Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Marie Sklodowska

2 bejegyzést írt és 25 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tényleg vannak férfiak, akik nem szeretnek vitatkozni, egyszerűen nem az a stílusuk, mint Illés Bélának a sprint. Nem erről volt híres. Arról viszont igen, hogy kell neki a pénze. A 40ezer az mégis 40 ezer forint, és reformidőszakban az kell. A lány nem így gondolta, és nem biztos,…..
"Bünü, tisztes polgári nevén Rezső. A rigolyái miatt télleg szemét dög!" - írja Csilla és Géza. Mi a célegyed "mi a francot nézel, valami talán fura?"-típusú tekintetére hívnánk fel a figyelmet...
Korda Gyuri országában azt hiszem természetes dolog pókerjátszmának tekinteni a párkapcsolatokat, pedig sem a nyílt kártyák, sem a taktikázás nem vezet sehova, nézzétek Ross is hogy járt:  Az "A gyárban dolgoztunk" post kapcsán érdekes vita alakult ki arról,…..
Elérkezett az idő, hogy kihirdessük az első Szakítósbulit, amit az olvasók akaratának megfelelően január 24-én rendezünk meg. Figyelem, ez nem az óriási, február 14-i Valentin Break, amiről az egész világon beszélni fognak (ennyit elárulhatunk előre), hanem egy…..
Marie Sklodowska 2008.01.16 18:03:52
Akciós Potenciál Brainbow 2007.11.16 06:22:00
Több, mint 100 éve már, hogy Ramón y Cajal a Golgi-féle ezüst festés segítségével azonosította az agy szerkezeti elemeit, az idegsejteket, és ezzel gyakorlatilag megalapította az agykutatás tudományát. Az ezüst festés (máig sem tudjuk, miért) képes neuronok nagy tömegéből…..
Ha három legkedvencebb laboratóriumi állatot kellene megneveznem, akkor a dobogós helyek a következők: ecetmuslica, egér és a fonalféreg. De a TOP 3 közül csak egy büszkélkedhet kétszeres Nobel-díjjal: ez a C. elegans, fonalféreg. Teljes nevén Caenorhabditis elegans, 1mm hosszú,…..
Marie Sklodowska 2007.11.05 16:26:24
Kedves Spade!
:)
No, ez sem lesz rövid: :))
Elsőnek azt, hogy élő szervezetben, mondjuk egy beteg emberben, akinek van egy mutáns génje(és emiatti betegsége) azt nem tudjuk aktiválni.
Szakszóval indukálni.
Csak laborban, in vitro, kémcsőben tudom, némi dns-szabászattal megcsinálni.

Másodszor: néhány fogalmat leírok mert úgy könnyebb magyarázni:
A fehérjék nagy része nem szabályozza a transzkripciót(pl: enzimek, membrán fehérjék, riboszóma fehérjék). Ezek génjeit STRUKTÚRÁLIS géneknek hívjuk. Kisebb csoport a REGULÁTOR fehérje, amelynek az a feladata hogy a környezet hirtelen változására a struktúrális gének transzkripcióját szabályozzák azáltal hogy a DNS szekvenciához kapcsolódnak. A regulátor fehérjéket regulátor gének kódolják, egyik fajtájuk a gén expresszót pozitívan , másikuk negatívan szabályozza.
1. eset: A pozitívan szabályozó fehérjék (AKTIVÁTOR) a gén/ vagy operon promóteréhez vagy annak szomszédos szekvenciájához kapcsolódik, ami által NÖVELI az RNS polimeráz promoterhez kapcsolódásának hatékonyságát.
2. eset: A negatívan szabályozó fehérjék (REPRESSZOR) a gén/ vagy operon promóteréhez vagy annak szomszédos szekvenciájához (OPERÁTOR) kapcsolódik, amik MEGGÁTOLJÁK az mRNS szintézisét, akadályozva ezzel az RNS polimerázt a gén elérésében. (A represszorhoz kötödhet olyan kismolekula (EFFEKTOR), ami megköti a represszort, így a gátlás alól a gén felszabadul, és az átírás megtörténik.)

Ha mindezt tudom, akkor hogy szabom-varrom a dnst?
A génem elé egy operátor-szekvenciát helyezek, ehhez kötődik a represszor (miatta nem tud az RNS polimeráz odakötődni, és átírni, nincs transzkripció, nincs géntermék.)
Ezek után hozzáteszem az effektor-kismolekulát, ami leköti a represszort, az RNS polimeráz odakötődik, az átírás elindul, a gén "bekapcsol" , és van géntermék.

Így tehát akkor kapcsolom be (és ki) a génemet hogy termeljen, amikor akarom (és főleg munkaidőben....)
:))

Nem, ez nem egy újabb alacsony költségvetésű sci-fi film alapötlete, istent játszó őrült tudósokkal. Ezt az "őrületet" az anyatermészet mindenféle emberi beavatkozás nélkül, a saját szakállára vitte véghez és nem először! A Science 2007 szeptemberi számában, egy…..
Végzős egyetemistaként épp a Tanszékünk laborjában voltam. Egyszercsak váratlanul benyitott egy szöszi riporternő, háta mögött egy kockás inges, szakállas opertőrrel és egy óriási kamerával. Nyilván az esti hírekhez gyűjtöttek anyagot. A ripoternő elém perdült, kezében a…..