Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Medius

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Medius 2010.08.09 13:17:01
@laconicum:
Az, hogy a múzeumvezetők nem konfrontálódank, nem a bátorságon múlik. Behatárolt mozgásterük a fentartójuk - van olyan hely, ahol ha kiraknának valakit, annak helyét nyomban be is zárná az önkormányzat -, gazdaságilag - addig van régészeti munkahely, amíg a nagy feltárás, azután miből - és a státusz jogi környezetéből fakadóan.
Ezt, és a múzeumos alkalmazási model gyengeségeit szokták a múzeumügy felelősei kritika esetén azzal elütni, hogy "hát igen, ezt is reformálni kellene..."
Nem az a baj, hogy megnézik, hogy kit vesz fel egy múzeum, hanem a létbizonytalanság. Személy szerint az a 1-9 hónapra kötött szerződések, amelyekkel megajándékozott a munkáltatóm semmi alapot sem biztosítanak. (nem is beszélve, hogy a jog szerint ez bújtatott foglalkoztatás, és büntetendő).
Üdvözlendő tehát az igyekezet, hogy megoldást találjanak a szakmában mos jelentkező szakmai-szociális bizonytalanságra. Mert hát a mondás is úgy tartja, teli hassal megy a munka.....
Az pedig, aki "lenézi" azt aki a biztossabbat választja, és leteszi a voksát a párhónapos szerződések rendszere mellett, az ugyanúgy elárulja a régészet jövőjének ügyét, mint aki bedől egy politikai trükknek.
Mert érdemes figyelni a számokra is: A rendszerváltáskor az aktív régészek pár százalékát alkotta a szerződéses állomány, amely mára 25%-ra dagadt. Ha nem reformálódik a rendszer hamarossan mindenki retteghet a jövő évi fizetése miatt, így pedig nem hiszem, hogy monográfiák születnének.....
Ja, többé kevésbé egy múzeumban dolgozom 5 éve. Eleinte a Múzeumba sem mehettem be, státusz meg 20 év mulva lesz, amikor valaki nyugdíjba meg!