Regisztráció Blogot indítok
Adatok
planina

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Számomra a magyar olaszrizling akkor adja a legtöbbet, ha a termőhely lenyomata is markánsan megjelenik a borban, így általában a hazai kedvenceim a Balatonfüred-csopaki borvidékről, vagy valamelyik tanúhegy (Badacsony, Szent György-hegy, Csobánc, Somló, stb.) környékéről származnak. Legyen szó akár…..
Az Etyeki Kúria ha nem is a kezdetektől - hiszen a Kúriánál és egyúttal az egész borvidéken az első pinot noir tőkéket 2001-ben ültették el -, de régóta nagy hangsúlyt fektet a pinot noir-ra, ám most szintet léptek egy válogatástétel bevezetésével, amelyet egy mini…..
planina 2018.12.13 07:34:55
Már megint egy rajnai-olasz sor, de én nem bántam, szerintem ugyanolyan érdekes és tanulságos lehet egy vegyes fehér sor is, mint egy fajtatiszta. Nem is merném állítani, hogy minden esetben olyan szembeötlő a két fajta különbsége, vakon sokszor az első szippantásra magabiztosan megtippelem melyik a…..
planina 2015.10.24 16:52:14
@BZoltan: Én úgy gondolom hogy a szekszárdiak a pécsi kutatóval közösen nagyon sokat tettek a kadarka klónok vizsgálata terén. Ugyanitt a furminttal is sokat dolgoznak és jó dolgokat adnak át a termelésnek, ezt a tokaji termelők is elismerik. Sajnos a B20-as meg sem közelíti a szerbiai SK klónokat az osztrák A3-1, A3-2 klónokat a Turkovic-féle horvát klónt. Egyébként a nemrég említett Bussay Esküvéről sem tudják sokan hogy P-2 vagy P-10 klónú olasz van a háttérben és a megboldogult doki is szarozta a B20 ast. Arról hogy neked vagy nekem is ezt dobta a sors nem tehetünk.
planina 2015.10.25 06:22:59
@BZoltan: Pont azon sopánkodom hogy az olasszal nem igazán foglalkozik senki. Kadarkáról és furmintról írtam azt hogy vannak eredmények. De ha a Szabó Zolit megkeresed Hosszúhetényben úgy tudom már kóstolható az új telepítéséről származó olaszrizling és nincs benne B20-as. Persze ebből is lehet hozamkorlátozással koncentrált bort készíteni, főleg ha töpis is van benne de egyébként ez a legrothadékonyabb változat is. Az aromatikájával van igazán gondom, a fajtajelleggel ami nem igazán van neki.
És hogy nem tetszenek a doki borai... Hát ízlés dolga. Kérdés hogy mindig a tömör, vastag koncentrált, túlérett alapanyagból készült bor e a legnagyobb. Lehet hogy a harmóniához nem a leghangosabb hangszer szükséges. Várom a régi olaszt. Hajrá olaszrizling.
A rekordmeleg és az aszály miatt akár egy hónappal is korábban kezdődhet az idei szüret. Simon József, az Egri Hegyközség elnöke szerint hőguta tizedeli a szőlőt, és így várhatóan 30-40 százalékkel kevesebb lesz az idei termés. Villányban hasonló a helyzet: aszály és…..