Regisztráció Blogot indítok
Adatok
márko.

0 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sosem hittem volna, hogy valaha is Bayer Zsolttal egy véleményen leszek valamiben. És most mégis úgy tűnik, hogy szombaton együtt fogunk menetelni. Nem mintha ettől megváltozna a mélyen elítélő véleményem róla, a stílusáról és az egész elrugaszkodott politikai…..
Lehet, hogy már kicsit elfogott a karácsonyi hangulat, de valahogy nem visz rá a lélek, hogy érdemben foglalkozzak az elmúlt napok politikai-gazdasági történéseivel, mégha mégoly jelentős események is zajlanak éppen. Valahogy olyan lerágott csont érzése van az embernek. És a…..
 „Fegyver csörög, haló hörög, A nap vértóba száll, Vérszagra gyűl az éji vad: Te tetted ezt, király! Levágva népünk ezrei, Halomba, mint kereszt, Hogy sírva tallóz aki él: Király, te tetted ezt!” Nahát, nahát, lehet, hogy a duna tévések a legtökösebb…..
Ezt a két dolgot gyakran emlegetjük együtt, és az persze triviális is, hogy aki munka nélkül van, az kevesebb jövedelmet mondhat a magáénak munkával bíró társainál. Am a Gallup felmérése azt is mutatja, hogy semmi kapcsolat nem lelhető fel a világ országaiban tapasztalható…..
Orbán Viktor nyilatkozata szerint ebben az évtizedben nem reális cél bevezetni Magyarországon az Eurót.De miért nem? Tehetjük fel a kérdést, hiszen párhuzamos ígéreteik szerint az államháztartási hiányt már ettől az évtől kezdve tartósan 3% alatt kívánják tartani, az…..
Az Indexen is megjelent, a NEFMI honlapján részletesen olvasható az új közoktatási törvény tervezetének vitaanyaga. Azzal együtt, hogy számos helyeselhető lépést tartalmaz a javaslat, egyes területeken szerintem teljesen elszakad a realitásoktól. Erre jó példa, hogy érettségire…..
Utoljára Krugmannal kapcsolatban viccelődtünk, ám az a kérdés, hogy van-e multiplikatív hatása a kormányzati kiadásoknak, az véresen komoly, nagyon aktuális, és tényleg erősen megosztja a közgazdászokat. Price V. Fishback műhelytanulmánya azt a városi legendát vizsgálja, hogy…..
márko. 2010.10.31 19:34:54
@Critical Thinking: messzemenően egyet tudok érteni veled Észtország kérdésében, Írország helyzetét konkrétan sajnos nem ismerem.

az észtekkel senki sem foglalkozik, ha az USA-ban nem győzött volna most a keynesián gazdaságpolitika a válság idején, akkor nem lenne tere és lehetősége a stimulus-tagadóknak mindenféle igen leegyszerűsített elemzéssel bizonygatni: a stimulus mit sem ér.

a régiót kiemelt figyelemmel kísérem, az EU borzasztó szabályrendszerrel próbálja életben tartani az eurót, a fiskális politika kereteit megvágni, mely újabb s újabb szabályok növekedésfékező hatásúak.

Amerikáról is lehet beszélni, de ez a probléma sokkal közelibb. Már azoknak a közgazdászoknak, akiket érdekel a növekedés.
márko. 2010.10.31 20:43:25
@kronstadt: oh, igen, majd elfelejtettem a mainstream piacfetisizmusát :)

azonban örülök, hogy az olyan emberek, mint például Te, akik ellógták a makro előadások nagyrészét, mégis élvezhetik a "kudarcos" stimulus kedvező hatásait.
  A sótlan Hayek nem örül Keynes beguruló luxuslimuzinjának   A fenti jelenet egy zseniális közgazdász rapvideóban látható, amit alább nézhetnek meg olvasóink. Nézzük, melyik iskola hogyan oldaná meg az egész világunkat sújtó gazdasági válságot?   Az amerikai…..
márko. 2010.08.11 22:14:41
úgy látom, hogy a mai válsággal, mely a pénzügyi válságból kialakuló reálgazdasági válsággal, s az azt követő adósságválsággal a posztnak nem túl sok átfedése van.

a pénzügyi válság megállítása kötelező volt: például a túl nagy, hogy bukjon elmélet miatt; ellenkező esetben a piac önszabályozásának köszönhetően az egyensúly olyan alacsony szinten állt volna helyre, hogy bukik a világgazdasági rendszer: az emberek elszegényedése és effektív ellehetetnedése miatt. a spirál mindaddig folytatódik, míg stimulus nem állítja meg, vagyis olyan pénz, aminek megtérülése kockázatosabb, mint a görög állampapír. (a befektetők meg nem nagyon kockáztatnak ilyen esetben, sőt a bizalom hiánya jellemző ezekben az időszakokban)

..ha a kormány nem akadályozza meg (pénzinjekcióval) a korrekciót, ami lehet, hogy egyébként indokolt lenne, akkor mindaddig folytatódik a hanyatlás, ameddig csődöt nem mond a rendszer: a vállalatok csődje, a GDP csökkenési ütemének növekedése, ebből adódóan az államháztartási hiány növekedése mind negatív hatások. - az elmélet értelmében, mely elutasítja a hiányt ez deficitvágást kényszerítene ki, természetesen az egyensúly érdekében, ami újra csökkenti a pot.GDP-t; (tehát hiány keletkezik, irdatlan nagy, stimulus nélkül) így az iskola lehúzhatja magát ...ott.

a keynesi élénkítés az egyetlen megoldás, ha az valóban segíti a munkanélküliség emelkedésének lassulását, kellően "nagy", és célzott.
márko. 2010.08.12 17:21:44
@jvizkeleti: mondhatjuk, hogy a szabályozatlan piac szüleményei a bigbankok, s nem kérdezték meg mekkorára nőhetnek.
ennyi erőval, az ideológia alapján semmit nem szabad fenntartani, ami "túl nagy"?

mondhatjuk, hogy a keynesi stimulus rossz, de amíg nem adsz (és senki más nem ad) perspektívát, addig a legjobb. élénkítés nélkül hol járna a munkanélküliség? ..valahol 20-35 százalék között, jó esetben, ami világos, hogy mekkora fogyasztás és GDP visszaesést okozna.