Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Illyés Edith

0 bejegyzést írt és 720 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Deansdale A választásokról 2020.11.01 09:19:07
Szerintem az USA-ban a Demokrata párt már 2016-ban sem akart nyerni, és most sem szeretne, ahogyan hazánkban is szándékosan veszít az ellenzék már 3 turnus óta. A globalista-progresszív hatalomnak sokkal jobban fekszik, ha ellenzékből támadhatja a gonosz elnyomófasiszta hatalmat, ezzel tudják igazán…..
Kontraproduktív. Ezt arra mondjuk, amikor pont az ellenkező hatást sikerül elérni, mint amit szeretnénk. A napokban erre láthattunk egy tökéletes példát. Megjelent egy mesekönyv, amelynek a célja a kisebbségben élők helyzetének egyfajta bemutatása. Ehhez meglévő meséket írtak át. A könyv megjelent,…..
Szentesi Zöldi László Ne tapicskolj az őstörténetben! c. cikkére reagálnék, szokás szerint csak a lényegre. Mindig meglep, amikor teljesen felkészületlen, műveletlen és alapvetően elfogult emberek szellemi ügyekben mutatnak irányt. Egyszer László Gyula professzorral készítettem interjút. Mutatta…..
Illyés Edith 2020.08.04 17:23:26
Az ukrajnai magyarok otthon vannak, őshonosak. Sokan átköltöztek már, de sokan maradtak és maradni akarnak, mert az a szülőföldjük. A többség ráadásul idősebb, mint Ukrajna, és ahogy azt az országot kormányozzák, a fiatalabbak még lehet, hogy megérik a végét.

Az új nyelvtörvény szerint ha egy ottani magyar a falujában a boltban dolgozik, és bemegy a testvére vásárolni, akkor ukránul kell beszélniük, különben több százezres bírságot verhetnek rájuk ukránellenesség miatt.

Ha a blogod ukrán szerveren futna, akkor 1. az összes bejegyzést le kellene fordítanod ukránra, és 2. a címlapon az ukrán verziót kellene mutatnod, és a magyar verzió csak átkattintás után lehetne elérhető, különben bírság.

Ugyanígy minden magyar nyelvű újságot az első betűtől az utolsóig le kell fordítani ukránra, és a színmagyar faluban is árulni kell az újságárusnál a magyar kiadás mellett, különben bírság. Stb. stb.

Itt most nem Ukrajna a lényeg, hanem a mentalitás, ami ezeket a törvényeket megszüli. Szerinted mindez az emberi természetből következik. Szerintem meg ez afrikai színvonal, és minimum erőfeszítést kellene tennünk, hogy ezt meghaladjuk.

"úgy lehetett volna kiküszöbölni mindegyiket még mielőtt megtörténtek, hogy megakadályozzák a különböző identitások egy élettérbe kerülését"

A különböző identitások egy élettérben VANNAK. Üdv a való világban, ez a kiindulópont!

Innentől kezdve 2 lehetőség van:

1. A többségi nemzet, amely ilyen-olyan módon területet szerzett magának, ezt most ne firtassuk, elüldözi vagy erőszakosan beolvasztja a kisebbségeit.

2. A többségi nemzet alapból nem próbálja elüldözni vagy erőszakosan beolvasztani a kisebbségeit, és az erőforrásokat arányosan osztja el, az emberek pedig élnek szépen egymás mellett úgy, mint kisebb villongásoktól eltekintve tették az elmúlt 1000 évben. Egyik sem lép a másik nyakára, ha problémájuk van, tárgyalásos úton rendezik (ha már egyszer nincs király, akinek a dolga lenne az ilyen konfliktusok kezelése).

"a magyar emberek hazaköltöztetése lenne, az azonnal és véglegesen, ráadásul BÉKÉSEN oldaná meg a problémát"

Javaslom vesd fel ezt az ötletet egy székelyföldi kocsmában. Esetleg a rohingyákkal is példálózz kicsit, hátha magukra ismernek a székelyek.

Nyilvánvaló, hogy ha tízmilliókat akarsz ide-oda tologatni a térképen, és akkor most nem beszélünk az Oroszországban hivatalosan nyilvántartott kb. 180 nemzetiségről, akkor itt nem békés megoldás lenne, hanem vérfürdő.

Nagyon hiányzik ez nekünk most, amikor 1,2 - 1,4-es a termékenységi ráta és a déli határainkon hamarosan 1-2 milliárd afrikai fog illedelmesen kopogtatni.
Illyés Edith 2020.08.04 19:54:31
@rgs: Volt ilyen is, pl. Dzsingisz kán. Nem tartott sokáig, mondjuk a Magyar Királysághoz viszonyítva. És nem a mi kultúránk.
Elismerem, hogy a címről óhatatlanul beugrik Orbán Ráchel pelenkás kalandja 2018 augusztusában, egy horvátországi autópálya szélén. E képzet társítása azonban nem volt szándékomban, a címadásnak időszerűbb oka van. Brückner Gergely gazdasági újságíró tegnap este figyelemre méltó áttekintést közölt…..
Deansdale Korona 2020.03.16 15:41:01
Táviratszerűen amit gondolok: A fő probléma az, hogy a média mindent mond és az ellenkezőjét is, ráadásul nem úgy, hogy a mainstream balra megy az alternatívok meg jobbra, hanem mindenki össze-vissza. 5 percenként változik, hogy mind meghalunk, ill. hogy ez csak egy kicsit marconább influenza és…..
Illyés Edith 2020.03.17 14:24:23
@yotta: És akkor heti háromszor kimész bevásárolni?

A pánikvásárlás azért hasznos, mert aki most bespájzol, az a következő hetekben kevesebbet mozdul ki otthonról.
Illyés Edith 2020.03.18 21:42:30
@Sipi81: Az őseink azért élték túl a telet, mert be tudták osztani a kaját aratástól aratásig. Mi történt velünk?
...azért, mert némi "külső" segítséggel kevés ember is óriási rombolást tud véghez vinni a társadalmainkban. Ilyesmiről írtak már sokan, de a köztudatba sosem jutott el, és úgy sejtem az én cikkem sem fogja meghozni ezt az áttörést, dehát tegyen meg mindenki amennyit tud, aztán bízzunk a felsőbb…..
Több helyen visszaköszönt a napokban egy szűk 12 perces videó, mely „Orvosok: a hús okozza a rákot és a diabéteszt” címmel fut. Komoly erőfeszítéseket téve végignéztem a filmecskét. Gyakorlatilag órákig lehetne elemezni, cáfolni a videó kijelentéseit, így csak a legfontosabb megcsúszásokból…..
Illyés Edith 2018.06.26 07:06:01
@Meleg Sándor: Nekem sokkal. Ha oroszlán lennék, akkor meg biztos fintorognék a szamócára.

Én nem mondom, hogy ki mit ne egyen. Ha valakinek a tehéntej gusztusos, etikailag elfogadható, és szerinte egészséges, hát hajrá.
Illyés Edith 2018.06.26 09:47:36
Illyés Edith 2018.06.26 10:35:28
@bugenhagen: "It is the position of the American Dietetic Association that appropriately planned vegetarian diets, including total vegetarian or vegan diets, are healthful, nutritionally adequate, and may provide health benefits in the prevention and treatment of certain diseases. Well-planned vegetarian diets are appropriate for individuals during all stages of the life cycle, including pregnancy, lactation, infancy, childhood, and adolescence, and for athletes."

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19562864

(Ez volt itt az utolsó kommentem, több időm most nincs erre, viszlát!)
  Ez a svájci pénzrendszeres népszavazás megint erős jelképe annak, hogy a világ irányítói mennyire nem képesek értelmesen beszélni, és elmagyarázni népüknek, mi hogyan s miért úgy működik a világban, amit irányítanak. Mely kommunikációs impotencia aztán magasba…..
Deansdale Az év legfontosabb híre 2018.05.27 20:13:14
Korea atomtalanítása lópikula, a terrortámadások lényegtelenek - ami most fontos, és mégis elsiklik a tömegek ingerküszöbe alatt: Tommy Robinsont letartóztatták és bebörtönözték, mert a politikai véleménye nem tetszett az angol kormánynak. Az utcáról vitték el a rendőrök, holott semmi illegálisat…..
Illyés Edith 2018.05.30 17:49:20
@Aurelius Respectus: Gondolom az lesz a cél, hogy összegereblyézzenek mindenkit a jobb szélen egy ernyő alá. MIÉP, Erő és Elszántság (Betyársereg + Identitesz), Toroczkai, Novák és neje, Magyar Önvédelmi Mozgalom, Gárda-maradványok, vörösbarnák, stb. Szerintem ez alsó hangon 10%-ot ér. Kérdés, hogy Orbán meddig hagyja őket nőni. Lehet, hogy amint túllépik az 5%-ot a közvéleménykutatásokban, megindul a fideszes gépezet ellenük. Orbánnak egy 4,9%-os párt kell a jobbszélen, ami gyengíti a Jobbikot, neki meg nem kerül semmibe.
Illyés Edith 2018.06.01 13:09:34
@Mia and me: Az ukránok egyelőre Lengyelországba mennek. Ha megtelik, akkor talán hozzánk. Kivéve IT szektor, ahol angol az alapnyelv, már most sok ukrán van nálunk.
Ezért: Magyar nők! Magyar hölgyek! Segítsünk Orbán Viktornak! Mert cinikus, destruktív, pökhendi gyűlölködők, akik komoly problémákat is szemberöhögnek, sőt, a megoldásukat mellébeszéléssel szabotálják, csak hogy egy gagyi netes cikkben odamondogathassanak Orbán főellenség bácsinak. Mert ha szóba…..
Illyés Edith 2018.04.21 18:36:10
Illyés Edith 2018.04.21 18:41:54
@-JzK-: "a bécsi udvar az általános választójogot is bevezette volna 1906-ban, ha ezt a magyar országgyűlés és vármegye meg nem hiúsítja hősi ellenállással"

Ez konkrétan nem így volt, hanem inkább fordítva, de az igaz, hogy a Habsburgok, miközben sok vonatkozásban csontkonzervatívak voltak, sikeresen átverték a modernizáció számos hasznos vívmányát. Ilyet a Fidesz is csinál, pl. az adók beszedésének automatizálása (NAV-hoz bekötött számlázóprogramok), csipszadó, stb.
Illyés Edith 2018.04.21 19:25:24
@Aurelius Respectus: Fordítva. Az országban teljes káosz volt, a kormány pedig ígéretekkel próbálta leszerelni a szabadkőműves-baloldali ellenzéket, csak hogy elkerülje a polgárháborút. De nem akarom szétoffolni a témát, csak annyit akartam írni, hogy attól, hogy valamit erővel felülről vezetnek be, még nem biztos, hogy rossz.
Nem az a bajom a "szkeptikus média" eme üdvöskéjével, hogy olyanokról nyilatkozik amikhez nem ért, hanem hogy ezt olyan tömény rosszindulattal és arroganciával teszi, amiért kulturáltabb helyeken kiközösítenék. Azt képzeli a szerencsétlen, hogy mivel van egy doktorátusa biológiából, ezért ő…..
Illyés Edith 2018.04.03 07:02:13
@yotta: Csak úgy, hátha valaki erre jár, és érdekesnek találja. Hagyd figyelmen kívül, nem neked való.
Illyés Edith 2018.04.03 12:54:22
@Deansdale: Gyakorlatilag nem eszem állati eredetű élelmiszert (WFPB diet). Hüvelyesek, krumpli nálam alapvető élelmiszer.

Kb. 80% szénhidrát, 10% fehérje, 10% zsír (bár nem a makró a lényeg, hanem a WFP).

Szerintem ez így nem paleó. Vagy valamit nagyon félreértettem. De tudtommal a paleó az low carb, és sok benne a halott állat.
Illyés Edith 2018.04.04 07:10:44
@yotta: A 6-os villamos kígyógyomrában elég kevés WFPB személyt láthatsz.

A vegán és a WFPB két különböző dolog (az étolajban sült krumpli is vegán), de jellemzően a vegánok is high carb étrenden élnek, jobb híján lehet használni keresőben, pl. "vegan meat-eater bmi". Kattints át a képkeresőre a grafikonokért. Meg fogsz lepődni.

Egyébként a fölös szénhidrátnak csak néhány %-a konvertálódik zsírrá, kalóriatöbbletben az elfogyasztott zsírokat raktározzuk (pl. meg lehet mondani a fenekedről vett mintából, hogy milyen zsírokat fogyasztasz, oliva vagy szalonna). Izotópos vizsgálatok is szépen mutatják, mi hova megy: a zsír elraktározódik, a szénhidrátot elégetjük, kilélegezzük, kiürítjük. Nem linkelek, mindenkinek ott a Google.
Alimento Növényi omega-3 2018.02.19 18:17:54
Egy omega-3 bevitellel kapcsolatos cikk apropóján támadt néhány gondolatom a vegán étrendek témájában. Lehet(ne) érvelni a vegán étrend mellett, de nem árt, hogy ha az érvek megalapozottak és túlmutatnak a hangulatkeltésen...
Illyés Edith 2018.02.20 17:57:31
@Meleg Sándor: "Én annyi állatkínzós videót egy helyen még sosem láttam, mint a vega oldalakon." Nem kell vega oldalakat látogatni. Ki kényszeríti, hogy oda kattintson?
Illyés Edith 2018.02.20 19:48:53
@Meleg Sándor: Én konkrétan azért kattintottam, mert azt hittem, az algából kivont növényi omega-3-ról lesz szó (amit én is szedtem, amíg el nem kezdtem Cronometerben vezetni a bevitt tápanyagokat, és kiderült, hogy felesleges).

Blikk? Ez most egy érv akart lenni a Garth Davis könyvben hivatkozott kutatások ellen? Na jó, én itt abbahagyom.
Illyés Edith 2018.02.20 19:50:23
   1, Nézzük meg a meghívót, vajon milyen dress code, azaz javasolt ruházat ajánlott az eseményre. Amennyiben az invitáláson SEMI-FORMAL vagy EVENING DRESS szerepel, úgy viselhetünk alkalmi kosztümöt, kisestélyit vagy az örök kis feketét. Ha BLACK TIE szerepel a meghívón, akkor a kis feketéhez…..
Valahol szomorú azt látni, amit a nemzeti(bb) oldal produkál népességfogyási kérdésben. Az egyik részről szingli adó, népesedési biztos meg a jó ég tudja mi, a másikról pedig a "szüljük tele a Kárpát-medencét" és "azé a haza, aki teleszüli" felkiáltású parancssorok hangzanak el leggyakrabban -…..
Deansdale Háború 2015.11.14 12:15:48
A párizsi eseményekre reagálva annyit tudok mondani: legyen ebből minél hamarabb nyílt háború, mert úgyis az lesz, ha akarjuk, ha nem, de minél később kezdődik el, annál rosszabb lesz az európai nemzeteknek. Naponta érkeznek az újabb ellenséges katonák vonaton, repülőn, hajón,…..
Előszó: Ez a cikk szövegfal spirituális jellegű eszmefuttatásokat tartalmaz - akinek az ilyesmi nem inge, az ne is fáradjon az olvasással. Vicces módon írás közben véletlenül bukkantam Szendi Gábor hasonló témájú cikkére, de ő "csak az igaz ami bizonyított" gondolkodásmódú ember lévén nyilván nem is…..
Sárga a Kossuth tér, kopasz a Szabadság tér, kínosan kockás az Erzsébet tér. Budapest nem a díszburkolat lerakásában igazán tehetségtelen, hanem a gyep gondozásában. Hiába a füvesítés, az automata locsolórendszer, a végeredmény ugyanaz: csapadékos május után már június…..
Idén lesz 10 éve, hogy pékséget nyitottunk az Európai Unióban. (Kisújszállás: Fidesz-iroda és Európa Pékség - saját fotó, 2013 december) ...Illetve akkor még cukrászdáról volt szó. Azóta ömlik hozzánk a német, holland, osztrák és svéd adófizetők pénze. És most ez…..
Illyés Edith 2014.01.15 15:59:56
@Alfőmérnök: Szokás szerint nem olvastad el a linkelt anyagot. Ha elolvastad volna, láthatnád, hogy Drábik csak ismerteti "Varga István, Bogár László, Lóránt Károly, Z. Kárpát Dániel, Zágrábi László, Tellér Gyula, és mások" elemzését.

Egyébként van valami érdemi cáfolatod pl. a kieső adóbevételek vonatkozásában? Vagy csak bedobod a "megkattanni" szót, hátha megtapad? Én a helyedben nagyon elszégyellném magam.
isolde Még mindig nem játék 2013.11.10 18:22:05
"A nemzetközi jogvédő szervezet szerint Magyarországon a családon belüli erőszak kezelésére kiépített rendszer egyszerűen nem működik." Köszi. Bombera Krisztina cikke. Szerinte nem várható el, hogy az általános tájékozottságú állampolgár képben legyen olyan…..
Illyés Edith 2013.11.12 20:30:04
@teevee: "Te meg a mondat második felét felejtetted le. Miért vajon?"

Mert a kérdésem szempontjából nem releváns.
Illyés Edith 2013.11.12 20:30:06
@Kóci: Ez egy fordulópont volt az életemben annak idején (1999), akkor jöttem rá, mekkora átverés az egész feminizmus. :)
Illyés Edith 2013.11.13 07:36:48
@isolde: Kivel azonosultam és mire jöttem rá?
isolde A medve nem játék 2013.11.09 20:44:08
Egyébként pedig fel vagyok háborodva ezen a Balogh József-ügyön. Nem azon, hogy nem mondott le BJ, azt én teljesen megértem, minek is mondott volna le, ha nem muszáj. Azon vagyok felháborodva, hogy ezt itt így meg lehet csinálni: hogy nincs közfelháborodás. Hogyhogy nem…..
Illyés Edith 2013.11.11 08:26:46
@isolde: Nem tudom miért "kötekedés" az, ha elvárjuk, hogy ha valaki nyilvánosan állít valamit, azt támassza alá adatokkal. Abba én önmagában nem kötnék bele, ha valaki angol adatokat idéz, de azért azt sem fogom lekötekedőzni, aki ebbe beleköt. Soros György és a Magyar Állam elég komoly összegekkel tömi a feminista szervezeteket, nem anyagi oka van, hogy angol adatokkal kell példálózni.

Amit belinkeltél:

Első forrás: "The study used a sample of 335 women (mean age 45.5 years) recruited from the Royal Brisbane Hospital Emergency Department."

Második forrás, ránézésre komolyabb: "The lifetime prevalence of partner violence against women in the general UK population ranged from 13% to 31%, and in clinical populations it was 13-35%. The 1-year prevalence ranged from 4.2% to 6% in the general population."

Megjegyezném, hogy a "bántalmaznak", jelen időben, ahogy írtad, és a lifetime prevalence a fenti szövegben, az két különböző dolog.

Viszont a Free full text link nem működik, így nem tudok alaposabban belenézni.

Pár éve elszórakoztam azzal, hogy forrásokat kértem a témából élő szervezektől, kaptam mindenféle linkeket, ezeken végigmentem, alábbi eshetőségek voltak:

1. Nincs semmiféle kutatás, csak valaki a hasára ütött, benyögött egy számot, aztán óriási médiahátszéllel bevitték a köztudatba. Az egyik egyesület "minden harmadik nőt" c. médiasztorijára egy olyan linket kaptam, ami egy olyan linkre hivatkozott, ami egy olyan kutatásra hivatkozott, ami a szub-szaharai Afrikában HIV-pozitív nőkkel dolgozó szociális munkások által végzett felmérésre hivatkozott. LOL.

2. Van kutatás, de szakmailag hibás. Banális statisztikai számítási és értelmezési hibák, stb. Kevésbé látványos, de nagyon jellemző, hogy a bántalmazás különböző formáit és kontextusait nem elemzi, az is bántalmazás, ha a férfi meglöki a nőt (akkor is, ha a lökdösődés kölcsönös volt)... meg az is, amikor agyonveri. Ez így értelmezhetetlen. Szintén nem ad lakóhely, iskolai végzettség, jövedelem szerinti bontást, feltételezésem szerint azért, mert abból kiderülne, hogy pl. nőbántalmazás témában egyes etnikai kisebbségek felülreprezentáltak.

3. Van kutatás, módszertanilag rendben, de a levont következtetések egyáltalán nem következnek az adatokból.

4. Van kutatás, módszertanilag rendben, a levont következtetések rendben, de a rá hivatkozó médiamunkások teljesen hibásan idézik, a kutatás valójában nem azt az eredményt hozta, amit neki tulajdonítanak.

(Egyébként nem vitatom a bántalmazás létezését, láttam jópár esetet. 90%-ban alkoholizmus állt a háttérben. Nem, ez az adat sem reprezentatív.)
Illyés Edith 2013.11.11 11:06:22
@isolde: "két nemzetközi felmérést linkeltem be, de linkelhetnék huszat is, mindenhol az jön ki, hogy élete során minden negyedik nőt bántalmaznak."

Egy is elég lenne, bármelyik európai országból, ami nyilvánosan hozzáférhető, reprezentatív, nem meta-elemzés, módszertanilag rendben van, nem tartalmaz alapszintű statisztikai hibákat, és tényleg bizonyítja, hogy minden 4. nőt bántalmaznak, vagy akár azt, hogy élete során valamikor bántalmazták... ezt az egyet keresem már évek óta, kérem mindenféle feminista szervezetektől, de csak nem akar előkerülni. Már ott tartok, hogy még a bántalmazás feminista gumi-definícióját is elfogadnám, jó, legyen bántalmazás minden, amit a nő sérelmesnek talál, csak ne legyenek már benne módszertani és számítási hibák.

Egyébként érdekes az élet, a ma reggelt azzal töltöttem, hogy végighallgattam egy ismerős nőt, aki éppen menekül a bántalmazója elől. Meggyőződésem, hogy tényleg bántalmazzák, nem csak hisztizik, például nagyon józanul elismeri a férfi érdemeit is, mennyiszer segített neki, mellette állt a bajban, stb.

Volt rendőrségi ügy is, a sürgősségin az orvos hivatalból tett feljelentést. Többször próbált elmenekülni, erőszakkal visszavitték. Félti az életét, meg már attól is fél, hogy a végén ő tesz erőszakkal pontot a kapcsolat végére.

Kérdeztem, milyen konkrét segítséget igényel, mi az, ami valóban megoldaná a helyzetét. Elmondta, hogy korábban már egyszer majdnem sikerült elmenekülnie, de a vidéki város krízisszállóján csak 1 hónapig maradhatott, és nem volt lakcímbejelentője, emiatt nem kapott állást. (Ez pl. egy olyan ügy, amit el lehetne intézni, tudtommal nemrégen a hajléktalanok lakcímkártya-ügye is elég hamar megoldódott, amikor egy civil szervezet úgy döntött, hogy nem konferenciát meg tüntetést szervez A Hajléktalanság ellen, hanem megoldja a problémát.)

Jelen pillanatban pedig 50.000 Ft-ra lenne szüksége a nőnek, hogy szobát tudjon bérelni, meg a következő fizetésig tudjon enni, mert a szállókon megtalálják, a pénze pedig fogytán. Holnaptól van munkája.

Ajánlottam neki, hogy segítek felvenni a kapcsolatot a nővédelmi szervezetekkel. Ismeri őket, azt mondta, érdemben nem csinálnak semmit.

(Ha esetleg valaki mégis, akkor név és cím nálam, a blog.hu-n keresztül lehet üzenetet küldeni.)

A pszichológus, akihez korábban járt azt mondta neki, hogy bevonzza a pszichopata férfiakat. Ez már a sokadik ilyen kapcsolata. Feltételezi, hogy a beteg férfiak kiszimatolják, hogy egyedül van, család és pénz nélkül, könnyű préda.

Hosszabb távon csak az lesz a megoldás, ha ő maga megtanulja elkerülni az ilyen alakokat. A mostaniról is tudta már az elején, hogy nem kellene vele összeállni. Nagyon reálisan gondolkozó nő, úgy gondolom, lenne esélye talpra állni, feltéve, hogy túléli a következő 3 hónapot.
Illyés Edith 2013.11.12 20:30:20
@ABC123456: "Mert ezek ott pénzért ülnek, míg a feminista a szabadidejében tüntet, ingyér."

Százmilliós nagyságrendben kaptak Soros- és Norvég Alap-pénzeket tavaly a feminista szervezetek, személyek. Állami támogatást is kapnak, nem tudni, mennyit. Két-háromszáz főről van szó, akik kiválóan megélnek a feminizmusból. Ha te ingyen, meggyőződésből jársz tüntetni, az nagyon szép. :)
Jé, nem gondoltam, hogy felháborodást kelt majd az alábbi idézet. Azért elmondom, mit gondolok. Először is, kontextus: a regény az ötvenes években játszódik Amerikában. Mira egy okos lány, elvégzi a főiskolát és szívesen tovább menne egyetemre, de aztán férjhez megy Normhoz,…..
Van ez a sztori a köztiszteletben álló apukáról, már többször belefutottam az interneten. Úgy tűnik, mintha mindenki tudná, kiről van szó, nekem halvány fogalmam sincsen. Mindegy, a történet kb. annyi, hogy befolyásos férj bántalmazza feleségét, készül látlelet is, válnak,…..
Illyés Edith 2013.10.03 14:01:55
@isolde: Rá kell bízni az emberekre, hogy akarnak-e megfelelni a hagyományos szerepeknek, vagy sem. Ha például egy nő azért megy segítőhöz, mert úgy érzi, a férje nem felel meg az elvárt férfiszerepnek (igazságos-állandóságot nyújtó-védelmező), akkor ennek a helyzetnek a megoldásában kell neki (és a férjnek) segíteni, nem pedig győzködni arról, hogy a szerepleosztás a problémád, alakíts ki "valami újat és működőképeset". A szerepeket látta működni a családjában több generációra visszamenőleg, ha neki megfelel, akkor nem kell agresszíven téríteni. Főleg a nők nagyon befolyásolhatók, lehet, hogy három beszélgetés után már ő lesz a leghangosabb feminista - csak nem biztos, hogy a szíve mélyén valójában erre vágyik, és ha nem erre vágyik, akkor a szerepekből való kiugrás, főleg a saját szerepével való szembefordulás nem fogja tartósan rendezni az életét, csak újabb, immár más jellegű feszültségek forrása lesz. Egyik problémát jelentős érzelmi, anyagi, stb. költséggel lecseréltük egy másikra. (Erre nagyon sok példát látok mostanában.)

"bizonyos embercsoportoknak a matriarchátus jött be"

Az ismert történelem során kb. az emberiség 0,000001%-a élt matriarchátusban - jellemzően nem fejlett civilizációjú népek, hogy polkorrekten fogalmazzak -, és még ez is vitatott. Margaret Mead kutatásait ma már többen gyakorlatilag értéktelennek minősítik.

"In 1996 Martin Orans examined Mead's notes preserved at the Library of Congress, and credits her for leaving all of her recorded data available to the general public. Orans concludes that Freeman's basic criticisms, that Mead was duped by ceremonial virgin Fa'apua'a Fa'amu (who later swore to Freeman that she had played a joke on Mead) were false for several reasons: first, Mead was well aware of the forms and frequency of Samoan joking; second, she provided a careful account of the sexual restrictions on ceremonial virgins that correspond's to Fa'apua'a Fa'auma'a's account to Freeman, and third, that Mead's notes make clear that she had reached her conclusions about Samoan sexuality before meeting Fa'apua'a Fa'amu. He therefore concludes, contrary to Freeman, that Mead was never the victim of a hoax. As Orans points out Mead's data support several different conclusions, and that Mead's conclusions hinge on an interpretive, rather than positivist, approach to culture. Orans claims remains controversial though since there are still many who claims Mead was hoaxed, these include philosopher Peter Singer[27] and zoologist David Attenborough.[28] Evaluating Mead's work in Samoa from a positivist stance, Martin Orans' assessment of the controversy was that Mead did not formulate her research agenda in scientific terms, and that "her work may properly be damned with the harshest scientific criticism of all, that it is 'not even wrong'".[29]"

en.wikipedia.org/wiki/Margaret_Mead

"ez nem olyan modell, amiben bármelyik nem képviselői agresszorok lehetnek a párjaikkal szemben"

Szerintem nincs épeszű ember, aki ezzel nem értene egyet. Ugyanakkor bizonyos mértékű agresszió minden emberi interakcióban jelen van, a kérdés nem az agresszió léte vagy nem léte, hanem az, hogy mit kezdünk vele, milyen korlátok közt, milyen mértékig engedünk szabad utat neki, tudjuk-e pl. alkotó energiává szublimálni, stb. De ez már messzire vezet.
Illyés Edith 2013.10.06 09:18:01
@passievrucht: edithillyes [csiga] gmail.com
Kiváló játék vasárnap délelőtti ébredezéshez vagy délutáni ejtőzéshez a Buzzfeed kvíze, amit a 444 idézett. Találd ki, hogy egy Kortárs Festőművész vagy egy óvodás alkotását látod-e a képen. Én 4/11 találati aránnyal szerénykedem, de lássuk a kommentekben, ki mennyire…..
Illyés Edith 2013.10.01 13:20:47
@Alfőmérnök: "Ahhoz, hogy valaki ÍGY tudjon nemrealista-nemfiguratív ódon festeni, előbb meg kell tanulnia a klasszikus tachnikákat."

Közepes rajztehetséggel, klasszikus képzettség nélkül is lehet nemrealista képeket festeni, ha van hozzá fej. Chagall nyilván nem volt teljesen botkezű, de semmi jele komolyabb rajztudásnak. (Ami egy konkrét, és jórészt elsajátítható képesség, mint az úszás, vagy a biciklizés. És aminek önmagában semmi köze a művészi kvalitáshoz.)

Chagall túl van hájpolva szerintem, bár kicsivel több van benne, mint a többi modernistában. Ilyen mezőnyben minimális teljesítménnyel is ki lehet emelkedni.
Illyés Edith 2013.10.02 00:36:46
@Alfőmérnök: Roerich! Az egyik legnagyobb.
Illyés Edith 2013.10.03 20:31:44
@Alfőmérnök: Cukiság: nol.hu/kult/20131002-lelekfejtes_nincs

Azért inkább a szürkemarhás képei, azok ütősek.
Mandiner blog A kommunistázásról 2013.09.30 15:31:00
„A kommunisták elleni harcba bele lehet halni, de belefáradni nem szabad.” (Mindszenty József) Történt, hogy a boldog emlékezetű '20-as években Malenkov elvtársat elküldték egy vidéki városba, hogy „tegyen rendet”. Forradalmi hevülettől áthatva az egész helyi…..
Illyés Edith 2013.10.01 22:38:44
@Alfőmérnök: A Habsburgok konkrétan nullát, amíg ki nem tört a polgárháború. Amiben aztán mindkét oldalon volt vérontás, ahogy szokott.

konfliktuskutato.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=152:magyar-szerb-haboru-es-etnikai-atrocitasok-az-1848-1849-es-forradalom-alatt&catid=16:esetek
Illyés Edith 2013.10.01 22:40:47
@Alfőmérnök: Egyébként a véralgebra mióta legitim érv jobb körökben? :)
Illyés Edith 2013.10.01 22:57:51
@Alfőmérnök: Alfi, ez nem színvonal. Olvasgass inkább Széchenről: www.tradicio.org/kvintesszencia/trad99szechena.htm

(Karakterkódolást állítsd át közép-európaira. Valószínű az Eszközök menü alatt van a böngésződben. )
Édesanyám könyörgött, hogy beszéljek az orvossal, vegyék le a gépet, de az orvos fel se vette a telefont, majd félre tette. Délben meghalt megfulladt... Tisztelt Praxis!Jó napot!Én panasszal élnék a deszki szanatóriummal szemben. Édesanyámat kezelték ott és a nagyon nem voltam…..
Illyés Edith 2013.09.28 22:34:30
@Braincelle: Ha visszautasítottam a kezelést, lekötözhetnek-e, erőszakkal kezelhetnek-e? Ez a kérdés, amire, a maga módján, a posztoló várja a reakciókat. Meg a laikus olvasók is.
Illyés Edith 2013.09.28 23:21:19
@Braincelle: Akkor még egyszer nekifutok:

1. Ki lehet-e mondani pszichiátriai szakvélemény és bírói ítélet nélkül valakiről, hogy nincs a belátási képességei birtokában, és ezért részéről a kezelés visszautasítása nem érvényes?

2. Ha nyilvánvaló, hogy belátási képességeim birtokában vagyok, és visszautasítom a kezelést, lekötözhetnek-e?
Illyés Edith 2013.09.29 01:04:03
@Braincelle: Nem tudom, nem vagyok se jogász, se orvos. :) Csak már voltam egyszer olyan helyzetben, hogy veseköves roham esetén nem kaptam fájdalomcsillapítót, az éjszaka közepén el akartam menni a kórházi osztályról, ami le volt lakatolva (besurranó tolvajok miatt, gondolom), az éjszakás nővér meg közölte, hogy ha annyira mehetnékem van, repülhetek az ablakon keresztül, mert ő nem fogja a lakatot levenni.

Ügyeletes orvost sem volt hajlandó felébreszteni, de az egy másik téma.

Ami konkrétan ledöbbentett, hogy egy nővér gyakorlatilag fogva tarthat, nem mehetek ki egy kórházi osztályról, amikor akarok. Ezek szerint egy szakápoló saját hatáskörben le is kötözhet akár 16 órára... hát ez durva. :)