Regisztráció Blogot indítok
Adatok
olvasat

25 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Előítéleteket és bútorokat félre téve várunk mindenkit nyílt beszélgetésre következő kerek a sztol - irodalmi körre. Tervezett fő témánk: vallás és irodalom. Szövegkultúránk élet és halál vonzásában.2011. február 23. KMDFKSZ iroda, 16 órai kezdettel. Ajánlott irodalom:…..
Közeleg a február és lehetőleg irodalmi körünk folytatása.Ezokból lefolyólag témákat ajánok figyelmetekbe, melyek érdekesek, mozgalmasak lehetnek:- Monolitikumok és megalitikumok a kommunikációban- El, meg, ki, be, le - a beszéd irányai- Vallás és kommunikáció-…..
HATÁRHELYZETEK III Önmeghatározási kísérletek: hagyományőrzéstől a nyelvi identitásigA teljes szövegek itt olvashatóak:http://kataszter.martonaron.hu/docs/doc40.pdfBalassi Intézet Márton Áron SzakkollégiumBudapest 2010..
BUÉK pont és felkiáltójelKívánok mindenkinek macskalábas új évet, az irodalmi kör ezévi bezárultával. Ezinnen tudatjuk mindenkivel, hogy engedelmet nem kérve is folytatódunk a jövőben. Hátrányos megkülönböztetéssel a nem szöveges kultúrákat illetőleg, ugyanakkor kötéllel…..
Belsőség Túl sok erőszak 2010.12.25 14:20:00
Rendes autóbuzi az alábbi képekkel úgy van, mint csemetéiket féltő szülők az akciófilmekkel. Ott indokolatlan mennyiségben ölnek embert, itt hasonlóan szívfájdító módon préselnek össze vadonatúj Toyotákat. Nem való ez rendes férfiember szemének.  Most kellene…..
olvasat 2010.12.26 02:24:56
@efhábé: Félreértettél, amúgy egyről beszélünk. Én azt mondom, hogy van, lenne elég lakás, de a termelés nem állhat le, ezért rombolni kell- ez pusztán sarkalatos példa. (tudom ajánlani nálam okosabbtól: Szathmáry- Kazohínia-ját.)
 Critical mass x!Szeretettel várunk mindenkit december 8-án, szerdán a KMDFKSZ irodában. Kezdési időpont: 17 00. Folytatjuk! TÉMÁINK: - A fordítás, és ami bennünket fordítókká tesz- Kisebbségi tabuk - miről szabad, miről illik és miről kell hallgatni?- Ha olvstad, ha…..
Úgy érzem, a címben lévő szó némi magyarázatra szorul. A tocsnyik szó leginkább forgócskát jelent (nem összekeverni a tócsnival, lapcsánkával, röstivel, ami lényegében egy krumplilepény) , ha lefordítjuk. Mifelénk így hívták ezt a ma már klasszikus, nem kevésbé…..
Kárpáti Kaligula kifordítva 2010.11.11 13:47:00
Ki fordít? (a művészi szöveg megértés-elméletéről)A hermeneutika… azaz a megnyilatkozás, tolmácsolás, magyarázás és értelmezés művészete. „Hermész”-nek nevezték az istenek követét, aki az istenek üzenetét közvetítette a halandóknak. Megnyilatkozása…..
írás az írás - játék Hans-Georg Gadamer, Igazság és módszer. Egy filozófiai hermeneutika vázata, Budapest, Gondolat, 1984.   II. A Mûalkotás ontológiája és ennek hermeneutikai jelentősége  A játék mint az ontológiai explikáció…..
Minden kiderül!Folytatjuk! Csakazértis!Mindenkit szeretettel látunk: kétésfeledik összejövetelünkön17-én, 16 órai kezdettel a KMDFKSZ irodájában.Folytatólagos témánk a fordítás (immanens fordítás), valamint a Méhe nélkül a bába.Új csatolt beszélgetési napi…..
Lezajlott az első összejövetel: ezúton is köszönöm a megjelentek aktív jelenlétét testben és szellemben egyaránt. Tervezett első összejövetelünk témája: I.       A fordítás jelentései, jelentősége a kisebbségi létben. Alapanyag: …..
olvasat 2010.10.26 17:05:26
Bíztató ul És Görömbei is eszik! Drága barátom! Drága idegenek… Olyan gatya ez, amilyet még nem hordtam, vagy ép csak egy kicsit. Vagy túl szűk, vagy koszos, de sehogyan sem PhD-s, még mindig nem az. Este van, és az előbb kezdődött el minden. Persze ez nem újdonság,…..
Felhaszált irodalom – hogyan is kell felhasználni az irodalmat, ha fogalmam sincs? (Vázlat!)   Részemről irodalomesztétikai megközelítésemben Gadamer meglátásai alapján határolom körül az irodalmiságon belüli- és kívüliséget. Vagy mi. És akkor mit is jelent ez? Ki is…..
Kárpáti Kaligula holtunkiglan 2010.10.21 15:06:00
  Pap Ildikó Holtunkiglan   Pap Ildikó Holtunkiglan című írása 2006-ban jelent meg Kárpátalján a KMKSZ kiadásában. A nem rövid – 244 oldalas – könyv 44 fejezetre tagolt, kevert műfajú. A borítón egy lepke látható széttárt szárnyakkal. Ez a motívum…..
Az egyik kedvenc témámról, a dilettáns fogalmáról szóló írás mindíg aktuális:http://www.barkaonline.hu/kritika/1667-tanulmany-a-dilettansokrolLeszkovszki Anna „...s zokog a tűnő végtelen..." A bennünk élő dilettáns költő - részlet -  „De a…..
Kárpáti Kaligula Népeslap 2010.10.07 15:11:00
Remélem nem haragszik meg rám kedves Csöngém, hogy kéretlenül idelinkelem.Fogyasszátok izlésemnek tetsző szeretettel!nepeslap.blog.hu..
Horváth Iván irodalomtörténeteA Villanyspenót wikiből írta: Vári Györgymegjelent: Élet és Irodalom, LIII. évfolyam 14. szám, 2009. április 3.Horváth Iván, az egyik legfontosabb, legérdekesebb magyar irodalomtudós, szellemes cikket jelentetett meg az ÉS-ben (Magyar…..
  Költő születik! A posztmodern kor teremtménye: Google, alias Transzléter György     Bővebben a Slider A Salmo Slider Gets Találatok Nem fog találni egy másik csábít a világ, mint a csúszka, és a cselekvés teljesen egyedülálló. Ez jó? Naná! A .csúszka nem…..
  Érti-e Szathmári a pénzügyi válságot? (egy Belohin poetikus karcolata)   Szép, új világ. 1948-tól napjainkig. Sok minden történt amaz bizonyos „második természet” uralkodása alatt, posztindusztrialista, posztmodern és poszt humusz. Mert a föld már nem…..
  Pap Ildikó: TáltosokJárt-e Kurszán a Kossuth téren?Minden misztikum mélyen az emberiség közös múltjában gyökerezik. A ma misztikusnak mondott hit az antitás emberének a mindennap valósága volt. Nehéz felfogni az anyagi világot olyan nagymértékben feltárt…..
  Balla László Szép mert, reménytelen   Cím is és egy életfejezet summája is a fenti sor. Kerüljön bármibe is, az életnek mindíg igaza van. Mehet-e egy emberi sors szembe az árral, lehet-e igazunk, akár csak egy napig, az élettel szemben? „A végtelenben találkoznak…..
Kovács Imre Attila Thézeusz vagy Ikarosz? Tűnődő jegyzetek a kárpátaljai magyar líra egynémely sajátosságáról (60-as, 70-es, 80-as évek, röpke kitekintéssel a 90-esekre) I.   "Illetéktelenségem tudatában" - írta Lator László 1 az enyémmel hasonló…..
Kovács Imre Attila A vezír elefántja   Nagyon sok volt az olyan szegény ember, aki nem sokat hederített sem a vezírre, sem az elefántra, s aki mindezt, mint a világon mindent, csak egyetlen szempontból nézte: hogyan tudná az ember legalább egyszer az életben s legalább rövid…..
Kisebbségi írás és olvasásmód (Kárpátalja irodalma) A nemzettudat, mint tudatforma, szociológiai kategória, jól körvonalazható. Kollektív tudásként a közösség önmeghatározó eleme. Kulturális és identifikáló, elvonatkoztatott és személyes egyszerre. Azonban, mint…..
Kárpáti Kaligula Honnan? – haza 2008.11.12 14:42:00
Honnan? – haza Bartha Gusztáv kötete 2006-ban jelent meg Talált történetek címmel. Novellákat, valamint színműveket tartalmaz. Az írásokat tartalmuk, jellegük, valamint belső világuk egységesíti. Nem helyi érdekű, és mégis helyi jellegű (a helyi érdekű vasút jutott…..