Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Anitja

109 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ezt a kérdést tulajdonképpen évek óta válaszolom, folyton arról írok milyen csodálatos a jóga, segít megőrizni a fiatalságunkat és az egészségünket, megnyugtat és kiegyensúlyoz, és még sorolhatnám mennyi jótékony hatása van a testünkre, a szellemünkre és a lelkünkre egyaránt. Most tehát már nem…..
A Weninger-féle kinetikus lazító gyakorlatrendszert sehol máshol nem találtam meg, csak Dr. Vígh Béla - A jóga orvosi szemmel című könyvében. Ott idézi Dr. Weninger Antal szóbeli közlését 1954-ből: "Az ujjak lazítása: Az egyik kézzel a másik tenyeret megfogva, az ujjakat tenyér-kézháti irányban…..
Ígértem ITT, hogy összefoglalom az ászanák hatásait hormonális szinten, ez a bejegyzésem tehát erről fog szólni. Említettem már a csakrák és a belső elválasztású mirigyek kapcsolatát, így most eszerint fogok írni erről. Kezdjük is a fejtetőn elhelyezkedő csakrával, a Koronacsakrával, ami…..
Elmondhatjuk, hogy a jógázás rendkívül jótékony hatású a testünkre. A főbb ászanák jótékony hatásairól ITT már írtam. Az ászanák a  gerincre és az izmokra való jótékony hatása kiemelt, azonban alapvetően amikor jógázunk a belső elválasztású mirigyeket stimuláljuk, vagyis erőteljesen hat a…..
Akkor csinálod jól, akkor fejlődsz, és haladsz a jógában, ha mindennap kapcsolatba kerülsz vele. Legyen az csak néhány perc gyakorlás, de kapcsolódj a jóga által önmagadhoz. Tehát nem számít mennyit jógázol, viszont érdemes megjegyzeni mégis néhéány fontos dolgot ezzel kapcsolatban. Először is…..
Az első válaszom az, hogy otthon, egyedül. A legmeghittebb állapotot, a legjobb gyakorlást egyedül fogod elérni.  Viszont előfordulhat, hogy az otthoni körülmények nem alkalmasak, pontosan tudom kisgyermekes anyaként, hogy néha nehéz megteremteni a megfelelő milliőt.  De törekednünk kell rá, érjük…..
Összegyűjtöttem néhány kérdést, amelyek válaszait "Jóga Kisokos" sorozatban fogom közzétenni. Az első kérdés: Mikor jógázzak? Először is jógázz amikor csak tudsz, mégis vannak napszakok amikor ajánlatos bizonyos ászanákat gyakorolni. Ilyen például a REGGEL. Nagyjából 10-15 perc elég ahhoz, hogy a…..
Ez a bejegyzésem folytatása az 1 évvel azelőtti, a Jógák sokasága című írásomnak. Mint ott kifejtettem rengeteg jóga létezik manapság, maga a jóga szó is már mindenki számára ismerős, vagy legalábbis hallott róla.  ... és mégis ez a szép az egészben, az integrál jóga ugyanis a jógák összevonását…..
Sok helyen a nőket óvva intik bármiféle mozgástól "azokon a napokon", pedig ez egyáltalán nem indokolt, sőt igenis vannak bizonyos jógagyakorlatok amelyekkel támogathatjuk ezt az időszakot. A gurgaoni Sivananda Jógaközpont készített egy nagyon jó gyakorló órát, ami kifejezetten menstruációs ciklus…..
Anitjajógablogja Jógák sokasága 2022.11.14 19:35:00
Éppen 11 éve fogalmaztam meg ITT a gondolataimat arról, hogy manapság a jóga milyen népszerű. Az igazság az, hogy a helyzet rosszabbodott, és mégis valahol javult is. Kezdem a pozitívval: javult, mert elterjedt, sokan jógáznak, keresik az útjukat ("jobb mintha kocsmába járnának...") ugyanakkor - és…..
Anitjajógablogja Jóga-Zen turné 2022.11.13 19:53:55
Ahogy a legutóbbi Antja műhelyén is jeleztem már: tervezzük, hogy hamarosan újra útnak indulunk.     Lakóautóval szeretnénk bejárni Európát, főként Olaszország déli részén, Máltán, Gozó szigetén, segíteni ahol lehet, tanítani a tradicionális Sivananda jógát, és a Gnosztikus Zen meditációt,…..
Nyár végén-ősszel elindítottuk Goldschmiedt Erzsivel a Balatonnál a hétvégi elvonulásokat. Adományos formában, ami annyit jelent, hogy mindenki a saját lehetősége szerint járul hozzá az elvonulások támogatásához.  A lényeg a jelenlét, a csendben lét, az önmagunk visszatalálása az eredeti…..
Már 2015-ben kidolgoztam egy 8 részes Gyermekjóga bejegyzést Nektek, az első részét ITT találjátok. Illetve EZ a bevezetőm hozzá. Két évvel azelőtt pedig elkezdtük közösen a gyerekekkel Balatonrendesen a Gyermekjógát, akkor még havonta egyszer, szombat délelőttönként, majd tavalyi évben online élő…..
Hosszú szünet után újra közösen gyakorolhatunk a Balaton partján idén már hetente 3x is:   Om Namah Sivaya ✿..
Részlet a Sivananda Jógaközpont jógaoktatói tankönyvéből kiegészítés céljára a Sivananda alapgyakorlatok 5. alkalom elméletéhez: 1. Mit? A jógában minden a meditációért (elme lecsendesítése) történik -> meditáció eszköze az elme -> az elme a táplálék legfinomabb struktúrájú részéből épül…..
10 héten keresztül minden vasárnap élő közvetítésben osztom meg a Sivananda alapgyakorlatokat elmélettel kiegészítve kezdő jógázók, vagy jóga iránt érdeklődők részere. A felvételek bárki számára szabadon elérhetők a https://www.youtube.com/c/balatonspirit csatornán, és adománnyal támogathatók az Éri…..
Anitjajógablogja A fejenállás 2020.12.13 15:32:29
  Anitja ✿ műhelye A fejenállás, avagy az ászanák királya   A cím már önmagában beszédes :) de miért is hívják az ászanák királyának? A neve szanszkritul: Sirsászana, vagyis sirsa annyit jelent "fej" az ászana pedig legutóbbi Antja műhelyében részletesen ki lett fejtve, hogy stabil póz,…..
Sivananda jógaórákon általában ugyanazt a 12 ászanát gyakoroljuk: A Fejenállást 2. Gyertyaállást 3. Ekeállást 4. Halállást 5. Ülésből előrehajlást 6. Kobraállást 7. Sáskaállást 8. Íjállást 9. Gerinccsavaró gyakorlatot 10. Egyensúlyozó…..
A sikertelenség hamar elkedvtelenítheti a jógázót.  - A gyakorlatok nehezen kivitelezhetők, rosszul érezzük magunkat jógázás közben, vagy esetleg meg is sérülhetünk. - A meghitt állapot elérése, a gyógyulás, az eredeti természetünkhöz való visszatalálás a cél a jógában, nem a testünk…..
Anitjajógablogja 10 éve már... 2020.08.19 07:34:25
2010 augusztusában nyitottam meg ezt a blogot egy bemutatkozó poszttal. Utána ahogy időm - és a Gyerekek :) - engedtek írtam, főleg az otthoni jógázásról, azt szem előtt tartva hogyan tudsz otthon gyakorolni, fejlődni, a saját tempódban, meghitt körülmények között. Már 10 éve... Azóta a…..
A jóga és az álmatlanság címmel írtam már hasonló bejegyzést, melyet ITT találsz! Most ezt az írásomat szeretném folytatni, ugyanis továbbfejlesztettem az álmatlanság elleni légzést, ráadásul kombináltam egy jó kis hasfal erősítéssel. Eddig 100%-ban hatásosnak bizonyult a módszer, tehát úgy…..
Június közepe óta tartok jóga órákat a Balaton partján, amelyről itt: https://likebalaton.hu/telepules/kovagoors/programok/sivananda-joga-balatonrendesen-a-palkove-strandon-155144 és itt is: https://welovebalaton.hu/program/sivananda-jogaora olvashattok, hiszen annyira különleges élmény... a…..
Anitja ✿ műhelye Az Ászanák   Ismét online tartottam meg az Anitja műhelyét, az eredeti felvételt ITT találod róla, ez pedig a Youtubról a blogon is elérhető változat: A videón az ászanákkal kapcsolatosan mutattam be a My World videójáték készítő cég Yoga Master videójátékát, melyet…..
Anitja ✿ műhelye A Napüdvözlet   Ismét online tartottam meg az Anitja műhelyét, a felvételt itt találod róla: VIDEÓ LINK ... és akkor amit a videón ígértem: a Napüdvözlet mantráit, és a Nap 12 nevét... és bizony valóban írtam már a Napüdvözletről itt a blogomban 2010 augusztusában, akkor pedig…..
Anitja ✿ műhelye A jóga és más testgyakorlatok   A kialakult helyzetre való tekintettel online formában tartottam meg a márciusi Anitja ✿ műhelyét, amelyet itt találsz: VIDEÓ LINKJE  Kiegészítésképpen pedig annyit jegyeznék meg, hogy az izomlázról, mint az erőltetett mozgásformák kellemetlen…..