Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szakállka

0 bejegyzést írt és 60 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1000 leütés Viktor pontja 2013.03.07 05:48:57
Mármost mi itt a blognál nem értjük, miért kellett Victor Ponta román kormányfőt meghívnia az az ellenzéki MSZP-nek egy belpolitikai rendezvényre. Nőiesen bevalljuk, fogalmunk sincs, de megpróbáljuk kitalálni, hetet-havat összehordhatnánk, a saját blog mindent elvisel, de nem…..
Ma délután a Kossuth térbe torkolló Alkotmány utcában volt az Éhségmenet végcélja, ahol tiltakozást tartottak. A Közmunkás Szakszervezet által szervezett és az MSZP által támogatott menetet egy fideszes molinó várta. A mindkét oldalán feliratozott transzparens közölte:…..
szakállka 2013.02.12 19:14:25
@buday008: és az is, akinek parányi jóérzése van ebben az országban.
szakállka 2013.02.12 19:16:12
@Mária: Ha lesz választás, lesz kormányváltás is! Kétszer ugyanabba a folyóba nem léphetünk bele.
szakállka 2013.02.12 19:18:40
@_most_: ez nem vicc, hanem sivár lélek........
A KARD Pávatánc a diákokkal 2012.12.23 09:24:17
Kezd nagyon menni már ez a pávatánc-dolog. Nem arra gondolok most, hogy a gazdasági miniszter szerint épp a valutaalap tukmálná ránk a pénzt, ami viszont nekünk nem kell, most új színpad nyílik a pávatánc-színházban. Most mintha a diákok felé járná ezt a kormány. A legújabb…..
szakállka 2012.12.23 16:02:17
@halavány: Néhány megjegyzés, hogy miért vagy "HALOVÁNY".
Pártfogoltad (a csuti csökött törpe) 3 nap alatt dolgozott ki(álmodott merészet) egy felsőoktatás reformjáról szóló koncepciót. Ebben blöffölt néhány számot: 55000 fő és 240 felvételi ponthatár.
Ha ebben Te az általad leírtakat látod, és esküszöl rá, hogy úgy jó, akkor tényleg halovány vagy. Ott fent............
  Épül már az ellenkultúra, épül nagyon. Régi-új alapja Schmitt Pál. Az ellenállók önkéntesen doktori címet írnak a nevük elé Facebookon, izzik a memegenerator.net, ha pedig a helyzet változatlan marad, gyakorlatilag április közepéig akad biztos pont az ATV-s agenda…..
szakállka 2012.01.18 14:58:55
@igazitrebitsch: szép összefoglaló, egyetértek. De nem hiszem, hogy a jobboldalon ezt megértik.
szakállka 2012.01.18 15:04:18
@Mad Mind: paraszt vagy, nem érted az iróniát.
szakállka 2012.01.18 15:12:05
@Mad Mind: történt rendszerváltás. Nem! Akkor mi a problémád?
Tegnap arról volt szó, mekkora bunkóság belerúgni abba az autóba, amelyik nem adja meg kanyarodáskor az elsőbbséget a gyalogosnak. A kommentek számát nézve a téma alaposan megmozgatta a blog olvasótáborát, úgyhogy következzen egy alapjaiban hasonló, de sokkal vitathatóbb…..
szakállka 2010.08.09 20:22:05
@Goompah: ezt a gravitometriás dolgot fordítottad, vagy valóban ez volt a cikkben? Gratulálok, sötétebb vagy mint gondoltam. A GRAVIMETRIA és a TITRIMETRIA két különböző kvantitatív analitikai módszer a kémiai laboratóriumi gyakorlatban. A gravimetriás módszerek alapfeltétele a 100%-os kihozatal (ez persze csak feltételezés, de az elméleti kihozatal számítható, ill. meghatározható, természetesen a reakció egyenletből). A végeredmény számításánál természetesen ezzel a hibával számolnak.
A titrálás egy térfogatos vizsgálati módszer. Elve az, hogy egy ismert koncentrációjú és faktorú oldattal (mérőoldat)meghatározzák az ismeretlen mennyiségű alkotórész mennyiségét. Itt is alapfeltétel a 100% "kihozatal" (egyensúlyra vezető reakciónál nem használható). A két módszert nem keverik, mert nincs értelme.
Ekkora baromságot senki, aki látott kémia könyvet, soha le nem írna. Tehát felejtsd el a kémiát, és a kémia tárgyú szövegek fordítását. Ne terjessz tévtanokat, és megkíméled "belekotty" és az én idegeimet is.
Egyébként nagyon sajnálom, hogy szent fogadalmat tettél, nem válaszolsz a kommentjeimre. Igazán jól szórakozok, de ha nem, hát nem. Gyáva népnek nincs hazája!
Egyébként, ha jól emlékszem 1947-ben Chichago nagy részét lerombolta egy robbanás. A robbanás oka egy hajótűz volt, és a hajó ammónium-nitrátot szállított. Az ammónium-nitrát robbanásának iniciátora a hő volt. Tehát....? Erről kb. 2 hete vetített egy dokumentum filmet a History.
Volt még egy hasonló baleset (helyszínt és évet már tudom), ahol több tonnás összetapadt ammónium-nitrát hegyet akartak dinamittal kisebb darabokra robbantani. Sikerült is nekik, a felrobbanó műtrágya lebontotta a fél várost. Ennek hatására "találták fel" a pétisót. A granulált ammónium-nitrátot azért púderozták be mészkőporral, hogy ne tapadjon össze (egyébként összetapadna, mert higroszkópos vegyület).
Vesd össze ezeket az információkat az általad leírtakkal, és gondolkozz el rajta.
Kémia korrepetálást egyébként nem vállalok, de ezt az órát megszámítom neked ingyen.
szakállka 2010.08.10 19:47:47
@kolbászoszsömle: a vegyészek nagyon sokat tudnak a mérgezésekről, ugyanis saját érdekük, hogy ismerjék a vegyszerek élettani hatásait, és halálos dózisát, az elsősegélynyújtás módját. A vegyszerek "erősségét" egy egzakt számmal az ún LD50-el adják meg. Az LD50 azt a vegyszermennyiséget adja meg mg/testsúly kg-ban, amelytől a mérgezett patkányok 50%-a elpusztul. Tehát butaság elvi síkon vitatkozni testfelületekről, az expozíció módjáról. Meg kell keresni, hogy egy vegyületeknek mennyi az LD50-je, megszorzod a testtömeggel, és már tudsz mindent. Teljesen mindegy milyen módon jut a szervezetbe a cucc, ha megvan a dózis, hatni fog. Egyetlen tényező az idő (akut vagy krónikus mérgezés). Az alkohol példája sántít. Ha intravénásan adod, rögtön felszívódik a teljes mennyiség. A gyomorból azonban lassan szívódik fel, egy része le is bomlik, de ettől az alkohol LD50-e nem lesz több, vagy kevesebb.
Bevallom Neked én is vegyészmérnök vagyok és vettem magamnak a fáradtságot, hogy megpróbáljalak felvilágosítani néhány alapvető dologról. Egyébként a konyhasó példáját én hoztam Neked.
szakállka 2010.08.10 20:23:49
@kolbászoszsömle: Ezt a számot veszik alapul többek között a munkahelyek levegőjében megengedett szennyező anyagok mennyiségének meghatározásakor. Természetesen több tényezővel is számolnák, de ez is alapadat.
Tényleg nem egyszerű, de hidd el ezek az adatok teljesen korrektek.
Egyébként nem értem miért van az, hogy ha kémiáról van szó, akkor mindenki méregszakértőnek, vagy robbantási szakembernek érzi magát. A kémiának ez a két legbrutálisabb területe. Sajnos a hasznos része homályos. Például: csak annyi mosószert, tisztítószert használjunk, amennyi feltétlenül szükséges. Nagyon kevesen tudják megmondani, hogy miért (nem csak azért, mert drága). Ezeket a dolgokat kellene megtanulni, és tudatosan alkalmazni. Ezt legegyszerűbb lenne már az óvodában tanítani. A gyerekek pedig tanítsák meg a környezetükben élő felnőtteknek az alapokat.
Ez nálunk fejlettebb kultúrákban már működik.
Az iskolában sem az atommodelleket kellene egy féléven keresztül tanítani, hanem környezeti kémiát, amely a mindennapi élet kémiájával foglalkozik. Ez akár még érdekes is lehet, csak úgy kell tanítani. Az én általános iskolai kémia tanárnőm ezt oktatta. Nagyon jól. Neki is köszönhetem, hogy vegyész lettem.
A fent leírtak miatt kérlek fejezzük be a meddő vitát. A kémia más témájában nagyon szívesen válaszolok Neked, de ne mérgezzünk és robbantsunk. Köszönön!
A két nappal ezelőtti poszt bevezetőjében nagyjából összefoglaltam, hogy mi a véleményem arról, amikor valaki annyira leszarja a saját környezetét, hogy az autó ablakán át is simán kidobálja a szemetét. Gábor ennek a tegnapelőtti írásnak a hatására küldte el a lent…..
szakállka 2010.08.10 19:57:01
@kolbászoszsömle: írtam Neked az alkoholos filc kommentjébe egy rövid esszét a mérgekről. Ha gondolod olvasd el! Köszönöm!