Regisztráció Blogot indítok
Adatok
lawlingson

0 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sziasztok!Valamelyik nap, nem is volt oly régen, szembetalálkoztam egy kis vitával, amiben az egyik fél állította, hogy a Thrillion Kincsei nem fórum alapú játék, míg a másika nem értett vele egyet, vagy legalábbis megkérdőjelezte az állítást.Én is belevágnék ebbe a témába…..
lawlingson 2010.09.28 20:54:35
Nah rég jártam erre szal szép sorjában a dolgokat:

„Adj 90 ilyen linket, mert én legalább 100 olyan oldalról tudok, ami frpg-nek hirdeti magát. Tudod mit? Elég lesz 20 link is.”

Mutass tetszőlegesen 20 FRPG-t ami nem totál kihalt (napi egy hozzászólás azért legalább van) és akkor rámutatok mire gondoltam. Ebben az a jó, hogy te választhatod ki melyiknél kéne bebizonyítanom, aztán meglátjuk így mennyinél sikerül ;)

„...A fórum hány %-át teszi ki a karakterfejlődésnek? 3, 5? Talán ezért látjuk máshogy a dolgokat.
Próbáld ki, meddig jutsz el, hogyha nem lövöd el a CSP-t amit kapsz, csak fórumozol... ”

Van aki nem CSP-zik és tudja fejleszteni a karakterét. Csak a játéktéren. És képes játszani. Van aki egyszer sem akar ránézni a Játéktérre. Egyéni preferáció, de ettől még mindig rengetegen használják a játékteret.
Kérdésedre válaszolva, az akkor még négy város közül az egyiknek a vezetője lettem anélkül hogy különösebben CSP-ztem volna vagy bármilyen CSP-vel kapcsolatos dolgot eröltetnem kellett volna. Egyéb kérdés ezzel kapcsolatban?

„Hmm? Egyrészt, nem csak php alappal lehet fórumot létrehozni. :)”

Persze, hogy nem, de mivel a fórumok túlnyomó többsége ezzel működik úgy gondoltam teljesen jó példának. Meg így, mással nincs is túl sok értelme fórumot létrehozni kivéve ha szereted tökönszúrni magadat vagy valami igen speciálisra van szükséged.

„Másrészről, én azzal, hogy a TK-t nem neveztem fórum alapú játéknak, nem írtam, hogy nem létezik fórum alapú játék.”

ez tök jó de nem arról beszélünk, hogy létezik-e ilyen

„Harmadrészt pedig, a php-nak semmi köze a játékmenethez. :) Ez olyan, mintha azt írtam volna a TK-ra, hogy nem fórum alapú, mert fantasy. Ennyire azért ne sarkíts. :)”

Ha nagyon szőrözni akarok mondhatom hogy de, technikai szinten elég sok köze lehet, de ez most lényegtelen megintcsak. Mindenesetre te azt írtad hogy nem fórumos mert inkább kattintás alapú. Ezt szűrted le abból hogy sokat kell kattintgatni a CSP-re. Ez olyan szintű bullshit kb mint a fantasys hasonlatod.
Szal mint mondtam attól, hogy nem csak az OMG fórum létezik még elég sokat az tesz ki így is.

„Ez butaság. Nyilván nem fogod felsorolni a világ összes dolgát, hogy mi NEM a játék. Ha valamit hirdetsz, akkor azt sorolod fel, hogy mi IGEN. Ha bemutatsz valamit, akkor is azt sorolod fel, hogy mi IGEN. Nem fogod még csak megemlíteni sem, hogy mi NEM (pár kivétel tuti van, de nagy átlagban...).”

Ez szép és jó csak kihagyod azt, hogy nem csak felsorolod, hogy miért IGEN hanem mellé társítasz ÉRVEKET, hogy MIÉRT az, ezzel foglalva egy álláspontot. Az érveket pedig később mások meg tudják vitatni, hogy mennyire igaz vagy sem. Jelen esetben te egy elég gyenge érvet hoztál fel, már ahol ez megtörtént, épp egy olyat emeltem ki ahol kb semmisnek tekinthető az érved. Én se fogom minden egyes mondatod beidézni mindenhonnan és egyenként rácáfolni, bőven elég az ha csak a fontosabb dolgokra reagálok.

„Nincs is pontos meghatározás az frpg-re, ám ha körülnézel az interneten, akkor a TK nem hasonlít egyik általunk frpg-nek írt játékhoz”

Ez tök jó, de ha nincs egy meghatározásod az FRPG-re akkor nem tudod eldönteni, hogy ettől a különbségtől kizárható-e a csoportból. Lévén nincs egy etalonod amihez viszonyíthatnád.

„ Méghozzá egy nagyon fontos dologban: az alapvető karakterfejlődés nem a fórumon történik.”

Erre úgy rémlik egyszer már reagáltam valahol, ha mégsem szólj és pótlom a hiányosságot.

„EGY játékról szeretném eldönteni, hogy az-e vagy sem. Hatalmas különbség.”

Ha nincs egy pontos definíiód az FRPG-kről akkor képtelen vagy eldönteni, hogy valami FRPG vagy sem. Lévén nem fogod tudni, hogy egyáltalán mit akarsz eldönteni.

„ Nos, erre a játékra sosem fogod kijelenteni, hogy ez egy háborús stratégia. Mert nem az, vagyis csak részben. Ezt a gondolatot követve, a TK nem frpg, hanem egy böngészős szerepjáték, ahol lehet fórumon játszani...”

Kapaszkodj meg: a játékkiadók kijelentenek ilyeneket és ennél durvábbakat is. De egy olyan játéknál ahol te döntöd el hogy valójában melyik részével játszol igazán nem hiszem hogy egyéni preferencia alapján kellene besorolni azt.
Amúgy meg meglepő módon az összes FRPG egy böngészős szerepjáték ahol lehet fórumon játszani. Legalább is eddigi tapasztalataim szerint. De azért továbbra is várok egy konkrét meghatározást FRPG-re ami alapján elkezdhetjük komolyan megvitatni a dolgokat lévén addig csak pöcshosszmérést csinálunk.

„Úgy gondolom, hogyha tényleg igazad lenne, és a fórum több, mint a felét kitenni a játéknak, akkor azért valamilyen szinten hirdetné magát az oldal, mint fórumos játék.”

Mint netes szerepjáték hírdeti magát. Azért mert ebben benne van hogy a neten van és szerepjáték. Minek emelnének ki csak egy dolgot a sok közül? Főleg azok után, hogy az összes többire nincs mindenki által elfogadott meghatározás (azaz hogy mitől lenne inkább szimulátor vagy FRPG vagy akármi) így inkább egy nagyobb gyűjtőfogalmat használnak. Meg ha úgy hirdetnék magukat hogy FRPG akkor azt hinnik az emberek a végén, hogy CSAK FRPG van itt. Aztán emg mégsem.

Aztán mindjárt írok DreamerX-nek is csak már ez is jó hosszú lett...
lawlingson 2010.09.28 21:20:50
DreamerX:

„ De kénytelenek csinálni, mert a _fizetős_ nép ezért megy oda, s mára a TK már kőkeményen üzleti vállakozás....”

Ez egy érdekes meglátás, de azért megkérdeznék valamit: te el is hiszed ezt a sok baromságot amit írsz? Komolyan, hajlandó vagyok megvitatni ezt a nézetedet veled de akkor kénytelen leszek elvárni, hogy majd tényeket mutass fel vagy valami ezekkel akpcsoaltban mert az „egy barátomtól hallottam, illetve telejsen biztos vagyok benne mert úgy emlékszem, hogy talán valaki írt erről egy fél mondatot 7 éve”

Valamint apró megjegyzés: abból a pénzből amit a klánok befizetnek én szervert se tartanék fenn egy évre és akkor még arról nem is beszélek, hogy megélnék valahogy belőle. Márpedig enélkül sokmindennek lehet nevezni csak üzleti vállalkozásnak nem. Ennyi erővel a Wikipedia is az mert elfogad adomáynokat...

„Amiből még kevesebb van nekik, az az emberség. Ott valóban nem számít, hogy te mennyire jól játszol, és a reagjaid mennyi örömet okoznak a játékostársnak ”

Ezzel lehetne vitatkozni mert ugye ha valaki odamegy kurvaanyázni a fórumra aztán kibannolják a faszba akkro a bannolt fél mondhatja hogy köcsög adminok nem emberségesek.

Mindenesetre nekem van egy olyan meglátásom hogy az adminsághoz nem kell emberség. Moderátorkodáshoz sem, meg semmi hasonlóhoz. Az kell hogy ellássa az ember a munkáját. (kevés olyan munkakörről tudok aminek kikötése az emberség)

A szó amit keresel az talán a korrektség lesz az viszont kurvára más és megintcsak kétlem, hogy ennek hiányát fel lehetne róni az ottani adminoknak.

„ Ott a fórumozás még mindig az IRL és MSNen zajló bratyizás kimenetelétől függ”

Az pedig a játékosokat minősíti, elgalább is az egy-két ezerből azt a feltételezem 10-20-at akikhez neked szerencséd volt (ha magasabb a szám szólj). Ekkora számot jobb helyeken simán körberöhögnek és megmondják, hogy több ezernél a hibahatárba belefér.

„Ha a fórumon akarsz játszani, akkor KÖTELEZŐ CSPzned”

Ez azt jelenti hogy el kell érned a kettes szintet. Ez 60 CSP-ből megvan nagyjából. Ez barátok közöt két nap. Ennyi idő alatt el lehet dönteni, hogy tényleg tetszik-e neked a játék, hisz addig olvasni olvashatod a játékteret. Ismerek olyan fórumokat ahol mittom 50 hozzászólásig nem is írhatsz a fórumok nagy részére ne adj isten nem is látod őket. Mert vannak olyan emberek akik beregisztrálnának és összeszemetelnék az egészet azonnal. Szal, mi is ezzel a probléma?
(Megjegyzés: Mekkora köcsög dolog már hogy a legtöbb fórumon KÖTELEZŐ regisztrálnod mielőtt írsz. Nem igaz?)

„Ennek ellenére még mindig nem siekrült rendesen tisztázni az IC és a CSP viszonyát, még mindig tele van buktatókkal, a karakter szempontjából képtelenségekkel.”

Mondj egy példát ami ténylegesen zavaró nem pedig a leszarós kategória

„Amúgy CSP halálosan unalmas tud lenni egy idő után.”

A játéktér is. A játék is. Más játékok is. Az élet is. So, your point is... ?

„AZtán ott van az idő kérdése....”

Több mint egy éve még csak nem is léteznek generációk. So, your point is... ?

a 2010.09.05. 08:36:58-es hozzászólásodra csak azt tudom mondani, hogy so much wrong in so many levels. Annyi helyen tartalmaz hülyeséget, megalapozatlan vádakat és úgy általánosságban hiányzik belőle minden fajta érv, tény vagy bizonyíték, hogy inkább bele se kezdek kimazsolázni az egészet. Azt hiszem azzal is oldalakat tudnék megtölteni de kétlem hogy bármi foganatja lenne a dolognak. Ellenben ha hajlandó vagy valamivel alátámasztani a mondottaidat akkor ezt is hajalndó vagyok veled megvitatni.

Mert eddig nekem csak az jött le sajnos hogy egyszer valamiért kibannoltak a faszba (ennek a körülményei is érdekesek lehetnek) aztán azóta be vagy sértődve. Aztán lehet, hogy nem, de mint mondtam semmi kézzelfoghatót nem írtál le csak ködösítve odanyomál pár effetíve pletykát.
lawlingson 2010.09.28 21:23:52
DreamerX:

„ De kénytelenek csinálni, mert a _fizetős_ nép ezért megy oda, s mára a TK már kőkeményen üzleti vállakozás....”

Ez egy érdekes meglátás, de azért megkérdeznék valamit: te el is hiszed ezt a sok baromságot amit írsz? Komolyan, hajlandó vagyok megvitatni ezt a nézetedet veled de akkor kénytelen leszek elvárni, hogy majd tényeket mutass fel vagy valami ezekkel akpcsoaltban mert az „egy barátomtól hallottam, illetve telejsen biztos vagyok benne mert úgy emlékszem, hogy talán valaki írt erről egy fél mondatot 7 éve”

Valamint apró megjegyzés: abból a pénzből amit a klánok befizetnek én szervert se tartanék fenn egy évre és akkor még arról nem is beszélek, hogy megélnék valahogy belőle. Márpedig enélkül sokmindennek lehet nevezni csak üzleti vállalkozásnak nem. Ennyi erővel a Wikipedia is az mert elfogad adomáynokat...

„Amiből még kevesebb van nekik, az az emberség. Ott valóban nem számít, hogy te mennyire jól játszol, és a reagjaid mennyi örömet okoznak a játékostársnak ”

Ezzel lehetne vitatkozni mert ugye ha valaki odamegy kurvaanyázni a fórumra aztán kibannolják a faszba akkro a bannolt fél mondhatja hogy köcsög adminok nem emberségesek.

Mindenesetre nekem van egy olyan meglátásom hogy az adminsághoz nem kell emberség. Moderátorkodáshoz sem, meg semmi hasonlóhoz. Az kell hogy ellássa az ember a munkáját. (kevés olyan munkakörről tudok aminek kikötése az emberség)

A szó amit keresel az talán a korrektség lesz az viszont kurvára más és megintcsak kétlem, hogy ennek hiányát fel lehetne róni az ottani adminoknak.

„ Ott a fórumozás még mindig az IRL és MSNen zajló bratyizás kimenetelétől függ”

Az pedig a játékosokat minősíti, elgalább is az egy-két ezerből azt a feltételezem 10-20-at akikhez neked szerencséd volt (ha magasabb a szám szólj). Ekkora számot jobb helyeken simán körberöhögnek és megmondják, hogy több ezernél a hibahatárba belefér.

„Ha a fórumon akarsz játszani, akkor KÖTELEZŐ CSPzned”

Ez azt jelenti hogy el kell érned a kettes szintet. Ez 60 CSP-ből megvan nagyjából. Ez barátok közöt két nap. Ennyi idő alatt el lehet dönteni, hogy tényleg tetszik-e neked a játék, hisz addig olvasni olvashatod a játékteret. Ismerek olyan fórumokat ahol mittom 50 hozzászólásig nem is írhatsz a fórumok nagy részére ne adj isten nem is látod őket. Mert vannak olyan emberek akik beregisztrálnának és összeszemetelnék az egészet azonnal. Szal, mi is ezzel a probléma?
(Megjegyzés: Mekkora köcsög dolog már hogy a legtöbb fórumon KÖTELEZŐ regisztrálnod mielőtt írsz. Nem igaz?)

„Ennek ellenére még mindig nem siekrült rendesen tisztázni az IC és a CSP viszonyát, még mindig tele van buktatókkal, a karakter szempontjából képtelenségekkel.”

Mondj egy példát ami ténylegesen zavaró nem pedig a leszarós kategória

„Amúgy CSP halálosan unalmas tud lenni egy idő után.”

A játéktér is. A játék is. Más játékok is. Az élet is. So, your point is... ?

„AZtán ott van az idő kérdése....”

Több mint egy éve még csak nem is léteznek generációk. So, your point is... ?

a 2010.09.05. 08:36:58-es hozzászólásodra csak azt tudom mondani, hogy so much wrong in so many levels. Annyi helyen tartalmaz hülyeséget, megalapozatlan vádakat és úgy általánosságban hiányzik belőle minden fajta érv, tény vagy bizonyíték, hogy inkább bele se kezdek kimazsolázni az egészet. Azt hiszem azzal is oldalakat tudnék megtölteni de kétlem hogy bármi foganatja lenne a dolognak. Ellenben ha hajlandó vagy valamivel alátámasztani a mondottaidat akkor ezt is hajalndó vagyok veled megvitatni.

Mert eddig nekem csak az jött le sajnos hogy egyszer valamiért kibannoltak a faszba (ennek a körülményei is érdekesek lehetnek) aztán azóta be vagy sértődve. Aztán lehet, hogy nem, de mint mondtam semmi kézzelfoghatót nem írtál le csak ködösítve odanyomál pár effetíve pletykát.
Sziasztok!Egy gyors áttekintő, hogy milyen szempontok alapján írtam / írok / fogok írni kritikát az FRPG oldalakról. Minden oldal maximum 100 pontot érhet el.Alapvetően három fő kategóriára osztanám a szempontokat, ami alapján pontozok: közösség, világ, megvalósítás. Meg egy…..