen (igen, nem a Liszt Ferenc repülőtéren) landol egy gép, nyugatról. Azaz inkább délről. Délkeletről. Mindegy - az is nyugat. Özönlenek az utasok, gurulós bőröndök híján cipeli ki-ki degeszre tömött kofferét, sporttáskáját. Fene tudja, milyen elvek mentén működött a hetvenes években a…..
  Ablakom előtt vetkőznek a fák, szanaszét szórva magukról a zöld nyári ruhát, Szolidabb viseletbe öltöznek át, miljom árnyalat közül nyer a rozsdaszín átmeneti kabát. Alig idő múlva bekukkant csapzottan: hacukáját megtépázta a szél, s ő ott remeg áttetsző babydollban. Kergetik fagyos…..
      Ha a bánat meggyötör, ha a sorsod összetör, Ha a valóság sokkal szánalmasabb, mint a látszat. Ha az álom elkerül, és semmi nem sikerül, Ha lúzerek tapossák sárba a fantáziádat. Hogyha falsul szól a dal, felhangol egy ital, hát bátran   tölts, tölts  a hegy…..
Anyós-iskola Fűszerkosárka 2022.09.11 16:18:14
Haladó vagyok az Anyós-iskolában, diplomát szerezni azonban mind ez ideig nem sikerült. Pedig nemrég arasznyira álltam egy summa cum laude-s védéshez. Ám a párkapcsolatban kritikus év többek álmát elsodorta, köztük az enyémet is. Egy, a gyermekem érzelmein átszáguldó szerelem-tornádó felkapta,…..